8.12.08

**Γ. Προβόπουλος: "Δύο με τέσσερα χρόνια θα διαρκέσει η κρίση"

Δύο με τέσσερα χρόνια προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, πως θα διαρκέσει η κρίση, μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης του ελληνοβρετανικού επιμελητηρίου.
Ο ίδιος ανέφερε πως δεν υπάρχει σύγκλιση της Ελλάδας με τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης. “Σύγκλιση έχουμε, όταν κάνουμε αυτό που πράττουν οι άλλες χώρες, οι πιο σοβαρές".
Όπως είπε, για το λόγο αυτό, η χώρα δεν έχει πολλά περιθώρια δημοσιονομικής χαλάρωσης, συμπληρώνοντας πως αν σήμερα η διαφορά με το γερμανικό ομόλογο είναι στις 170 μονάδες βάσης, "δεν τολμώ να προβλέψω που θα έφθανε σε περίπτωση που υιοθετούσαμε μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης".
Αν η χώρα υιοθετήσει μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης, θα υπάρχει εκτόξευση στο κόστος διατραπεζικού δανεισμού
.Ο διοικητής χαρακτήρισε εξαιρετικά αβέβαιο το μέγεθος και το χρόνο επέλευσης των αποτελεσμάτων των νομισματικών ή δημοσιονομικών παρεμβάσεων, καθώς η έλλειψη εμπιστοσύνης, όταν εξαπλώνεται σε ολόκληρη την οικονομία, ελαττώνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής.
Στο πλαίσιο της ομιλίας του, σε εκδήλωση του ελληνοβρετανικού επιμελητηρίου, τόνισε πως, ενώ στην παρούσα φάση όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν μειώσει δραστικά τα επιτόκια τους, τα τραπεζικά επιτόκια υποχωρούν πολύ βραδύτερα.
Ο ίδιος συνέχισε, λέγοντας πως η αυξημένη επιφυλακτικότητα θα ήταν ίσως δικαιολογημένη στις συγκεκριμένες εκείνες περιπτώσεις τραπεζών, που στο παρελθόν είχαν εκτεθεί υπέρμετρα σε κινδύνους.
Σε επίπεδο συνολικής οικονομίας, όμως, εάν οι τράπεζες σταματήσουν να λειτουργούν ως τράπεζες, δηλαδή εάν παύσουν να επιτελούν τον πρωτεύοντα μεσολαβητικό ρόλο τους, που είναι η ομαλή διοχέτευση των αποταμιεύσεων προς τις επενδύσεις, ελλοχεύει ο κίνδυνος ακόμη μεγαλύτερης βλάβης του πραγματικού τομέα.
Ο κ. Προβόπουλος ανέφερε πως ένα τέτοιο μίγμα πολιτικής, επειδή ακριβώς συμβάλλει στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα, θα ενισχύσει επίσης την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών και των αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=634076

No comments: