27.1.09

Νέα αναθεώρηση του ΑΕΠ ετοιμάζει η Ελλάδα, επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της ΕΣΥΕ

Η Ελλάδα ετοιμάζει ήδη νέα αναθεώρηση του ΑΕΠ, που θα υποβληθεί προς έγκριση στις Βρυξέλλες στα τέλη του 2009, επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο επικεφαλής της ΕΣΥΕ, Μανώλης Κοντοπυράκης, τονίζοντας ότι αυτή τη φορά θα επιδιωχθεί στενή συνεργασία με την ΕΕ, ώστε να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος, όταν η Ελλάδα (το 2006) πρότεινε αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 25,7% και η Κομισιόν ενέκρινε αναθεώρηση κατά 9,6%.
Για το 2009 ο επικεφαλής της ΕΣΥΕ προβλέπει σαφώς επιβράδυνση της ανάπτυξης, τονίζει όμως ότι ο βαθμός θα εξαρτηθεί από την πορεία του τουρισμού, τομέας που θα επηρεάσει πολύ και τις εξελίξεις στην ανεργία.
Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό ο κ. Κοντοπυράκης τονίζει ότι για φέτος θα είναι χαμηλότερος από την πρόβλεψη της Κομισιόν για 2,5%, ενώ για το 2009 σημειώνει ότι τους πρώτους οχτώ μήνες θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα, αισθητά κάτω από 2,5%.
Ειδικότερα σε συνέντευξή του στο Reuters ο Μανώλης Κοντοπυράκης επισήμανε ότι: «πιστεύω ότι για το 2008 η ανάπτυξη θα είναι στο 3% - 3,1%. Για το 2009, τελείως επιστημονικά αδυνατώ να σας δώσω μία τεκμηριωμένη απάντηση ούτε καν εύρος διακύμανσης. Για το 2009 θα έχουμε μία επιβράδυνση, σε αυτό όλοι συμφωνούμε. Το μέγεθος όμως αυτή τη στιγμή εγώ δεν μπορώ να το προσδιορίσω [...] Χρειαζόμαστε όμως στοιχεία από τον τουρισμό, τις κατασκευές, τη ναυτιλία, τις λιανικές πωλήσεις και τις επενδύσεις».
«Αναμέναμε η ναυτιλία να υποχωρήσει μετά το μπουμ, αλλά και για κλάδους, όπως ο τουρισμός, είναι αδύνατο να κάνεις πρόβλεψη. Αναμένουμε υποχώρηση, αλλά δεν γνωρίζουμε το μέγεθος», πρόσθεσε.
Για τις εξελίξεις στον τομέα της ανεργίας ο κ. Κοντοπυράκης σημείωσε: «η ανεργία το 2008 θα κλείσει στο 7,6% με πιθανή απόκλιση ένα δέκατο. Υπάρχει μία πιθανότητα 20% να έχουμε συν-πλην ένα δέκατο. Το τι θα συμβεί το 2009 εξαρτάται κατά πολύ από τον τουρισμό, την εικόνα του οποίου θα έχουμε γύρω στο Μάρτιο», είπε ο κ. Κοντοπυράκης.
Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόβλεψη της Κομισιόν ότι η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 9% το 2009 είπε: «το νούμερο είναι υψηλό... δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να προβλέψουμε για το 2009, εάν δεν μπουν τα στοιχεία για τον τουρισμό».
Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό ο επικεφαλής της ΕΣΥΕ επισήμανε ότι: «τους πρώτους 8 μήνες ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα, αισθητά κάτω από 2,5%. Θα έλεγα ότι θα είναι γύρω στο 2%».
«Οπωσδήποτε πιστεύω ότι ο πληθωρισμός για το έτος θα είναι κάτω από 2,5%» τόνισε.
Ο επικεφαλής της ΕΣΥΕ είπε ότι η Ελλάδα ετοιμάζει ήδη νέα αναθεώρηση του ΑΕΠ, που θα υποβληθεί προς έγκριση στις Βρυξέλλες στα τέλη του 2009.
Υπενθυμίζεται ότι η Eurostat είχε απορρίψει μεγάλο μέρος από το συνολικό ποσοστό της αναθεώρησης που είχε αιτηθεί η Ελλάδα το 2006 με το επιχείρημα ότι υπήρχαν διαφορές στη μεθοδολογία.
«Θα επιδιώξουμε μία πιο στενή συνεργασία με την ΕΕ αυτή τη φορά, για να αποφύγουμε τα προβλήματα που είχαμε την προηγούμενη φορά και να εξαλείψουμε το στοιχείο της έκπληξης όσον αφορά στα τελικά νούμερα. Πιστεύω ότι έχουμε την εμπειρία για να αποφύγουμε τα δυσάρεστα γεγονότα που συνέβησαν το 2006», είπε ο Μανώλης Κοντοπυράκης.
Newsroom ΔΟΛ

No comments: