26.1.09

Ν. Μυταράκης: Γιατί φεύγουν οι ξένοι από το ΧΑ

Τους λόγους για τους οποίους παρατηρείται η φυγή των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων από το ελληνικό χρηματιστήριο ανέλυσε ο κ. Νότης Μυταράκης, επικεφαλής τμήματος ανάλυσης της Fidelity στη Μεγάλη Βρετανία, σε ομιλία του στο συνέδριο του Εconomist.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι αγορές θα ανακάμψουν εντός του 2009. «Περάσαμε την πρώτη φάση του πανικού. Τη θέση αυτού τώρα θα πάρει η μελαγχολία, η οποία θα φέρει χαμηλό σημείο στον χρηματιστηριακό κύκλο και το επόμενο βήμα θα είναι η ανάκαμψη των χρηματαγορών», τόνισε ο κ. Μυταράκης.
Το 2009, είπε ο κ. Μυταράκης, και ενώ θα συζητούμε τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας, οι χρηματαγορές θα αρχίσουν να ανακάμπτουν.
Εκτίμησε μάλιστα ότι σε 6 με 9 μήνες, θα έχουμε δει ολόκληρο το βάθος της ύφεσης. Για το ελληνικό χρηματιστήριο τόνισε ότι μπορεί τα προηγούμενα χρόνια να έτρεξε με τη μαζική τοποθέτηση των ξένων επενδυτών (ανάμεσα στους οποίους και αρκετοί με βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα).
Ο κ. Μυταράκης, μεταξύ άλλων, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους παρατηρήθηκε στο παρελθόν το αυξημένο ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών επενδυτών για το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ο πρώτος λόγος ήταν η εισαγωγή της χώρας στην ευρωζώνη, η οποία έφερε μείωση των επιτοκίων και αναθέρμανση της οικονομίας.
Δεύτερον, η εγγύτητα της Ελλάδας με τις αναδυόμενες αγορές της ΝΑ Ευρώπης.
Τρίτον, η ώθηση που έδωσε στην ελληνική οικονομία το όραμα των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου σημειώθηκαν σημαντικές και μεγάλες επενδύσεις.
Τέταρτον, η διαρθρωτική στήριξη της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Το δυστύχημα σήμερα είναι ότι δεν υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο ώστε να γίνει επαγγελματική διαχείριση και τοποθέτηση των σημαντικών κεφαλαίων που διαθέτουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Η Ελλάδα έχει δομικές δυσλειτουργίες, οι οποίες διογκώνονται με την παρούσα κρίση», σημείωσε. Μεταξύ αυτών, συνέχισε, είναι ο αυξανόμενος και σημαντικός ανταγωνισμός που δέχεται όσον αφορά την προσέλκυση ξένων επενδυτών από άλλες αγορές και το εκρηκτικό έλλειμμα που περιορίζει τη δυνατότητα αναθέρμανσης της οικονομίας. «Η μόνη πρόκληση και μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας».

Σε ότι αφορά τη φυγή των ξένων επενδυτών, υποστήριξε ότι όσοι είχαν βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα έχουν ήδη ρευστοποιήσει τις τοποθετήσεις τους, ενώ μεγάλες επενδυτικές τράπεζες έχουν περιορίσει τα επιτελεία τους στην Ελλάδα, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους σε άλλες αγορές. Σύμφωνα με τη Fidelity, ο επόμενος κύκλος των χρηματαγορών αλλά και των οικονομιών θα έχει τα εξής επτά χαρακτηριστικά:
1. Οι αγορές θα γίνουν τοπικές και οι επενδυτές θα επενδύουν σε εταιρίες που θα είναι σε θέση, μετά το πέρας της κρίσης, να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους και δεν έχουν έκθεση σε δανεισμό.
2. Η οικονομία γίνεται πιο πολιτική.
3. Θα δοθεί έμφαση στην απλότητα, δηλαδή οι επενδυτές θα τοποθετούνται σε προϊόντα που μπορούν να καταλάβουν.
4. Θα δοθεί έμφαση στην αξία του ανθρώπινου δυναμικού.
5. Θα δοθεί έμφαση στην πείρα παρά στην καινοτομία.
6. Σημαντικό ρόλο θα παίζει η διαφάνεια των εταιριών και της χώρας -και εδώ η Ελλάδα παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες. 7
. Θα δούμε σκλήρυνση του ρυθμιστικού και εποπτικού περιβάλλοντος. Αυτό θα είναι ελκυστικό μόνο για όσους επενδυτές προτιμούν τα παραδοσιακά χαρτοφυλάκια.
http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/442973/Article.aspx

Economist: Τι δήλωσαν Δ. Μηλιάκος-Τ. Κολλίντζας
Κοινή διαπίστωση και των δύο ήταν η πρόβλεψη ότι η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ εξήγησαν ότι έρχονται μειώσεις επιτοκίων και ότι η στρόφιγγα των δανείων έχει αρχίσει να ανοίγει. Και οι δύο συμφώνησαν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να συμβάλλει στην στήριξη της χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η πιστωτική ασφυξία της ελληνικής οικονομίας.
ο κ. Μηλιάκος είπε ότι η πρόσφατη κοινωνικοπολιτική αναταραχή, αναφερόμενος στα επεισόδια του Δεκεμβρίου, επιβάρυνε την χώρα και τροφοδότησε το αρνητικό κλίμα. Αναφερόμενος στην ΝΑ Ευρώπη και στην παρουσία των ελληνικών τραπεζών στις οικονομίες της περιοχής, είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες αποκόμισαν σημαντικά οφέλη από την επέκτασή τους στις αγορές αυτές, ωστόσο, η σημερινή επιδείνωση της κατάστασης, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τα θεμελιώδη μεγέθη τους.

No comments: