27.6.12

IIF: Διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης - IIF: Υπερβολικά σκληροί οι όροι προσαρμογής για την Ελλάδα

Ως την πιο κρίσιμη ενδεχομένως Σύνοδο Κορυφής στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισε την αυριανή ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, προειδοποιώντας ότι διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης.
«Βρίσκεται σε κίνδυνο όχι μόνο το μέλλον του ευρώ αλλά και το μέλλον της Ευρώπης... (Η Σύνοδος) είναι ίσως η πιο σημαντική από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο Νταλάρα σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.
«Έχει να κάνει με την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών εκείνων με μακροπρόθεσμη κατεύθυνση, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι ασφαλιστικές εταιρείες, και φοβάμαι ότι θα πεισθούν μόνο με ουσιαστικές λύσεις», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΙΙF χαρακτήρισε «υπερβολικά σκληρούς» τους όρους προσαρμογής που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα ενώ υποστήριξε ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος για τη μείωση των ελλειμμάτων σε χώρες που πλήττονται από την κρίση.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να δίνεται βοήθεια χωρίς όρους, αντιθέτως, όσον αφορά στις δομικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητος περισσότερος ρυθμός, συμπλήρωσε ο κ. Νταλάρα.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν μια σειρά προτάσεων για την τραπεζική και δημοσιονομική ένωση, τη στιγμή που εντείνονται οι πιέσεις των αγορών στις αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης.
Καθοριστική για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής χαρακτηρίζεται στις Βρυξέλλες η συνάντηση Ολάντ - Μέρκελ σήμερα στο Παρίσι, στη διάρκεια της οποίας εκτιμάται ότι θα επιχειρηθεί μια προσέγγιση των απόψεων σε κορυφαία θέματα, όπως η τραπεζική ένωση και φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συμμετάσχουν σήμερα σε τηλεδιάσκεψη με θέμα την επιδεινούμενη οικονομική κρίση.
Όπως ανέφεραν οι πηγές αυτές, το Eurogroup θα εξετάσει τα αιτήματα ευρωπαϊκής στήριξης που υπέβαλαν τη Δευτέρα η Ισπανία και η Κύπρος.
Σήμα κινδύνου από Ραχόι για το κόστος δανεισμού της Ισπανίας
Μιλώντας νωρίτερα σε βουλευτές, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι εξέφρασε την ανησυχία του για το ιδιαίτερα υψηλό κόστος δανεισμού της χώρας του, η οποία έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αγορών.
Ο ισπανός πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η χώρα του δεν μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα με τα σημερινά επιτόκια που τής επιβάλλουν οι αγορές.
«Είναι πολύ δύσκολο να δανειζόμαστε σήμερα και θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο, εάν δε στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη την εξυγίανση των δημοσιονομικών και τη μείωση του ελλείμματος», είπε ο Ραχόι.
Το επιτόκιο που καλείται να πληρώσει η Ισπανία για να δανειστεί παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ, πάνω από 6,8%, παρά τη βοήθεια ύψους 100 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες της χώρας.
Ο ισπανός πρωθυπουργός επανέλαβε την υποστήριξή του στη δημιουργία μιας ευρύτερης τραπεζικής και δημοσιονομικής ένωσης στους κόλπους της ευρωζώνης. «Θα ζητήσω μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση(...) και ιδιαίτερα μια τραπεζική και δημοσιονομική ένωση», είπε, σημειώνοντας πως «χρειάζονται σαφείς και πειστικές ευρωπαϊκές αποφάσεις».

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2201371

«Υπερβολικά σκληρούς» χαρακτήρισε τους όρους προσαρμογής που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα ο διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος για τη μείωση των ελλειμμάτων σε χώρες που πλήττονται από την κρίση, όπως η Ελλάδα.
Μάλιστα, υπολογίζει ότι η επιμήκυνση των δημοσιονομικών στόχων για την Ελλάδα θα κόστιζε περίπου 20 δισ. ευρώ σημειώνοντας ότι σε σύγκριση με τα ποσά, τα οποία ήδη επενδύθηκαν, «αυτά τα χρήματα δεν είναι πολλά».
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να δίνεται βοήθεια χωρίς όρους, αντιθέτως, όσον αφορά στις δομικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητος περισσότερος ρυθμός, εξήγησε ο Τσαρλς Νταλάρα.
Τέλος, χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφής ως την πιο κρίσιμη ενδεχομένως στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποιώντας ότι διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2201444

 

No comments: