16.7.12

Υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη το ΔΝΤ - Δεν πιάνει τους στόχους η Ισπανία




Στην αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεων του για την παγκόσμια ανάπτυξη προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι η παγκόσμια ανάκαμψη δείχνει νέα σημάδια αδυναμίας.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ έκοψε κατά 0,1% το outlook της παγκόσμιας οικονομίας για φέτος και κατά 0,2% για το επόμενο έτος προβλέποντας ανάπτυξη 3,5% το 2012 και 3,9% για το 2013. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις του Ταμείου είχαν γίνει τον Απρίλιο.

"Τους τελευταίους τρεις μήνες, η παγκόσμια ανάκαμψη, η οποία δεν ήταν αρκετά ισχυρή από την αρχή, έχει δείξει και νέα σημάδια αποδυνάμωσης", αναφέρει το ΔΝΤ.

Για τις ΗΠΑ το ΔΝΤ βλέπει ανάπτυξη 2% το 2012 και 2,3% το 2013, μειώνοντας κατά 0,1% τις προηγούμενες εκτιμήσεις του.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι τελευταίες προβλέψεις του βασίζονται σε τρεις βασικές υποθέσεις: ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναλάβουν "επαρκή δράση" για να αντιμετωπίσουν την κρίση, η αμερικανική κυβέρνηση θα κινηθεί για να αποφύγει μια απότομη σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής το επόμενο έτος και οι προσπάθειες των αναδυόμενων οικονομιών να τονώσουν την ανάπτυξη θα κερδίσουν έδαφος.

Το Ταμείο κάνει επίσης λόγο για μεγάλου κινδύνους στην ανάπτυξη τονίζοντας ότι ο πιο άμεσος κίνδυνος είναι η καθυστερημένη ή ανεπαρκής δράση από τους πολιτικούς φορείς σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

http://www.capital.gr/news.asp?id=1559369


Στην επικαιροποιημένη του πρόβλεψη για την παγκόσμια οικονομία (World Economic Outlook), το ΔΝΤ αναφέρει μεταξύ άλλων πως η ήδη υποτονική ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας δείχνει σημάδια περαιτέρω αδυναμίας, κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων στην Ευρώπη και της χαμηλότερης του αναμενομένου ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές.
Σύμφωνα με το ταμείο, ο κίνδυνος για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα αυξήθηκε το β΄ τρίμηνο του 2012 λόγω της συνεχιζόμενης βραδείας παγκόσμιας ανάκαμψης και των φόβων σχετικά με την ποιότητα των τραπεζικών assets στην Ευρώπη. Πάντως, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες προχωράει με τον αναμενόμενο ρυθμό.

Στην έκθεσή του το ΔΝΤ θεωρεί ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% φέτος, έναντι 3,6% που εκτιμούσε στην έκθεση του Απριλίου και με 3,9% το 2013 (από 4,1% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση). Για την ευρωζώνη αναμένει ύφεση 0,3% φέτος και ανάπτυξη 0,7% το 2013 (από 0,9% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση).

Ο chief economist και διευθυντής του τμήματος ερευνών του ΔΝΤ, Olivier Blanchard, τόνισε πως εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο πιο άμεσος κίνδυνος είναι η καθυστερημένη ή ανεπαρκής πολιτική δράση να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην ευρωζώνη. «Για να το θέσουμε απλά, οι χώρες της ευρωπεριφέρειας πρέπει να πετύχουν», σημείωσε ο κ. Blanchard.

Η έκθεση χαρακτηρίζει τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύνοδο του Ιουνίου βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Όπως αναφέρει, οι ενέργειες που αποφασίστηκαν εκεί θα βοηθήσουν ώστε «να σπάσουν τα ανεπιθύμητα δεσμά μεταξύ των κρατών και των τραπεζών και να δημιουργηθεί μια τραπεζική ένωση». Όμως, η πρόσφατη επιδείνωση στις αγορές των κρατικών ομολόγων καταδεικνύει ότι η έγκαιρη εφαρμογή των μέτρων αυτών, σε συνδυασμό με την περαιτέρω πρόοδο στην τραπεζική και δημοσιονομική ένωση, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα.

Σύμφωνα με το ταμείο, η απόφαση για τη δημιουργία ενιαίας εποπτικής αρχής για τα πιστωτικά ιδρύματα και η άμεση ένεση κεφαλαίων στις τράπεζες από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, τον ESM, είναι σημαντικά βήματα για την επίλυση της κρίσης, όμως χρειάζεται να γίνουν περισσότερα.

«Οι δράσεις των Ευρωπαίων ηγετών συνιστούν σημαντικό βήμα για να μπει η νομισματική ένωση στην Ευρώπη σε πιο στέρεη βάση», σημείωσε ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΔΝΤ Jose Vinals.

Το ΔΝΤ τονίζει πως οι policymakers πρέπει να πάρουν επιπλέον μέτρα για να δημιουργήσουν εμπιστοσύνη στην πρόοδο που έχουν επιτελέσει μέχρι στιγμής. Βραχυπρόθεσμα, πρέπει να επιλύσουν την αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την ποιότητα των τραπεζικών assets και να στηρίξουν την ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, της αναδιάρθρωσης ή της λύσης τους. Οι χώρες θα πρέπει επίσης να τηρήσουν τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις τους για ενίσχυση των δημοσιονομικών τους και να προχωρήσουν σε σαρωτικές δομικές μεταρρυθμίσεις.

Αυτά τα βήματα πρέπει να συμπληρώνονται από μεγαλύτερη πρόοδο προς πλήρη τραπεζική ένωση και βαθύτερη δημοσιονομική ενοποίηση. Για την τραπεζική ένωση, τα βήματα προς μια ενιαία ρυθμιστική αρχή θα πρέπει να συμπληρωθούν από ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο εγγύησης καταθέσεων και από κοινό μηχανισμό για την εκκαθάριση (resolution) τραπεζών.

Για την ΕΚΤ, το ταμείο αναφέρει πως ζωτικής σημασίας παραμένουν η υποστηρικτική νομισματική πολιτική και η πολιτική ρευστότητας. Η πρόσφατη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ είναι καλοδεχούμενη -σημειώνει το ΔΝΤ-, ωστόσο υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Τα LTROs έχουν βοηθήσει στη μείωση του κόστους του διατραπεζικού δανεισμού πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες, όμως από μόνα τους δεν αρκούν για να αποκαταστήσουν την επιστοσύνη των επενδυτών ή να παράσχουν μια λύση που θα έχει διάρκεια.

Αν οι οικονομικές συνθήκες συνεχίσουν να επιδεινώνονται, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντισυμβατικά μέτρα, λέει το ΔΝΤ. «Αυτό σημαίνει να εξεταστούν ασυνήθιστα μέτρα, όπως η επανενεργοποίηση του Securities Markets Program (SMP), επιπλέον LTROs με κατάλληλες απαιτήσεις για εγγυήσεις, ή η εφαρμογή κάποιου είδους ποσοτικής χαλάρωσης. Οι νέοι κανονισμοί της ΕΚΤ για τις εγγυήσεις έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην άμβλυνση των περιορισμών της ρευστότητας και θα πρέπει να αποφευχθεί η όποια αυστηροποίηση των κανονισμών για τις εγγυήσεις».

Μειώνονται τα ελλείμματα
Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, το ΔΝΤ αναφέρει πως αυτή προχωρά σε γενικές γραμμές όπως αναμενόταν τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες αγορές. Τα ελλείμματα των προϋπολογισμών των ανεπτυγμένων οικονομιών εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν περίπου 0,75% του ΑΕΠ φέτος και σχεδόν 1% του ΑΕΠ το 2013.

Όμως, υπάρχουν και ορισμένα προβλήματα. «Η επικέντρωση στους ονομαστικούς στόχους για το έλλειμμα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερβολική λιτότητα εάν αποδυναμωθεί η ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες χώρες», σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος δημοσιονομικών θεμάτων του ΔΝΤ, Carlo Cottarelli. «Για χώρες που έχουν το περιθώριο να το κάνουν θα ήταν προτιμότερο να επικεντρωθούν σε μέτρα που στόχο έχουν τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών».

Τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία εφαρμόζουν σημαντικές μειώσεις του ελλείμματος για τα επόμενα δύο χρόνια προκειμένου να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών, σημειώνει το ΔΝΤ. Στις τρεις χώρες που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα διάσωσης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ -δηλαδή στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία- η προσαρμογή προχωρά, όμως η πρόσφατη επιδείνωση του πολιτικού και του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα στέλνει προειδοποιητικό σήμα αναφορικά με πιθανή δημιουργίας «κόπωσης προσαρμογής», κάτι που εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/713819/Article.aspx




Η Ισπανία δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2012 και το 2013, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το ΔΝΤ, τονίζοντας ωστόσο ότι οι προβλέψεις δεν λαμβάνουν υπόψη τα μέτρα λιτότητας 65 δισ. ευρώ που παρουσίασε ο Mariano Rajoy την περασμένη εβδομάδα.

Ειδικότερα, η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας θα υποχωρήσει στο 7% του ΑΕΠ το 2012 και στο 5,9% το 2013.
Την ίδια ώρα, το χρέος της χώρας αναμένεται να φτάσει το 90,3% του ΑΕΠ το 2012 και το 96,5% το 2013, αν και το ΔΝΤ σημειώνει ότι ενδέχεται να διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα όταν τεθεί σε ισχύ η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον EFSF.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους στόχους της Ε.Ε., το έλλειμμα της Ισπανίας πρέπει να μειωθεί στο 6,3% του ΑΕΠ το 2012 και στο 4,5% το 2013, ενώ το χρέος αναμένεται να φτάσει στο 79,8% του ΑΕΠ το 2012 και στο 82,3% του ΑΕΠ το 2013.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/713891/ArticleNewsWorld.aspx




_________________________________________________

όπως θα έχετε διαπιστώσει με τις προβλέψεις πχ ΔΝΤ για την εγχώρια οικονομία, οι διεθνείς οργανισμοί είναι διάσημοι για την αστοχία των προβλέψεων τους
συνήθως,
όταν οι καιροί είναι καλοί, πέφτουν έξω προς τα κάτω
όταν οι καιροί είναι κακοί, πέφτουν έξω πάλι προς τα κάτω

εδώ έχουμε μια κλασσική επιβεβαίωση του 2ου "συνήθως" σε σχέση με πριν τρεις (3) μήνες - μόλις




No comments: