26.6.12

BIS: προειδοποιεί ότι εξαντλούνται τα εφόδια κεντρικών τραπεζών

Με ευθύτητα και αυστηρότητα διατύπωσε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) τις θέσεις της για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης, προειδοποιώντας ότι τα εφόδια των κεντρικών τραπεζών για την αντιμετώπιση της κρίσης εξαντλούνται και είναι στιγμή να αναλάβουν δράση οι πολιτικοί. Οπως εκτίμησε, οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να καταπολεμήσουν μόνες τους τη διετή κρίση χρέους που απειλεί το ευρώ. Αυστηρή στάση τήρησε, επίσης, ο μεγαλοεπενδυτής και γκουρού των αγορών, Τζορτζ Σόρος, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, εκφράζοντας φόβους ότι η κρίσιμη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. μπορεί να καταλήξει σε φιάσκο.
Στην ετήσια έκθεση της BIS αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «οι κεντρικές τράπεζες έχουν παγιδευτεί σε μια παρατεταμένη νομισματική πολιτική για τη στήριξη των οικονομιών, όταν οι κυβερνήσεις κωλυσιεργούν και οι απαραίτητες προσαρμογές καθυστερούν. Θα ήταν λάθος να πιστεύει κανείς ότι οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών μπορούν να χρησιμοποιούνται για την επίλυση κάθε προβλήματος των οικονομιών ή των αγορών».
Οι ηγέτες των «27» θα συναντηθούν αυτήν την εβδομάδα για να αποφασίσουν τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί για την αντιμετώπιση μιας κρίσης που πλέον ανάγκασε και την Ισπανία να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τους εταίρους της. Ομως, ο κ. Σόρος υπογραμμίζει ότι η απόρριψη της Αγκελα Μέρκελ όλων των προτάσεων για την απαλλαγή της Ιταλίας και της Ισπανίας από το υψηλό επιτόκιο των χρεών τους θέτει σε κίνδυνο την κρίσιμη σύνοδο κορυφής. Συμφωνεί, δε, με τη θέση της BIS πως οι κεντρικές τράπεζες, και ειδικότερα η ΕΚΤ, δεν έχουν τις λύσεις σε όλα τα προβλήματα. Προτείνει ως άμεση διέξοδο την έκδοση ευρωπαϊκών γραμματίων, που θα ενσωματώνουν το χρέος όλων των κρατών–μελών της Ευρωζώνης με την υψηλότερη βαθμολογία και θα είναι άμεσα ρευστοποιήσιμα. Θα μπορούν έτσι να αξιοποιηθούν από τις εμπορικές τράπεζες ως το ασφαλέστερο ενέχυρο στα βραχυπρόθεσμα δάνεια που λαμβάνουν από την ΕΚΤ, με απόδοση 1%, δηλαδή υψηλότερη από τις βραχυπρόθεσμες καταθέσεις της ΕΚΤ. Παράλληλα, η Ευρωζώνη θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τραπεζικά κεφάλαια άνω των 700 δισ. ευρώ. Σε αντάλλαγμα, οι κυβερνήσεις θα δεσμεύονται για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα προβλέπονται κυρώσεις από μία Ευρωπαϊκή Δημοσιονομική Αρχή που θα συνυπάρχει αρμονικά με την ΕΚΤ.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_26/06/2012_486844

No comments: