«Η Ελλάδα αποτελεί το φαβορί των υποψηφίων για κρατική χρεοκοπία στην Ευρωζώνη. Η εξέλιξη αυτή όμως πρέπει να αποτραπεί διότι διακυβεύεται η χρηματοπιστωτική αλλά και η πολιτική σταθερότητα της κοινότητας», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Handesblatt.
«Ενδέχεται ασφαλώς η κρίση να μην εμφανιστεί άμεσα, αλλά η επιδείνωση έρχεται πολύ γρήγορα. Η Κομισιόν υπολογίζει φέτος τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 0,2%. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού αγγίζει το 3,7% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και η σχέση χρεών και ΑΕΠ αντιστοιχεί στο 94%. Σήμερα η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση στον πίνακα αξιολόγησης της κοινότητας. Οι επενδυτές θεωρούσαν την Ελλάδα πάντα ως τον πιο αδύναμο κρίκο της Ευρωζώνης».
»Τελικά μια δεκαετία οικονομικής ανάπτυξης, με την βοήθεια της ΕΕ, τερματίζεται πιο γρήγορα από ό,τι προέβλεπαν πολλοί. Ο τουρισμός και η ναυτιλία, οι πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, δέχτηκαν πέρσι ισχυρά πλήγματα. Επίσης ο τραπεζικός κλάδος έχει διευρύνει ιδιαίτερα τις επενδύσεις του στην ανατολική Ευρώπη, ενώ τα φορολογικά έσοδα του 2008 άγγιξαν μόνον το 50% των προσδοκώμενων», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα και συνεχίζει:
«Η μείωση των κρατικών δαπανών θα συνιστούσε συνετή αντίδραση, αλλά οι δυνατότητες για κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα περιορισμένες λόγω της συνεχιζόμενης πολιτικής κρίσης. Οι μισθοί του δημοσίου τομέα, που στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται συχνά σε χαλεπούς καιρούς για να εξαγορασθεί η εύνοια των κρατικών λειτουργών, πρέπει να αυξηθούν κατά 10%. Δεν μπορούμε επομένως να αποκλείσουμε μια πιθανή ματαίωση πληρωμών. Γεγονός που θα είχε πολιτικές και οικονομικές συνέπειες. Και αυτό επειδή ο δημόσιος και ο ημιδημόσιος τομέας συνιστούν το 40% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Άρα οποιαδήποτε είδηση για αδυναμία πληρωμής της ελληνικής κυβέρνησης θα προκαλούσε οργισμένες διαμαρτυρίες, χειρότερες μάλιστα από εκείνες που ζήσαμε τον Δεκέμβριο επί δύο εβδομάδες στις μεγάλες ελληνικές πόλεις.
Επιπλέον ενδέχεται κάτι τέτοιο να δημιουργούσε πανικό και σε άλλες αδύναμες οικονομικά χώρες - μέλη της ΕΕ και να προκαλέσει αναταραχή στην πώληση χρεογράφων. Και μόνον αυτός ο κίνδυνος, η μετάδοση δηλαδή του πανικού, επιβάλλει στην ΕΕ να λάβει μέτρα πρόληψης για να αποτραπεί η κρατική χρεοκοπία της Ελλάδας. Η κατάσταση στην ΕΕ μοιάζει με εκείνη των μετόχων και των επενδυτών μιας κλονιζόμενης επιχείρησης, που τα συμφέροντα όλων εξυπηρετούνται μόνον με την έγκαιρη αναχρηματοδότηση και αναδιάρθρωση της οικονομίας για να αποτραπεί η κατάρρευση. Δεν πρέπει όμως στην κατάσταση αυτή να δοθεί λευκή επιταγή στην Ελλάδα. Η χώρα χρειάζεται βαθιές οικονομικές αλλαγές, διότι η οικονομία παρεμποδίζεται από τις υπερβολικές κρατικές δαπάνες αλλά και την πολιτική της ισχυρά επιδοτούμενης βιομηχανίας. Οι μεταρρυθμίσεις θα είναι επώδυνες, αλλά η εναλλακτική λύση είναι πολύ χειρότερη για την Ελλάδα».
Πηγή: Deutsche Welle
Όσο αλήθεια κι αν περιέχουν τα γραπτά της γερμανικής εφημερίδας νομίζω ότι έρχονται με καθυστέρηση...
Και δεν εννοώ ότι πχ δεν απαιτούνται μεταρρυθμίσεις, εννοώ ότι η κινδυνολογία έχει κάπου σταματήσει καθώς δεν βολεύει κανένα στη ζώνη του ευρώ.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment