Ούτε το τρίτο τρίμηνο είναι αντιπροσωπευτικό της χρηματοοικονομικής κατάστασης των εισηγμένων. Διάφοροι παράγοντες, όπως η κούρσα της τιμής του πετρελαίου, η ανισορροπία στα νομίσματα με ξαφνική ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ και βεβαίως η σοβούσα αρνητική χρηματιστηριακή συγκυρία, δεν βοηθούν ακόμα και τώρα που οι οικονομίες σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν διαβεί τον Ρουβίκωνα, να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Για παράδειγμα, ήταν δυνατόν να μην επηρεαστούν τα αποτελέσματα στις ακτοπλοϊκές εταιρείες ή στην Aegean, όταν το πετρέλαιο το καλοκαίρι είχε φτάσει στα 150 δολάρια; Ηταν δυνατόν να μην επηρεαστούν τα αποτελέσματα του Τιτάνα, λόγω του δολαρίου;
Το ίδιο ισχύει και για τον Μυτιληναίο. Γύρω στον Μάρτιο, φίλτατοι, θα έχουμε την πραγματική εικόνα. Το πόσο πολύ την έχει «ακούσει» η οικονομία μας από την κρίση. Και βεβαίως, αυτός είναι ο εφιάλτης. Αν μέχρι τώρα η εικόνα δείχνει μείωση στα καθαρά κέρδη γύρω στο 20%, είναι πολύ πιθανό στις επόμενες εταιρικές περιόδους, το 20% να αυξηθεί σε 30 και 40%.
Η ζήτηση αυτομάτως πέφτει. Οι καταναλωτές δεν ξοδεύουν. Ούτε καν τούς βλέπεις τους Ελληνες στα μπαρ καθημερινή, ενώ τα μπουζούκια είναι ανοιχτά μόνο παρασκευοσάββατο. Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν τα κλειστά γκισέ στην προσπάθειά τους να τραβήξουν δάνεια για να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους.
Ανεργία. Χαμός. Αυτή είναι η οικτρή πραγματικότητα που τείνει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, με την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο να έχει τα χέρια δεμένα. Μιλούσε ο κ. Μπαρόζο για 200 δισ. ευρώ χρηματοδότηση της κατανάλωσης στην ευρωζώνη και προφανώς ο κ. Αλογοσκούφης θα ήθελε να βάλει ένα χεράκι, αλλά δεν μπορεί. Κι εδώ που τα λέμε και ανασχηματισμός να γίνει, ακόμα και η κυβέρνηση να αλλάξει, τα περιθώρια είναι στενά. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Το δημόσιο χρέος έχει ξεπεράσει τα 250 δισ. ευρώ, με τις φήμες να κάνουν λόγο για πολύ παραπάνω. Ποια τράπεζα του πλανήτη θα μάς δανείσει; Και με τι εγγυήσεις; Πρόβλημα, σοβαρό...
Το αποτέλεσμα, φίλτατοι, είναι το ενδιαφέρον να περιέλθει επενδυτικά και πάλι στις τράπεζες. Ναι καλά διαβάσατε. Στις τράπεζες. Οι τράπεζες θα κληθούν να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.
Πρώτον αξιοποιώντας τα 28 δισ. ευρώ. Εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας.
Δεύτερον, θα έχουν τη δυνατότητα να σώσουν κάποιες επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται λίγο πριν από το χείλος του γκρεμού.
Τρίτον, θα εξασφαλίσουν μια ομαλή εισροή εσόδων τους.
Τέταρτον, τα επιτόκια πέφτουν και οι καταναλωτές θα ξαναμπούν στο trip χρήσης της πιστωτικής τους κάρτας.
Πέμπτον, τα επιτόκια πέφτουν, οπότε αυτοί που σκέφτονταν να αγοράσουν κάποιο σπίτι, μπορεί και να το δουν σοβαρά το ζήτημα τώρα. Που σημαίνει ότι η οικοδομή θα αρχίσει κάπως να κινείται. Για τους λόγους αυτούς, η στήλη εκφράζει την άποψη ότι είναι ανέξοδη, ρηχή και φτωχή η κριτική που αφορά στη χρηματοδότηση των τραπεζιτών. Για δε τους επενδυτές, ξέρουν και οι κότες το τραπεζοκεντρικό σύστημα λειτουργίας της αγοράς μας και τι σημαίνει για τον γενικό δείκτη αν θα ανέβει η Εθνική, η Alpha, η Eurobank και η Πειραιώς...
Οι χρηματιστές ισχυρίζονται ότι δεν είναι τώρα η ώρα για να μπει κανείς στο Χρηματιστήριο, διότι δεν έχει κάτσει η σκόνη της κρίσης. Και βεβαίως όλοι γνωρίζουν ότι το Δημόσιο θα αγοράσει τις προνομιούχες μετοχές των τραπεζών στις ονομαστικές αξίες.
Από τη στιγμή που ισχύει αυτό, τεχνικά, υπάρχουν περιθώρια για νέα πτώση. Από την άλλη, δεν μπορεί να γελαστεί κανείς από τον εαυτό του. Οτι πλησιάζει η ώρα για το χτίσιμο μακροχρόνιων θέσεων στην αγορά...
Καλή εβδομάδα...
Αυτά έγραφε εχθές ο Κερδοσκόπος
1.12.08
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
3 comments:
Το θέμα είναι ότι στις ούτως ή άλλως χαμένες χρονιές οι εταιρείες βγάζουν από τις ντουλάπες ότι σκελετούς έκρυβαν και η εικόνα γίνεται πολύ χειρότερη από ότι είναι.
Επίσης σημειώνω ότι ουσιαστικά η κρίση δεν έχει έρθει ακόμη εδώ! Θα πρέπει κατά τη γνώμη μου, αν συνεχιστεί διεθνώς το κλίμα αυτό, να έχουμε μια πολύ κακή χρονιά στον τουρισμό για να δούμε τις συνέπειες τον Νοε-Δεκ 2009.
Ελλάδα=τουρισμός+ναυτιλία. Η ναυτιλία πάει κατά διαόλου περιμένουμε τον τουρισμό...
μαζί σου!
αλλά κι ο τουρισμός θα φανεί λίγο νωρίτερα καθώς θα πρέπει εκεί γύρω στο Πάσχα να σκάσουν τα πρώτα εμβάσματα των ξένων
και φέτος υπήρχαν προβλήματα αλλά του χρόνου που όλη η Σκανδιναβία θα είναι σε ύφεση θα είναι ακόμα χειρότερα
πχ 700,000 Σκανδιναβοί πάνε Χανιά και περίπου 1,6-1,8 Κρήτη (στοιχεία αφίξεων που θυμάμαι για 2006)
η Ιταλία είναι νεκρή ήδη από πέρισυ, το γνωρίζω καλά
η ναυτιλία έχει πρόβλημα καθώς τα περισσότερα ναύλα έχουν πέσει πολύ ενώ έχουμε ήδη ακούσει κανόνια στις ακτές του Πειραιά
Αυτοί πάνε πλέον στα καλά και μεγάλα ξενοδοχεία. Οι μικρές μονάδες υποδέχονται τα τελευταία χρόνια ανατολικοευρωπαίους, Ρώσους, Βουλγάρους, κτλ.
Καταλαβαίνεις...
Post a Comment