26.1.09

D. Bank: Αναμένει στο 5,5% το έλλειμμα της Ελλάδας το 2009

Τις μετοχές των Ελλάκτωρ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ξεχωρίζει ως τις πλέον προτιμητέες επιλογές της η Deutsche Bank από τις κατηγορία της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, σε σχετική έκθεση της με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου. Στον αντίποδα, οι λιγότερο προτιμητέες μετοχές είναι η Folli-Follie και η Intralot.
Ο γερμανικός οίκος αναφέρει πως καθώς έχει επιδεινωθεί σημαντικά το σενάριο του για το μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας, μόνο οι εταιρείες με ισχυρό ισολογισμό και συνεπή διοίκηση, θα καταφέρουν να "αντιμετωπίσουν την καταιγίδα" στην τρέχουσα δύσκολη συγκυρία.
O οίκος αναφέρει πως οι ελληνικές εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι εν γένει υπερβολικά εκτεθειμένες στις εγχώριες δραστηριότητες, με τις εν λόγω δραστηριότητες να συνεισφέρουν πάνω από το 50% των αποτελεσμάτων των εταιρειών (με την εξαίρεση των Folli-Follie και Intralot, που έχουν περισσότερο διαφοροποιημένη έκθεση με την Ελλάδα να αναλογεί στο λιγότερο του 20% των πωλήσεων, ενώ εμφανίζουν υψηλή εξάρτηση από τις αναδυόμενες αγορές).
Για τη μετοχή της Ελλάκτωρ, η Deutsche Bank θέτει τιμή-στόχο 8,7 ευρώ και σύσταση “buy”. Ο οίκος αναφέρει πως η ανάπτυξη της εταιρείας έχει ως ταγό τα έργα παραχώρησης και τις δραστηριότητες στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σε συνδυασμό με το θετικό οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα.
Αναμένει πως ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των EBITDA και των κερδών ανά μετοχή της Ελλάκτωρ για την περίοδο 2008-2011 θα διαμορφωθεί στο 6% και 18% αντίστοιχα.
Αναφορικά με τον τίτλο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, ο οίκος θέτει τιμή-στόχο τα 7 ευρώ και σύσταση “buy”.
Η Deutsche Bank επισημαίνει πως η εταιρεία έχει σημαντικές μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης. Για την περίοδο 2008-2011, ο οίκος περιμένει πως ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των EBITDA και των κερδών ανά μετοχή της εισηγμένης θα ανέλθουν στο 55% και 24% αντίστοιχα.Σχετικά με τον τίτλο της Folli-Follie, η Deutsche Bank θέτει σύσταση “sell” και τιμή-στόχο τα 4,5 ευρώ.
Ο οίκος σημειώνει πως η Folli-Follie έχει δημιουργήσει λίγη αξία για τους μετόχους της μέσω των εξαγορών που πραγματοποίησε την περίοδο 2006-2007. Εξακολουθεί να περιμένει πως για το 2008-11 ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανόδου των EBITDA και των κερδών ανά μετοχή της εταιρείας θα διαμορφωθούν στο 5%, λόγω της αβεβαιότητας στις αγορές.Για τη μετοχή της Intralot, ο οίκος συστήνει “sell” και τιμή-στόχο τα 2,5 ευρώ.
Αναφέρει πως η στρατηγική της διοίκησης για διείσδυση σε αγορές οδήγησε σε θετικά αποτελέσματα την περίοδο 2006-2007, με την εταιρεία να φθάνει στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής απόδοσης της. Το outlook για τις δραστηριότητες της εταιρείας βρέθηκαν σε σημείο καμπής το 2008, με την κρίση στις οικονομίες όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία να έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή.Για την ελληνική οικονομία
Στην ίδια έκθεση, ο οίκος υπογραμμίζει πως έχει θέσει αρνητικό outlook για την ελληνική οικονομία τόσο στο 2009, όσο και το 2010.
Η Deutsche Bank αναφέρει πως η ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται πλέον από κάμψη στην εγχώρια ζήτηση και ενδεχόμενη επιβράδυνση στον τουρισμό και στις ναυτιλιακές υπηρεσίες. Οι οικονομολόγοι του οίκου αναμένουν πως το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ελλάδα θα φθάσει το 5,5% του ΑΕΠ το 2009, ενώ εκτιμά πως το δημόσιο χρέος θα φθάσει το 104% του ΑΕΠ.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=662446

No comments: