Άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας με την γερμανική κυβέρνηση και τον
γερμανικό πολικό κόσμο θέλει να δρομολογήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο
Βερολίνο. Αποκλειστική συνέντευξη στη Deutsche Welle
Στο επίκεντρο της συνέντευξης με τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η συνάντηση
του με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αύριο
Δευτέρα. Και όπως υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας: “Κατά αρχάς, δεν
συνηθίζω να συναντώ μόνο ανθρώπους με τους οποίους συμφωνώ. Και
δεύτερον, έχω πάντοτε την ελπίδα όταν συνομιλώ με ανθρώπους ότι μπορώ να
τους πείσω να αλλάξουν γνώμη”.Σχεδόν τα ίδια λόγια χρησιμοποίησε και ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ την Παρασκευή για να αιτιολογήσει την προθυμία του κ. Σόιμπλε να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα. Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πάντως ότι “είναι επιβεβλημένο να υπάρξει μια ομαλοποίηση των σχέσεων” ανάμεσα “στην αξιωματική αντιπολίτευση της Ελλάδας με τον θεσμικό της ρόλο” και της κυβέρνησης της Γερμανίας, μιας χώρας που διαδραματίζει “καθοριστικό ρόλο στις ευρωπαϊκές και ελληνικές εξελίξεις.”
Μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει τη συνεργασία
Υπάρχει όμως ένας σημαντικότερος λόγος, που επιβάλει αυτή την ομαλοποίηση των σχέσεων:
Ο Αλέξης Τσίπρας στο Βερολίνο
“Μπορεί αύριο να είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Αυτό το
γνωρίζει η γερμανική πλευρά. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε από το μηδέν.
Πρέπει να δούμε αν υπάρχει ένα πεδίο διαπραγμάτευσης κατ' αρχάς. Άρα το
τελευταίο που με ενδιαφέρει σε αυτές τις συναντήσεις είναι η εικόνα, ο
επικοινωνιακός αντίκτυπος. Με ενδιαφέρει η πραγματική πολιτική ουσία,
δηλαδή, να προσπαθήσω να πείσω τον συνομιλητή μου και την γερμανική
κυβέρνηση ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής για να διατηρηθεί η ευρωζώνη
και βεβαίως η Ελλάδα εντός αυτής.”Ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις τόσο για τις αιτίες τις κρίσης όσο και για τον τρόπο και την μέθοδο με τους οποίους θα ξεπεραστεί. Δεν μπορεί όμως να παραβλεφθεί, τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι τα μνημονιακά μέτρα που εφαρμόζονται εδώ και τρία χρόνια στην Ελλάδα, έχουν αποτύχει.
“Συνεπώς θα πρέπει με βάση αυτά τα δεδομένα και αυτά τα αποτελέσματα να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε κάτι, δηλαδή, ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλες θυσίες και ότι χρειάζεται να αναθεωρηθεί αυτό το πρόγραμμα. Χρειάζεται να δούμε όλοι τρόπους μέσα από τους οποίους, και οι δύο πλευρές, θα καταφέρουν να πετύχουν, διότι η αποτυχία του προγράμματος στην Ελλάδα και η οικονομική κατάρρευση δεν θα είναι προς όφελος της Γερμανίας και του γερμανικού λαού.”
“Και το πρώτο βήμα για να καταλήξει κανείς κάπου είναι να συζητά,” συμπληρώνει ο κ. Τσίπρας.
Έτοιμος να συναντηθεί με Μέρκελ
"Η πλειοψηφία της κοινωνίας θα πρέπει να πεισθεί ότι είναι αλλαγές που θα φέρουν δικαιοσύνη"
“Η καγκελάριος συναντάται μονάχα με ομότιμους της. Θέλαμε να αποκτήσουμε μια επαφή, μια επικοινωνία φυσιολογική για να μην δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχουν δύο αντίπαλα στρατόπεδα που δεν ανταλλάσσουν ούτε καλημέρα. Από εκεί και πέρα εάν στο μέλλον υπάρξει αυτή η δυνατότητα, εγώ δεν θα έχω καμία αντίρρηση.”
Στις συνομιλίες του στο Βερολίνο ο κ. Τσίπρας θα εστιάσει το ενδιαφέρον τον συνομιλητών του και στο θέμα της φοροδιαφυγής αλλά και φοροαποφυγής στην Ελλάδα. Θα ζητήσει οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να πάρουν θέση για αυτά τα φαινόμενα:
“Αν θέλουμε η Ελλάδα να κάνει μια νέα αρχή και αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε σημαντικές, ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές, που είναι αναγκαίο να συμβούν στην Ελλάδα, πρέπει η ελληνική κοινωνία, ο ελληνικός λαός να κατανοήσει ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να υπάρξει δικαιοσύνη. Εάν δεν πεισθεί ο ελληνικός λαός γι’ αυτό, πιστέψτε με, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές, διότι θέλουν κυρίως συναίνεση. Η πλειοψηφία της κοινωνίας θα πρέπει να πεισθεί ότι είναι αλλαγές που θα φέρουν δικαιοσύνη και θα δημιουργήσουν μια νέα βάση για να ξεκινήσουμε από την αρχή”.
Στις συνομιλίες του στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει ευθέως και ζήτημα πολιτικής ευθύνης για την κρίση, στοχοποιώντας τα δύο κόμματα που κυβερνούσαν από την μεταπολίτευση και μετά την Ελλάδα: “Αυτό είναι ένα βασικό σημείο το οποίο θέλω να καταθέσω στις επαφές μου με την γερμανική πολιτική ηγεσία, να τους εξηγήσω ότι δεν μπορούν να βασίζονται σε ένα πολιτικό προσωπικό που οδήγησε τη χώρα στα βράχια.”
http://www.dw.de/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B2%CE%B5%CE%B2%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CE%B7-%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%87%CE%AD%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD/a-16518071
«Ο Ελληνας επαναστάτης προκαλεί τον Σόιμπλε»
H είδηση της επικείμενης συνάντησης του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ με το Γερμανό
υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε εξέπληξε και το γερμανικό τύπο. Σε πολλές
online εκδόσεις των γερμανικών ΜΜΕ γίνεται αναφορά στο θέμα.
Το Focus
σε δημοσίευμα του με τίτλο «Ο Ελληνας επαναστάτης προκαλεί τον Σόιμπλε»
αναφέρει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε με την πολεμική του ενάντια
στην κυβέρνηση και την ευρωπαϊκή πολιτική να γίνει δημοφιλής. Σύντομα ο
ακροαριστερός θα έλθει στο Βερολίνο και με την ευκαιρία αυτή θα τα ψάλει
στον Σόιμπλε».Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt υπενθυμίζει παλαιότερες δηλώσεις του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις οποίες «η καγκελάριος Μέρκελ ακολουθεί το σχέδιο μιας γερμανικής Ευρώπης». Σύμφωνα με αυτή, η Ελλάδα, θα πρέπει να γίνει αποικία χρέους και ο ευρωπαϊκό Νότος να μετατραπεί σε μια ειδική οικονομική ζώνη φθηνής εργασίας. Το πρακτορείο ειδήσεων dapd αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει χαρακτηρίσει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά «μερκελιστές», οι οποίοι υπακούν στα κελεύσματα της καγκελαρίου.
Σόιμπλε
H Die Welt φιλοξενεί ειδικό ένθετο αφιέρωμα στο μέλλον της Ευρώπη, όπου μεταξύ άλλων τοποθετείται με άρθρο του και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στο άρθρο του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει ότι στην Ελλάδα και την Ιρλανδία ενισχύθηκε η ανταγωνιστικότητα και το μισθολογικό κόστος μειώθηκε περισσότερο από 10% σε σύγκριση με το 2009. Σύμφωνα, πάντως με τον υπουργό η ΕΕ δεν έχει υπερβεί την κρίση, διακρίνει, ωστόσο, ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι αποφέρουν καρπούς οι μεταρρυθμίσεις, ενώ τονίζει πως θα πρέπει τώρα να ενισχυθεί ο δημοκρατικός χαρακτήρας της Ευρώπης.
Νάνα Μούσχουρη
Στις εφημερίδες Frankfurter Rundschau και Berliner Zeitung δημοσιεύεται
συνέντευξη που παραχώρησε η Νανά Μούσχουρη με τίτλο «Με πονάει», όπου
μιλάει μεταξύ άλλων για τη δύσκολη κατάσταση την οποία διέρχεται σήμερα η
Ελλάδα και για την ένταση στις ελληνογερμανικές σχέσεις.
Η Νανά Μούσχουρη δηλώνει πολύ υπερήφανη που είναι πρεσβευτής της Ελλάδας στον κόσμο και επισημαίνει ότι είναι «Μια περήφανη Ελληνίδα και μια περήφανη Ευρωπαία». Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «δεν ευθύνονται οι άνθρωποι για την κρίση, αλλά οι πολιτικοί μας που επί δεκαετίες νοιάζονταν μόνο για τα χρήματα και την εξουσία. Ωστόσο πιστεύω ότι οι Έλληνες αντιδρούν δυσκολότερα σε σχέση με άλλους λαούς. Η εκπαίδευση τους ήταν επί μακρόν χειρότερη, ζούσαν λιγότερο πειθαρχημένοι. Αυτό οφείλεται και στην πολιτιστική κληρονομιά. 500 χρόνια κατοχή, πόλεμοι, δικτατορία – έτσι η κοινωνία ξέχασε να αναλαμβάνει ευθύνες (…)».
Η Νανά Μούσχουρη δηλώνει πολύ υπερήφανη που είναι πρεσβευτής της Ελλάδας στον κόσμο και επισημαίνει ότι είναι «Μια περήφανη Ελληνίδα και μια περήφανη Ευρωπαία». Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «δεν ευθύνονται οι άνθρωποι για την κρίση, αλλά οι πολιτικοί μας που επί δεκαετίες νοιάζονταν μόνο για τα χρήματα και την εξουσία. Ωστόσο πιστεύω ότι οι Έλληνες αντιδρούν δυσκολότερα σε σχέση με άλλους λαούς. Η εκπαίδευση τους ήταν επί μακρόν χειρότερη, ζούσαν λιγότερο πειθαρχημένοι. Αυτό οφείλεται και στην πολιτιστική κληρονομιά. 500 χρόνια κατοχή, πόλεμοι, δικτατορία – έτσι η κοινωνία ξέχασε να αναλαμβάνει ευθύνες (…)».
ΠΗΓΗ DW
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=112977149
Τσίπρας: Έξοδος από την κρίση μόνο με ανάπτυξη, αναδιανομή και ενίσχυση της απασχόλησης
Όπως δήλωσε ο κ. Τσίπρας στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Βερολίνο, «η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το εφαρμοζόμενο σχέδιο της λιτότητας και των μνημονίων». Επισήμανε δε ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται δημιουργούν τον κίνδυνο ανάπτυξης του νεοναζισμού και των ακραίων ιδεολογιών και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Φτιάχνουμε ασπίδα προστασίας των λαών και ταυτόχρονα διεύρυνσης της Δημοκρατίας. Η απάντηση είναι ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και δημοκρατία».
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=112977031
No comments:
Post a Comment