20.1.13

Δεν θα επιβεβαιωθούν οι θετικές προσδοκίες για το 2013

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ πολιτική θα μείνει πίσω από την οικονομική πραγματικότητα και αυτή είναι η εύκολη πρόβλεψη για τη φετινή χρονιά. Η πιο δύσκολη πρόβλεψη αφορά το κατά πόσον θα καταφέρουν οι κυβερνήσεις να προσφέρουν καλύτερες συνθήκες για τους πολίτες ή θα καθυστερήσουν τις μεγάλες αποφάσεις, όπως ακριβώς έκαναν και το 2012. Εξαιτίας της πολιτικής αποτυχίας, οι κεντρικές τράπεζες υποχρεώθηκαν να παραμείνουν άκρως ενεργητικές και φέτος, εφαρμόζοντας μέτρα που μέχρι πριν λίγα χρόνια φάνταζαν ανήκουστα. Τόσο η αμερικανική Federal Reserve όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκαναν γενναίες παρεμβάσεις, που αποδείχθηκαν κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την προώθηση (λίγης) ανάπτυξης. Όμως, οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα. Για δύο λόγους:

Πρώτον, τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους δεν αρκούν με δεδομένη τη σφοδρότητα του προβλήματος. Όσο κι αν το θέλουν, οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να τονώσουν αποτελεσματικά τη ζήτηση σε οικονομίες που είναι κολλημένες στην παγίδα της ρευστότητας. Δεν έχουν τα μέσα να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα σε οικονομίες που επί χρόνια αρνούνταν να επενδύσουν επαρκώς στους ανθρώπους και στις υποδομές τους. Και δεν μπορούν να επιβάλουν με κάποια ασφάλεια την απομόχλευση σε τόσο πολλές καταχρεωμένες περιπτώσεις, ειδικά σε εκείνες που δεν έχουν άμεση πρόσβαση στα χρηματοπιστωτικά τους προγράμματα.

Δεύτερον, η ανταπόκριση των υπόλοιπων ρυθμιστικών θεσμών που διαθέτουν πολύ πιο αποτελεσματικά εργαλεία περιορίζεται λόγω πολιτικής. Παρά τη μικρή πρόοδο, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν κατάφεραν να συγκλίνουν σε μια κοινή ανάλυση για το τι συνέβη και σε ένα αξιόπιστο όραμα για το μέλλον. Κι αυτό πολλαπλασίασε τα προβλήματα κρατών όπως η Ελλάδα, που είναι φορτωμένα με κλιμακούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια.
Η απουσία νέας στρατηγικής είναι η βασική αιτία που παραμένει η ανεργία τόσο ψηλά στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες, που τα χρέη και τα ελλείμματα δεν έχουν μπει ακόμη σε μεσοπρόθεσμα διαχειρίσιμη τροχιά και που είναι τόσο μεγάλη η ψαλίδα της εισοδηματικής ανισότητας.

Το 2013 θα αυξηθεί πολύ η ανάγκη και η σημασία να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Αν δεν υπάρξουν σοβαρές μεταβολές στη στρατηγική, οι κεντρικές τράπεζες θα φορτώνονται όλο και περισσότερο παράπλευρες απώλειες και ακούσιες συνέπειες. Και εν τω μεταξύ θα επιμένουν πεισματικά η ανεπαρκής ανάπτυξη και η υψηλή ανεργία.
Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν καλύτερες αποδόσεις από τους ρυθμιστές το 2013. Οι προσδοκίες τους είναι λογικές, πλην όμως θα καταλήξουν ατυχείς.

Mohamed El-Erian, Pimco
http://www.express.gr/news/agores2/678138oz_20130119678138.php3

No comments: