27.6.12

Γ. Βαρουφάκης: Η Ελλάδα είναι τελειωμένη

«Δεν μπορούν να φτιάξουν την ελληνική οικονομία. Η ελληνική οικονομία είναι τελειωμένη. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε βαθιά, βαθιά ύφεση. Δεν υπάρχει δύναμη μέσα στην ελληνική οικονομία, μέσα στην ελληνική κοινωνία που μπορεί να το αποτρέψει. Είναι, φανταστείτε, σαν το Οχάιο, το 1931. Και ρωτάμε: Τι μπορούν να κάνουν οι πολιτικοί του Οχάιο για να βγάλουν το Οχάιο από τη Μεγάλη Ύφεση; Η απάντηση είναι τίποτα». Αυτά δήλωσε ο γνωστός οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο ABC.

Όπως είπε, χρειάζονται τρία βήματα για να σωθεί η Ευρωζώνη:

* Η ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ώστε αυτό να λαμβάνει κεφάλαια στήριξης απευθείας από τους μηχανισμούς, και όχι μέσω των κυβερνήσεων.
* Τα ευρωομόλογα.
* Μια επενδυτική πολιτική που θα ισχύει σε όλη την Ευρωζώνη.

Όσο για το μέλλον της Ελλάδας; «Εξαρτάται από το τι θα γίνει στην Ευρωζώνη. Όπως το τι συνέβη στο Οχάιο εξαρτήθηκε από την άνοδο του προέδρου Roosevelt και το New Deal, εάν δεν έχουμε ένα new deal για την Ευρώπη, η Ελλάδα δεν θα έχει την παραμικρή ελπίδα», είπε.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι εάν διορθωθεί η Ευρώπη, θα διορθωθεί η Ελλάδα. Είναι αναγκαία προϋπόθεση η Ευρωζώνη να βρει ένα λογικό σχέδιο. Αλλά δεν είναι επαρκής προϋπόθεση. Μπορεί η Ευρώπη να διορθωθεί αλλά η Ελλάδα, που είναι γεμάτη αδυναμίες και κακοήθειες, να εξακολουθεί να έχει τεράστια προβλήματα καινα μην ανακάμψει ποτέ».

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=3&artid=114886

No comments: