29.1.09

Aon: Αυξάνεται ο πολιτικός κίνδυνος (και στην Ελλάδα) λόγω οικονομικής κρίσης

Ο οικονομικός κίνδυνος αρχίζει να μετατρέπεται σε πολιτικός, σύμφωνα με έκθεση της Aon Corp. Στις χώρες Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβακία και Σλοβενία αυξήθηκε ο κίνδυνος, εξαιτίας των πρόσφατων επεισοδίων.

Η μεγαλύτερη στο κόσμο ασφαλιστική εταιρεία, Aon Corp, δήλωσε ότι η πιστωτική κρίση έχει προκαλέσει προβλήματα στη οικονομική και πολιτική σταθερότητα παγκοσμίως και σε έκθεσή της παρουσιάζει οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, τις οποίες τοποθετεί στην κατηγορία εκείνων με κίνδυνο. Στις χώρες αυτές συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, εξαιτίας των πρόσφατων επεισοδίων.

«Στις χώρες αυξάνεται ο κίνδυνος επειδή απειλείται η πολιτική σταθερότητα», αναφέρει η έκθεση.

Η Aon, μελετά οκτώ μεγάλους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι επενδυτές και εταιρείες το 2009- πολιτική παρέμβαση, κανονισμούς, δημόσιο χρέος, απεργίες και βία, νόμισμα, τρομοκρατία, πόλεμος και αλυσίδα εφοδιασμού.

Η Aon στο χάρτη κινδύνου που δημοσίευσε υποβαθμίζει 18 χώρες και τοποθετεί επτά - Αφγανιστάν, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ιράν, Ιράκ, Βόρεια Κορέα, Σομαλία και Ζιμπάμπουε-στην κατηγορία κινδύνου «πολύ υψηλή».

Οι χώρες Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβακία και Σλοβενία θεωρούνται χώρες με κίνδυνο λόγω της έκθεσής τους στην πιστωτική κρίση. Από «χαμηλού κινδύνου» την υποβάθμισε σε «μεσαίου χαμηλού κινδύνου"

Η έκθεση σημειώνει ότι οι πρόσφατες βίαιες διαμαρτυρίες στην Ελλάδα, αλλά και στις Βουλγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Ισλανδία δείχνει ότι οι συνέπιες τις οικονομικής κρίσης αρχίζουν ολοένα και περισσότερο να γίνονται αισθητές. Ο οικονομικός κίνδυνος αρχίζει να μετατρέπεται σε πολιτικός.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_29/01/2009_265239

No comments: