Δίνουν επιδόματα χωρίς να ξέρουν τον αριθμό των ανέργων ή, με άλλα λόγια, δεν μπορούν να κάνουν έλεγχο στα ονοματεπώνυμα αυτών που είναι δηλωμένοι στα ασφαλιστικά ταμεία με αυτούς που έχουν κάρτα ανεργείας ΟΑΕΔ...
Τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται στις Βρυξέλλες. Ακόμη και η Kομισιόν αμφισβήτησε ευθέως τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Yπηρεσίας για το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα (7,4%) προβλέποντας ότι το 2008 θα κλείσει τουλάχιστον στο 8,3%, το 2009 στο 9% και το 2010 θα εκτιναχθεί στο 9,4%.
Την ίδια ώρα, Η Ισπανία κλυδωνίζεται υπό το βάρος της ανεργίας και η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο δείκτης ανεργίας θα αυξηθεί, φέτος, από το 13% στο 16%... Ύφεση...
Οι μετανάστες και ο νεότερος πληθυσμός ... ήταν τα πρώτα θύματα... «Εχουμε εξαντλήσει τα περιθώρια που είχαμε στις δημόσιες δαπάνες» παραδέχεται ο Πέδρο Σόλμπες, υπουργός Οικονομικών της χώρας... Το μέγεθος των συνεπειών από την κρίση θα γίνει αισθητό μετά το καλοκαίρι, όταν το πρώτο κύμα των ανέργων θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί με χαμηλότερα επιδόματα ανεργίας.
Σε βαθιά ύφεση εισήλθε η Βρετανία
Σε πρωτοφανή επιβράδυνση εισέρχεται η Ιαπωνία
Φαίνεται δηλαδή ότι η κρίση έχει ορθά προβλεφθεί νωρίτερα (και) από τις αγορές, όμως μένει να δούμε εάν θα γίνει το ίδιο με τη διάρκεια και την ένταση.
Ενδιαφέρουσα τοποθέτηση για το ..μέλλον αυτής της χώρας:
Ο «πλανήτης Ελλάδα» και η άγνοια κινδύνου
Η κυβερνηση δεν συνειδητοποιεί το πρόβλημα, δεν λέει την αλήθεια, επιχειρεί να κρυφτεί και να κρύψει τις ευθύνες της πίσω από την κρίση...ώστε να προετοιμαστούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, τα οποία είναι πιθανόν να δουν μείωση του εισοδήματός τους έως 20% λόγω της κρίσης (τη διετία 1985-87 είχε μειωθεί 12-15%).
Ωρολογιακή βόμβα το υψηλό δημόσιο χρέος και ο δανεισμός
Η αλήθεια είναι χειρότερη: στην Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμούν ότι θα χρειαστεί να δανειστούμε 50-55 δισ. ευρώ, φέτος.
Γιατί αναφέρεται η Τράπεζα της Ελλάδας;
Το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα υποβάλει ώς το τέλος της εβδομάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το υπουργείο Οικονομίας περιλαμβάνει δύο σενάρια για την ανάπτυξη και το έλλειμμα. Το βασικό και «αισιόδοξο» σενάριο βασίζεται στην εκτίμηση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1,5% περίπου, αντί του 2,7% που προβλέπει ο προϋπολογισμός και του 0,2% που εκτιμούσε στις πρόσφατες προβλέψεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εάν αυτή η πιο αισιόδοξη εκτίμηση για την ανάπτυξη επιβεβαιωθεί, το υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι το έλλειμμα θα υποχωρήσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2010. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας θα υπάρχει ένα δεύτερο, πιο δυσμενές σενάριο, το οποίο προσεγγίζει περισσότερο τις εκτιμήσεις της Κομισιόν και το οποίο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης χαμηλότερο του 1% και διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος το 2011. Το πιο απαισιόδοξο σενάριο του Προγράμματος κινείται πιο κοντά και στις εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος, οι οποίες θα περιληφθούν στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική που θα δημοσιοποιηθεί τον Φεβρουάριο.
Και βέβαια ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΑ!
Eπώδυνη η μείωση του ελλείμματος: χώρες όπως η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους. Μάλιστα, θεωρεί ότι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων είναι η μόνη πιθανότητα της κυβέρνησης να πείσει τους ξένους επενδυτές να χρηματοδοτήσουν το υψηλό χρέος της χώρας. Οπως προειδοποιεί, ωστόσο, η συνταγή της δημοσιονομικής πειθαρχίας θα είναι επώδυνη για την Ελλάδα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια.
H λύση του προβλήματος είναι γνωστή, αλλά δεν φέρνει ψήφους: Μακροπρόθεσμα, o Economist προβλέπει ότι η λύση για την έξοδο από αυτόν τον φαύλο κύκλο θα είναι «μία μακρά, δύσκολη αγγαρεία»: σταδιακή μείωση του δημοσίου χρέους μέσω δημοσιονομικών πλεονασμάτων - με άλλα λόγια, υψηλότερους φόρους ή χαμηλότερες δαπάνες. Οσο για την ανταγωνιστικότητα, μπορεί να βελτιωθεί μόνο με συγκράτηση του πραγματικού ρυθμού αύξησης των μισθών. «Κανένα από τα δύο», τονίζει, «δεν κερδίζει ψήφους».
ΧΑ:
Μέσα σε 14 μήνες το Χρηματιστήριο της Αθήνας εξαφάνισε τα κέρδη 4 ετών του Γενικού Δείκτη που είχαν δημιουργηθεί από τις 31 Μαρτίου 2003 (χαμηλό 1.467,30 μονάδων) μέχρι και το υψηλό των 5.334,50 μονάδων που είχαν καταγραφεί στις 31/10/2007.
21/1/2008: ΓΔ:4.304,25 μ., με συνολική κεφαλαιοποίηση στα 176 δισ. ευρώ
20/1/2009: ΓΔ:1.652,51 μ., με συνολική κεφαλαιοποίηση στα 63,6 δισ. ευρώ
μόλις 14 εισηγμένες έχουν παραμείνει με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ
Ολα τα πλεονεκτήματα της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς που είχαν συντελέσει στην 4χρονη ανοδική πορεία του Γενικού Δείκτη έχουν μετατραπεί σε μειονεκτήματα...το πλεονέκτημα της επέκτασης των εισηγμένων σε Βαλκάνια και νοτιοανατολική Ευρώπη, σήμερα αναδεικνύεται σε μειονέκτημα
Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, οι οποίοι στην τετραετία των «παχιών αγελάδων» συνεισέφεραν σχεδόν 16 δισ. ευρώ,σήμερα έχουν τραβήξει εκτός Χ.Α. σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ που ήταν αρκετό να οδηγήσει την Αθήνα 69 μήνες πίσω και να περιορίσει το ποσοστό των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. από το 52% στο 48%-49%.
Η αύξηση της κερδοφορίας των εισηγμένων που κορυφώθηκε με το ρεκόρ των 11,3 δισ. ευρώ το 2007 θα χρειαστούμε αρκετά χρόνια να το ξαναζήσουμε
Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκθεση της Deutsche Bank για τις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες με τίτλο «Κλασική ελληνική πιστωτική τραγωδία;» προβλέπει για το 2009 μείωση των κερδών όλων των εγχώριων τραπεζών: -37% για την Εθνική Τράπεζα, -57% για τη Eurobank, -33% για την Alpha Bank και -81% για τα κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς.
...Ωστόσο, η έκθεση της Deutsche έχει ένα ιδιαίτερα θετικό σημείο προβλέποντας ότι το 2011 η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών όχι απλά θα αποκατασταθεί αλλά θα ανέλθει σε επίπεδα κατά πολύ υψηλότερα ακόμα και από τα (υπερ)κέρδη του 2007. Με ορίζοντα το 2011 και με βάση την εκτίμηση της Deutsche οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών σήμερα προσφέρονται σχεδόν... δωρεάν. Το ζήτημα ωστόσο είναι κατά πόσο μπορούν να γίνουν σφαλείς προβλέψεις για το 2011....
Από τη ΖΖ: Ενας «προαναγγελθείς» πόλεμος κατά της Κίνας; Μπορεί
«ο Ομπάμα πιστεύει πως η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της»
Η «χειραγώγηση» του νομίσματός της από την Κίνα είναι μια πρακτική ετών που έχει καταδικαστεί εντόνως από το αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ωστόσο, η κυβέρνηση Μπους δεν τόλμησε ποτέ επισήμως να διατυπώσει αυτή την άποψη για μην εξοργίσει το Πεκίνο.
Η μόνη πρόβλεψη που δεν επαληθεύθηκε ήταν η κατάρρευση του δολαρίου
ΤΕΛΟΣ:
Απληστία και ανικανότητα, τα δομικά λάθη της οικονομίας
No comments:
Post a Comment