Tο σύνδρομο της 10ετίας του ’70 έχει καταλάβει τους τραπεζίτες και φοβίζει οικονομικούς αναλυτές και παράγοντες της αγοράς. Ολοι αρχίζουν να θεωρούν πλέον αρκετά πιθανό το σενάριο να ανοίξει ένας κύκλος κρατικοποιήσεων και επιστροφής του τραπεζικού συστήματος στην κατάσταση των 10ετιών ’70 και ’80. Τότε που το Δημόσιο ήλεγχε την Εθνική, την ΑΤΕ -όπως και τώρα- είχε περάσει στον έλεγχο του Δημοσίου το συγκρότημα της Εμπορικής με την Ιονική και την Πειραιώς, υπήρχε η ΕΤΒΑ, η ΕΤΕΒΑ, οι θυγατρικές της Εθνικής, Κτηματική και Εθνική Στεγαστική και η μόνη άξια λόγου ιδιωτική ήταν η Τράπεζα Πίστεως, η σημερινή Alpha Bank της οικογένειας Κωστόπουλου.
Τραπεζίτης που παρακολουθεί τις εξελίξεις, θεωρεί ότι εάν παραταθεί η οικονομική κρίση, τότε το πακέτο των 28 δισ. ευρώ -που προς το παρόν δεν θα σημάνει αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς- θα μπορούσε να αποτελέσει τον «προθάλαμο» για την επόμενη σημαντική φάση...
ΚρατικοποίησηΤο πέρασμα στον... κύριο Ναό της κρατικοποίησης του τραπεζικού συστήματος, θα γίνει με βεβαιότητα, εάν και όταν το πακέτο των 28 δισ. δεν επαρκέσει.
Σε περίπτωση που οι τράπεζες βρεθούν στην ανάγκη πρόσθετης βοήθειας και κάλυψης του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, τότε η είσοδος του Δημοσίου θεωρείται περισσότερο από δεδομένη.
Κορυφαίοι τραπεζικοί παράγοντες, αλλά και κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημειώνουν πως τότε το σκηνικό προβλέπεται να ανατραπεί και να διαμορφωθεί με δύο κινήσεις που από τώρα είναι προδιαγεγραμμένες. Πρώτη κίνηση είναι οι διοικήσεις των τραπεζών να συγκαλέσουν γενικές συνελεύσεις για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και να απευθύνουν πρόσκληση συμμετοχής των μετόχων.
Οι τελευταίοι, σε μια συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση στις χρηματιστηριακές αγορές, είναι φυσικό να είναι διστακτικοί και να προτιμήσουν την αποχή.
Το κενό θα καλυφθεί από το Δημόσιο, το οποίο με τον τρόπο αυτό δεν αποκλείεται να αποκτήσει ακόμη και ποσοστό άνω του 30% ίσως και 40%. Η εξέλιξη αυτή θα αλλάξει άρδην τον τραπεζικό χάρτη και θα επιφέρει ανατροπές στο σύστημα διασύνδεσης των τραπεζών με την παραγωγική δομή της οικονομίας.
ΜετοχέςΕκτός αυτού, οι ίδιοι οι τραπεζίτες ζουν υπό τον φόβο μιας αστραπιαίας κίνησης επιθετικής αγοράς.
Η συρρίκνωση της αξίας των μετοχών έχει περιορίσει τη συνολική κεφαλαιοποίηση σε επίπεδα - πρόκληση για κεφαλαιούχους.
Καμία ελληνική τράπεζα, ούτε και η μεγαλύτερη η Εθνική, μπορεί να αισθάνεται ασφαλής. Με λίγο περισσότερα από 2 δισ. ευρώ μπορεί ένα Fund να αποκτήσει το επίμαχο 33% στην Εθνική και με πολύ λιγότερα στις άλλες τρεις μεγάλες τράπεζες.
Αλλωστε τον τελευταίο καιρό στα γραφεία των τραπεζών και των χρηματιστηριακών εταιρειών παρακολουθούν κινήσεις αγοράς μετοχών που κινούν τις υποψίες και «υφαίνουν» διάφορα σενάρια.
Ο αιφνιδιασμός τρομάζει τους τραπεζίτες και αφήνει άυπνους αρμόδιους και μη, καθώς και η ίδια η κυβέρνηση δεν θα αντέξει τις επιθέσεις που θα δεχθεί σε ένα ενδεχόμενο να περάσει ξαφνικά ένα πρωινό σε γκρουπ επενδυτών μια μεγάλη τράπεζα.
Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο δημιουργίας διπλών «οχυρωματικών έργων» με την ένωση των δυνάμεων.
Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή το τρίγωνο Alpha Bank - Eurobank και Πειραιώς, λειτουργεί με σύμπνοια και οι γραμμές μεταξύ τους είναι ανοιχτές περισσότερο από κάθε άλλη φορά.Οι επικεφαλής των τριών μεγάλων τραπεζών βρίσκονται σε καθημερινή επαφή, καθώς τα προβλήματα τους έφεραν πιο κοντά.
Κορυφαία πηγή έλεγε ότι μια κίνηση εναντίον της μιας θα ενεργοποιούσε το αισθήματα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Ως παράδειγμα ανέφερε ότι μέσα στην κρίση και ενώ η διατραπεζική αγορά είχε παγώσει όταν μία από τις τρεις ζήτησε επειγόντως κάλυψη, άνοιξαν υπέρ αυτής οι γραμμές χρηματοδότησης.
Όλα αυτά δείχνουν ότι οι τραπεζίτες απεύχονται επιδείνωση της κρίσης, αλλά ετοιμάζονται για τα χειρότερα. Και δεν κρύβουν τις ανησυχίες, εκφράζοντας φόβους ότι το σκηνικό μπορεί να αλλάξει τόσο που σε ένα ή δύο χρόνια τίποτε δεν θα θυμίζει τη σημερινή κατάσταση.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9424&pubid=4121134
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment