26.6.12

Κρούγκμαν: «Έχει τελειώσει η Ελλάδα, ξεχάστε την»

Την εκτίμησή του ότι η Ισπανία είναι η χώρα της ευρωζώνης που θα καθορίσει τη μοίρα της Ευρώπης εξέφρασε ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι μία χαμένη υπόθεση.
Η Ισπανία είναι εκεί όπου θα παιχτεί η μοίρα της Ευρώπης, «ξεχάστε την Ελλάδα, είναι σχεδόν πια μια χαμένη υπόθεση», γράφει ο κ. Κρούγκμαν στην τακτική του στήλη στους New York Time, υπενθυμίζοντας ότι το 1931 ήταν μια μοιραία χρονιά.

«Όπως η Αυστρία το 1931, έτσι και η Ισπανία έχει ελλειμματικές τράπεζες που έχουν ανάγκη από περισσότερα κεφάλαια, αλλά η ισπανική κυβέρνηση τώρα, όπως και αυτή της Αυστρίας τότε, έρχεται αντιμέτωπη με ερωτήματα που αφορούν στην ίδια της τη φερεγγυότητα», σημειώνει ο νομπελίστας οικονομολόγος, προβλέποντας μία επανάληψη της τότε κατάστασης.

«Μοιάζει προφανές το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές πρέπει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να αναλάβουν μέρος του οικονομικού ρίσκου των ισπανικών τραπεζών. Όχι, δεν θα αρέσει στη Γερμανία, αλλά με το ευρώ σε άμεσο κίνδυνο, δεν θα κόστιζε πολύ μια τέτοια μοιρασιά», υπογραμμίσει ο κ. Γκρούγκαν.
  «Αλλά όχι. Η λύση της Ευρώπης ήταν να δανείσει την ισπανική κυβέρνηση, λέγοντάς της πως η εξυγίανση των τραπεζών της είναι δικό της θέμα. Ο δανεισμός δεν έπεισε τις αγορές, οι οποίες, σύντομα, συνειδητοποίησαν πως δεν βοήθησε σε κάτι, αντιθέτως, βούτηξε στο χρέος την κυβέρνηση της Ισπανίας και έσπρωξε την ίδια την –ευρωπαϊκή- κρίση σε ακόμα χειρότερο επίπεδο», προθσέτει.

«Όπως και το 1931, οι δυτικές χώρες έχουν τα μέσα που χρειάζονται για να αποφύγουν την καταστροφή και πραγματικά να επαναφέρουν την ανάπτυξη. […] Αλλά η γνώση και τα μέσα δεν ωφελούν αν αυτοί που τα κατέχουν αρνούνται να τα χρησιμοποιήσουν», επισημαίνει.

http://www.reporter.gr/%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1/item/203493-Koygkman-%C2%ABEchei-teleiwsei-h-Ellada,-xechaste-thn%C2%BB

No comments: