25.6.12

Ο Μηχανισμός Στήριξης πρέπει να δανείζει και τράπεζες

Ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης της ΕΕ, ο EFSF, θα πρέπει να μπορεί να δανείζει κεφάλαια απευθείας στις τράπεζες, είπε την Παρασκευή ο Λικ Κοέν, μέλος του διοικητικού συμβούλιου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αυξάνοντας των αριθμό των μελών της ευρωτράπεζας που υποστηρίζουν την ιδέα αυτή.

Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Κοέν είπε πως πρέπει να σπάσει ο «φαύλος κύκλος» που δημιουργείται από την αλληλεπίδραση των προβλημάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα και του διογκούμενου δημόσιου χρέους.

«Πιστεύω πως εάν θέλουμε να ξεφύγουμε πρέπει να κατευθυνθούμε προς μια λύση, η οποία εξετάζεται μεταξύ άλλων και για την Ισπανία, με τον EFSF να μπορεί να δανείζει κεφάλαια απευθείας στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης οικονομικής σταθερότητας της βελγικής κεντρικής τράπεζας.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και το ΔΝΤ με την Λαγκάρντ να επικρίνει έντονα το σχέδιο διάσωσης που προωθείται για τις τράπεζες της Ισπανίας.

Ανένδοτη η Μέρκελ

Την αντίθεσή της για την άμεση συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΜΣ) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Στήριξης (ΕΤΧΣ) στην ανακεφαλαιοποίηση των υπερχρεωμένων τραπεζών, εξέφρασε εκ νέου την Παρασκευή η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν το επιτρέπουν.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της μίνι-συνόδου στη Ρώμη με τη συμμετοχή των ηγετών της Ιταλίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Ισπανίας, η κυρία Μέρκελ ερωτηθείσα για τον λόγο που δεν επιθυμεί το ESM και το EFSF να χορηγήσουν ρευστότητα στις τράπεζες απάντησε απότομα: «δεν πρόκειται για το εάν θα το επιτρέψουμε, ή δεν θα το επιτρέψουμε».

Ο προσωρινός μηχανισμός του ΕΤΧΣ και ο διάδοχός του ΕΜΣ, που θα έχει διαθέσιμα 500 δισ. ευρώ, είναι σαφώς «εργαλεία αλληλεγγύης», αλλά «δεν μπορεί να υπάρξουν εγγυήσεις χωρίς έλεγχο», υπογράμμισε η ίδια.

«Εάν απλώς διαθέσω χρήματα σε μία ισπανική ή άλλη τράπεζα δεν θα μπορούσα να πω αυτό που θα έπρεπε να αλλάξει η τράπεζα, διότι δεν είμαι εγώ η υπεύθυνη. Εγώ είμαι η Γερμανίδα καγκελάριος, μπορώ να πω αυτό μόνο στις δικές μου τράπεζες», τόνισε.

«Αυτό είναι το πρόβλημα που έχουμε εμείς. Δεν είναι ότι δεν μπορώ να βοηθήσω, όμως τα σύμφωνά μας είναι συντεταγμένα κατά τέτοιον τρόπο που οι κυβερνήσεις είναι απλώς συνεταίροι», τόνισε η Μέρκελ.

«Έχουμε θεσπίσει το ΕΤΧΣ και το ΕΜΣ υπό τέτοιου είδους συνθήκες και είναι έτσι που θα συνεχίσουν», δήλωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος είχε τονίσει νωρίτερα πως η ευρωζώνη θα μπορούσε να διαθέσει άμεσα τη βοήθεια προς τις χειμαζόμενες ισπανικές τράπεζες: «όλες οι εναλλακτικές είναι ανοικτές», είχε τονίσει ο υπουργός κατά την άφιξή του στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=463705&h1=true

No comments: