Είναι γνωστή και έχει εφαρμοστεί πάμπολες φορές εντός της χώρας μας:
"σταθεροποποίηση" της οικονομίας μέσω (πραγματικής) μείωσης μισθών και εισοδημάτων, η οποία συνοδεύεται από (ραγδαία) υποτίμηση του τοπικού νομίσματος.
Αυτή είναι η συνταγή ΔΝΤ, είτε για την Ουγγαρία είτε για όποιον άλλον δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές.
Αυτό εφάρμοσε και ο Ανδρέας Παπανδρέου, ως έσχατη λύση. Μάλιστα, τοποθέτησε επικεφαλή του προγράμματος κάποιον που ήθελε να τον "κάψει", τον Σημίτη το '85, άλλο που δεν τα κατάφερε. το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ υποστηρίζει μέχρι και σήμερα ότι η περίοδος 1985-'86 μείωσε τα πραγματικά εισοδήματα [περίπου 8%] σε τέτοια επίπεδα που ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, το 2008, το πραγματικό εισόδημα των μισθωτών βρίσκεται σε επίπεδα 1984...
Όμως εντός της ΕΕ, δεν επιτρέπεται η υποτίμηση... ώστε να βελτιωθεί η (όποια) ανταγωνιστικότητα [ΕΞΑΓΩΓΕΣ, οι οποίες βέβαια στη κρίση αυτή γκρεμίζονται, βλέπε Κίνα-Ιαπωνία-Γερμανία] της οικονομίας... ή να προσελκυθούν Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ).
Για την Ελλάδα βέβαια ο τουρισμός και η ναυτιλία είναι εξαγωγικοί κλάδοι...
Αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας μπορεί να γίνει μέσω της παραγωγικότητας (η οποία αναμένεται να ..διαφημιστεί αλά Alan Greenspan 1997-2002) όμως μια τέτοια αναβάθμιση ίσως δεν είναι αρκετή, μάλλον η διαδικασία αυτή θα είναι αργή και θα διαρκέσει χρόνια.
Συνεπώς, εντός ΕΕ, μόνο η πρώτη επιλογή υπάρχει: μειώσεις μισθών.
Και ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ, βλέπε τι έγραφαν οι ξένοι για τα Δεκεμβριανά 2008 της Ελλάδα (οικονομική κρίση κλπ). Επίσης, τι γίνεται στην Ιρλανδία ή πριν ένα χρόνο τις αντιδράσεις του δημόσιου τομέα στις μεταρρυθμίσεις στην Πορτογαλία.
Όμως κάποιοι να σκεφτούν ότι τα τελευταία χρόνια οι αυξήσεις του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα θεωρούνται ότι υπερβαίνουν κατά πολύ την αύξηση της παραγωγικότητας και βέβαια δεν συγκρίνονται με το μικτό 3% των δημοσίων.
Ας ελπίσουμε μόνο, το καλό παράδειγμα να δοθεί από τα επάνω πατώματα της πυραμίδας, και μετά να διοχετευθεί προς τα κάτω, κατά τα δύο τελευταία παραδείγματα.
Μείωση των αποδοχών του κατά 40% προτείνει ο Τ.Αθανασόπουλος για το 2009
Μείωση των αποδοχών του στο 40% του μισθού που λάμβανε το 2008 πρότεινε για το 2009 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Π.Αθανασόπουλος και το υπόλοιπο 60% των αποδοχών του το συνδέει με συγκεκριμένους στόχους.
Σημειώνεται ότι για φέτος δεν θα του δοθεί ούτε μπόνους, ενώ ανάλογες περικοπές προβλέπονται στην απόφαση για τον αντιπρόεδρο της ΔΕΗ κ. Χατζηαργυρίου, καθώς και για τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ευθύμογλου οι οποίοι αναλαμβάνουν την επίτευξη διαφορετικών στόχων από τον πρόεδρο προκειμένου να φτάσουν στο 100% των μισθών τους.
Singapore Cuts Government Salaries as Slump Deepens
Jan. 19 (Bloomberg) -- Singapore’s government said it will cut the salaries of its top public workers and ministers as a “sharp” recession threatens to increase job losses and hurt lending this year.The top government salaries will fall 12 percent to 20 percent in 2009 and “may be subject to further adjustments given the volatility of the economy,” Teo Chee Hean, the defense minister who’s also in charge of the civil service, said in parliament today. The reductions are deeper than the pay cuts the government said it was planning in November.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment