16.5.09
core cpi
Δεν υπάρχει πληθωρισμός... εδώ και χρόνια...
Από το '80 έχουμε μειούμενο πληθωρισμό... και τώρα deflation...
Το σίγουρο είναι ότι ο πληθωρισμός κάνει κακό στα λεφτά των πολύ πλούσιων!
Με τα σημερινά δεδομένα μοιάζει δύσκολο να πιστέψω ότι πάμε σε υπερ-πληθωριστική εποχή - που όμως είναι μια πρώτη τάξεως λύση για όσους ..χρωστάνε(!!!) και μπορούν να διεκδηκήσουν αυξήσεις των εισοδημάτων τους, ανάλογες-μεγαλύτερες του πληθωρισμού
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 comments:
Αν η τύπωση μεγάλων ποσοτήτων χάρτινου χρήματος δεν οδηγεί σε πληθωρισμό τότε το οικονομικό πρόβλημα έχει λυθεί!! Απλώς καθόμαστε σπίτι μας και περιμένουμε τον μηνιαίο κρατικό μισθό που προέρχεται από φρεσκοτυπωμένο χρήμα.
Δεν αμφιβάλλω ότι μπορεί να έρθει μια εποχή που η παραγωγή μπορεί σχεδόν εξ'ολοκλήρου να γίνεται από μηχανές και ρομπότ και η ανθρωπότητα να μην έχει ανάγκη εργασίας. Σε μια τέτοια περίπτωση όσο η παραγωγή μπορεί να ανταποκρίνεται στη ζήτηση η τύπωση χρήματος δεν θα οδηγεί σε πληθωρισμό.
Αμφιβάλλω ότι έχει φτάσει αυτή η εποχή. Η παραγωγική δυνατότητα είναι μεν τεράστια αλλά όπως απέδειξε η κρίση η παραγωγή στις παρυφές της καμπύλης προσφοράς χρειάζεται υψηλές τιμές για να διατηρηθεί.
Η εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλουν οι αγορές το δολλάριο είναι ο βασικός λόγος που οι ΗΠΑ δεν έχουν πληθωρισμό. Όποια άλλη χώρα επιχειρήσει να παράγει χρήμα σε τέτοια κλίμακα θα αντιμετωπίσει έντονα πληθωριστικά προβλήματα.
Ένα παράδειγμα είναι η Βρετανία. Ο πληθωρισμός εκεί βρίσκεται στο 3% (ετήσιος) παρότι έχουν καταρεύσει οι αγορές εμπορευμάτων και η ζήτηση έχει υποχωρήσει. Αυτό που συνέβει είναι μια σημαντική υποτίμηση τις στερλίνας έναντι όλων των νομισμάτων με αποτέλεσμα οι Βρετανοί να πληρώνουν ακριβότερα τις εισαγωγές τους και αυτό να περνάει και στις λιανικές τιμές...
ξέρεις που στέκομαι:
ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΓΙΝΕΙ τεράστιο τύπωμα - μιλάω για τα τελευταία 10 χρόνια - και ο πληθωρισμός που απολαμβάνουμε (ακόμα και στην Ελλάδα του κώλου) είναι χαμηλότερος....
χώρια τις δυνατότητες υποκατάστασης...
Ωραία λοιπόν, άρα η ανάγκη για εργασία θα εκλείψει σύντομα, δεν μπορούμε να μιλάμε λοιπόν για κρίση πόσο μάλλον να συγκρίνουμε αυτό που συμβαίνει με το '30.
Μάλιστα η κρίση ίσως είναι και μια ευκαιρία να αντιληφθούμε το πόσο βιώσιμη είναι η μαζική τύπωση χρήματος και τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει ως προς την οριστική επίλυση του οικονομικού προβλήματος.
θεωρώ ότι το θέμα είναι η διάχυση των χρημάτων που τυπώνονται:
που πάνε;
στις τράπεζες ή στους φορολογούμενους;
Post a Comment