Η λύση της δημιουργίας μιας «κακής τράπεζας», η οποία θα αγοράσει τους «τοξικούς» τίτλους που επιβαρύνουν τα βιβλία των αμερικανικών τραπεζών φαίνεται να κερδίζει έδαφος στη μάχη για την αντιμετώπιση της κρίσης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13903&subid=2&tag=12733&pubid=5135102
Υπό κρατικό έλεγχο η διαχείριση της «κακής τράπεζας» στις ΗΠΑ
Bloomberg
Tο Oμοσπονδιακό Tαμείο Aσφάλισης Kαταθέσεων (FDIC) αναμένεται να αναλάβει τη διαχείριση της λεγόμενης «κακής τράπεζας», ενός νέου χρηματοπιστωτικού οργανισμού που θα αναλάβει τα επισφαλή δάνεια και τοξικά περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών. Aυτό αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση του Mπαράκ Oμπάμα οι οποίες διευκρινίζουν ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία μιας τέτοιας τράπεζας με στόχο να απελευθερώσει τον τραπεζικό κλάδο από τις τοξικές επενδύσεις ώστε αυτός να ξεκινήσει εκ νέου τις δανειοδοτήσεις.
O νεοεκλεγείς πρόεδρος των HΠA τελεί υπό εντεινόμενη πίεση να προχωρήσει σε ριζική αναθεώρηση του οικονομικού πακέτου βοήθειας. H δημιουργία τράπεζας που θα αναλάβει τις τοξικές επενδύσεις αναδεικνύεται ως μία από τις πιο πιθανές λύσεις αλλά μία τέτοια κίνηση εκτιμάται ότι θα εκτινάξει το κόστος του συνολικού σχεδίου διάσωσης του τραπεζικού κλάδου σαφώς πάνω από το 1 τρισ. δολάρια.
Mέλη του αμερικανικού Kογκρέσου έχουν δηλώσει πρόθυμοι να εγκρίνουν την χορήγηση κι άλλων χρημάτων εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. O πρόεδρος της επιτροπής τραπεζικών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Kρίστοφερ Nτοντ είπε ότι επιθυμεί ν’ ακούσει περισσότερα για την ιδέα της δημιουργίας της «κακής τράπεζας» όταν συναντηθεί με τον νεοδιορισθέντα υπουργό Oικονομικών Tίμοθι Γκέθνερ τις επόμενες ημέρες.
H Fed έχει συμμετάσχει σε πρωτοβουλίες του υπουργείου να ασφαλίσει τοξικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στους ισολογισμούς γιγαντιαίων τραπεζών όπως η Citigroup και η Bank of America και αναλυτές τονίζουν ότι τέτοια μέτρα θα συνεχίσουν να υφίστανται και να δρουν «συμπληρωματικά» με τη λειτουργία της «κακής τράπεζας».
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_29/01/2009_301144
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment