7.1.13

Μάχη μεταξύ ΕΤΕ- Alpha για το Ταμιευτήριο

Σε μάχη μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank θα εξελιχθεί η διεκδίκηση του υγιούς χαρτοφυλακίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κι οι... αψιμαχίες έχουν ήδη ξεκινήσει μετά την υποβολή αιτήματος παράτασης της διαδικασίας.

Όπως είναι γνωστό, το καταρχήν ενδιαφέρον τους για το υγιές χαρτοφυλάκιο του Τ.Τ. (good bank) εκδήλωσαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Eurobank και στην Τράπεζα της Ελλάδος η Attica Bank.

Το ΤΧΣ, ως μέτοχος των συστημικών τραπεζών, καλείται να αξιολογήσει αν η Alpha, η Εθνική και η Eurobank είναι σε θέση να υποβάλουν οικονομική προσφορά για το Τ.Τ. Κάτι αντίστοιχο θα πράξει και η ΤτΕ για την Attica Bank.

Εφόσον οι τρεις συστημικές τράπεζες (ETE, Alpha, Εurobank) πάρουν το πράσινο φως από το ΤΧΣ, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές για το Τ.Τ. ως τις 11 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με κύκλους των τριών ομίλων, και οι τρεις προτίθενται να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά.

Η ΕΤΕ και η Eurobank θα καταθέσουν ξεχωριστά τις προσφορές τους, ακόμη και αν ενδιάμεσα εγκριθεί, όπως γράφει σήμερα ο Χαμαιλέων, το πληροφοριακό δελτίο της δημόσιας προσφοράς, που απευθύνει η Εθνική στους μετόχους της Eurobank. Παρ' όλα αυτά, η αγορά εκτιμά ότι πρακτικά η προσφορά της Εθνικής θα αποτελέσει και το ισχυρό χαρτί του υπό διαμόρφωση ομίλου ΕΤΕ - Eurobank στη διεκδίκηση του Ταμιευτηρίου.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το αν θα δοθεί ή όχι στην Attica Bank η δυνατότητα να συμμετάσχει στον επόμενο γύρο, καταθέτοντας δεσμευτική προσφορά. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες δίνουν λίγες πιθανότητες στην Attica Bank καθώς η Κομισιόν κρίνει ότι έχει μικρό μέγεθος για να απορροφήσει το υγιές χαρτοφυλάκιο του Τ.Τ. Αν κόντρα στις προβλέψεις η Attica περάσει στον δεύτερο γύρο, τότε θα είναι το αουτσάιντερ της διαδικασίας.

Τι περιλαμβάνει το υγιές χαρτοφυλάκιο του Τ.Τ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υγιές χαρτοφυλάκιο του Τ.Τ. (good bank) περιλαμβάνει ενεργητικό περίπου 11 - 12 δισ. ευρώ. Το χρηματοδοτικό κενό ανέρχεται σε 3,5 δισ. ευρώ, ενώ η good bank που βγαίνει προς πώληση χρειάζεται και κεφάλαια της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Αν το Τ.Τ. διαχωριζόταν σε καλή και κακή τράπεζα, με την «καλή» (νέο Τ.Τ.) να παραμένει αυτόνομη, το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης θα έφθανε στα 4 δισ. ευρώ.

Με βάση την έκθεση της Alvarez & Marsal, που έχει στα χέρια του το Euro2day, στο σενάριο της διάσπασης του Τ.Τ. σε καλή και κακή τράπεζα στην καλή τράπεζα μεταβιβάζεται παθητικό ύψους 15,8 δισ. ευρώ και συνολικό ενεργητικό 11,9 δισ. ευρώ. Το 80% των δανείων του Τ.Τ., ήτοι δάνεια 6,8 δισ. ευρώ, μεταβιβάζεται, πάντα με βάση το προσχέδιο της μελέτης της A&M, στην good bank μαζί με χαρτοφυλάκιο επενδύσεων 2,8 δισ. ευρώ. Το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό της good bank, στο ίδιο σενάριο, διαμορφώνεται σε 4,25 δισ. ευρώ και θα χρειαζόταν 426 εκατ. ευρώ για Core Tier I 10%.

Το παραπάνω σενάριο της A&M στηρίχθηκε σε δεδομένα τελευταίου τριμήνου 2011 και σε εκτιμήσεις του α΄ τριμήνου του 2012. Από τότε έχουν υπάρξει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε κάποια στοιχεία.

Οι καταθέσεις του Τ.Τ. έπεσαν κάτω από τα 10,9 δισ. ευρώ (στοιχεία 31/3/2012), κρατικά ομόλογα, ονομαστικής αξίας 1,45 δισ. ευρώ, πουλήθηκαν στο πρόγραμμα επαναγοράς, ενώ παρά τις χιλιάδες ρυθμίσεις δανείων τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν. Και σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται πάνω από 90 ημέρες πέρασαν στην bad bank.

Τι προσφέρουν η Alpha και η Εθνική
Επιπρόσθετα, το σενάριο της A&M στηρίζεται στην παραδοχή ότι στην good bank του Τ.Τ. θα μεταφέρονταν λιγότεροι από 1.000 εργαζόμενοι του Τ.Τ. Η Εθνική, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ολιγοσέλιδη αίτηση προέγκρισης, που υπέβαλε στο ΤΧΣ, δεσμεύεται για τη διατήρηση του συνόλου των εργαζομένων (περίπου 2.900 άτομα).

Στον αντίποδα, η Alpha φέρεται αντίστοιχα να δεσμεύεται για 2.400 εργαζόμενους, αφήνοντας εκτός περίπου 500 που έχουν προσληφθεί στο Ταμιευτήριο με το καθεστώς της διάταξης Βερελή και έχουν τη δυνατότητα να μεταταγούν στον δημόσιο τομέα.

Όλα αυτά βέβαια είναι στοιχεία των προτάσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος και ως εκ τούτου πρόκειται για προθέσεις και όχι για δεσμεύσεις των ενδιαφερόμενων τραπεζών.

Οι δεσμευτικές προσφορές, μαζί με τα αναλυτικά business plans θα κατατεθούν στο ΤΧΣ, αν δεν δοθεί παράταση από την τρόικα ως τις 11 Ιανουαρίου, και θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα κληθεί να τις αξιολογήσει, σε συνεργασία με το ταμείο.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/749522/Article.aspx

No comments: