ΟΟΣΑ, Trichet, Bernanke και Soros εμφανίζονται αισιόδοξοι για παγκόσμια οικονομία και τράπεζες. Στην ακριβώς αντίθετη όχθη παρατάσσονται Krugman, Rogers, αλλά και κάποιοι Αμερικανοί αναλυτές.
Ο κ. Trichet σε ομιλία του την Δευτέρα στην Βασιλεία της Ελβετίας, υποστήριξε ότι η παγκόσμια οικονομία «έχει πιάσει πάτο» και ότι κάποιες χώρες έχουν αρχίσει να εμφανίζουν ενδείξεις ανάκαμψης. Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη της ευρωζώνης η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε «σημείο καμπής», κυριολεκτικά λίγο «πριν την στροφή» προς θετική πορεία. «Σε όλες τις περιπτώσεις έχει καταστεί σαφές ότι η υπάρχει χαλάρωση της υποχώρησης. Υπάρχουν, δε, κάποιες χώρες στις οποίες σημειώνεται σαφής ανάκαμψη», τόνισε ο κ. Trichet. Οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές καθώς στη χθεσινή ομιλία του ουσιαστικά εξέφραζε το σύνολο των κεντρικών τραπεζιτών της υφηλίου και όχι μόνο την ευρωζώνη. Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της Fed, κ. Ben Bernanke, σε τραπεζικό συνέδριο στις ΗΠΑ, υποστήριξε ότι η μέχρι στιγμής «αντίδραση» των αμερικανικών τραπεζών στο «τεστ κόπωσης» είναι κάτι παραπάνω από θετική, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα κατορθώσουν να ξεπεράσουν όλα τα προβλήματα.
Ταυτόχρονα τόνισε ότι το δολάριο θα παραμείνει ισχυρό, καθώς η Fed θα «πολεμήσει» τον πληθωρισμό, ενώ θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων όταν διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες στην οικονομία. «Η αρχική αντίδραση των τραπεζών είναι ενθαρρυντική», υπογράμμισε ο κ. Bernanke και προσέθεσε ότι «αρκετές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στην συγκέντρωση κεφαλαίων από ιδιώτες, ενώ κάποιες εξ αυτών έχουν, ήδη, ανακοινώσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου». Ακόμη πιο θετικό για τον πρόεδρο της Fed είναι το γεγονός ότι αρκετές τράπεζες προχωρούν και στην έκδοση ομολόγων, τα οποία, μάλιστα, δεν έχουν ανάγκη εγγυήσεων από την Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC). Όσο για τον χρόνο ανάκαμψης των αμερικανικών τραπεζών υποστήριξε ότι «ελπίζουμε ότι σε ένα ή δύο χρόνια θα μπορούμε να δηλώσουμε ότι το τραπεζικό σύστημα έχει επιστρέψει σε υγιή δρόμο και δεν έχει, πλέον, ανάγκη να στηρίζεται σε δημόσιο χρήμα». Σε ό,τι αφορά οικονομία και δολάριο κ. Bernanke υποστήριξε ότι «το δολάριο θα διατηρήσει την αξία του. Το δολάριο θα παραμείνει ισχυρό, γιατί η αμερικανική οικονομία είναι ισχυρή. Επίσης θα παραμείνει ισχυρό γιατί η Fed μπορεί να εγγυηθεί την σταθερότητα των τιμών. Μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν η τράπεζα θα αλλάξει νομισματική πολιτική». Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη νότα αισιοδοξία προσέφερε με δηλώσεις του και ο κορυφαίος επενδυτής κ. George Soros, ο οποίος θεωρεί ότι "πλησιάζει το τέλος της κρίσης", με την Ασία να είναι η πρώτη περιοχή της υφηλίου που θα αναδυθεί από αυτήν.
ΟΟΣΑ: Λήγει η ύφεση Βρετανίας, Γαλλίας, Ιταλίας
Περαιτέρω ενδείξεις πρώιμης ανάκαμψης στην παγκόσμια οικονομία αναδείχθηκαν, όταν ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι οι υφέσεις στην Βρετανία, την Γαλλία και την Ιταλία έχουν σχεδόν λήξει. Υπάρχουν «επίμονες ενδείξεις παύσης στην οικονομική επιβράδυνση», των τριών κορυφαίων ευρωπαϊκών οικονομιών, καθώς και στην Κίνα, αναφέρει ο διεθνής οργανισμός στην έκθεση Μαρτίου. Ο σύνθετος οικονομικός δείκτης του ΟΟΣΑ υποδεικνύει ότι οι Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία βρίσκονται σε στάδιο «ανάκαμψης» του επιχειρηματικού κύκλου, καθώς η βαθμολογία τους στον εν λόγω δείκτη παραμένει κάτω από το 100 αλλά αυξάνεται.
-- Η πλευρά των απαισιόδοξων
Όπως συμβαίνει, φυσικά, σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει και η αντίθετη πλευρά. Αυτή των απαισιόδοξων ή κατά αυτούς, όσων «βλέπουν» τα πράγματα όπως ακριβώς είναι. Σε αυτήν την κατηγορία κατατάσσονται ο οικονομολόγος (βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας) κ. Paul Krugman, ο γνωστός και επιτυχημένος επενδυτής κ. Jim Rogers, καθώς και «ομάδα» Αμερικανών αναλυτών που συμμετείχε σε έρευνα του Bloomberg.
Paul Krugman: Η χαμένη 10ετία αμερικανικής και ευρωπαϊκής οικονομίας ΗΠΑ και ευρωζώνη βρίσκονται αντιμέτωπες με μία χαμένη δεκαετία ανάπτυξης –ανάλογου τύπου με αυτήν που βίωσε η Ιαπωνία- εάν δεν φροντίσουν να λάβουν επείγοντα μέτρα για την οικονομία τους αλλά και να «καθαρίσουν» το τραπεζικό τους σύστημα, τόνισε ο κ. Krugman. «Λαμβάνουμε ημίμετρα για να στηρίξουμε την οικονομία και όχι τα ορθά μέτρα.
Στηρίζουμε τις τράπεζες για να επιβιώσουν όχι για να εξυγιανθούν και τελικώς να θριαμβεύσουν», υποστήριξε ο οικονομολόγος, προσθέτοντας ότι αυτό που τον φοβίζει περισσότερο είναι ότι «οικονομία ΗΠΑ και ευρωζώνης θα βιώσουν μία χαμένη 10ετία ανάπτυξης ανάλογου τύπου με αυτήν της Ιαπωνίας». Για τις ΗΠΑ διευκρίνισε ότι δεν «βλέπει» ανάκαμψη στην αγορά εργασίας τόσο φέτος όσο και το 2010, ενώ υποστήριξε ότι «ένα δεύτερο «πακέτο» στήριξης κρίνεται απόλυτα απαραίτητο. Ένα δεύτερο «πακέτο» εξαιρετικά ισχυρό και γενναιόδωρο».
Κατά τον κ. Krugman η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι ούτε έτοιμη ούτε πρόθυμη να πράξει τα απαραίτητα για την πλήρη εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Προκειμένου να επιτύχει κάτι τέτοιο θα έπρεπε να προχωρήσει σε προσωρινή κρατικοποίηση των Citigroup και Bank of America. Η, δε, αντίληψη των αγορών ότι θα υπάρξει "ταχεία ανάκαμψη" στην οικονομία ("σχήματος V") είναι πλήρως λανθασμένη, με τον κ. Krugman να θεωρεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο εξαιρετικά απίθανο, παρά τα προγράμματα στήριξης αλλά και τη μείωση επιτοκίων.
Αντίθετα ο κ. Krugman εμφανίσθηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος με τις προσπάθειες της Κίνας για στήριξη της οικονομίας της, προσθέτοντας ότι η χώρα δεν πρόκειται –και ορθά κατά τη γνώμη του- να προχωρήσει σύντομα σε αναβάθμιση του γουάν.
Jim Rogers: Μείνετε εκτός αγορών για μία τριετία
Οι μετοχικές αγορές δεν είναι «το καλύτερο μέρος που μπορεί κάποιος να βρεθεί» για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, σύμφωνα με τον γνωστό επενδυτή κ. Jim Rogers. Σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV, ο κ. Rogers τάχθηκε, σαφώς, με την πλευρά των απαισιόδοξων. «Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με κρίση και στις συναλλαγματικές αγορές. Πιθανώς φέτος το φθινόπωρο ή το φθινόπωρο του 2010. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που «μαζεύει» εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τεχνητό ράλι στο δολάριο και ως εκ τούτου η κρίση «μαζεύει» πυρομαχικά». Όσο για τις αγορές, ο κ. Rogers ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να «εισέλθει» για την επόμενη τριετία, τονίζοντας, παράλληλα, ότι «οι αμερικανικοί δείκτες έχουν καταγράψει ράλι κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα εβδομάδων. Πρόκειται για ένα αφύσικο ράλι και φυσικά θα καταφθάσει η διόρθωση. Δεν νομίζω ότι οι αγορές είναι το κατάλληλο μέρος για να βρεθείς μέσα στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια». Όσο για το που προτιμά να επενδύει ο ίδιος, επανέλαβε ότι η καλύτερη επιλογή για τους επενδυτές είναι τα εμπορεύματα. Οι προσωπικές του επιλογές αφορούν αγροτικά εμπορεύματα και άργυρο.
Έρευνα Bloomberg:
Κανένα σημάδι ανάκαμψης στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ
Το παραμικρό σημάδι ανάκαμψης στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ δεν «βλέπουν» οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg στο διάστημα μεταξύ 4 και 11 Μαΐου. Σύμφωνα με αυτούς, η ανεργία στις ΗΠΑ θα αγγίξει το 9,6% το 2010, υποχωρώντας ελαφρώς στο 8,5% το 2012. Όσο για την ανάπτυξη της ισχυρότερης οικονομίας της υφηλίου, την τοποθετούν στο 1,9% για το 2010 και στο 2,8% για το 2011. Η αδύναμη πορεία της οικονομία θα αναγκάσει κυβέρνηση και Fed να «παραμείνουν δεμένες» σε προγράμματα στήριξης και παροχή ενέσεων ρευστότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/510196/ArticleNewsWorld.aspx
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment