26.6.12

ΕΚΤ: Μη αποδεκτά ως collateral τα κυπριακά ομόλογα


Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε να σταματήσει να δέχεται τα κυβερνητικά χρεόγραφα της Κύπρου ως collateral στις πράξεις του Ευρωσυστήματος μετά την υποβάθμιση της χώρας κάτω από το ελάχιστο όριο πιστωτικής διαβάθμισης.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, η υποβάθμιση της Κύπρου κάτω από το ελάχιστο όριο πιστωτικής ποιότητας του Ευρωσυστήματος από όλους τους αποδεκτούς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης σημαίνει ότι τα κυβερνητικά χρεόγραφα της χώρας δεν πληρούν πλέον τις σχετικές προϋποθέσεις για τα ελάχιστα κριτήρια πιστωτικής ποιότητας στην εναρμονισμένη διαβάθμιση του Ευρωσυστήματος.

Ως αποτέλεσμα, προσθέτει η ΕΚΤ, τα κυβερνητικά χρεόγραφα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως collateral στις πράξεις του Ευρωσυστήματος και οι αντισυμβαλλόμενοι θα πρέπει να αντικαταστήσουν τα εν λόγω χρεόγραφα με αποδεκτές εξασφαλίσεις ή εναλλακτικά να προσφύγουν στη ρευστότητα που τους παρέχεται από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Ευρωσυστήματος (emergency liquidity assistance – ELA).

Η κεντρική τράπεζα σημειώνει εξάλλου ότι η σταθερή χρηματοδότηση των κυπριακών τραπεζών θα διασφαλιστεί μέσω των διαδικασιών του Ευρωσυστήματος.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1541308

No comments: