6.7.12

«Καυτός» Ιούλιος με δύο Eurogroup για τη χώρα μας


Εκτακτη συνεδρίαση στις 20 για Ελλάδα και Ισπανία

Εκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup θα διεξαχθεί, κατά πάσα πιθανότητα, στις 20 Ιουλίου, με βασικά θέματα στην ατζέντα την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και την Ισπανία. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, οι πρώτες διαπιστώσεις από την εν εξελίξει απογραφή της τρόικας θα συζητηθούν και στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup, την ερχόμενη Δευτέρα 9 Ιουλίου. Ανάμεσα στα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι και η στάση που θα τηρήσουν οι εταίροι μας απέναντι στην Ελλάδα για το διάστημα που θα διαρκέσει η απογραφή και η διαπραγμάτευση για την υπογραφή επικαιροποιημένου Μνημονίου με την τρόικα.
Οπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές στην «Κ», στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επικρατεί επιφυλακτικότητα, η οποία αναμένεται να διαρκέσει έως ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του Προγράμματος. Κάτι τέτοιο δεν είναι φυσικά εφικτό να γίνει μέχρι τη Δευτέρα. Εξάλλου, η ατζέντα της συνάντησης της 9ης Ιουλίου είναι ήδη πολύ φορτωμένη, αφού εκτός των θεμάτων της υπαγωγής της Ισπανίας και της Κύπρου στον μηχανισμό στήριξης, θα πρέπει επίσης να ληφθούν οι εφαρμοστικές αποφάσεις της συνόδου κορυφής της προηγούμενης Πέμπτης. Ως εκ τούτου, η εκ νέου σύγκληση του Eurogroup περί τις 20 Ιουλίου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και παρότι η χώρα μας δεν θα είναι αποκλειστικό θέμα συζήτησης, οπωσδήποτε οι συνεδριάσεις θα είναι κρίσιμες για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος.
Στο μεταξύ, αξιόπιστες πηγές από το Λουξεμβούργο επιβεβαιώνουν ότι έως ότου υπογραφεί αναθεωρημένο Μνημόνιο, δεν αναμένεται η εκταμίευση περαιτέρω χρημάτων από τον μηχανισμό στήριξης, πέραν του ενός δισεκατομμυρίου που είχε παρακρατηθεί από την προηγούμενη δόση. Σε ερώτηση της «Κ» για το τι θα γίνει αν εξαντληθούν τα αποθέματα ρευστότητας του ελληνικού κράτους ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι παρακολουθούν την κατάσταση από κοντά και οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με τις εξελίξεις.
Για τις τράπεζες Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι άμεσες ανάγκες τους καλύφθηκαν με το πρώτο σκέλος της ανακεφαλαιοποίησης και ότι «δεν έχει και τόση σημασία πλέον αν η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο». Σχετικές συζητήσεις για το τραπεζικό ζήτημα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, όπως πληροφορείται η «Κ», αλλά σε κάθε περίπτωση, το πιθανότερο είναι ότι τα πράγματα θα παραμείνουν παγωμένα έως ότου ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση του Μνημονίου. Οπως καθίσταται σαφές, η αναδιαπραγμάτευση κάθε άλλο παρά ανώδυνη διαδικασία προμηνύεται να είναι, αφού όσο παρατείνονται οι συζητήσεις, τόσο θα επιδεινώνεται η ταμειακή και χρηματοπιστωτική ασφυξία στην ελληνική οικονομία, ελλείψει ρευστότητας από τον μηχανισμό στήριξης.
Ισπανία και Κύπρος Σε ό,τι αφορά την Ισπανία, τα θέματα που μένει να διευκρινιστούν, συμπεριλαμβανομένου και του ποσού που θα αιτηθεί να λάβει η χώρα, αλλά και των συμπερασμάτων των ανεξάρτητων ελέγχων που διεξάγονται στο τραπεζικό της σύστημα, είναι ακόμη αρκετά. Εξ ου και οι οριστικές αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν στο Eurogroup της Δευτέρας. Τέλος, αναφορικά με την Κύπρο, η αποστολή της τρόικας που βρίσκεται στο νησί προς το παρόν διερευνά απλώς την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών και του τραπεζικού συστήματος και οι συζητήσεις για την υπογραφή Μνημονίου βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.
Το ομόλογο της ΕΚΤ θέτει τα όρια Κατά πληροφορίες της «Κ», ένα από τα θέματα συζήτησης στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας θα είναι και το ομόλογο που λήγει στις 20 Αυγούστου, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει αν δεν εκταμιευθούν στο μεταξύ χρήματα από τον μηχανισμό στήριξης. Το συγκεκριμένο ομόλογο έχει περίοδο χάριτος ενός μήνα, υπό την προϋπόθεση ότι θα συναινέσει και ο ομολογιούχος, ο οποίος σε αυτήν την περίπτωση είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θεωρητικά, η παράταση θα μπορούσε να δοθεί, αν και είναι πιθανό ότι πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα αντιδράσουν. Μάλιστα, η 20ή Αυγούστου θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως μοχλός πίεσης στην ελληνική πλευρά, ώστε να καταλήξουν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση του Μνημονίου. Σε ό,τι αφορά το ίδιο το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, οι πολιτικές εντολές στην τρόικα για το μέχρι πού είναι διατεθειμένες να κάνουν παραχωρήσεις οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα δοθούν στο Eurogroup της 20ής Ιουλίου, αφού στις 24 Ιουλίου ξεκινάει ο δεύτερος και καθοριστικός γύρος των διαβουλεύσεων με την ελληνική πλευρά.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_05/07/2012_487885

No comments: