17.7.12

ΤΑΙΠΕΔ: Επιχειρεί ρελάνς με 35 ακίνητα-φιλέτα *Στον αέρα τα μεγαλεπίβολα σχέδια

Σε ενδελεχή νομικό έλεγχο 35 ακινήτων που θεωρούνται περισσότερο ώριμα προς αξιοποίηση προχωρά το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, με την ελπίδα πως όταν έρθει η ώρα των διαγωνισμών θα έχει βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα.

Τα στελέχη του ταμείου υποστηρίζουν πως τους τελευταίους μήνες έχει υπάρξει συστηματικός έλεγχος αρκετών από τα περίπου 80.000 ακίνητα που έχουν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ μέσω της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ - προήλθε από τη συγχώνευση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων).

Όπως είχε δηλώσει σε πρόσφατο συνέδριο ο εντεταλμένος σύμβουλος του ταμείου Ανδρέας Ταπραντζής, έχουν εντοπιστεί περί τα 600 ακίνητα που έχουν, εκ πρώτης όψεως, δυνατότητες αξιοποίησης.
Όμως για να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα απαιτούνται περαιτέρω έλεγχοι για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τη σημερινή κατάσταση, πιθανές καταπατήσεις τμημάτων κ.λπ.

Βέβαια, δεν χρειάζεται κάποιος να γνωρίζει σε βάθος το μπάχαλο με το ιδιοκτησιακό καθεστώς μεγάλου τμήματος της δημόσιας περιουσίας για να θεωρήσει ανεδαφικές τις προβλέψεις του μνημονίου σύμφωνα με τις οποίες το ΤΑΙΠΕΔ θα έπρεπε να έχει ήδη δημιουργήσει τρία χαρτοφυλάκια ακινήτων. 

Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, με δεδομένο το κλίμα στην οικονομία και την επιδεικτική αποχή των ξένων από τη βυθιζόμενη ελληνική αγορά ακινήτων.

Περισσότερο ρεαλιστικό θεωρείται από τα στελέχη της αγοράς ένα σχέδιο σταδιακής αξιοποίησης μεμονωμένων ακινήτων που διαθέτουν ξεχωριστά χαρακτηριστικά και μπορούν να προσελκύσουν διεθνές ενδιαφέρον.

Για να γίνει αυτό, όμως, πρέπει πρώτα να έχει αντιστραφεί το σημερινό κλίμα π.χ. με την ανακοίνωση μιας σημαντικής ιδιωτικοποίησης ή κάποιας αξιόλογης επένδυσης.

«Αν δεν αλλάξει η σημερινή εικόνα που εμφανίζει την Ελλάδα ως κράτος που βρίσκεται προ της πλήρους κατάρρευσης, δεν υπάρχει περίπτωση σοβαρής επένδυσης», υποστηρίζουν ακόμα και κυβερνητικά στελέχη που παρακολουθούν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. 
 
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/713956/Article.aspx

No comments: