31.1.09

Νέες καταρρεύσεις τραπεζών στις ΗΠΑ

Τρεις ακόμη αμερικανικές τράπεζες προστέθηκαν χθες στη λίστα των «θυμάτων» της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης, σηματοδοτώντας τον χειρότερο μήνα όσον αφορά στις καταρρεύσεις επιχειρήσεων από τότε που ξεκίνησε η κρίση στη στεγαστική αγορά, το 2006.

Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις της Federal Deposit Insurance Corp., «λουκέτο» έβαλαν την Παρασκευή η Ocala National Bank στην Φλόριντα και η Suburban Savings Bank of Crofton στο Μέρυλαντ. Επίσης, οι αρμόδιες αρχές της Γιούτα ανακοίνωσαν το κλείσιμο της MagnetBank στο Σολτ Λέικ Σίτι.

Οι τρεις αυτές τράπεζες διέθεταν στοιχεία ενεργητικού, συνολικής αξίας 876,4 εκατ. δολαρίων, και καταθέσεις, ύψους 790 εκατ. δολαρίων.

Συνολικά έξι τράπεζες κατέρρευσαν αυτόν το μήνα στις ΗΠΑ, καθώς η σημαντική μείωση των τιμών κατοικίας και η εκτίναξη της ανεργίας σε υψηλά 16ετίας έστειλε στα ύψη τις κατασχέσεις.

Την περασμένη χρονιά, οι αμερικανικές αρχές έκλεισαν 25 τράπεζες, τις περισσότερες από το 1993.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/01/31/1623715.htm

Γερμανία: Μείωση φόρων υπόσχεται η Αγκελα Μέρκελ

Σε μείωση των φόρων δεσμεύθηκε να προχωρήσει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σε περίπτωση που επανεκλεγεί στις φετινές ομοσπονδιακές εκλογές.

«Μια φορολογική μεταρρύθμιση με φοροαπαλλαγές αποτελεί πρότασή μας και μέρος του προγράμματός μας», δήλωσε η καγκελάριος σε μέλη του κόμματός της, στο Βερολίνο.

Οι πολιτικοί που ανήκουν στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Μέρκελ (CDU) και τον Βαυαρό «αδελφό» του, τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), είναι διχασμένοι σχετικά με την αναγκαιότητα μείωσης των φόρων για την ενίσχυση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Οι ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία πρόκειται να διεξαχθούν το Σεπτέμβριο, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μεγάλο προβάδισμα των συντηρητικών της Μέρκελ έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Η Μέρκελ είναι λίγο ..πίσω! Όπως άλλωστε όλο το διάστημα αυτής της κρίσης...
Για την ακρίβεια είναι η πιο συντηρητική φιγούρα του G7.
Θα ..μάθει όμως κι αυτή!
Λογικά, θα τη σφυρίξει ο Ομπάμα ότι οι φόροι πρέπει να αυξηθούν...
Στοχευμένα όμως, όχι το ίδιο για όλους...

Η ανάκαμψη περνά από τα φθηνά στεγαστικά

Πληθαίνουν στις ΗΠΑ οι φωνές στήριξης δανειοληπτών, καθώς οι τράπεζες εξασφαλίζουν κεφάλαια με μηδενικό επιτόκιο

Βloomberg

Η Σάνον Λάχρσεν, μητέρα και νοικοκυρά στο Ουίλμινγκτον της Νότιας Καρολίνας, αδυνατεί να καταλάβει γιατί πρέπει να πληρώσει επιτόκιο 5,8% στο στεγαστικό της δάνειο, όταν η τοπική τράπεζα έχει λάβει κρατικά κεφάλαια με αντίστοιχο κόστος λίγο υψηλότερο του 0% και η αμερικανική κυβέρνηση δανείζεται με δεκαετή ομόλογα έναντι 2,6%. Η τελευταία φορά που το χάσμα μεταξύ των επιτοκίων στα 30ετή στεγαστικά δάνεια και των αποδόσεων στα 10ετή αμερικανικά ομόλογα διευρύνθηκε τόσο, ήταν το 1982, σε μια φάση χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ. Τότε, ο Τίμοθι Γκέθνερ ήταν δευτεροετής στο κολέγιο Dartmouth και ο Μπεν Μπερνάνκι βοηθός καθηγητού στο πανεπιστήμιο Stanford.

Aδρανής οικονομία

Μέχρι να βρουν ο κ. Γκέθνερ, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, και ο κ. Μπερνάνκι, πρόεδρος της Fed, έναν τρόπο να περιορίσουν το spread, κάτι που θα βοηθούσε στην ενίσχυση των τιμών των ακινήτων, η οικονομία θα βρίσκεται σε αδράνεια, επισημαίνει ο Κλάιντ Πρεστόβιτς, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικής Στρατηγικής στην Ουάσιγκτον και σύμβουλος του υπουργείου Εμπορίου κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Ρόναλντ Ρέιγκαν. «Δεν μπορεί να υπάρξει σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος εάν δεν αναχαιτιστεί η ελεύθερη πτώση των τιμών των ακινήτων. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων παίζουν τεράστιο ρόλο σε αυτό το πρόβλημα».

Ο Δημοκρατικός Μάξιν Ουάτερς, το υπ’ αριθμόν 3 μέλος της τραπεζικής επιτροπής στη Γερουσία, δίνει, επίσης, μείζονα σημασία στη μείωση των επιτοκίων στεγαστικής πίστης. «Εάν η κυβέρνηση μπορεί να δίνει φθηνό χρήμα στις τράπεζες, τότε και αυτές πρέπει να κάνουν το ίδιο. Μπορούν να μειώσουν τα επιτόκια έως και 4,5% ή ακόμη χαμηλότερα και θα εξακολουθούν να κερδίζουν».

Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες που καταθέτουν με μηδενικό επιτόκιο κεφάλαιά τους στη Fed δέχονται πιέσεις στην κερδοφορία τους. Το spread μεταξύ των επιτοκίων στα 30ετή στεγαστικά δάνεια και των αποδόσεων στα δεκαετή ομόλογα έχει φθάσει το 2,5% έναντι του 1,7% που ίσχυε τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με στοιχεία της Freddie Mac και του Bloomberg. Σημειωτέον ότι το spread είχε φθάσει το 3,3% στις 3 Δεκεμβρίου, ένα ποσοστό που έχει καταγραφεί μόνον το 1986, όταν νομοθετική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ κατήργησε πολύτιμες φοροελαφρύνσεις για επενδυτές της αγοράς κατοικίας, αναγκάζοντάς τους να πουλήσουν ακίνητα και να μειώσουν τις τοποθετήσεις τους στην αγορά.

Mηδενικά επιτόκια

Πέρυσι, η Fed μείωσε έξι φορές το βασικό της επιτόκιο. Το κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ κυμαίνεται πλέον σε μηδενικά επίπεδα για να αντιμετωπισθεί η πιο μακρά ύφεση από το 1982 και να αποκατασταθεί η ροή πίστωσης στην αμερικανική οικονομία. Καθώς το κόστος δανεισμού μειώνεται σταθερά μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο, το spread μεταξύ στεγαστικών δανείων και κρατικών ομολόγων, όπως είδαμε παραπάνω, διευρύνθηκε. Στη διατραπεζική αγορά overnight, το επιτόκιο είχε φθάσει στο 1% τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι τη μείωση του περασμένου μηνός. Το ΑΕΠ στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συρρικνώθηκε πέρυσι κατά 1,9%, αντανακλώντας τη χειρότερη επίδοση από το 1946. Ο πρώην πρόεδρος της Fed, Πολ Βόλκερ, αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 20% το 1980 και ξανά το 1981 για να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό, μετά τις πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του ’70. Η οικονομία είχε βυθιστεί σε ύφεση. Ο πληθωρισμός είχε φθάσει στο 14,8% τον Μάρτιο του 1980 και μειώθηκε στο 3,8% κατά τα τέλη του 1983. Οι απόπειρες του Μπεν Μπερνάνκι να αντιστρέψει τη διετή πτώση των τιμών των ακινήτων και να ανασύρει την οικονομία από την ύφεση μέσα από τη μεγάλη πτώση των επιτοκίων δεν έχει επιτύχει το θεμιτό αποτέλεσμα. Η ζήτηση δεν αναμένεται να ανακάμψει σε μια οικονομία που το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί φέτος κατά 1,5%, δηλαδή κατά μισή ποσοστιαία μονάδα από προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί μόλις προ ενός μηνός, σύμφωνα με προβλέψεις του Bloomberg.

Φθηνότερα δάνεια

Μέτρα μείωσης του κόστους δανεισμού έχουν ληφθεί από αμερικανικές τράπεζες. Η JPMorgan και η Bank of America, η μεγαλύτερη στεγαστική τράπεζα, έχουν ανακοινώσει ότι ο κλάδος αλλάζει τους όρους εξυπηρέτησης υπαρχόντων στεγαστικών δανείων έτσι ώστε να παραμείνουν οι Αμερικανοί στα σπίτια τους, καθώς αυξάνονται οι απολύσεις σε όλη τη χώρα. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στα μέσα Ιανουαρίου, ο Τζέιμι Ντίμον, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, τόνισε ότι απετράπησαν 300.000 κατασχέσεις και «σχεδιάζουμε να βοηθήσουμε παραπάνω από 300.000 οικογένειες να κρατήσουν τα σπίτια τους, με την αλλαγή των όρων εξυπηρέτησης των δανείων για την επόμενη διετία». Αναλόγως, η Bank of America πρόκειται να αναπροσαρμόσει δάνεια, συνολικής αξίας 100 δισ. δολαρίων, για να μην χάσουν την κατοικία τους περισσότερο από 630.000 Αμερικανοί. Κάτω από το τρέχον οικονομικό κλίμα, «τα επιτόκια θα πρέπει να είναι στο 4% και όχι στο 5%», δηλώνει ο Λόρενς Γιάνγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Αμερικανικής Ενωσης Κτηματομεσιτών. «Τα στεγαστικά δάνεια είναι κατά 25 με 30 μονάδες βάσης ακριβότερα, εάν συμπεριλάβουμε όλες τις παραμέτρους σταθερών και κυμαινόμενων επιτοκίων», υπογραμμίζει οικονομική σύμβουλος της Amherst Securities Group.

Yπερκέρδη για τράπεζες

H διεύρυνση των spread σημαίνει ότι οι τράπεζες που χορηγούν δάνεια 300.000 δολαρίων και μετά τα πωλούν στη δευτερογενή αγορά σαν ομόλογα κερδίζουν, περίπου, 6.240 δολάρια περισσότερα σε σχέση με το 2005, όταν η αγορά στεγαστικής πίστης βρισκόταν σε ακμή.

Από την άλλη πλευρά, οι δανειολήπτες πάντα επιδιώκουν χαμηλότερο επιτόκιο. Η αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης των νέων στεγαστικών δανείων έρχεται σε αντίθεση με τη δέσμευση του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ότι «πρέπει να παρέχουμε βοήθεια στους ιδιοκτήτες κατοικιών με πιο σοβαρό τρόπο». Μεσίτες τονίζουν ότι με τις τράπεζες να δανείζονται τόσο φθηνά στην αγορά overnight από τη Fed και με το υπουργείο Οικονομικών να διοχετεύει δισεκατομμύρια δολάρια στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, στεγαστικά επιτόκια της τάξεως του 5% δεν συμβάλλουν καθοριστικά στη σταθεροποίηση των τιμών ή στην προσέλκυση νέων αγοραστών στην αγορά στέγης. «Σήμερα, οι τράπεζες λειτουργούν συντηρητικά. Αυτή η συμπεριφορά, όμως, δεν εξυπηρετεί ούτε φορολογουμένους, ούτε το δημόσιο συμφέρον», επισημαίνει ο Αλαν Φίσερ, διευθυντικό στέλεχος της California Reinvestment Coalition.

7 σπίτια ανά λεπτό

Mε καταφατικό νεύμα ο Ρόμπερτ Πάρκιν συμφωνεί να δώσει 500.000 δολάρια σε πλειστηριασμό κατασχέσεως για να αποκτήσει ένα πλινθόκτιστο σπίτι αποικιακού ρυθμού, στο Απερ Μάλμπορο, στην Πολιτεία του Μέριλαντ. Στο παρελθόν, ο κατασκευαστής για την πώλησή του ζητούσε 1,1 εκατ. δολάρια.

Υστερα από μερικά δευτερόλεπτα, ένας άλλος ενδιαφερόμενος προσφέρει 510.000 δολάρια και ο Πάρκιν σκέπτεται εάν θα πρέπει να αυξήσει το ποσόν της προσφοράς του.

Ο πλειστηριασμός αυτός, 30 περίπου χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ουάσιγκτον, είναι ένας από τους εκατοντάδες που γίνονται καθημερινά, σε χορευτικές αίθουσες ξενοδοχείων απ’ άκρου εις άκρον των Ηνωμένων Πολιτειών από εκκαθαριστές, όπως η Williams & Williams Marketing Services Inc., που εδρεύει στο Τούλσα της Οκλαχόμα. Ουσιαστικά, ο πλειοδότης καταβάλλει 10 σεντς ανά δολάριο.

Με 2,3 εκατομμύρια σπίτια που προσφέρονται σε πλειστηριασμούς, οι εκποιήσεις ωθούν προς τα κάτω την τιμή τους και συγκεκριμένα στο επίπεδο του 2004, ώστε να παρουσιασθεί κάποιος αγοραστής.

Η τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού καθορίζεται βάσει της αξίας των σπιτιών της γειτονιάς, τη στιγμή που ο πρόεδρος Ομπάμα καταβάλλει προσπάθειες για να βρει τρόπους ώστε να περιορισθούν οι κατασχέσεις και να ανακάμψει η στεγαστική αγορά.

Οι κατασχέσεις τον περασμένο Δεκέμβριο από ποικίλους πιστωτές «έτρεχαν» με 9.787 σπίτια ημερησίως ή κατά επτά σπίτια ανά λεπτό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η τιμή των κατοικιών στις ΗΠΑ αναμένεται να μειωθεί φέτος κατά 15,5%.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_31/01/2009_301541

Θα μειώσει τα χρέη από τα ενυπόθηκα δάνεια ο Ομπάμα

Η έξοδος από την κρίση θα χρειαστεί χρόνια και όχι μήνες, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Aμερικάνος πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δεσμεύτηκε σήμερα να μειώσει το ύψος των χρεών από τα ενυπόθηκα δάνεια με ένα νέο σχέδιο που θα παρουσιάσει σύντομα, το οποίο θα αναζωογονήσει την οικονομία και θα «επαναφέρει την πίστωση».

Ο Ομπάμα, ο οποίος έχει ορίσει ως θέμα υψίστης προτεραιότητας της νέας κυβέρνησης την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, κάλεσε τη Γερουσία να εγκρίνει το νομοσχέδιο οικονομικής τόνωσης, το οποίο ψήφισε την περασμένη εβδομάδα η Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Σύντομα ο υπουργός Οικονομικών, Τιμ Γκάιτνερ, θα ανακοινώσει μια νέα στρατηγική για την ανάκαμψη του οικονομικού μας συστήματος που θα επαναφέρει την πιστωτική ροή στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», δήλωσε ο δημοκρατικός πρόεδρος στο εβδομαδιαίο του ραδιοφωνικό διάγγελμα. Ο ίδιος είπε ότι η οικονομική ανάκαμψη θα χρειαστεί χρόνια, όχι μήνες.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_31/01/2009_265549

ωΗ πτώση των τιμών κατοικίας στις ΗΠΑ εξανεμίζει περιουσίες

Χωρίς τέλος εμφανίζεται η αρνητική εικόνα της αγοράς κατοικίας των ΗΠΑ, η οποία, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, αποτελεί το «κλειδί» για την ανάκαμψη του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι κατασκευές νέων κατοικιών υποχώρησαν κατά 15% τον Δεκέμβριο, για να διαμορφωθούν στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 550.000 κατοικιών, που αποτελεί και νέο ιστορικό χαμηλό.

Λιγότερες άδειες

Αντίστοιχα, και οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν τον Δεκέμβριο του 2008 κατέγραψαν πτώση κατά 10,7% στις 549.000 (σε ετήσια βάση), αριθμός που επίσης αποτελεί ιστορικό χαμηλό. Συνολικά, από τον Ιούνιο, οι ενάρξεις νέων κατοικιών σημειώνουν «βουτιά» 49%, στοιχείο που καταδεικνύει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί μεταξύ των κατασκευαστών.

Σε επίπεδο τιμών, η Standard & Poor’s ανέφερε σε έρευνά της ότι ο δείκτης τιμών κατοικιών S&P/CaseShiller υποχώρησε κατά το ποσοστό-ρεκόρ 18,2% τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση. Ο δείκτης καταγράφει τις τιμές των κατοικιών σε 20 μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι κατοικίες στο Φοίνιξ με 33%, ενώ ακολούθησαν το Λας Βέγκας και το Σαν Φρανσίσκο με πτώση της τάξεως του 32%. Την καλύτερη επίδοση για το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2008 σημείωσε η πόλη του Ντάλλας, όπου οι τιμές μειώθηκαν κατά μόλις 3,3%.

Χάνονται περιουσίες

Οι ιδιοκτήτες κατοικιών έχουν δει τις περιουσίες να χάνουν μεγάλο μέρος της αξίας τους, με αποτέλεσμα ήδη οι απώλειες να υπολογίζονται σε τρισ. δολαρίων, συμπαρασύροντας και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, που βρέθηκε με δάνεια μεγαλύτερης αξίας από τις υποθήκες τους, δηλαδή τις ίδιες τις κατοικίες. Σύμφωνα με τον κ. Ian Shepherdson, επικεφαλής οικονομικό αναλυτή της High Frequency Economics, οι αξίες των κατοικιών υποχωρούν με ρυθμό 380 δισ. δολ. μηνιαίως.

Μία ακόμα εταιρεία μελετών, η First American CoreLogic, ανέφερε στην ετήσια έρευνά της για την αγορά κατοικίας το 2008 ότι οι τιμές μειώθηκαν σε 34 Πολιτείες των ΗΠΑ, δηλαδή στο 70% της χώρας. Μάλιστα, οι τιμές των μονοκατοικιών υποχώρησαν κατά 10,6% ετησίως, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 1976. Σύμφωνα με την First American CoreLogic, ακόμα και αγορές όπου ο αριθμός των κατασχέσεων ήταν μικρός κατέγραψαν πτώση τιμών, ένεκα της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας. Γεγονός είναι πάντως ότι 3,4 εκατ. κατοικίες κατασχέθηκαν το 2008, μία αύξηση της τάξεως του 76% έναντι του 2007.

Μαύρη διετία

Συνολικά από τον Ιούλιο του 2006, όταν οι τιμές βρίσκονταν στο απόγειό τους και μέχρι τα τέλη του 2008, η πτώση των τιμών των κατοικιών υπολογίζεται σε 18,5% σε εθνικό επίπεδο, έχοντας επιστρέψει στα επίπεδα του Μαΐου του 2004. Η μεγαλύτερη πτώση με 27% έχει σημειωθεί στην Καλιφόρνια, ακολουθεί η Νεβάδα με 23%, η Αριζόνα με 19% και η πολιτεία της Φλόριντα με πτώση 18%. Πριν από το 2008, η μόνη υποχώρηση των τιμών επί τρεις δεκαετίες, είχε καταγραφεί το 2007 με 2,9%.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_31/01/2009_301516

Κοινωνικές αναταραχές λόγω της κρίσης «βλέπει» η Κ. Λαγκάρντ

Την ανησυχία της ότι η διεθνής οικονομική κρίση πιθανόν να οδηγήσει σε κοινωνικές αναταραχές εξέφρασε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που διεξάγεται στο Νταβός.

«Η παρούσα κατάσταση ενέχει δύο σημαντικούς κινδύνους: την κοινωνική αναταραχή και τον προστατευτισμό», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/01/31/1623689.htm

30.1.09

Standard & Poor’s: «Οι τράπεζες ίσως χρειαστούν ακόμη 8 δισ. ευρώ»

οι αναλυτές της S&P εκτιμούν ότι με τα σημερινά δεδομένα οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 5 δισ. δολ. - ποσό που προβλέπεται στο «πακέτο» των 28 δισ. ευρώ.

Στην ίδια έκθεση, όμως, υπάρχει αναφορά και στο «χειρότερο σενάριο», σύμφωνα με το οποίο οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να ενισχυθούν με 13 δισ. ευρώ. Αυξάνεται, έτσι, το απαιτούμενο ποσό από 2% σε 5,1% του ελληνικού ΑΕΠ. Στον βαθμό που η άποψη αυτή δικαιωθεί, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τρόπο να δώσει άλλα 8 δισ. ευρώ στις τράπεζες.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=12734&pubid=5195104

Τελειώνει το ρευστό στο ΔΝΤ!

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λαμβάνει δάνειο 100 δισ. δολ. από την Ιαπωνία και μελετά την έκδοση ομολόγων για πρώτη φορά στην ιστορία του, στο πλαίσιο της προσπάθειας να διπλασιαστούν οι πόροι που διαθέτει για την καταπολέμηση της παγκόσμιας ύφεσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Ο Guillermo Ortiz, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικό, δήλωσε χαρακτηριστικά από το Νταβός: «Το ΔΝΤ δεν έχει αρκετά λεφτά να αντιμετωπίσει αυτό που έρχεται.»

Το ΔΝΤ αυτή τη στιμή έχει περιθώρια δανεισμού περίπου 250 δισ. δολ. αλλά του ζητείται να διπλασιάσει αυτό το ποσό για αρκετό καιρό. Το πρόβλημα είναι ότι, η συνήθης πηγή εσόδων του ΔΝΤ, τα κεφάλαια που δανείζεται από τα κράτη μέλη του, δεν είναι εξασφαλισμένη στην τρέχουσα περίοδο για προφανείς λόγους.

Η σκέψη που υπάρχει στον διεθνή οργανισμό να εκδοθούν ομόλογα του ΔΝΤ για να καλυφθούν οι ανάγκες, είναι πιθανό να συναντήσει πολιτικά προσκόμματα από τις ΗΠΑ και την Βρετανία.

Οι δύο χώρες έχουν και στο παρελθόν μπλοκάρει την έκδοση ομολόγων από το ΔΝΤ, καθώς έτσι ο οργανισμός θα εξασφαλίσει μεγάλη αυτονομία από την Ουάσιγκτον.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/447270/ArticleNewsWorld.aspx

**William Freund: Από το 2010 η ανάκαμψη

Η παγκόσμια οικονομία θα βρεθεί στο χαμηλότερο σημείο του τωρινού κύκλου σ’ έναν χρόνο περίπου από σήμερα, αλλά η ανάκαμψη θα είναι αργή, τονίζει σε συνέντευξή του στο Euro2day o κ. William Freund, επικεφαλής οικονομολόγος Emeritus του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

«Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πότε η κρίση θα τελειώσει. Θα περίμενα η παγκόσμια οικονομία να βρεθεί στο χαμηλότερο σημείο της (bottom out) σ’ έναν χρόνο από σήμερα», τονίζει ο Dr William Freund.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τωρινή οικονομική ύφεση δεν είναι ίδια με τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, αλλά είναι η χειρότερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Όμως, ο κ. Freund δεν πιστεύει ότι η ανάκαμψη, όταν έρθει, θα είναι ισχυρή και γρήγορη.

«Η ανάκαμψη θα είναι αργή και θα έχει περισσότερο τη μορφή του γράμματος L παρά κάποιου άλλου γράμματος, όπως το V ή το W. Ειδικότερα για την αμερικανική οικονομία θα εκπλησσόμουν αν ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπερνούσε το 2% ετησίως τα επόμενα δύο τουλάχιστον χρόνια όταν ιστορικά ο μέσος ρυθμός είναι περίπου 3,5%», συμπλήρωσε.

Για τον κ. Freund, ο πιο ήπιος ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα είναι συνισταμένη της πιο συντηρητικής πιστοδοτικής πολιτικής των τραπεζών από τη μια πλευρά και της συγκράτησης της καταναλωτικής δαπάνης από την άλλη.

Όσον αφορά στην πορεία της Γουόλ Στριτ και άλλων χρηματιστηριακών αγορών, ο ίδιος δεν ήθελε να πει οτιδήποτε και απλώς πρόσθεσε ότι περιμένει να βγουν κι άλλα άσχημα νέα από την πλευρά των επιχειρηματικών κερδών.

Ερωτηθείς ποια είναι τα σημάδια που ο ίδιος θεωρεί αντιπροσωπευτικά του τέλους της κρίσης, ο κ. Freund απάντησε: Η αγορά ακινήτων και οι πιστωτικές αγορές.

«Η αγορά κατοικιών είναι πολύ σημαντική. Αυτή τη στιγμή το απόθεμα των απούλητων κατοικιών είναι ίσο με πωλήσεις 11 μηνών με βάση τον σημερινό ρυθμό. Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι κοντά στους 6 μήνες. Αν λοιπόν το απόθεμα μειωθεί σε πωλήσεις 7 ή 8 μηνών θα σηματοδοτεί ότι πλησιάζει η ώρα να πιάσει η αγορά πάτο», ανέφερε.

Ένα άλλο καλό σημάδι θα είναι η συμπίεση των επιτοκιακών spreads στην αγορά εταιρικών ομολόγων, γιατί θα δείχνει ότι η απέχθεια των επενδυτών στην ανάληψη επιπλέον ρίσκου υποχωρεί.

Ο κ. Freund δεν ανησυχεί επίσης για σημαντική αύξηση του πληθωρισμού τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά θεωρεί ότι μεσοπρόθεσμα υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης και η Fed θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση.

Σε ερώτηση για την ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ και άλλων νομισμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, ο ίδιος τόνισε ότι το δολάριο αποτελεί παραδοσιακά καταφύγιο σε χαλεπούς καιρούς κι αυτό σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για νέες μειώσεις των επιτοκίων του ευρώ λειτουργεί υποβοηθητικά.

Ο ίδιος έσπευσε να τονίσει ότι είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ να παραμείνει το δολάριο κυρίαρχο νόμισμα (reserve currency) για να μπορεί να χρηματοδοτεί ευκολότερα τα ελλείμματά της.

Κατόπιν τούτου ήταν επόμενο να ρωτήσουμε τον κ. Freund πώς χαρακτηρίζει την επίθεση που εξαπέλυσε ο νέος Αμερικανός υπουργός Οικονομικών στην Κίνα για τη συναλλαγματική πολιτική της.

«Εκ των υστέρων κρίνοντας νομίζω ότι ήταν λάθος», συμπλήρωσε.

Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει ιδιαίτερα σ’ αυτή τη φάση; ήταν η τελευταία ερώτηση.

«Μην πέσει ένα ακόμη παπούτσι… και δεν εννοώ τη Citigroup που έχει ήδη πέσει, αλλά έξαρση των κατασχέσεων σπιτιών, χρεοκοπίες στον τομέα των εμπορικών ακινήτων, στα επιχειρηματικά δάνεια και στις πιστωτικές κάρτες», συμπλήρωσε.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Ο Dr William Freund είναι chief economist emeritus του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Είναι επίσης διευθυντής του Freund Center for the Study of Securities Markets στο Pace Univercity της Νέας Υόρκης. Είναι συγγραφέας του best-selling βιβλίου «Investment Fundamentals» και του βιβλίου «People and Productivity». O κ. Freund έχει διατελέσει σύμβουλος κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και πιστωτικών ιδρυμάτων στο παρελθόν.

http://www.euro2day.gr/specials/interviews/133/articles/445190/Article.aspx

Μικτά αποτελέσματα Q4 για Exxon και Chevron

η Exxon ανακοίνωσε ότι τα κέρδη δ’ τριμήνου 2008 υποχώρησαν 33% στα 7,82 δισ. δολάρια από 11,6 δισ. δολάρια το 2007, ενώ η πτώση στις τιμές του πετρελαίου είχε αρνητικό αντίκτυπο 3,2 δισ. δολάρια στην κερδοφορία της.

Από την άλλη πλευρά η Chevron δήλωσε πως τα κέρδη δ’ τριμήνου αυξήθηκαν κατά 1% χάρη στα 600 εκατ. δολάρια που κέρδισε από ανταλλαγή στοιχείων ενεργητικού. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας στο δ’ τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 4,9 δισ. δολάρια από 4,88 δισ. το 2007.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/447271/ArticleNewsWorld.aspx

καταναλωτική εμπιστοσύνη

Στις 61,2 μονάδες ενισχύθηκε στα τέλη Ιανουαρίου ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Michigan, από 60,1 μονάδες το Δεκέμβριο. Τα στοιχεία ήταν χειρότερα των μέσων εκτιμήσεων των οικονομολόγων οι οποίοι ανέμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί υψηλότερα, στις 61,9 μονάδες.
http://www.capital.gr/wall.asp?Details=666764

Σε χαμηλό 26 ετών ο δείκτης Chicago PMI Ιανουαρίου

Κάμψη για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, στο χαμηλότερο επίπδεδο των τελευταίων 26 ετών, σημείωσε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιανουάριο στην περιοχή του Σικάγο, γεγονός που αποτελεί ένδειξη πως η ύφεση ενδέχεται να επιδεινωθεί το 2009.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας του Institute for Supply Management-Chicago υποχώρησε στις 33,3 μονάδες από τις 35,1 τον περασμένο μήνα, με τις μέσες εκτιμήσεις αναλυτών να τον τοποθετούν στις 34,9 μονάδες. Σημειώνεται πως οι μετρήσεις κάτω των 50 μονάδων αποτελούν ένδειξη συρρίκνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

http://www.capital.gr/news.asp?Details=666730

ΗΠΑ: Μικρότερη των εκτιμήσεων η πτώση στο ΑΕΠ Q4

Ισχυρή υποχώρηση εμφάνισε στο δ' τρίμηνο του 2008 το ΑΕΠ των ΗΠΑ, αν και τελικώς, φαίνεται πως αποφεύθηκαν τα χειρότερα για την αμερικανική οικονομία.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ υποχώρησε κατά 3,8% έναντι υποχώρησης 0,5% στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, εν μέσω εκτίναξης της ανεργίας που οδήγησε σε ισχυρή υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών. Ωστόσο, οι αναλυτές περίμεναν ακόμη ισχυρότερη υποχώρηση κατά 5,5%.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Barack Obama χαρακτήρισε τα μεγέθη του αμερικανικού ΑΕΠ που ανακοινώθηκαν νωρίτερα «συνεχιζόμενη καταστροφή» για τις αμερικανικές οικογένειες και προέτρεψε το Κογκρέσο να εγκρίνει το μαζικό πρόγραμμά οικονομικής ενίσχυσης της κυβέρνησής του.

Ο κ. Obama δήλωσε ότι η ύφεση βαθαίνει, ότι είναι ικανοποιημένος που το πρόγραμμα ενίσχυσης εγκρίθηκε από την Βουλή και ότι ελπίζει το πακέτο «να ενισχυθεί περαιτέρω στη Γερουσία,» όπως είπε.

Επιστρέφοντας στα στατιστικά μεγέθη, το εργατικό κόστος ανά μονάδα προϊόντος αυξήθηκε κατά μόλις 0,5%, η μικρότερη αύξηση των τελευταίων 26 ετών, σε μια ένδειξη ότι η εκτίναξη της ανεργίας ασκεί πιέσεις σε μισθούς και συντάξεις στις ΗΠΑ.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/447150/ArticleNewsWorld.aspx

1. Είναι η πρώτη ανάγνωση, η οποία λογικά και θα αναθεωρηθεί (προς τα κάτω)
2. Εγώ το διαβάζω ανάποδα: η "μικρή" μειωση μας στέλνει πολύ μακρυά από το V

Στο 1,1% βούλιαξε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στην ευρωζώνη

«Λυμένα τα χέρια» για μία νέα μείωση των επιτοκίων έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά τη βουτιά του ευρω-πληθωρισμού στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Eurostat, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 1,1%, σε ετήσια βάση, τον Ιανουάριο, έναντι 1,6% τον Δεκέμβριο και 2,1% το Νοέμβριο.
Η μεγάλη πτώση του τιμαρίθμου οφείλεται κυρίως στην κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου. Το 2008, υποχώρησαν κατά 54%, αν και κατά τη διάρκεια της χρονιάς το αργό πετρέλαιο είχε σκαρφαλώσει στο ιστορικό ρεκόρ των 147,27 δολαρίων.
Στόχος της ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών είναι το 2%. Η πτώση κάτω από αυτά τα επίπεδα πυροδοτεί ανησυχίες ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα εισέλθουν σε περίοδο αποπληθωρισμού.
Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές θα συνεχίζουν να υποχωρούν τους επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, οδηγώντας σε μείωση της απασχόλησης και της ζήτησης και συνεπώς σε νέα μείωση των τιμών.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=252998

Ιαπωνία: Προς τη χειρότερη ύφεση

Προς τη χειρότερη ύφεση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οδεύει η Ιαπωνία καθώς πρωτοφανής ήταν η μείωση - 9,6% - της βιομηχανικής παραγωγής τον Δεκέμβριο, η ανεργία αυξήθηκε και τα νοικοκυριά μείωσαν τις δαπάνες τους.
Η μείωση της παραγωγής ήταν μεγαλύτερη της προηγούμενης ρεκόρ του 8,5% τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε σήμερα στο Τόκιο το υπουργείο Εμπορίου. Ο δείκτης ανεργίας αναρριχήθηκε στο 4,4% από 3,9%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε 41 χρόνια.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/01/30/1623181.htm

Συναλλαγές σε ξένα νομίσματα θα επιτρέπει η Ζιμπάμπουε λόγω υπερπληθωρισμού

Η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε θα επιτρέπει πλέον τις συναλλαγές σε ξένα νομίσματα, παράλληλα με το δολάριο της χώρας, σε μία προσπάθεια... ελέγχου του κυριολεκτικά ανεξέλεγκτου πληθωρισμού στη χώρα.
Ο υπουργός Οικονομίας έκανε τη δήλωση αυτή κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού στο Κοινοβούλιο. «Η κυβέρνηση ευθυγραμμιζόμενη με πρακτικές των πολιτών, επιτρέπει τη χρήση πολλαπλών ξένων νομισμάτων», είπε.
Η Κεντρική Τράπεζα πρόσφατα έχει κόψει χαρτονόμισμα 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων Ζιμπάμπουε με πρακτικά μηδαμινή αξία στην αγορά.
Η Ζιμπάμπουε έχει το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στον κόσμο και όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης έχουν αποτύχει.
Η χώρα παραμένει πρακτικά ακυβέρνητη εδώ και μήνες με τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα να επιδεινώνονται. Την ίδια στιγμή, μία επιδημία χολέρας έχει στοιχίσει τη ζώη τουλάχιστον 3.000 ανθρώπων.
Newsroom ΔΟΛ

Κατάργηση της εμπορευσιμότητας ως κριτηρίου ένταξης στις καταγορίες διαπραγμάτευσης

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, «παραμένοντας εμπράκτως στο πλευρό των εισηγμένων εταιρειών», κατά τη συνεδρίαση του την Πέμπτη αποφάσισε την τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας του ΧΑ αναφορικά με τα κριτήρια ένταξης στις κατηγορίες διαπραγμάτευσης της αγοράς μετοχών.Η αλλαγή που αποφασίσθηκε αφορά την κατάργηση της εμπορευσιμότητας από τα κριτήρια ένταξης στις κατηγορίες διαπραγμάτευσης της αγοράς μετοχών.
Με γνώμονα το γεγονός ότι η εμπορευσιμότητα στις αγορές μετοχών έχει μειωθεί παγκοσμίως, λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το ΔΣ του ΧΑ έκρινε ότι δεν θα πρέπει ένα διεθνές πρόβλημα να αποτελεί κριτήριο υποβάθμισης των εισηγμένων εταιρειών.
Όσον αφορά τα κριτήρια της κεφαλαιοποίησης και της διασποράς παραμένουν ως έχουν.
Συνεπεία της ανωτέρω τροποποίησης, μετονομάζεται η κατηγορία Χαμηλής Διασποράς, Εμπορευσιμότητας και Ειδικών Χαρακτηριστικών σε Χαμηλής Διασποράς & Ειδικών Χαρακτηριστικών.
Η ανωτέρω αλλαγή τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και θα τεθεί σε εφαρμογή από την προσεχή τακτική αναθεώρηση του Απριλίου 2009.
Αλλες αποφάσεις του ΔΣ
Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά την συνεδρίασή του ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α.) του ΧΑ των 4.250.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας «ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ Α.Ε.Β.Ε.».
Από το συνολικό αριθμό των προς εισαγωγή μετοχών, 430.000 μετοχές διατέθηκαν σε περιορισμένο κύκλο προσώπων στην τιμή των ευρώ 1,04 ανά μετοχή. Η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης του συνόλου των μετοχών της εταιρίας ορίστηκε σε ευρώ 1,04 ανά μετοχή και ως πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης ορίστηκε η 10η Φεβρουαρίου 2009.
Επιπλέον, το ΔΣ του ΧΑ ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση: • των 133.327 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας «ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Ε.», που προέκυψαν από μετατροπή 61.490 ομολογιών. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ορίστηκε η 4η Φεβρουαρίου 2009.
Ακόμη το ΔΣ ενημερώθηκε για: • την ισόποση αύξηση και μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας «ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ Α.Ε.» και την αναλογική επιστροφή του ποσού ευρώ 0,50 ανά μετοχή με καταβολή μετρητών στους μετόχους της. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των υφισταμένων μετοχών με τελική ονομαστική αξία μετοχής ευρώ 0,64 και ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος επιστροφής κεφαλαίου ορίστηκε η 4η Φεβρουαρίου 2009. Δικαιούχοι της επιστροφής κεφαλαίου είναι οι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. ως κάτοχοι των μετοχών κατά την 6η Φεβρουαρίου 2009. Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΧΑ ενέκρινε: • την απόκτηση της ιδιότητας του Ειδικού Διαπραγματευτή επί των μετοχών των εισηγμένων εταιριών «MARFIN POPULAR BANK» και «MARFIN INVESTMENT GROUP» από την εταιρία – Μέλος του ΧΑ «ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.Π.Ε.Υ.» και καθόρισε ως ημερομηνία έναρξης της ειδικής διαπραγμάτευσης επί των εν λόγω κινητών αξιών την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009. • Τροποποίηση Απόφασης 23: «Έντυπα λειτουργίας του ΟΑΣΗΣ». Τέλος, γνωστοποιήθηκε στο ΔΣ του ΧΑ: • η παραίτηση της εταιρίας – Μέλους της Αγοράς Παραγώγων του ΧΑ «ΕΘΝΙΚΗ Π&Κ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.» από την ιδιότητα του Ειδικού Διαπραγματευτή στη διαπραγμάτευση στην Αγορά Παραγώγων του ΧΑ των «ΣΜΕ επί του δείκτη FTSE/ΑΤΗΕΧ-MID40» και των «Δικαιωμάτων Προαίρεσης στο δείκτη FTSE/ΑΤΗΕΧ-MID40».
Ως τελευταία ημέρα ειδικής διαπραγμάτευσης στα εν λόγω προϊόντα ορίστηκε η Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009.
Newsroom ΔΟΛ

29.1.09

Τράπεζες: Οι αμκ με προνομιούχες ολοκληρώθηκαν, οι νέες αμκ με κοινές έρχονται

Σε ένα κυκεώνα ή φαύλο κύκλο αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου έχουν εισέλθει οι ελληνικές τράπεζες
http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=198199

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα «καλυμμένα» χρεόγραφα από εταιρεία leasing!

Στην έκδοση καλυμμένων χρεογράφων που ενσωματώνουν δικαιώματα απαιτήσεων της θυγατρικής της, Εurobank Leasing προχώρησε η Eurobank. Η εταιρεία έβγαλε δυο χρεόγραφα αξίας το πρώτο 504 εκατ. ευρώ και το δεύτερο 336 εκατ. ευρώ τα οποία και εισήγαγε στο Χρηματιστήριο της Ιρλανδίας. Η έκδοση αυτή γίνεται για την εξασφάλιση ρευστότητας και είναι η πρώτη που γίνεται με την «πακετοποίηση» απαιτήσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) στην Ελλάδα.
Oι χρηματοδοτήσεις που έχει δώσει η εταιρεία αφορούν κυρίως στην αγορά αυτοκινήτων, εξοπλισμού και ακινήτων. Το χαρτοφυλάκιο αποτελείται από απαιτήσεις στον κλάδο ακινήτων 13% ενώ οι 10 μεγαλύτεροι χρεώστες κατέχουν το 23%, σύμφωνα με την Moody's που αξιολόγησε τα χρεόγραφα για την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο της Ιρλανδίας.
http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=198204

Απίστευτα πράγματα στην Αμερική!

ΗΠΑ: Φήμες πως το “πακέτο” για τις τράπεζες θα κοστίσει έως $2 τρισ.
Το ενδεχόμενο επιπλέον δαπανών ενός με δύο τρισ. δολαρίων φέρονται να έχουν εξετάσει αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, στην προσπάθεια τους να στηρίξουν το “λαβωμένο” από την κρίση χρηματοπιστωτικό κλάδο, αναφέρει η Wall Street Journal σε δημοσίευμα της, όπου επικαλείται πηγές.
Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη διανείμει 294 δισ. δολάρια από το TARP ύψους 700 δισ. δολαρίων, με στόχο τη στήριξη τόσο του τραπεζικού συστήματος, όσο και των αυτοκινητοβιομηχανιών.

ΗΠΑ: Έλεγχο των hedge funds από την SEC ζητούν γερουσιαστές

Την υπαγωγή των επενδυτικών κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (τα λεγόμενα hedge funds) υπό την εποπτεία της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) προβλέπει νομοσχέδιο που παρουσίασαν σήμερα στις ΗΠΑ οι γερουσιαστές Carl Levin και Charles Grassley, επισημαίνοντας ότι το μέτρο είναι απαραίτητο προκειμένου να προστατευθούν οι επενδυτές και το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Το νομοσχέδιο με τίτλο "Hedge Fund Transparency Act" που προωθείται από τον Δημοκρατικό, Carl Levin και τον Ρεπουμπλικάνο, Charles Grassley προβλέπει την υπαγωγή των hedge funds στη SEC, την υποβολή ετήσιων εκθέσεων στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την συμμόρφωση των hedge funds με τα πρότυπα διατήρησης αρχείων της SEC και τη πλήρη συνεργασία των διαχειριστών με τους ελεγκτές της SEC.

"Το πρόβλημα είναι ότι τα hedge funds έχουν μεγαλώσει τόσο πολύ και είναι τόσο εδραιωμένα στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα που οι πράξεις τους έχουν ιδιαίτερα μεγάλο αντίκτυπο στις αγορές και ενδεχομένως να ζημιώνουν άλλους επενδυτές", αναφέρουν οι γερουσιαστές.

Τονίζουν παράλληλα ότι θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το αμερικανικό οικονομικό σύστημα και την οικονομία στο σύνολο της.

Dodd: "Να επιστραφούν τα μπόνους"
O δημοκρατικός γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Christopher Dodd δήλωσε σήμερα ότι τα στελέχη αμερικανικών επιχειρήσεων που έλαβαν μπόνους ενώ οι επιχειρήσεις τους είχαν υπαχθεί σε κυβερνητικά προγράμματα διάσωσης θα πρέπει να επιστρέψουν άμεσα τα χρήματα που έλαβαν, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

"Θα εξετάσουμε κάθε πιθανό νομικό μέτρο για να εξασφαλίσουμε την επιστροφή των χρημάτων", δήλωσε ο γερουσιαστής.

Ομπάμα: "Η Wall Street να δείξει αυτοσυγκράτηση"
Η συμπεριφορά της Wall Street είναι ντροπιαστική καθώς καταβλήθηκαν δισεκατομμύρια δολάρια με τη μορφή μπόνους σε υψηλόβαθμα στελέχη, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Αντιδρώντας στην είδηση ότι οι αμερικανικές τράπεζες πλήρωσαν 18,4 δισ. δολ. σε μπόνους την ίδια στιγμή που δέχθηκαν δισεκατομμύρια δολάρια από τους φορολογούμενος, ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι έφθασε η στιγμή για τις τράπεζες να ενεργήσουν με υπευθυνότητα για να βοηθήσουν την οικονομία.

"Η Wall Street πρέπει να δείξει κάποια αυτοσυγκράτηση, κάποια πειθαρχία και ευθύνη", υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος και συμπλήρωσε. "Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για την πληρωμή μπόνους".

Why Meredith Whitney thinks a “bad bank” is a bad idea

Whitney argues that the real problem is that banks are disinclined to lend - and that simply removing these assets from their balance sheets will not change that fact.

περισσότερα αξίζει να διαβαστούν

Το τώρα!

Το τώρα λέγεται αποπληθωρισμός!
Διαβάστε μέσω του Βασίλη τι έγραψαν οι πλέον αρμόδιοι:
the Committee sees some risk that inflation could persist for a time below rates that best foster economic growth and price stability in the longer term.

Στο τελευταίο ερώτημά του
"η οικονομική ανάκαμψη μετατέθηκε για το τέλος του 2009, με σημαντικές όμως επιφυλάξεις και για αυτό;"
να σημειώσω ότι το στόρυ (αναλογία) της τελευταίας ύφεσης - όπως εγώ την έχω διαβάσει - είναι ακόμα πιο απαισιόδοξο...

Κατά τα άλλα, ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΣΕΙΡΗΝΕΣ ;)

**"Συνταγή" Soros για έξοδο από την κρίση

Στο παρελθόν, κάθε φορά που το χρηματοοικονομικό σύστημα έφτανε στο χείλος της κατάρρευσης, οι αρχές φρόντιζαν να επέμβουν για να το σώσουν. Αυτό περίμενα να γίνει και το 2008, αλλά τελικά δεν συνέβη. Τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008 η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers κατέρρευσε χωρίς προειδοποίηση. Επρόκειτο για μία αλλαγή του παιχνιδιού με καταστροφικές συνέπειες.

Πρώτα οι τιμές των πιστωτικών παραγώγων (credit default swaps - CDSs), δηλαδή ενός τρόπου ασφάλισης έναντι του ενδεχόμενου κατάρρευσης μιας εταιρίας, εκτοξεύτηκαν. Ο ασφαλιστικός κολοσσός AIG, ο οποίος είχε στοιχηματίσει σε πτώση των CDSs, βρέθηκε αντιμέτωπος με τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Την επόμενη ημέρα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Henry Paulson, άλλαξε στάση και φρόντισε να διασώσει την AIG.

Όμως, τα χειρότερα δεν είχαν έρθει ακόμη. Η Lehman ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην αγορά επιχειρηματικών ομολόγων και ένας από τους μεγαλύτερους εκδότες ομολόγων μικρής διάρκειας. Η Reserve Party, ανεξάρτητη επενδυτική εταιρία, ήταν βασικός συνεργάτης της Lehman στην αγορά χρήματος, ενώ διατηρούσε μεγάλο μέρος των μετοχών της Lehman. Από τη στιγμή, όμως, που κατέρρευσε η Lehman, η Reserve Party δεν είχε πού να στραφεί και είδε τη μετοχή της να βυθίζεται. Αυτό προκάλεσε πανικό στους καταθέτες: έως την Πέμπτη είχαν αποχωρήσει από τις αγορές χρήματος.

Ο πανικός έπειτα πέρασε στις μετοχές. Το χρηματοοικονομικό σύστημα υπέστη... καρδιακή προσβολή και χρειάστηκε να τεθεί στην... εντατική για να πάρει ανάσα.

Γιατί η Lehman αφέθηκε να καταρρεύσει; Η ευθύνη θα πρέπει να αποδοθεί αποκλειστικά στις αρχές, κυρίως στο υπουργείο Οικονομικών και στη Fed. Το να υποστηρίζουν ότι δεν είχαν την απαραίτητη νομική κάλυψη για να κάνουν κάτι είναι υπεκφυγή. Σε περίπτωση ανάγκης μπορούσαν και έπρεπε να πράξουν ό,τι ήταν απαραίτητο για να αποτρέψουν την κατάρρευση του συστήματος. Αυτό έκαναν σε άλλες περιπτώσεις. Στην ουσία, άφησαν τη Lehman να καταρρεύσει.

Εξετάζοντάς το βαθύτερα, κατανοούμε ότι στην κατάρρευση της Lehman συνέβαλε σημαντικά η πορεία της αγοράς CDSs. Η δική μου εξήγηση είναι αμφιλεγόμενη, ενώ τα τρία επιχειρήματα που παραθέτω πιθανώς να οδηγήσουν τον αναγνώστη σε αχαρτογράφητες περιοχές.

Πρώτον, υπάρχει ασυμμετρία μεταξύ του λόγου κινδύνου/απόδοσης (risk/reward ratio) στο να έχεις "long" ή "short" τοποθετήσεις στις αγορές (το να είσαι "long" σημαίνει ότι έχεις στην κατοχή σου τη μετοχή, το να είσαι "short" σημαίνει να πουλάς μία μετοχή που δεν την έχεις στην κατοχή σου). Οι "long" τοποθετήσεις έχουν απεριόριστες προοπτικές όταν οι αγορές ακολουθούν ανοδική πορεία και περιορισμένο κίνδυνο όταν υποχωρούν. Το "short" είναι ακριβώς το αντίθετο.

Η ασυμμετρία αποκαλύπτεται στο εξής: το να χάνεις όταν έχεις "long" τοποθετήσεις οδηγεί σε περιορισμένη έκθεση σε κίνδυνο, ενώ σε περίπτωση "short" τοποθετήσεων η έκθεση σε κίνδυνο ενισχύεται. Ως εκ τούτου καλύτερα κάποιος να έχει "long" τοποθετήσεις και ας αποδειχτεί λάθος επιλογή, παρά να έχει "short". Η ασυμμετρία λειτουργεί ως αποθαρρυντικός παράγοντας στο σορτάρισμα μετοχών.

Το δεύτερο βήμα αφορά στην κατανόηση του πώς λειτουργούν τα CDSs και το να κατανοήσει κάποιος ότι είναι κλασικός τρόπος για σορτάρισμα ομολόγων. Σε αυτήν την αγορά ο λόγος κινδύνου/απόδοσης λειτουργεί με τον αντίστροφο τρόπο απ’ ό,τι λειτουργεί στις μετοχές. Το να σορτάρεις ένα ομόλογο αγοράζοντας CDSs εμπεριέχει μειωμένο κίνδυνο και ισχυρές προοπτικές κερδών, το αντίθετο συμβαίνει εάν πουλάς CDSs.

Η ασυμμετρία εδώ δρα υπέρ του σορταρίσματος ομολόγων, κίνηση η οποία ασκεί ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στο ήδη πτωτικά κινούμενο ομόλογο. Όταν αναμένεται ότι θα συμβεί κάτι διαφορετικό (δηλαδή πως τα ομόλογα δεν θα υποχωρήσουν), οι επιπτώσεις δεν είναι τόσο ισχυρές, καθώς τα CDSs δρουν ως εγγυήσεις (warrants) και όχι ως option: οι επενδυτές τα αγοράζουν όχι γιατί πιστεύουν ότι υπάρχει ισχυρή περίπτωση χρεοκοπίας, αλλά γιατί θεωρούν ότι τα CDSs θα ακολουθήσουν θετική πορεία κατά τη διάρκεια ζωής του ομολόγου.

Ακόμη και η χρήση του arbitrage δεν μπορεί να διορθώσει την εσφαλμένη πορεία των τιμών. Αυτό αποδεικνύεται από τα αμερικανικά και βρετανικά ομόλογα, των οποίων η πραγματική τιμή είναι πολύ υψηλότερη από αυτήν που φαίνεται βάσει των CDSs. Αυτές οι ασυμμετρίες είναι δύσκολο να συμφιλιωθούν με την κλασική υπόθεση που ισχύει στις μετοχικές αγορές, δηλαδή ότι στην τιμή μιας μετοχής περιλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες.

Το τρίτο βήμα είναι να κατανοοήσουμε την αυτοπάθεια (reflexivity), δηλαδή το γεγονός ότι η μη ορθή αποτίμηση χρηματοοικονομικών εργαλείων μπορεί να επηρεάσει τα θεμελιώδη τα οποία υποτίθεται ότι αποτυπώνονται στις τιμές της αγοράς. Πουθενά αλλού αυτή η κατάσταση δεν είναι τόσο φανερή όσο στον χρηματοοικονομικό κλάδο. Ο κύκλος εργασιών των τραπεζών εξαρτάται από την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη που μπορούν να εμπνεύσουν. Αυτό σημαίνει ότι η επίθεση των "αρκούδων", προκειμένου να πέσει η τιμή της μετοχής κάποιου χρηματοοικονομικού ομίλου, μπορεί να αποδειχτεί ορθή κίνηση, την ίδια στιγμή όμως καταργεί τη βασική αντίληψη που έχουν οι αγορές, δηλαδή ότι στην τιμή μιας μετοχής αποτυπώνονται όλα τα θεμελιώδη δεδομένα κάποιας επιχείρησης.

Εάν συνυπολογίσουμε και τα τρία επιχειρήματα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η Lehman και η AIG δέχτηκαν επίθεση από τις "αρκούδες", οι οποίες σόρταραν τις μετοχές και αγόρασαν CDSs. Το άνευ ορίων σορτάρισμα επιτράπηκε στα τέλη του 2007 όταν καταργήθηκε ο κανόνας uptick (βάσει του οποίου οι επιθέσεις των "αρκούδων" μέσω short-selling μπορούν να λάβουν χώρα μόνο όταν η μετοχή ακολουθεί ανοδική πορεία). Παράλληλα, ξεκίνησε μία αβυσσαλέα πώληση ομολόγων μέσω της αγοράς CDSs. Αυτές οι δύο καταστάσεις αποτέλεσαν φονικό όπλο. Αυτό ήταν κάτι που ένας από τους κορυφαίους ασφαλιστικούς ομίλους του κόσμου όπως η AIG απέτυχε να κατανοήσει.

Τα επιχειρήματά μου εγείρουν ορισμένες ενδιαφέρουσες ερωτήσεις. Τι θα είχε συμβεί εάν ο κανόνας του uptick είχε διατηρηθεί ενώ είχε καταργηθεί το naked short-selling αλλά και η κερδοσκοπία στην αγορά CDSs; Τι θα γίνει στη φούσκα των παγίων εάν η Lehman Brothers είχε διασωθεί; Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να εικάσεις. Η άποψή μου είναι ότι η φούσκα θα έσκαγε με χαλαρότερους ρυθμούς, με λιγότερο καταστροφικά αποτελέσματα, αλλά οι μεταγενέστερες συνέπειες θα είχαν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Θα θύμιζαν περισσότερο την ιαπωνική κρίση απ’ ό,τι τη θυμίζουν τώρα.

Ποιος είναι ο σωστός ρόλος του short-selling; Σαφώς καθιστά τις αγορές περισσότερος βαθιές και ενισχύει τη διάρκειά τους, καθιστώντας τες πιο ελαστικές. Όλα αυτά, όμως, υπό τη "Δαμόκλειο σπάθη" υψηλών κινδύνων. Μπορεί οι επιθέσεις των "αρκούδων" να είναι κίνηση που πρέπει να πραγματοποιείται, αλλά δεν θα πρέπει να μείνουν ανεξέλεγκτες.

Τι συμβαίνει στα CDSs; Για τους περισσότερους η άποψή μου είναι μάλλον ριζοσπαστική. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να είναι διαπραγματεύσιμα σε αγορές υπό εποπτεία. Νομίζω ότι είναι τοξικά και χρειάζεται να χρησιμοποιούνται μόνο κατόπιν... συνταγής. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τα ομόλογα, αλλά όχι σαν όπλο ενάντια σε επιχειρήσεις ή οικονομίες.

Τα CDSs, όμως, δεν είναι τα μόνα τοξικά εργαλεία. Το ίδιο ισχύει και για το κόψιμο και τη διαίρεση των εγγυημένων δανειακών υποχρεώσεων (CDOs) και στα ασφαλιστικά συμβόλαια τα οποία οδήγησαν στην κατάρρευση των αγορών το 1987. Η έκδοση νέων μετοχών ελέγχεται προσεκτικά από αρχές όπως η αμερικανική SEC. Γιατί να μην ισχύει το ίδιο για την έκδοση παραγώγων και άλλων σύνθετων επενδυτικών εργαλείων;

Τώρα που η κατάρρευση της Lehman προκάλεσε το ίδιο σοκ στη συμπεριφορά καταναλωτών και επιχειρηματιών όπως αυτό που είχαν προκαλέσει οι τράπεζες στη δεκαετία του ’30, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του κ. Barack Obama είναι οξύτερα από αυτά που αντιμετώπιζε η κυβέρνηση του Franklin D. Roosevelt.

..............................................................................................................................................................

Οι συνολικές πιστώσεις έφταναν στο 160% του ΑΕΠ το 1929 και ανέβηκαν στο 260% του ΑΕΠ το 1932. Εισήλθαμε στο κραχ του 2008 με το αντίστοιχο ποσοστό να φτάνει στο 365% του ΑΕΠ και προβλέπεται ότι θα φτάσει έως το 500%. Και αυτό χωρίς να συνυπολογίζονται τα παράγωγα, τα οποία δεν υπήρχαν στη δεκαετία του ’30, αλλά σήμερα καθιστούν ακόμη πιο περίπλοκη την όλη κατάσταση. Βέβαια -ένα θετικό στοιχείο- έχουμε στη διάθεσή μας τόσο την πείρα από το κραχ του ’30 όσο και τις "συνταγές" του κ. John Maynard Keynes για να στηριχτούμε.

Η έκρηξη της φούσκας δημιουργεί "πάγωμα" πιστώσεων, επιθετικές ρευστοποιήσεις, αποπληθωρισμό και καταστροφή του πλούτου, ενίοτε και με απίστευτη καταστροφική δύναμη. Σε ένα περιβάλλον αποπληθωρισμού το βάρος των χρεών που διατηρούν οι τράπεζες μπορεί να οδηγήσει το σύστημα σε κατάρρευση και την οικονομία σε ύφεση. Αυτές είναι καταστάσεις που χρειάζεται να αποφύγουμε με κάθε κόστος.

Μπορεί να συμβεί μέσω της κυκλοφορίας νέου χρήματος για το "ξεπάγωμα" των πιστώσεων, της ανακεφαλαιοποίησης (recapitalization) του τραπεζικού συστήματος και της απομείωσης όλων των κακών χρεών που διαθέτουν οι τράπεζες. Χρειάζονται άμεσα και ανορθόδοξα μέσα. Για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα και οι τρεις συνθήκες είναι αναγκαίο να συνυπάρξουν.

Βέβαια, εάν αυτά τα μέτρα επιτύχουν και οι πιστώσεις αρχίσουν εκ νέου, οι αποπληθωριστικές πιέσεις θα αντικατασταθούν από ενίσχυση του πληθωρισμού και οι αρχές θα αναγκαστούν να μειώσουν το διαθέσιμο χρήμα από την οικονομία, και μάλιστα με την ίδια ταχύτητα με την οποία το τοποθέτησαν. Δεν υπάρχει τρόπος να σωθείς από αυτήν την κατάσταση, η οποία πολύ απέχει από την ισορροπία.

Προκειμένου να αποφύγει τη διολίσθηση των ΗΠΑ σε βαθιά ύφεση η κυβέρνηση Obama θα χρειαστεί να εφαρμόσει δραστική και κατανοητή πολιτική. Μαζί με το πακέτο στήριξης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί συστηματική ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και να υπάρξει πλήρης αναμόρφωση του συστήματος στεγαστικών δανείων, γεγονός που θα μειώσει το κόστος των στεγαστικών δανείων αλλά και τις κατασχέσεις.

Η ενεργειακή πολιτική διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση αποπληθωρισμού και ύφεσης. Ο Αμερικανός καταναλωτής δεν μπορεί, πλέον, να συμπεριφέρεται σαν μηχανή της παγκόσμιας οικονομίας. Οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας μπορούν να δράσουν σαν νέα μηχανή, αλλά μόνο εάν οι τιμές διατηρηθούν σε τέτοια επίπεδα ώστε να ενισχύσουν την επενδυτική δραστηριότητα. Για να επιτευχτεί αυτό θα μπορούσε να επιβληθεί μία συγκεκριμένη τιμή βάσης για τα ορυκτά καύσιμα -μέσω συγκεκριμένων δασμών και χρέωσης για την εκπομπή ρυπογόνων αερίων- προκειμένου η μέση τιμή πετρελαίου στις ΗΠΑ να διαμορφωθεί στα 70 δολάρια.

Τέλος, το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα πρέπει να αλλάξει. Αντί να είναι ανοιχτό πεδίο, το σημερινό σύστημα δρα υπέρ οικονομιών που ελέγχουν τους πολυεθνικούς χρηματοοικονομικούς ομίλους, όπως τις ΗΠΑ, και ρίχνει τις υπόλοιπες οικονομίες. Οι άλλες χώρες είναι υποχρεωμένες να ακολουθούν τις επιταγές της Ουάσιγκτον, από τις οποίες όμως εξαιρούνται οι ΗΠΑ.

Το πόσο άδικο είναι το σύστημα αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η κρίση που γεννήθηκε στις ΗΠΑ καταστρέφει περισσότερο τις υπόλοιπες οικονομίες. Επιπρόσθετα, οι κανόνες ελέγχου των τραπεζών θα πρέπει να καθοριστούν με διεθνή συνεργασία. Οι αρχές ελέγχου οφείλουν να γίνουν παγκόσμιες. Οι κυβερνήσεις, επίσης, χρειάζεται να συντονίσουν τη μακροοικονομική τους πολιτική ώστε να αποφευχθούν έντονες διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Τα παραπάνω είναι ένας συμπυκνωμένος κατάλογος του τι θα πρέπει να συμβεί προκειμένου η παγκόσμια οικονομία να επιστρέψει σε ομαλή πορεία. Βέβαια, όλοι καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολη υπόθεση είναι αυτό.

http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/445821/ArticleFTgr.aspx

Αύξηση της ανεργίας στη Γερμανία

Αυξήθηκε κατά 56.000 ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία τον Ιανουάριο, σημειώνοντας αύξηση για τρίτο συνεχόμενο μήνα και τη μεγαλύτερη από το Μάρτιο του 2005.

Η αύξηση του αριθμού των ανέργων σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση ήταν μεγαλύτερη από την αύξηση κατά 30.000 την οποία ανέμεναν 37 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική σφυγμομέτρηση του Ρόιτερ και ανέβασε τον συνολικό αριθμό στα 3,267 εκατομμύρια, δίνοντας ποσοστό ανεργίας 7,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας.

Τα στοιχεία σε μη εποχικά προσαρμοσμένη βάση - τα οποία συγκεντρώνουν το πολιτικό ενδιαφέρον στη Γερμανία - έδειξαν αύξηση του αριθμού των ανέργων κατά 387.000. Σε αυτή τη βάση, ο συνολικός αριθμός των ανέργων ανήλθε στα 3,489 εκατομμύρια δίνοντας ποσοστό ανεργίας 8,3%.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας Χανς-Γιούργκεν Βάιζε τόνισε ότι «η πτωτική στροφή της οικονομίας πλήττει τώρα την αγορά εργασίας. Η εξέλιξη των τριών βασικών δεικτών της αγοράς εργασίας είναι σε αρνητική κατεύθυνση: η ανεργία αυξάνεται, έχουν μειωθεί οι θέσεις εργασίας με όρους πλήρους απασχόλησης και έχει υποχωρήσει σε αξιοσημείωτο βαθμό η ζήτηση για εργατικά χέρια».

http://www.euro2day.gr/news/highlights/121/articles/446066/Article.aspx

US Macro 29-1-09

HΠΑ: Πτώση παραγγελιών διαρκών αγαθών 2,6%

Σύμφωνα με διαφορετική ανακοίνωση του υπουργείου, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Δεκέμβριο μειώθηκαν 2,6%.
Οι αναλυτές ανέμεναν ότι οι παραγγελίες θα μειωθούν 2,7%. Τον προηγούμενο μήνα είχει σημειωθεί αύξηση 0,6%.

επιδόματα ανεργίας
Τα αρχικά επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 3.000 στις 588.000 αιτήσεις την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.Οι αναλυτές περίμεναν ότι τα νέα επιδόματα ανεργίας θα διαμορφωθούν στα 575.000,
χαμηλότερα από τις 589.000 της προηγούμενης μέτρησης.

ΗΠΑ: Κι άλλη πτώση πωλήσεων νέων οικιών 14,7%
Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών διολίσθησαν 14,7% τον Δεκέμβριο στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Η πτώση στις πωλήσεις νέων κατοικιών, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 331.000, ήταν πολύ μικρότερη από το 390.000 που περίμεναν οι αναλυτές βάση έρευνας του πρακτορείου MarketWatch.

Το 2008 πωλήθηκαν 482.000 νέες κατοικίες στις ΗΠΑ, λιγότερες κατά 37,9% σε σχέση με τις 776.000 που είχαν πωληθεί το 2007. Ηταν το χαμηλότερο επίπεδο από το 1982.

Ισχυρότερη διήμερη πτώση από το 1999 για ρούβλι

Ισχυρές πιέσεις δέχεται το ρούβλι, το οποίο κατέγραψε τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση του έναντι του δολαρίου από το 1999, καθώς ενισχύεται η φημολογία ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα διεύρυνση της κλίμακας διακύμανσης του νομίσματος.

Το ρούβλι υποχωρεί σήμερα 3% έναντι του δολαρίου, στα 34,9 ρούβλια ανά δολάριο, ενώ χθες είχε σημειώσει πτώση 5,2% έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Πρόκειται για την ισχυρότερη διήμερη αποδυνάμωση που καταγράφει το ρωσικό νόμισμα από τον Μάρτιο του 1999.

Έναντι του ευρώ το ρούβλι χάνει έως και το 2,3% της αξίας του, στα 45,6 ρούβλια ανά ευρώ, όντας στο χαμηλότερο επίπεδο από την εμφάνιση του ευρώ το 1999.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/445998/ArticleNewsWorld.aspx

Aon: Αυξάνεται ο πολιτικός κίνδυνος (και στην Ελλάδα) λόγω οικονομικής κρίσης

Ο οικονομικός κίνδυνος αρχίζει να μετατρέπεται σε πολιτικός, σύμφωνα με έκθεση της Aon Corp. Στις χώρες Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβακία και Σλοβενία αυξήθηκε ο κίνδυνος, εξαιτίας των πρόσφατων επεισοδίων.

Η μεγαλύτερη στο κόσμο ασφαλιστική εταιρεία, Aon Corp, δήλωσε ότι η πιστωτική κρίση έχει προκαλέσει προβλήματα στη οικονομική και πολιτική σταθερότητα παγκοσμίως και σε έκθεσή της παρουσιάζει οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, τις οποίες τοποθετεί στην κατηγορία εκείνων με κίνδυνο. Στις χώρες αυτές συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, εξαιτίας των πρόσφατων επεισοδίων.

«Στις χώρες αυξάνεται ο κίνδυνος επειδή απειλείται η πολιτική σταθερότητα», αναφέρει η έκθεση.

Η Aon, μελετά οκτώ μεγάλους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι επενδυτές και εταιρείες το 2009- πολιτική παρέμβαση, κανονισμούς, δημόσιο χρέος, απεργίες και βία, νόμισμα, τρομοκρατία, πόλεμος και αλυσίδα εφοδιασμού.

Η Aon στο χάρτη κινδύνου που δημοσίευσε υποβαθμίζει 18 χώρες και τοποθετεί επτά - Αφγανιστάν, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ιράν, Ιράκ, Βόρεια Κορέα, Σομαλία και Ζιμπάμπουε-στην κατηγορία κινδύνου «πολύ υψηλή».

Οι χώρες Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβακία και Σλοβενία θεωρούνται χώρες με κίνδυνο λόγω της έκθεσής τους στην πιστωτική κρίση. Από «χαμηλού κινδύνου» την υποβάθμισε σε «μεσαίου χαμηλού κινδύνου"

Η έκθεση σημειώνει ότι οι πρόσφατες βίαιες διαμαρτυρίες στην Ελλάδα, αλλά και στις Βουλγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Ισλανδία δείχνει ότι οι συνέπιες τις οικονομικής κρίσης αρχίζουν ολοένα και περισσότερο να γίνονται αισθητές. Ο οικονομικός κίνδυνος αρχίζει να μετατρέπεται σε πολιτικός.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_29/01/2009_265239

Πτώση 39% στις αιτήσεις στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ

Bloomberg
Με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων 16 ετών μειώθηκαν οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης του Συνδέσμου Στεγαστικών Τραπεζών υποχώρησε κατά 39%, στις 732,1 μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1993. Πτώση 48%, επίσης την ταχύτερη της τελευταίας 16ετίας, στις 3.379,9 μονάδες, κατέγραψε ο δείκτης αιτήσεων αναχρηματοδότησης δανείων, ενώ εκείνος της αγοράς κατοικίας υποχώρησε κατά 2,9%, στις 294,3 μονάδες, έχοντας φθάσει στο ναδίρ οκταετίας στα μέσα Νοεμβρίου.
Κρίνεται ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίας ίσως τηρούν στάση αναμονής πριν ζητήσουν αναχρηματοδότηση των δανείων τους, προσδοκώντας τους καρπούς των προσπαθειών που καταβάλλει η κυβέρνηση για να μειώσει το κόστος δανεισμού. Το μέσο επιτόκιο στα 30ετή στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα από 5,24% σε 5,22%, έχοντας φθάσει στο ναδίρ του 4,89% δύο εβδομάδες νωρίτερα. Ετσι, το μηνιαίο κόστος δανεισμού για κάθε 100.000 δολάρια διαμορφώνεται κατά 20 δολάρια υψηλότερο σε σχέση με την εβδομάδα του επιτοκίου ναδίρ.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_29/01/2009_301145

*Fed: Σε ετοιμότητα για αγορά μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων

Έτοιμη να αγοράσει μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα, αν αυτό πρόκειται να βοηθήσει στη βελτίωση των συνθηκών στις χρηματοοικονομικές αγορές είναι η Fed, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ κατά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της.
Σε αυτή σημειώνει ακόμη πως τα επιτόκια παραμένουν αμετάβλητα, στην κλίμακα από μηδέν έως 0,25% και επαναλαμβάνει πως ενδέχεται να παραμείνουν σε αυτό το ασυνήθιστα χαμηλό επίπεδο για αρκετό χρονικό διάστημα.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/01/28/1622635.htm

Fed: προχωρεί σε αγορές ομολόγων - Μηδενικά τα επιτόκια
Bloomberg
Σε μηδενικά επίπεδα διατήρησε χθες το βασικό επιτόκιο η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει σε αγορές μακροπρόθεσμων αμερικανικών χρεογράφων στη δευτερογενή αγορά για να ενισχυθεί η ρευστότητα του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Στο ανακοινωθέν της κεντρικής τράπεζας αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η Fed θα αγοράσει μακροπρόθεσμους τίτλους του αμερικανικού δημοσίου εάν κριθεί αναγκαίο από τις συνθήκες της αγοράς». Απώτερος στόχος είναι να «βελτιωθούν οι συνθήκες στις αγορές πίστωσης και δανείων», καθώς «στο επίκεντρο της πολιτικής της επιτροπής είναι να στηρίξουμε τη λειτουργία των αγορών και να πυροδοτήσουμε την αναθέρμανση της οικονομίας μέσα από πράξεις ανοικτής αγοράς και άλλα μέτρα που θα αυξήσουν το ενεργητικό της Fed».
Σύγχυση
Νωρίτερα, όμως, επικράτησε σύγχυση μεταξύ των μελών της επιτροπής ανοικτής αγοράς (FOMC) της Fed στη συνεδρίαση για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με πηγές. Με το βασικό επιτόκιο, δηλαδή το κόστος δανεισμού, στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να κυμαίνεται σε μηδενικά επίπεδα, τα περιθώρια επιλογής της Fed έχουν συρρικνωθεί αισθητά σε μία από τις πλέον δυσμενείς συγκυρίες, παγκοσμίως.
Κατά συνέπεια, οι επενδυτές δεν θα μπορούν με την ίδια ευκολία να προβλέψουν τις κινήσεις της Fed. Αντιστοίχως, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα έχει τη δυνατότητα να ψυχολογήσει την αντίδραση των αγορών στις αποφάσεις της. Οι αλλαγές στο μέγεθος και τη σύνθεση των περιουσιακών στοιχείων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ θέτει πρόσθετα εμπόδια στην αναζωπύρωση της εμπιστοσύνης στις αγορές ομολόγων και μετοχών, επισημαίνουν οικονομικοί παρατηρητές. Αυτό το «κενό» αξιοπιστίας πρέπει να απομακρυνθεί, όμως, για τη γενικότερη αναβίωση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, οι μετοχές του οποίου έχουν υποστεί πτώση μεγαλύτερη του 29% μέσα στο 2008. Αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed θα αφήσει το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο έως τα τέλη του 2009. Δεν υπάρχουν, εξάλλου, πολλά περιθώρια για το αντίθετο. Μέχρι σήμερα, εν τω μεταξύ, τα περιουσιακά στοιχεία της Fed έχουν αυξηθεί στο 1 τρισ. δολάρια, λόγω των έκτακτων προγραμμάτων χρηματοδότησης όπως η παροχή δανείων 146 δισ. δολαρίων σε τράπεζες και η αγορά εμπορικών χρεογράφων, ύψους 350 δισ. δολαρίων, από αμερικανικές επιχειρήσεις.
Στο 1 τρισ. οι διαγραφές
Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος διανύει τη χειρότερη κρίση των τελευταίων επτά δεκαετιών, η οποία έχει οδηγήσει τις οικονομίες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας και της Ευρωζώνης σε παράλληλη ύφεση για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι διαγραφές του κλάδου έχουν ήδη φθάσει στο 1 τρισ. δολάρια, ενώ ο Νουριέλ Ρουμπίνι, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, αναφέρθηκε σε «χρεοκοπημένο» τραπεζικό σύστημα.
Η ανεργία στις ΗΠΑ εκτοξεύθηκε στο υψηλό 16ετίας παρά τις διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων από τον πρόεδρο της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, και τα υπόλοιπα μέλη της FOMC.
Το επιτόκιο στη διατραπεζική αγορά overnight κυμαίνεται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα, δηλαδή σε ένα φάσμα μεταξύ του 0% και 25%, μια απόφαση που τελικά δεν βοήθησε στην αποκατάσταση της ροής πίστωσης στο σύστημα.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_29/01/2009_301146

Στροφή στην οικονομική πολιτική αποτυπώνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας

Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που αναμένεται να ανακοινωθεί πιθανότατα την Παρασκευή, καταγράφεται και επισήμως η στροφή στην οικονομική πολιτική. Θα αποτυπώνεται η διεύρυνση των ελλειμμάτων, η διάθεση μεγαλύτερων πόρων στις δημόσιες επενδύσεις, η καταβολή εισοδηματικών ενισχύσεων και αλλαγές στη φορολογία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, αναμένεται να ανακοινωθούν αλλαγές στη φορολογία της περιουσίας και των εισοδημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ θα δίνεται έμφαση στην αύξηση της φορολογίας των πλουσιότερων εισοδηματικά τάξεων, χωρίς ακόμη να έχει διευκρινιστεί με ποιον τρόπο, δηλαδή μέσω των ακινήτων ή με την αύξηση του ανώτερου φορολογικού συντελεστή.
Ακόμη, αναμένεται ότι θα εμφανίσει αυξημένα δημοσιονομικά ελλείμματα για το 2008 -ίσως και άνω του 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει η ΕΕ- ώστε να δημιουργήσει περιθώρια και να εμφανίσει κάποια οριακή έστω μείωση φέτος που λόγω των γενικευμένων παροχών (επιδόματα, προσλήψεις στο Δημόσιο, ενισχύσεις στους αγρότες) ο προϋπολογισμός θα πέσει έξω.
Στο πρόγραμμα θα προβλέπεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί εφέτος πάνω από 1%, το έλλειμμα θα παραμείνει πάνω από 3% του ΑΕΠ, αλλά θα μειωθεί κάτω από το όριο της επιτήρησης το 2010. Ειδικότερα, η στροφή στην οικονομική πολιτική συνίσταται στις αλλαγές στη φορολογία της περιουσίας και πιθανότατα την κατάργηση του φόρου 10% στους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς στην ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
Χθες, Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την ανακατανομή των δαπανών του προϋπολογισμού με στόχο να εξασφαλισθούν οι αναγκαίοι πόροι για να εξοφληθούν χρέη του Δημοσίου προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων, τους κατασκευαστές, τους συμβεβλημένους γιατρούς με το Δημόσιο και να δοθούν τα επιδόματα «κοινωνικής συνοχής» όπως το επίδομα θέρμανσης. Στο πλαίσιο αυτό επεκτάθηκε η χορήγηση του έκτακτου επιδόματος των 100, 150 και 200 ευρώ σε ομάδες πολιτών με ιδιαίτερα οικονομικά ή άλλα προβλήματα.
Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, χορηγείται έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους στους οποίους καταβάλλεται το ΕΚΑΣ, στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, στα άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια καθώς και στα άτομα με αναπηρία και στους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανέργους.
Newsroom ΔΟΛ

ΕΕ: Αναγκαία η επιτάχυνση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επίσπευσης στην αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος επισημαίνει η Κομισιόν στην αξιολόγησή της για το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Σημειώνει πάντως πως η χώρα μας έχει καταγράψει πρόοδο σε τομείς όπως η μεταφορά της κοινοτικής νομοθεσίας για την εσωτερική αγορά στο εθνικό δίκαιο και η αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων για την υποστήριξη της Στρατηγικής της Λισσαβόνας.
Πιο αναλυτικά, η Επιτροπή έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την αξιολόγησή της, για τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων των 27 κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας. Για κάθε κράτος μέλος γίνεται μια αποτίμηση της κατάστασης στα βασικά χαρακτηριστικά της οικονομίας και προτείνονται συστάσεις οι οποίες θα πρέπει να υιοθετηθούν από την εαρινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Ειδικότερα, η Επιτροπή ζητά από την Ελλάδα να συνεχίσει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων απευθύνοντας τέσσερις βασικές συστάσεις για:
-Tη συνέχιση των προσπαθειών δημοσιονομικής σταθεροποίησης μεσοπρόθεσμα με βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πρωτογενών δαπανών, την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στη φορολογική διοίκηση και σε διαδικασίες που αφορούν τον προϋπολογισμό, τη μείωση του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, και την επίσπευση της εφαρμογής για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
-Τη λήψη μέτρων για την αύξηση του ανταγωνισμού στις επαγγελματικές υπηρεσίες, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την αύξηση των επενδύσεων στην έρευνα και την τεχνολογία και την πιο αποτελεσματική χρήση των διαρθρωτικών ταμείων για την επιτάχυνση των επενδυτικών προγραμμάτων που αφορούν την ανάπτυξη.
-Την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση με αποτελεσματικούς, κανονιστικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς με έμφαση στην απλούστευση του κανονιστικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις μειώνοντας τη γραφειοκρατία.
-Τον εκσυγχρονισμό, στο πλαίσιο μιας συνολικής προσέγγισης για την ευελιξία και την ασφάλεια (flexicurity), της νομοθεσίας για την προστασία της απασχόλησης, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας στους χαμηλόμισθους, την ενίσχυση των πολιτικών στην αγορά εργασίας, τη μετατροπή της αδήλωτης εργασίας σε νόμιμη απασχόληση, την επιτάχυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση και την αύξηση της συμμετοχής στη μακροχρόνια κατάρτιση με διευκόλυνση της πρόσβασης στην εργασία κυρίως για τους νέους.
Στην έκθεσή της, η Επιτροπή σημειώνει ότι το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων (ΕΠΜ) της Ελλάδας περιλαμβάνει τις πολιτικές προκειμένου να αντιμετωπιστούν κύριες προκλήσεις επισημαίνοντας ότι «σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί στη μεταφορά της νομοθεσίας για την εσωτερική αγορά και ότι έχουν αξιοποιηθεί τα Διαρθρωτικά Ταμεία για την υποστήριξη της Στρατηγικής της Λισσαβόνας. Διαπιστώνει ωστόσο ότι ο ρυθμός εφαρμογής προγραμμάτων αναπτυξιακών επενδύσεων που συγχρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία είναι αργός.
Στην έκθεση καταγράφεται η συνέχιση των προσπαθειών για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής και μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας της οικονομίας, καθώς και μια αύξηση της παραγωγικότητας μέσω της υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η αύξηση της απασχόλησης.
Oι διαβουλεύσεις για το ΕΠΜ σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης και των βασικών κοινωνικών εταίρων χαρακτηρίζεται ως καλή και επισημαίνεται ως θετική η σύσταση ειδικής επιτροπής ελέγχου και συντονισμού για το θέμα. Ωστόσο, εκτός από τις συστάσεις στις οποίες θα πρέπει η Ελλάδα να δώσει ιδιαίτερη προσοχή, αναφέρονται ως σημαντικές και οι προκλήσεις που αφορούν την ανταγωνιστικότητα στις επαγγελματικές υπηρεσίες, την ενίσχυση της γυναικείας απασχολησιμότητας και μια ενεργή στρατηγική για τη γήρανση του πληθυσμού.
Σε ό,τι αφορά τις μακρο-οικονομικές πολιτικές, επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα σύνολο διαρθρωτικών προκλήσεων που δυνητικά επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητά της» και υπογραμμίζεται ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας η αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους ανά μονάδα εργασίας αλλά και οι πληθωριστικές αποκλίσεις με τη ζώνη του ευρώ οι οποίες επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα και διευρύνουν το υπάρχον έλλειμμα. Σημειώνεται ότι το γενικό έλλειμμα το 2007 ήταν 3,5% του ΑΕΠ δηλαδή αρκετά ανώτερο του δημοσιονομικού στόχου του 2,4% του ΑΕΠ, γεγονός που σηματοδοτεί το τέλος της δημοσιονομικής σταθεροποίησης που ξεκίνησε το 2004, υποστηρίζει η Επιτροπή.
Η Επιτροπή επισημαίνει στο πλαίσιο αυτό τον κίνδυνο για τη βιωσιμότητα της φορολογικής προσαρμογής λόγω της απουσίας ουσιαστικού ελέγχου των πρωτογενών δαπανών καθώς και της χαμηλής ποιότητας της δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια.
Σχετικά με το δημόσιο χρέος, το οποίο ήταν 95% του ΑΕΠ το 2007, αναμένεται να μειωθεί κατά 3/4 της ποσοστιαίας μονάδας του ΑΕΠ το 2008. «Η Ελλάδα υιοθέτησε σημαντική νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού το 2008 αλλά το εύρος και η πρόοδος στην εφαρμογή της ήταν περιορισμένοι και συνεπώς θα πρέπει να εξεταστούν πρόσθετα μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών», αναφέρει η Επιτροπή.
Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, η έκθεση της Επιτροπής αναφέρει ότι η ελληνική αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από χαμηλά ποσοστά απασχόλησης ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους και υψηλά ποσοστά μακροπρόθεσμης ανεργίας και ανεργίας μεταξύ των νέων και άλλων ομάδων που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Η Επιτροπή ζητά παράλληλα από την Ελλάδα να επικεντρωθεί στην προστασία της απασχόλησης, καθιστώντας το θεσμικό πλαίσιο για ευέλικτες μορφές εργασίας περισσότερο ελκυστικό σε εργοδότες και εργαζόμενους και να μειώσει το κόστος των εισφορών για τους εργαζόμενους ιδιαίτερα για τους χαμηλόμισθους. Παράλληλα, καλεί την Ελλάδα να αυξήσει τις δαπάνες για την παιδεία και να επιταχύνει τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα της εκπαίδευσης και να ευθυγραμμίσει τα προγράμματα στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Τέλος, μεγάλης σημασίας θεωρείται η περαιτέρω ενθάρρυνση της γυναικείας απασχόλησης και η παροχή περισσότερων ευκαιριών απασχόλησης για τους ηλικιωμένους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Handelsblatt: Επώδυνες αλλά αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα αποτελεί το φαβορί των υποψηφίων για κρατική χρεοκοπία στην Ευρωζώνη. Η εξέλιξη αυτή όμως πρέπει να αποτραπεί διότι διακυβεύεται η χρηματοπιστωτική αλλά και η πολιτική σταθερότητα της κοινότητας», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Handesblatt.
«Ενδέχεται ασφαλώς η κρίση να μην εμφανιστεί άμεσα, αλλά η επιδείνωση έρχεται πολύ γρήγορα. Η
Κομισιόν υπολογίζει φέτος τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 0,2%. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού αγγίζει το 3,7% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και η σχέση χρεών και ΑΕΠ αντιστοιχεί στο 94%. Σήμερα η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση στον πίνακα αξιολόγησης της κοινότητας. Οι επενδυτές θεωρούσαν την Ελλάδα πάντα ως τον πιο αδύναμο κρίκο της Ευρωζώνης».
»Τελικά μια δεκαετία οικονομικής ανάπτυξης, με την βοήθεια της ΕΕ, τερματίζεται πιο γρήγορα από ό,τι προέβλεπαν πολλοί. Ο τουρισμός και η ναυτιλία, οι πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, δέχτηκαν πέρσι ισχυρά πλήγματα. Επίσης ο τραπεζικός κλάδος έχει διευρύνει ιδιαίτερα τις επενδύσεις του στην ανατολική Ευρώπη, ενώ τα φορολογικά έσοδα του 2008 άγγιξαν μόνον το 50% των προσδοκώμενων», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα και συνεχίζει:
«Η μείωση των κρατικών δαπανών θα συνιστούσε συνετή αντίδραση, αλλά οι δυνατότητες για κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα περιορισμένες λόγω της συνεχιζόμενης πολιτικής κρίσης. Οι μισθοί του δημοσίου τομέα, που στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται συχνά σε χαλεπούς καιρούς για να εξαγορασθεί η εύνοια των κρατικών λειτουργών, πρέπει να αυξηθούν κατά 10%. Δεν μπορούμε επομένως να αποκλείσουμε μια πιθανή ματαίωση πληρωμών. Γεγονός που θα είχε πολιτικές και οικονομικές συνέπειες. Και αυτό επειδή ο δημόσιος και ο ημιδημόσιος τομέας συνιστούν το 40% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Άρα οποιαδήποτε είδηση για αδυναμία πληρωμής της ελληνικής κυβέρνησης θα προκαλούσε οργισμένες διαμαρτυρίες, χειρότερες μάλιστα από εκείνες που ζήσαμε τον Δεκέμβριο επί δύο εβδομάδες στις μεγάλες ελληνικές πόλεις.
Επιπλέον ενδέχεται κάτι τέτοιο να δημιουργούσε πανικό και σε άλλες αδύναμες οικονομικά χώρες - μέλη της ΕΕ και να προκαλέσει αναταραχή στην πώληση χρεογράφων. Και μόνον αυτός ο κίνδυνος, η μετάδοση δηλαδή του πανικού, επιβάλλει στην ΕΕ να λάβει μέτρα πρόληψης για να αποτραπεί η κρατική χρεοκοπία της Ελλάδας. Η κατάσταση στην ΕΕ μοιάζει με εκείνη των μετόχων και των επενδυτών μιας κλονιζόμενης επιχείρησης, που τα συμφέροντα όλων εξυπηρετούνται μόνον με την έγκαιρη αναχρηματοδότηση και αναδιάρθρωση της οικονομίας για να αποτραπεί η κατάρρευση. Δεν πρέπει όμως στην κατάσταση αυτή να δοθεί λευκή επιταγή στην Ελλάδα. Η χώρα χρειάζεται βαθιές οικονομικές αλλαγές, διότι η οικονομία παρεμποδίζεται από τις υπερβολικές κρατικές δαπάνες αλλά και την πολιτική της ισχυρά επιδοτούμενης βιομηχανίας. Οι μεταρρυθμίσεις θα είναι επώδυνες, αλλά η εναλλακτική λύση είναι πολύ χειρότερη για την Ελλάδα».

Πηγή: Deutsche Welle

Όσο αλήθεια κι αν περιέχουν τα γραπτά της γερμανικής εφημερίδας νομίζω ότι έρχονται με καθυστέρηση...
Και δεν εννοώ ότι πχ δεν απαιτούνται μεταρρυθμίσεις, εννοώ ότι η κινδυνολογία έχει κάπου σταματήσει καθώς δεν βολεύει κανένα στη ζώνη του ευρώ.

28.1.09

Ελβετία: «Ένεση ρευστότητας» στο ουγγρικό τραπεζικό σύστημα

«Ένεση ρευστότητας» στο ουγγρικό τραπεζικό σύστημα θα παράσχει η Ελβετική Εθνική Τράπεζα, με σκοπό να υποβοηθήσει την προσπάθεια εξασφάλισης της σταθερότητας του συστήματος.
Το μοντέλο αυτό της χρηματοδότησης που ήδη λειτουργεί μεταξύ των κεντρικών τραπεζών της Ελβετίας, της Πολωνίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα δώσει τη δυνατότητα στην Ουγγαρία να λάβει υπό τη δικαιοδοσία της τη διάθεση ελβετικών φράγκων.
Το μέτρο αυτό θα ξεκινήσει από τις 2 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι λίγους μήνες πριν η Ουγγαρία είχε λάβει βοήθεια 25 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Παγκόσμια Τράπεζα.
http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=198158

Ισπανία: Σε ύφεση για πρώτη φορά από το 1993

Η ισπανική οικονομία βιώνει την πρώτη ύφεση από το 1993, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης συρρικνώθηκε τα 2 τελευταία τρίμηνα του 2008, όπως υποδεικνύει εκτίμηση αναλυτών της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.
Το ΑΕΠ της Ισπανίας σημείωσε κάμψη 1,1% στο Δ Τρίμηνο του 2008, έναντι πτώσης 0,2% στην αντίστοιχη περσινή περίοδο.Η αρνητική τάση της ισπανικής οικονομίας ξεκίνησε στην αρχή του έτους και επιδεινώθηκε κατά το Δ Τρίμηνο όταν η διεθνής οικονομική κρίση επεκτάθηκε, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι της Τράπεζας. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε κατά 1,1% ενώ η χώρα βρίσκεται και επισήμως σε ύφεση, καθώς για 2 συνεχόμενα τρίμηνα το ΑΕΠ διαμορφωνόταν σε αρνητικό πρόσημο.
http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=198149

Οι πιθανότητες να πέσει σε ύφεση η εγχώρια οικονομία, σύμφωνα με τον ανωτέρω ορισμός της ύφεσης, μετά από .....[κανείς ΔΕΝ ξέρει] χρόνια, είναι μικρές, έστω κι αν δεν είναι μηδενικές όπως πριν από μερικούς μόνο μήνες.
Όμως θα πρέπει κάποιος να συνυπολογίσει τις κοινοτικές ενισχύσεις, οι οποίες είναι 2-4% του ετήσιου ΑΕΠ μας, οπότε αφαιρώντας τες, ναι, είμαστε με μηδενική ανάπτυξη...
Τέλος, νομίζω ότι θα βρεθούμε στη θέση της Ισπανίας την επόμενη φορά που η παγκόσμια οικονομία (φούσκα) θα είναι στα κάτω της.
Πότε θα συμβεί κάτι τέτοιο;
Λογικά, ο επόμενος κύκλος θα είναι περισσότερο ήπιος, αλά US:'90-'91 ή GR:'92-'94, οπότε στον επόμενο, περίπου στο 2020!

Stephen Roach: Δεν αποδίδουν τα προγράμματα στήριξης

Η παγκόσμια οικονομία θα βιώσει τραυματική επιβράδυνση και «ταλαιπωρία» στην ανάκαμψη και δεν θα την βοηθήσουν τα επιθετικά προγράμματα οικονομικής βοήθειας, προειδοποιούν κορυφαίοι οικονομολόγοι από το World Economic Forum στο Νταβός. Για πρώτη φορά μετά τον β΄παγκόσμιο πόλεμο, το διεθνές ΑΕΠ θα συρρικνωθεί το 2009 και θα εμφανίζει ανάπτυξη μόνον 2,5% ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια, προβλέπει ο Stephen Roach, οικονομολόγος και επικεφαλής της Morgan Stanley Asia. Το ποσοστό είναι το μισό από την ανάπτυξη που εμφάνιζε ο πλανήτης τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, κατά τον Heizo Takenaka, διευθυντή του Global Security Research Institute στο Πανεπιστήμιο Keio της Ιαπωνίας, το σενάριο αυτό είναι «αισιόδοξο.» Ο κ. Roach, που πολλές φορές στο παρελθόν είχε προειδοποιήσει τους παριστάμενους στο Νταβός για τον κίνδυνο κάθετης διολίσθησης εξαιτίας των παγκόσμιων ανισορροπιών, δεν χαρακτήρισε την τρέχουσα κατάσταση ως «κραχ» (depression) αλλά τόνισε ότι αποτελεί μια «παγκόσμια ύφεση (recession) που παρόμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί.» «Δεν γίνεται ταχεία επιδιόρθωση,» δήλωσε. Η συνάντηση των κορυφαίων διοικητών επιχειρήσεων, οικονομολόγων, πολιτικών και άλλων παραγόντων στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός πραγματοποιείται σε μια περίοδο παγκόσμιας τραπεζικής κρίσης3 και οικονομικής επιβράδυνσης. Η μεγάλη κλίμακα της οικονομικής αποδυνάμωσης καταδεικνύει ότι «κανένας δεν είναι δυνατόν να ξεφύγει», όπως δήλωσε και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Justin Yifu Lin.
Αρκετοί παρατηρητές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό της προσπάθειες των κυβερνήσεων του πλανήτη να προσφέρουν μαζικά μέτρα δημοσιονομικής στήριξης σε μια προσπάθεια να «πάρουν μπρος» οι οικονομίες. Τονίζουν ότι δεν υπάρχει ένα κατάλλληλο, πολυμερές σύστημα που θα δώσει στις χώρες την δυνατότητα να στήσουν ένα αποδοτικό, συντονισμένο πρόγραμμα στήριξης.
Ειδικότερα για την αμερικανική οικονομία, ο κ. Roach δήλωσε ότι φοβάται πως τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν αναγγελθεί θα έχουν μικρή επίδραση στην ανάπτυξη, δεδομένου ότι η επιβράδυνση οφείλεται στο μαζικό «μάζεμα» των υπερχρεωμένων καταναλωτών.
Η μόνη λύση, τόνισε ο διακεκριμένος οικονομολόγος, είναι οι χώρες με ογκώδη ελλείμματα, όπως οι ΗΠΑ, να μειώσουν την κατανάλωση και οι χώρες με ογκώδη πλεονάσματα, όπως η Κίνα, να αυξήσουν την κατανάλωση.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/445228/ArticleNewsWorld.aspx

Wall: Ράλι της... «κακής τράπεζας»

Η λύση της δημιουργίας μιας «κακής τράπεζας», η οποία θα αγοράσει τους «τοξικούς» τίτλους που επιβαρύνουν τα βιβλία των αμερικανικών τραπεζών φαίνεται να κερδίζει έδαφος στη μάχη για την αντιμετώπιση της κρίσης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13903&subid=2&tag=12733&pubid=5135102


Υπό κρατικό έλεγχο η διαχείριση της «κακής τράπεζας» στις ΗΠΑ
Bloomberg
Tο Oμοσπονδιακό Tαμείο Aσφάλισης Kαταθέσεων (FDIC) αναμένεται να αναλάβει τη διαχείριση της λεγόμενης «κακής τράπεζας», ενός νέου χρηματοπιστωτικού οργανισμού που θα αναλάβει τα επισφαλή δάνεια και τοξικά περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών. Aυτό αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση του Mπαράκ Oμπάμα οι οποίες διευκρινίζουν ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία μιας τέτοιας τράπεζας με στόχο να απελευθερώσει τον τραπεζικό κλάδο από τις τοξικές επενδύσεις ώστε αυτός να ξεκινήσει εκ νέου τις δανειοδοτήσεις.
O νεοεκλεγείς πρόεδρος των HΠA τελεί υπό εντεινόμενη πίεση να προχωρήσει σε ριζική αναθεώρηση του οικονομικού πακέτου βοήθειας. H δημιουργία τράπεζας που θα αναλάβει τις τοξικές επενδύσεις αναδεικνύεται ως μία από τις πιο πιθανές λύσεις αλλά μία τέτοια κίνηση εκτιμάται ότι θα εκτινάξει το κόστος του συνολικού σχεδίου διάσωσης του τραπεζικού κλάδου σαφώς πάνω από το 1 τρισ. δολάρια.
Mέλη του αμερικανικού Kογκρέσου έχουν δηλώσει πρόθυμοι να εγκρίνουν την χορήγηση κι άλλων χρημάτων εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. O πρόεδρος της επιτροπής τραπεζικών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Kρίστοφερ Nτοντ είπε ότι επιθυμεί ν’ ακούσει περισσότερα για την ιδέα της δημιουργίας της «κακής τράπεζας» όταν συναντηθεί με τον νεοδιορισθέντα υπουργό Oικονομικών Tίμοθι Γκέθνερ τις επόμενες ημέρες.
H Fed έχει συμμετάσχει σε πρωτοβουλίες του υπουργείου να ασφαλίσει τοξικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στους ισολογισμούς γιγαντιαίων τραπεζών όπως η Citigroup και η Bank of America και αναλυτές τονίζουν ότι τέτοια μέτρα θα συνεχίσουν να υφίστανται και να δρουν «συμπληρωματικά» με τη λειτουργία της «κακής τράπεζας».
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_29/01/2009_301144

μετοχικές συνθέσεις των τραπεζών

Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές έχουν σήμερα το 42,4% της Εθνικής Τράπεζας, από περίπου 54%, ενώ οι εγχώριοι επενδυτές κατέχουν πλέον το 26,3% από 16%.
Στο 40% διαμορφώνεται η συμμετοχή των ξένων θεσμικών στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank από 46%, στο 22% από 27% στην Eurobank και στο 35% από 43% στην Τράπεζα Πειραιώς.
Το ποσοστό για την Τράπεζα Κύπρου είναι σήμερα 25% από 35% και στην Atebank στο 5% από 10%.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=980355&lngDtrID=251

America’s banks need to hold a yard sale

The fact is that there is money on the sidelines looking for opportunities to invest. One constant question I get from investors, who need somewhere to put their money, is: if I had to own something, what would it be? I am not very helpful to them at the moment as my answer is that I would own nothing. I do tell them that I believe that later in the year there will be fabulous opportunities to invest in new combinations of businesses that are currently “off the menu” to individuals. What I mean by this is that the system will eventually force disposals of assets: here I am just arguing that we need to get to it sooner rather than later.
Funding is the critical challenge to outsiders’ ability to bid more aggressively for assets. Many of these potential investors have clean balance sheets and, if provided with the appropriate funding concession (guarantees of long-term, low-cost capital from the government), could also more ably lubricate the financial system by making actual loans. These investors could be private-equity firms or existing public companies. The key here is government providing a funding concession and the banks being forced to sell assets that could raise capital and provide some tax relief to taxpayers.
No one doubts that losses will go higher, so asset sales are certain to be heavily discounted just as initial bids for collateralised debt obligations and retail mortgage-backed securities were. However, in retrospect, those “discounts” were far less than the write­downs companies took just months later. While it is never pleasant to sell one’s “crown jewels”, the strain of this credit crisis and the overextension of many bank balance sheets will require that they sell what they can and perhaps not what they would like. After all, that is what the average taxpayer would be forced to do.
http://www.ft.com/cms/s/0/d742ba70-e7da-11dd-b2a5-0000779fd2ac.html?nclick_check=1

Σχέδιο διάσωσης τραπεζών και δανεισμός


Η σχέση βοήθεια προς τράπεζα - άνοιγμα "κρουνών" βασικά ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ...

Τρεις μήνες μετά (flashnote)

Κοιτώντας πίσω έξι μήνες σα να φαίνεται ότι τίποτε χειρότερο δεν μπορούσε να συμβεί στο διάστημα αυτό... Επικρατεί δηλαδή μια αισιοδοξία που είχε εκλείψει... Πάμπολα τα παραδείγματα...
Μακάρι να λέμε το ίδιο και μετά από τρεις μήνες!!

Χρυσές συμπτώσεις


Gordon Brown "saves the world"

Whitney: Banks Still Under Strain

Oppenheimer & Co. analyst Meredith Whitney has been hammering home a simple theme for a number of months: Banks don’t have enough money, and they’re going to continue to need to raise more money. She does not see a respite in 2009.
“When a security is downgraded, a higher level of capital is required by banks to be held against that security,”
“Aside from the greater than $40 billion in write-downs and provisions we expect for the group of bank stocks under our coverage, and earnings pressure related to chronic negative operating leverage, we also expect capital strains to become apparent from ratings change pressures,”
http://blogs.wsj.com/marketbeat/2009/01/07/whitney-banks-still-under-strain/

Τέσσερα «κεφάλια» μιλούν για την κρίση

Την έκρηξη της στεγαστικής πίστης και τη ραγδαία αύξηση των τιμών στα εμπορεύματα και στο πετρέλαιο, αλλά πρωτίστως τα σημαντικότατα κεφάλαια που εισέρρευσαν στις ΗΠΑ με προέλευση την Ασία από το 1995 και ένθεν περιέγραψε η βραβευμένη μακροοικονομολόγος κ. Helen Ray, σε εκδήλωση που διοργάνωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών το London Business School. Στην εκδήλωση μίλησαν και οι κ. Νικόλαος Καραμούζης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank, Απόστολος Ταμβακάκης, επικεφαλής της Lamda Development, και Γιάννης Στουρνάρας, επικεφαλής του ΙΟΒΕ.
Η κ. Ray εκτίμησε ότι είμαστε στη μέση της απομόχλευσης, προβλέποντας ότι στο μέλλον θα δούμε ακόμα περισσότερες εθνικοποιήσεις τραπεζών. Αναφερόμενη στο θέμα των ημερών, στα ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης και στο spread που εμφανίζουν σε σχέση με το bund, η κ. Ray χαρακτήρισε «ανωμαλία» την ύπαρξη τόσο μικρών spreads κατά τα προηγούμενα χρόνια, προσδιόρισε δε ως κυριότερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας αυτή τη στιγμή το δημοσιονομικό.
Από την πλευρά του ο κ. Καραμούζης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων παραγόντων που οδήγησαν στην παρούσα κρίση, την υπερμεγέθη μόχλευση (leverage) και την τεραστίων διαστάσεων τιτλοποίηση.
Ο κ. Καραμούζης επισήμανε δύο κινδύνους. Ο ένας είναι μακροοικονομικός και αφορά στην εξάντληση των «όπλων» που έχουν στα χέρια τους οι κυβερνήσεις (μηδενικά επιτόκια) και στον κίνδυνο να χρειαστούν συμπληρωματικά σχέδια διάσωσης που θα πιέσουν ανοδικά τα ελλείμματα. Ως δεύτερο κίνδυνο ο ίδιος περιέγραψε το ενδεχόμενο οι εγγυήσεις και το μηδενικό ρίσκο να υπονομεύσουν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
Οι κατασκευές, ο τουρισμός και η ναυτιλία θα κινδυνέψουν να «πεθάνουν», εκτίμησε ο κ. Ταμβακάκης, ανθολογώντας τις επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική οικονομία. Και ο ίδιος προέβλεψε ότι θα συνεχιστεί η απομόχλευση καθώς και ότι θα δούμε και νέα «πακέτα» στήριξης, πιθανότατα και στην Ελλάδα. Έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη εκπόνησης μακροχρόνιου προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Γ. Στουρνάρας συνόψισε τη σημερινή κατάσταση με την ευρηματική φράση «Keynes is back». «Πρέπει να δούμε την κρίση ως ευκαιρία για ένα καλύτερο οικονομικό σύστημα», είπε και δηλώνοντας αισιόδοξος προέβλεψε ότι η κρίση θα περιοριστεί στο 2009. Ζήτησε ακόμη περισσότερη εποπτεία και διαφάνεια στις τραπεζικές δραστηριότητες.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/444416/Article.aspx

Mid Caps: Χαμηλώνει τάχιστα ο πήχης για τα κέρδη

--- Οι προβλέψεις και οι αναθεωρήσεις
* Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της FactSet για το 2009, τη μεγαλύτερη μείωση την έχει υποστεί η ΣΙΔΕΝΟΡ. Στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, για τον τίτλο της ΣΙΔΕΝΟΡ οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή έχουν συρρικνωθεί κατά 75% και διαμορφώνονται πλέον στο 0,41 ευρώ ανά μετοχή έναντι 1 ευρώ για το 2008. Αντίστοιχα, οι προβλέψεις για τα μεγέθη του 2010 είναι επίσης σημαντικά μειωμένα κατά 67,2%, με το απόλυτο μέγεθος να προσεγγίζει το 0,51 ευρώ ανά μετοχή.
* Για τον τίτλο της Forthnet οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι ζημίες ανά μετοχή το 2009 θα μειωθούν σε σχέση με το 2008 από 0,41 ευρώ πέρυσι σε 0,01 ευρώ ανά μετοχή φέτος, ωστόσο δεν θα υπάρξει το πολυπόθητο breakeven και αντίθετα με την εκτίμηση προ ολίγων μηνών η εταιρεία θα παρουσιάζει ζημίες και το 2010, αυξημένες μάλιστα σε σχέση με το τρέχον έτος.
* Για την Intracom οι αναλυτές εκτιμούν ότι ζημίες θα συνεχίσουν να υφίστανται, ωστόσο μειούμενες τόσο για πέρυσι όσο και για φέτος αλλά και για το 2010.
* Σημαντική μείωση στις εκτιμήσεις των αναλυτών εμφανίζει και ο τίτλος της ΓΕΚ. Για το 2008 η εκτίμηση στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου έχει μειωθεί κατά 34%, ωστόσο για το 2009 και το 2010 οι εκτιμήσεις των αναλυτών έχουν κινηθεί πτωτικά κατά 63% και 54% αντίστοιχα, ενώ για το 2009 η εταιρεία θα εμφανίσει και μειωμένα κέρδη ανά μετοχή σε σχέση με το 2008. Από 0,35 ευρώ ανά μετοχή το 2008, η επίδοση θα είναι της τάξεως του 0,30 ευρώ ανά μετοχή το 2009, ήτοι σε ποσοστό 14% σε ετήσια βάση.
* Για τη Σωληνουργεία Κορίνθου η μέση εκτίμηση των αναλυτών για το 2009 έχει επιδεινωθεί αισθητά στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου και πλέον προσεγγίζει το 0,14 ευρώ ανά μετοχή έναντι 0,20 ευρώ για το 2008. Ωστόσο για το 2010 τα κέρδη παρουσιάζουν μέση ποσοστιαία άνοδο 64%, αφού προβλέπονται στο 0,23 ευρώ ανά μετοχή.
* Σημαντικά μειωμένες εμφανίζονται οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη της ΕΧΑΕ στο τελευταίο τρίμηνο, αφού τα απόλυτα μεγέθη έχουν κινηθεί πτωτικά σε ποσοστά 38% και 36% για έτη 2009 και 2010. Αθροιστικά, από το 0,93 ευρώ ανά μετοχή το 2008, οι αναλυτές υπολογίζουν ότι το 2010 το αντίστοιχο μέγεθος θα διαμορφωθεί στο 0,48 ευρώ ανά μετοχή.
* Για τη Fourlis, παρόλο που η ποσοστιαία μείωση των κερδών ανά μετοχή για το 2009 και το 2010 δεν είναι σημαντική (10% για το 2009 και 5,5% για το 2010) τα μεγέθη στο διάστημα του τελευταίου τριμήνου έχουν συρρικνωθεί αισθητά, αφού για το 2009 έχουν μειωθεί κατά 36% και για το 2010 σε ποσοστό 58%! Τα κέρδη ανά μετοχή του 2009 προβλέπονται στο 0,80 ευρώ ενώ για το 2010 στο 0,75 ευρώ.
* Η Sprider Stores εκτιμάται ότι θα επιδείξει αρνητικό ρυθμό μεγέθυνσης το 2009 και το 2010, ενώ οι εκτιμήσεις στο τελευταίο τρίμηνο έχουν περικοπεί σημαντικά σε ποσοστά 35% και 41% για τα έτη 2009 και 2010.
* Για την J&P Άβαξ, παρόλο που ο ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή για το 2009 και το 2010 παραμένει θετικός, εντούτοις οι εκτιμήσεις στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου έχουν «ψαλιδιστεί» 35% και 41% αντίστοιχα.
* Σε αντίθεση με την πλειονότητα των εταιρειών του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο ΟΛΘ θα επιδείξει θετικό ρυθμό μεταβολής στα κέρδη του 2009, αφού η μέση εκτίμηση των αναλυτών κάνει λόγο ότι τα κέρδη θα είναι αυξημένα κατά 45% σε σχέση με το 2009, ήτοι μέση εκτίμηση στο 0,98 ευρώ ανά μετοχή, ενώ για το 2008 το απόλυτο μέγεθος υπολογίζεται στο 0,67 ευρώ ανά μετοχή.
* Για την εταιρεία Jumbo οι εκτιμήσεις των αναλυτών για το τρέχον έτος δείχνουν ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα κινηθούν ανοδικά, ενώ το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για το 2010. Σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των αναλυτών, τα κέρδη ανά μετοχή για το 2009 διαμορφώνονται στο 0,71 ευρώ έναντι 0,66 ευρώ ανά μετοχή για το 2008 και στο 0,79 ευρώ ανά μετοχή για το 2010.
* Τέλος, για την ΕΥΑΘ, οι εκτιμήσεις στο τελευταίο τρίμηνο έχουν μειωθεί σε ποσοστά 9,4% και 4,3%, ωστόσο ο ρυθμός μεταβολής των κερδών παραμένει θετικός τόσο για το 2009 όσο και για το 2010.
http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/442021/Article.aspx

Μ. Stanley: To τέλος του bear market και γιατί προτείνει χρυσό

To τέλος του bear market θα έλθει όταν η απομόχλευση, η εξασθένηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και η πτώση των τιμών στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ ολοκληρώσουν τον κύκλο τους. Οι μετοχές δεν είναι ακόμα φτηνές, οι αποτιμήσεις τους βρίσκονται πιο κοντά στη δίκαιη αξία τους (fair value) και δεν μπορεί να αποκλειστεί μια υπερβολή προς τα κάτω, ένα overshooting με κύριο μοχλό τους φόβους για αποπληθωρισμό, σχολιάζει ο επενδυτικός οίκος σε έκθεση στρατηγικής (Ιαν 26- Εuroletter: Deflation scare to persist for now).

«Στην αγορά υπάρχει η πολύ απαισιόδοξη άποψη ότι η οικονομία εισέρχεται σε ένα αναπόφευκτο πολυετή κύκλο αποπληθωρισμού και η πιο αισιόδοξη που πιστεύει ότι η δράση των αρχών θα επαναφέρει γρήγορα την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό με κίνδυνο να δούμε και υπερπληθωρισμό. Η καλύτερη επένδυση και στις δύο περιπτώσεις – αποπληθωρισμός, καλπάζων πληθωρισμός – είναι ο χρυσός. Οσο για την κατανομή των επενδύσεων, προέχει η διαφύλαξη του κεφαλαίου. Προτιμούμε τα μετρητά καθώς πιστεύουμε ότι τα ομόλογα ήδη υπερτιμολογούν σενάρια αποπληθωρισμού. Προτιμούμε αμυντικούς κλάδους όπως οι τηλεπικοινωνίες και αποφεύγουμ τις κυκλικές βιομηχανίες και θέσεις underweight σε τράπεζες και real estate.»

«Η άποψη μας: πρώτα ανάπτυξη και μετά πληθωρισμός μερικά τρίμηνα αργότερα. Πιστεύουμε ότι η αποφασιστικότητα των αρχών και τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις θα συμβάλλουν στο να αποφευχθεί ο αποπληθωρισμός και ότι τελικά θα επικρατήσει ο πληθωρισμός. Παραμένουμε υπομονετικοί και επφυλακτικοί όσον αφορά την έκθεση σε ρίσκο. Τα τρία σημάδια της αρχής ενός νέου κύκλου ανάπτυξης, ενός νέου bull market – ανάκαμψη της κερδοφορίας, πάτος της αγοράς κατοικίας στις ΗΠΑ, ολοκλήρωση της φάσης απομόχλευσης -- θα μας προειδοποιήσουν έγκαιρα, ίσως αργότερα το 2009.»

Η Μorgan Stanley αναφέρει ότι τα κρατικά ομόλογα προεξοφλούν υπερβολικό αποπληθωρισμό μέχρι το 2015 – πτώση του επιπέδου τιμών κατά 11%. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα τα ομόλογα δεν θα ακριβύνουν περισσότερο. Η ανάπτυξη είναι πιο σημαντική παράμετρος στην απόφαση να προβεί κανείς σε αγορές μετοχών από ότι ο πληθωρισμός. Για τα επόμενα 1-2 τρίμηνα οι φόβοι αποπληθωρισμού θα επιμένουν. Ο πληθωρισμός δεν αποτελεί κίνδυνο μέχρις ότου επανέλθει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Και η ανάπτυξη θα έλθει πριν από τον πληθωρισμό, διαφορετικά θα πρόκειται για στασιμοπληθωρισμό.

«Ο χρυσός είναι η επένδυση που προσφέρει σημαντικά περιθώρια κέρδους σε περίπτωση αναζωπύρωσης του πληθωρισμού και σχετική σθεναρότητα σε περίπτωση αποπληθωρισμού. Επεισόδιο αποπληθωρισμού θα έχει ως επακόλουθο περαιτέρω αποσταθεροποίηση στις χρηματοοικονομικές αγορές και σε΄ενα τέτοιο σενάριο ο χρυσός θα είναι το ασφαλές καταφύγιο. Εναλλακτικά, αν η σημαντική νομισματική και δημοσιονομική τόνωση των οικονομιών οδηγήσει σε υψηλό πληθωρισμό, ο χρυσός θα είναι μια πολύ καλή ασφάλεια για τους επενδυτές.»
http://www.capital.gr/news.asp?Details=664167

Γερμανία: Προς εθνικοποίηση της Hypo Real Estate

Το ενδεχόμενο εξαγοράς του 70% της Hypo Real Estate εξετάζει η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται «καλά πληροφορημένες πηγές».
Σε περίπτωση που η γερμανική κυβέρνηση προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση, θα είναι η πρώτη εθνικοποίηση στη χώρα έπειτα από σχεδόν 80 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του κ. Wolfgang Gerke, επικεφαλής του School of Finance & Management στη Φρανκφούρτη. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη κατάρρευση τράπεζας ήταν αυτή της Danat Bank και έλαβε χώρα το 1931. Όπως σημειώνει ο κ. Gerke, «επρόκειτο για τη γερμανική Lehman Brothers. Αλλά απ’ ό,τι φαίνεται δεν πήραμε το μάθημα που έπρεπε». Η περίπτωση εξαγοράς του 70% της Hypo Real Estate εξετάζεται από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, αν και αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα, προκειμένου να υπάρξει πλήρης προστασία των δικαιωμάτων των μετόχων, ενώ το 25% του ομίλου ανήκει στον αμερικανικό όμιλο J.C. Flowers.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/444771/ArticleNewsWorld.aspx

Cheuvreux:Top picks ΟΠΑΠ,ΔΕΗ,ΟΤΕ,ΜΠΕΛΑ,ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Τις μετοχές των ΟΠΑΠ (τιμή-στόχος 23 ευρώ), ΔΕΗ (17,6 ευρώ) και ΟΤΕ (16,5 ευρώ) από την Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση κατατάσσει στις κορυφαίες επιλογές της για το 2009 η Cheuvreux (Ιανουάριος 2009), ενώ από την Μεσαία Κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει τις μετοχές των Ελλάκτωρ (6 ευρώ) και Jumbo (11,5 ευρώ).Σύμφωνα με την Cheuvreux, οι ελληνικές μετοχές θα μπορούσαν να υποαποδόσουν το 2009, και ως εκ τούτου έμφαση δίνεται στις μετοχές με αμυντικές αξίες. Όπως επισημαίνει, το Χρηματιστήριο της Αθήνας παραμένει περισσότερο εκτεθειμένο στον χρηματοοικονομικό κλάδο, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως σχετικά επικίνδυνος κλάδος για επενδύσεις, τουλάχιστον για το α’ εξάμηνο του 2009. Για τον τραπεζικό κλάδο η Cheuvreux τηρεί ιδιαίτερα επιφυλακτική στάση για την κερδοφορία του το 2009, αναμένοντας πτώση των κερδών κατά περίπου 20%. Σημειώνει παράλληλα πως οι αδύναμες προοπτικές για τις τράπεζες το 2009, θα μπορούσαν να αυξήσουν τις ανησυχίες και για το 2010, καθιστώντας έτσι δύσκολη μια σχετική υπεραπόδοση του κλάδου. Ωστόσο, σύμφωνα με την Cheuvreux, αρκετές μετοχές της Μικρής Κεφαλαιοποίησης προσφέρουν πλέον σημαντική αξία, στα τρέχοντα επίπεδα.
http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/444875/Article.aspx