4.12.08

***Μπράουν: Διετής «χάρη» για τα στεγαστικά

Η διασφάλιση της σταθερότητας της βρετανικής οικονομίας είναι η πρωταρχική προτεραιότητα της κυβέρνησης για το επόμενο 12μηνο, βεβαίωσε χθες η βασίλισσα Ελισάβετ στην καθιερωμένη ομιλία της στη Βουλή για την εξαγγελία του νομοθετικού έργου της Ντάουνινγκ Στριτ.
«Εν μέσω δύσκολων καιρών, η κυβέρνησή μου δεσμεύεται να βοηθήσει τις οικογένειες αλλά και τις επιχειρήσεις», πρόσθεσε η βασίλισσα και επισήμανε ότι «θα υιοθετηθούν νόμοι για τη δικαιότερη και ασφαλέστερη προστασία των επενδυτών, των τραπεζών αλλά και για την εξυγίανση του χρηματο-οικονομικού τομέα».
Ανάμεσα στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, ίσως το πιο εντυπωσιακό -και συνάμα χρηστικό- είναι αυτό που προβλέπει διετή περίοδο χάριτος για όσους αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων.
Το κόστος αυτού του μέτρου θα ξεπεράσει το 1,5 δισεκ. ευρώ και θα βαρύνει αποκλειστικά στον προϋπολογισμό. Επίσης, ανακοιώθηκε ότι οι τράπεζες, μετά από συμφωνία με την κυβέρνηση, δεσμεύτηκαν να περάσουν ολόκληρες τις μειώσεις επιτοκίων στους πελάτες τους, χωρίς «ψιλά γράμματα».
Συρρίκνωση
Καθώς το τρίτο τρίμηνο του 2008, η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων 18 ετών και οι οικονομολόγοι προβλέπουν συρρίκνωση 1,3% το 2009, η οικονομία είναι σαφώς η βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν.
Οι νόμοι που θα προωθήσει το επόμενο 12μηνο η κυβέρνηση Μπράουν θα αφορούν πρωτίστως την αντιμετώπιση της ύφεσης.
Για τον πρωθυπουργό, όμως, που έχει ήδη κερδίσει τα εύσημα για τους χειρισμούς του, η υιοθέτηση των νέων μέτρων- με στόχο την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση εξυπηρετεί διττό στόχο: Διασφαλίζει την κατά το δυνατόν ομαλότερη «προσγείωση» των Βρετανών στην πραγματικότητα και ταυτόχρονα ενισχύει τις προοπτικές του Εργατικού Κόμματος ενόψει των εκλογών την άνοιξη του 2010.
Διότι ναι μεν η δημοτικότητα του Μπράουν έχει εκτοξευθεί στα ύψη ...η πολύχρονη πείρα του στο υπουργείο Οικονομικών τον καθιστά εκ θέσως «ικανότερο όλων» στη διαχείριση της οικονομικής - αλλά το Εργατικό Κόμμα εξακολουθεί να έρχεται δεύτερο στις δημοσκοπήσεις, έστω κι αν και μειώνει τη διαφορά από τους Συντηρητικούς.
Συνολικά δέκα νομοσχέδια εξαγγέλθηκαν χθες, πέντε από τα οποία αφορούν μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης:
1. Τράπεζες: Ενίσχυση της εποπτείας των τραπεζών και ενίσχυση των εξουσιών της Τράπεζας της Αγγλίας. Αύξηση της εγγύησης καταθέσεων από 35.000 λίρες σε 50.000 λίρες.
2. Αποταμίευση: Δημιουργία αποταμιευτικού συστήματος για τους οκτώ εκατομμύρια χαμηλόμισθους στη Βρετανία: Για κάθε μία λίρα αποταμίευσης, η κυβέρνηση θα συμβάλλει 50 πένες, με όριο αποταμίευσης τις 300 λίρες.
3. Κατασκευές: Προβλέπεται μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων στις κατασκευαστικές εταιρείες αλλά και μεγαλύτερη εξουσία στα δημοτικά συμβούλια για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης μέσω κατασκευαστικών έργων.
4. Απασχόληση: Με στόχο το ποσοστό απασχόλησης να φθάσει το 80% του εργατικού δυναμικού, το νομοσχέδιο προβλέπει παροχή κινήτρων για την κατάρτιση των ανέργων και την έξοδό τους από το ταμείο ανεργίας.
5. Παιδική φτώχεια: Το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει τον στόχο της κυβέρνησης για την εξάλειψη της παιδικής φτώχειας έως το 2020.
Στις προτεραιότητες της βρετανικής κυβέρνησης περιλαμβάνεται επίσης η προετοιμασία της δεύτερης διάσκεψης της G20 για την παγκόσμια οικονομία, που θα φιλοξενηθεί στο Λονδίνο στις 2 Απριλίου του 2009. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι στόχοι της διάσκεψης είναι:
Αναθεώρηση της προόδου του σχεδίου δράσης για την ενίσχυση των μηχανισμών επιτήρησης του χρηματο-οικονομικού κλάδου
Αξιολόγηση των επιδράσεων των μακρο-οικονομικών μέτρων στην παγκόσμια οικονομία
Συμφωνία για τη διαδικασία μεταρρύθμισης των διεθνών πιστωτικών οργανισμών και
Αναζήτηση τρόπων για την επιστροφή στην παγκόσμια ανάπτυξη και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Βολές
Το σχέδιο της κυβέρνησης για το επόμενο 12μηνο δεν ικανοποίησε πάντως την αντιπολίτευση, που χαρακτήρισε φτωχές τις προτάσεις Μπράουν. «Ηταν μια χαμένη ευκαιρία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Νικ Κλεγκ και επισήμανε ότι στα νομοσχέδια δεν αναφέρεται τίποτε «για τα φλέγοντα ζητήματα». «Ουσιαστικά εγκαταλείπουν τον λαό όταν τους χρειάζεται», κατέληξε ο Κλεγκ.
Από πλευράς του, ο σκιώδης υπουργός των Συντηρητικών, Γουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε ότι «οι υπουργοί προσπαθούν μάλλον να διορθώσουν τα λάθη της τελευταίας 10ετίας παρά να οδηγήσουν τη χώρα στο μέλλον». «Πρόκειται για ένα κυβερνητικό πρόγραμμα χωρίς όραμα για τη χώρα», κατέληξε ο Χέιγκ.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337&subid=2&tag=12213&pubid=4185137

No comments: