13.1.13

Κινδυνεύει να μείνει ορφανό το "καλό" ΤΤ


Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε ένα απροσδόκητο θρίλερ για το ΤΤ, τα επεισόδια του οποίου δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Και ούτε οι «τίτλοι τέλους» είναι γνωστοί. Παράγοντες μάλιστα της χρηματοπιστωτικής αγοράς δεν αποκλείουν να «τρέξει» και πάλι ο διαγωνισμός.
Το μόνο σίγουρο μέχρι τώρα είναι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τη μία πλευρά και οι αντιρρήσεις της τρόικας από την άλλη.
Πιο συγκεκριμένα, οι εποπτικές αρχές αποφάσισαν το «σπάσιμο» του ΤΤ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και την αυτόνομη λειτουργία της «καλής» με την ονομασία «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο», όπως δηλαδή ακριβώς έγινε και με την Proton Bank.
Η ΤτΕ και το ΤΧΣ, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσαν την τρόικα ότι οδηγήθηκαν σε αυτήν τη λύση επειδή δεν κατατέθηκε καμία δεσμευτική προσφορά. Η τρόικα ζήτησε από το ΤΧΣ και την ΤτΕ να εξετάσουν ξανά τη μοναδική ουσιαστικά (μη δεσμευτική) πρόταση που υπήρχε, εκείνη της Alpha Bank. Η τρόικα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θεώρησε ότι η πρόταση της Alpha θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη λύση, καθώς προέβλεπε την απορρόφηση του «καλού» τμήματος του ΤΤ και την εγγύηση του 50% των εργαζομένων. Οι εποπτικές αρχές, λένε πληροφορίες, απάντησαν αφενός ότι δεν θα μπορούσε η τράπεζα να λειτουργήσει με τους μισούς εργαζομένους και αφετέρου ότι αυτή η πρόταση δεν ήρθε ως δεσμευτική καθώς η Alpha Bank απέσυρε το ενδιαφέρον της από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η τρόικα, αναγνωρίζοντας όλες τις δυσκολίες γι' αυτή την «αποκρατικοποίηση», ζήτησε να δει το επιχειρησιακό σχέδιο (business plan) που έχει καταρτιστεί για το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αφού έχει ήδη την εμπειρία της Νέας Proton Bank, η οποία ζητά για τρίτη φορά κεφαλαιακή «ένεση» μετά το «σπάσιμό» της σε «καλή» και «κακή». Θέλει να πειστεί ότι η λύση που προβάλλεται είναι βιώσιμη και δεν θα έχει τα αποτελέσματα της Νέας Proton Bank, που καμία συστημική τράπεζα δεν θέλει να την απορροφήσει οικειοθελώς.
Πριν από την εξέλιξη της Παρασκευής και τις αποφάσεις της ΤτΕ για λύση τύπου Proton Bank, οι εργαζόμενοι εξέφραζαν σε έντονο ύφος προς τους πολιτικούς αρχηγούς και παράγοντες της αγοράς τις αντιρρήσεις και τις ανησυχίες τους. Η λύση Alpha Bank αντιπροσώπευε το χειρότερο σενάριο γι' αυτούς, αν και η τρόικα ήταν σαφής προς το ΤΧΣ και την ΤτΕ ότι χωρίς μειώσεις εργαζομένων το ΤΤ θα είναι δύσκολο να γίνει βιώσιμο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, αύριο και μεθαύριο τόσο το ΤΧΣ όσο και η ΤτΕ θα παρουσιάσουν το επιχειρησιακό σχέδιο (business plan) στην τρόικα και θα επιχειρήσουν να την πείσουν ότι αυτό είναι το μόνο βιώσιμο και δυνατό (αυτήν τη στιγμή) σχέδιο. Εφόσον η τρόικα πειστεί, θα βγουν ανακοινώσεις από την ΤτΕ για τη δημιουργία μεταβατικής τράπεζας. Αν δεν πειστεί, θα ζητήσει να ανοίξουν και πάλι οι διαδικασίες μέχρι το τέλος του μήνα που είναι η καταληκτική ημερομηνία σύμφωνα με το μνημόνιο, περίπτωση κατά την οποία είναι όλα ανοιχτά.
Η ιστορία του ΤΤ δεν είναι πολύπλοκη σε πρώτη ανάγνωση. Στο τελευταίο μνημόνιο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται ο διαχωρισμός του ΤΤ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και η απορρόφηση του υγιούς τμήματός του από συστημική τράπεζα, μετά την επανακεφαλαιοποίησή του με κρατικά κεφάλαια. Ολα αυτά θα πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του μήνα.
Οταν υπέγραφε η κυβέρνηση το μνημόνιο, ήδη η πρώτη φάση των διαδικασιών, δηλαδή η εκδήλωση ενδιαφέροντος, είχε γίνει. Αρχικά όλες οι τράπεζες είπαν «ναι». Μέχρι τη δεύτερη φάση, που ήταν η κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών, το «σκηνικό» στις τράπεζες είχε αλλάξει άρδην. Η ΕΤΕ είχε κάνει τη δημόσια πρόταση προς τη Eurobank και η Πειραιώς είχε αποσύρει το ενδιαφέρον της.
Ετσι, κατά τις μη δεσμευτικές προσφορές, η μόνη αληθινή πρόταση ήταν της Alpha Bank, αφού η ΕΤΕ ζήτησε παράταση, να βγει δηλαδή εκτός χρονοδιαγράμματος διαδικασιών, και η Eurobank δεν θα μπορούσε να καταθέσει αυτόνομα πρόταση. Μη δεσμευτική πρόταση κατέθεσε και η Τράπεζα Αττικής, η οποία όμως δεν πληρούσε τον όρο περί απορρόφησης από συστημική τράπεζα.
Το πιο κρίσιμο σημείο ήταν μεταξύ δεύτερης και τρίτης φάσης των διαδικασιών, που τόσο το θέμα της εγγύησης των θέσεων εργασίας όσο και το ποσό της επανακεφαλαιοποίησης του «καλού» ΤΤ παρέπεμψαν τις διαπραγματεύσεις στις καλένδες. Τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και η Alpha Bank ήταν άκαμπτες. Δημοσιεύματα έφεραν την ΤτΕ να έχει αποφασίσει το σπάσιμο του ΤΤ στα πρότυπα της Proton πριν λήξει η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών και η άμεση «απάντηση» της Alpha ήταν ότι αποσύρει το ενδιαφέρον της.
Τελεσίγραφο από την ΕΚΤ
Ανώτατα στελέχη της ΕΚΤ, αναζητώντας βιώσιμη λύση για το ΤΤ, ήρθαν σε επαφή με τις εποπτικές αρχές και διαμήνυσαν για ακόμη μία φορά ότι αν δεν εξευρεθεί πειστική λύση η τράπεζα θα σταματήσει τη χρηματοδότηση κεφαλαίων ρευστότητας προς το ΤΤ από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος, τον ELA, στις 22 Ιανουαρίου. Αυτό βεβαίως θα σήμαινε την κατάρρευση του Ταχυδρομικού Ταμιευτήρίου.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26521&subid=2&pubid=112977144

No comments: