30.1.09

Τελειώνει το ρευστό στο ΔΝΤ!

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λαμβάνει δάνειο 100 δισ. δολ. από την Ιαπωνία και μελετά την έκδοση ομολόγων για πρώτη φορά στην ιστορία του, στο πλαίσιο της προσπάθειας να διπλασιαστούν οι πόροι που διαθέτει για την καταπολέμηση της παγκόσμιας ύφεσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Ο Guillermo Ortiz, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικό, δήλωσε χαρακτηριστικά από το Νταβός: «Το ΔΝΤ δεν έχει αρκετά λεφτά να αντιμετωπίσει αυτό που έρχεται.»

Το ΔΝΤ αυτή τη στιμή έχει περιθώρια δανεισμού περίπου 250 δισ. δολ. αλλά του ζητείται να διπλασιάσει αυτό το ποσό για αρκετό καιρό. Το πρόβλημα είναι ότι, η συνήθης πηγή εσόδων του ΔΝΤ, τα κεφάλαια που δανείζεται από τα κράτη μέλη του, δεν είναι εξασφαλισμένη στην τρέχουσα περίοδο για προφανείς λόγους.

Η σκέψη που υπάρχει στον διεθνή οργανισμό να εκδοθούν ομόλογα του ΔΝΤ για να καλυφθούν οι ανάγκες, είναι πιθανό να συναντήσει πολιτικά προσκόμματα από τις ΗΠΑ και την Βρετανία.

Οι δύο χώρες έχουν και στο παρελθόν μπλοκάρει την έκδοση ομολόγων από το ΔΝΤ, καθώς έτσι ο οργανισμός θα εξασφαλίσει μεγάλη αυτονομία από την Ουάσιγκτον.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/447270/ArticleNewsWorld.aspx

No comments: