Το υπουργείο Οικονομίας σχεδιάζει να διαθέσει σχεδόν 3 δισ. ευρώ από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (Δ΄ ΚΠΣ) σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εκτός της μεταποίησης και του τουρισμού, που είχαν σε αρκετές περιπτώσεις χρηματοδοτηθεί από το Β΄ και το Γ΄ ΚΠΣ, το υπουργείο Οικονομίας θα επαναλάβει και το πείραμα της χρηματοδότησης του εμπορίου και του τομέα των υπηρεσιών.
Το 2006 και καθώς πλησίαζαν απειλητικά οι προθεσμίες για την απορρόφηση του τρίτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης, ο τότε αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών για τους κοινοτικούς πόρους κ. Χρ. Φώλιας ενέκρινε για πρώτη φορά την επιδότηση «επενδύσεων» στους δύο αυτούς τομείς, με 500 εκατ. ευρώ.
Για πρώτη φορά χρηματοδοτήθηκαν με κοινοτικούς και εθνικούς πόρους εμπορικά καταστήματα για να υλοποιήσουν «δυναμικές» επενδύσεις όπως βιτρίνες, προθήκες, ράφια κ.λπ. Επίσης, για πρώτη φορά ο Ελληνας και ο Ευρωπαίος φορολογούμενος πλήρωσε για να αποκτήσουν τα μπαρ και τα εστιατόρια, που κατά το υπουργείο Οικονομίας δηλώνουν το χαμηλότερο φορολογητέο εισόδημα απ’ όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, καινούργια ποτήρια, ψυγεία, καρέκλες, τραπέζια κ.ά. Και διά της γνωστής μεθόδου των υπερτιμολογήσεων οι ίδιοι οι ενισχυόμενοι συχνά δεν «επένδυσαν» ούτε ένα ευρώ ιδίων κεφαλαίων.
Κι όλα αυτά σε μια εποχή που τα επιτόκια ήταν χαμηλά, οι τράπεζες μοίραζαν αφειδώς δάνεια και η ελληνική οικονομία αναπτυσσόταν με ρυθμό υψηλότερο του 4%.
Το κοινοτικό πλαίσιο στήριξης έχουν τη λογική ότι τα ισχυρά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης βοηθούν για ένα διάστημα τους ασθενέστερους εταίρους προκειμένου να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη. Για μια οικονομία της οποίας το 70% του ΑΕΠ παράγεται από την κατανάλωση, τέτοιου τύπου επενδύσεις που χρηματοδοτήθηκαν με 500 εκατ. ευρώ από το Γ΄ ΚΠΣ και σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθούν και από το ΕΣΠΑ δεν έχουν κανένα αναπτυξιακό αποτέλεσμα μεσομακροπρόθεσμα. Αντίθετα, ενισχύουν την αντίληψη της αρπαχτής και της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας.
Τότε, με το πρόσχημα ότι είναι κι αυτό ένα μέσο για να μην χάσει η Ελλάδα κοινοτικά κονδύλια. Σήμερα, με το άλλοθι ότι πρέπει να ενισχυθούν αυτές οι επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης, να μην κάνουν απολύσεις και αυξηθεί η ανεργία.
Πάντα θα βρίσκονται προσχηματικοί λόγοι για να διαιωνίζεται η αντίληψη ότι αφού μας τα δίνουν οι Ευρωπαίοι ας τα πάρουμε, με οποιοδήποτε τρόπο. Κάτι τέτοιο έγινε και με τις αγροτικές επιδοτήσεις επί δύο δεκαετίες. Δισεκατομμύρια ευρώ δόθηκαν από τα κοινοτικά ταμεία προκειμένου να στηρίξουν το εισόδημα των κατοίκων της περιφέρειας κατά το μεταβατικό στάδιο του μετασχηματισμού της γεωργίας και της κτηνοτροφίας σε ανταγωνιστικές δραστηριότητες. Αυτά τα δισεκατομμύρια ευρώ, αντί να είναι η μαγιά μιας ριζικής αναμόρφωσης της οικονομίας της υπαίθρου έγιναν κατανάλωση και συντήρησαν για κάποιο διάστημα το μύθο της ισχυρής ανάπτυξης και της θωρακισμένης οικονομίας. Οι αγρότες βολεύτηκαν με την αυταπάτη ότι ο ευρωπαϊκός κορβανάς θα έχει πάντα γι’ αυτούς οτιδήποτε κι αν παράγουν, είτε πουλιέται είτε ρίχνεται στις χωματερές. Θα έχει ακόμη κι αν δεν παράγουν τίποτα. Και το πολιτικό σύστημά τους χάιδευε τ’ αυτιά υποστηρίζοντας ότι η μείωση των επιδοτήσεων χρόνο με το χρόνο ήταν αποτέλεσμα της κακής διαπραγμάτευσης και όχι της άρνησης των Ευρωπαίων φορολογουμένων να χρηματοδοτούν επ’ αόριστον τους Ελληνες γεωργούς και κτηνοτρόφους.
Με τον ίδιο τρόπο δαπανήθηκαν δισεκατομμύρια ευρώ κοινοτικών πόρων σε προγράμματα για την απασχόληση και την κατάρτιση, που ελάχιστη σχέση είχαν με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και της αγοράς εργασίας. Το αποτέλεσμα ήταν να διατηρείται τεχνητά σε χαμηλά επίπεδα η ανεργία, αλλά μόνο ένας στους τέσσερις καταρτιζόμενους να επανεντάσσεται στην αγορά εργασίας.
Το Δ΄ ΚΠΣ είναι το τελευταίο τέτοιου μεγέθους ευρωπαϊκό οικονομικό πακέτο για την Ελλάδα. Η τελευταία ευκαιρία για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης. Εάν σπαταληθεί σε ράφια και ποτήρια, δηλαδή σε δράσεις χωρίς πραγματική προστιθέμενη αξία για την οικονομία, τότε θα γίνουμε όλοι αργά ή γρήγορα αγρότες...
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_28/01/2009_300983
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment