3.7.12

Ράιχενμπαχ: Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βελτιωθεί ουσιαστικά η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ακόμη και εάν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, εάν δεν ξεπεραστεί η δυσχέρεια της πρόσβασης σε χρηματοδότηση

«Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ελληνική οικονομία. Υπάρχουν δύσκολοι δρόμοι», επισήμανε ο επικεφαλής της κοινοτικής ομάδας δράσης για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη και είναι πολύ δύσκολο να βελτιωθεί η εικόνα της οικονομίας αν δεν τύχουν σωστής διαχείρισης τα οικονομικά της χώρας», δήλωσε σήμερα το βήμα του συνεδρίου του Economist στην Αθήνα.
«Περιμένω με ανυπομονησία να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση. Πιστεύω ότι υπάρχει δέσμευση από την πλευρά της να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα», ανέφερε.
Ο κ. Ράιχενμπαχ σημείωσε ότι πρέπει να βελτιωθεί η διαχείριση των εσόδων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, «έτσι ώστε να έχουμε γρήγορη λήψη αποφάσεων στην ελληνική Διοίκηση».
Αναφερόμενος στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, έκανε λόγο για ανάγκη «βελτίωσης των εξαγωγών, απλοποίηση των διαδικασιών για ίδρυση επιχειρήσεων, μείωση της γραφειοκρατίας, άρση των περιορισμών δημιουργίας νέων επιχειρήσεων και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας».
Εξειδικεύοντας τη θέση του στο θέμα της γραφειοκρατίας, ο κ. Ράιχενμπαχ σημείωσε ότι «οι εταιρείες καλούνται να κρατούν αρχεία για φορολογικούς λόγους, τα οποία όμως είναι πολύπλοκα και επιδέχονται διαφορετικές ερμηνείες. Είναι πολύ σημαντικό -πρόσθεσε- να αντικατασταθεί αυτή η διαδικασία από ένα πλαίσιο που θα κρατά μια καλή ισορροπία μεταξύ της καταγραφής των αρχείων και της φοροδιαφυγής».
Ο Χορστ Ράιχενμπαχ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη μείωση του διοικητικού βάρους και στην απλοποίηση των διαδικασιών για την έναρξη νέων επιχειρήσεων. «Το πρώτο βήμα είναι να αποσυμφορηθούν οι περιοχές που σχετίζονται με τον ΦΠΑ και τις εξαγωγές» τόνισε, χαρακτηρίζοντας τις ιδιωτικοποιήσεις «πολύ σημαντικές για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας».
Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στην οποία η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα προκειμένου να ομαλοποιηθεί η ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις. «Το πρώτο βήμα (για τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση) είναι να καταβληθούν τα καθυστερούμενα που έχουν συσσωρευτεί», τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Η δημοσιονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα έχει επιφέρει μια εικονική πιστωτική συρρίκνωση για τις επιχειρήσεις, καθώς οι τράπεζες έχουν αποκλειστεί από τις χρηματαγορές και δυσκολεύονται να δανειστούν. Την ίδια ώρα, το κράτος, που βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, συσσωρεύει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις υπό την απειλή της εξάντλησης των αποθεμάτων.
Όπως προειδοποιεί η ομάδα δράσης, η έλλειψη χρηματοδότησης απειλεί να εξουδετερώσει οποιαδήποτε πρόοδο σημειώνεται μέσω των μεταρρυθμίσεων. «Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βελτιωθεί ουσιαστικά η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ακόμη και εάν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, εάν δεν ξεπεραστεί η δυσχέρεια της πρόσβασης σε χρηματοδότηση», επισήμανε ο Ράιχενμπαχ.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2204398

No comments: