12.5.09

Eurobank EFG: Μείωση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 1% το 2009

Ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται να υποχωρήσει στο -1,0% το 2009, από 2,9% το προηγούμενο έτος, επισημαίνει η Διεύθυνση Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης της Eurobank [EFGr.AT] EFG στη νέα τριμηνιαία της έκθεση για την ελληνική οικονομία ”Macro Monitor: A Quarterly Economic Review of the Greek Economy”, που εκδόθηκε σήμερα.
Η εσωτερική ζήτηση αναμένεται να έχει αρνητική συμβολή στο πραγματικό ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ της χώρας, αντικατοπτρίζοντας σημαντική επιβράδυνση της εγχώριας καταναλωτικής δαπάνης και περαιτέρω συρρίκνωση των επενδύσεων. Στον εξωτερικό τομέα, προβλέπεται σημαντική υποχώρηση του ρυθμού μεταβολής του συνολικού όγκου των εξαγωγών αγαθών σε εθνολογιστική βάση. Οι εξαγωγές υπηρεσιών προβλέπεται επίσης να επηρεαστούν δυσμενώς τόσο από την αναμενόμενη υποχώρηση (σε ετήσια βάση) των εισπράξεων της ποντοπόρου ναυτιλίας όσο και από την μείωση του ταξιδιωτικού συναλλάγματος. Παρόλα αυτά, η συνολική συμβολή του εξωτερικού τομέα στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ το 2009 αναμένεται να είναι σχετικά μικρή, λόγω της περαιτέρω αύξησης του ρυθμού υποχώρησης των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών το τρέχον έτος.
Επιπρόσθετες αντιδράσεις της ελληνικής οικονομίας
Παρά την αναμενόμενη επιβράδυνση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να διατηρεί ορισμένες επιπρόσθετες αντιστάσεις (σε σύγκριση με τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης), οι οποίες θα τείνουν σε κάποιο βαθμό να μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις από την διεθνή χρηματοοικονομική κρίση. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται οι προγραμματισμένες εισροές νέων κοινοτικών κονδυλίων, η σχετικά χαμηλή εξάρτηση της χώρας από τον εξαγωγικό τομέα καθώς η συνεχιζόμενη άνοδος των πραγματικών εισοδημάτων. Στο βαθμό που οι προβλέψεις μας για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας επιτευχθούν, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας θα συνεχίσει και το 2009 να υπερβαίνει σημαντικά το μέσο ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης. (Ο τελευταίος αναμένεται να διαμορφωθεί στο -4,0% φέτος, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .
Πληθωρισμός
Στο μέτωπο του εγχώριου πληθωρισμού, αναμένουμε υποχώρηση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔτΚ) κάτω του 1,0% τους επόμενους 2-3 μήνες, λόγω εξασθένησης των πιέσεων από την πλευρά της ζήτησης καθώς και των θετικών επιδράσεων βάσης που σχετίζονται με τη μεγάλη κούρσα των τιμών πετρελαίου και πρώτων υλών που σημειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Σταδιακή άνοδος του ετήσιου ρυθμού αύξησης του ΔτΚ αναμένεται από τον Αύγουστο και μετά, η οποία, παρόλα αυτά, δεν θα εμποδίσει τη σημαντική υποχώρηση του μέσου ετήσιου πληθωρισμού το 2009 στο 1,1%-1,2% (σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις μας) από 4,2% το 2008.
«Φιλόδοξος» o αναθεωρημένος δημοσιονομικός στόχος 3,7% του ΑΕΠ για το έλλειμμα
Ο αναθεωρημένος δημοσιονομικός στόχος 3,7% του ΑΕΠ για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2009 κρίνεται φιλόδοξος καθώς βασίζεται σε αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία των κύριων μακροοικονομικών μεγεθών της Ελληνικής οικονομίας καθώς και σε ‘‘γενναίες’’ παραδοχές για το ρυθμό αύξησης των εσόδων και συγκράτησης των δαπανών του νέου προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, χωρίς την λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων το έλλειμμα του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης δεν αποκλείεται να υπερβεί το 6% του ΑΕΠ το τρέχον έτος και ο λόγος δημοσίου χρέους - ΑΕΠ να διαμορφωθεί στο 105% περίπου από 97,6% το 2008.
Μεγάλες οι προκλήσεις για τον τουρισμό
Σε ειδική μελέτη που συμπεριλαμβάνεται στην παρούσα έκθεση για τις προοπτικές της ελληνικής βιομηχανίας τουρισμού επισημάνονται τα ακόλουθα:
Μεγάλες είναι οι προκλήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα για την ελληνική βιομηχανία τουρισμού, που αναμένεται να αντιμετωπίσει την ισχυρότερη ίσως συρρίκνωση ζήτησης υπηρεσιών των τελευταίων 30 ετών. Η άποψη επιβεβαιώνεται και από την δυναμική των σχετικών δεικτών προσδοκιών των tour operators και των τουριστικών πρακτόρων σχετικά με τις συνθήκες ζήτησης τους επόμενους 3 μήνες. Ωστόσο οι επιχειρηματίες του κλάδου αναφέρουν ότι έχουν τελευταία αρχίσει να διακρίνουν μια σχετική μείωση του ρυθμού επιβράδυνσης της ζήτησης για τουριστικές υπηρεσίες. Παράλληλα, οι ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες εστιατορίων αρχίζουν και διακρίνουν κάποιες ανοδικές τάσεις στα επίπεδα των τιμών τους στο εγγύς μέλλον. Αν οι ανωτέρω προβλέψεις επιβεβαιωθούν, τότε ο κλάδος θα είναι σε θέση να διατηρήσει, έως ένα βαθμό, τα περιθώρια κερδοφορίας του ακόμη και σε ένα δυσμενές οικονομικά περιβάλλον. Πράγματι, το 50% των ξενοδόχων και ιδιοκτητών εστιατορίων αναγνωρίζει την μείωση της ζήτησης ως κύριο πρόβλημα στη φετινή σαιζόν. Ωστόσο, ένα ποσοστό 30% των επιχειρηματιών αναφέρει ότι δεν υπάρχει κάποιος σημαντικός παράγοντας που δυσχεραίνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και τον κύκλο εργασιών του. Τα παραπάνω στοιχεία είναι ενδεικτικά ενός κλάδου που φαίνεται να διαθέτει σημαντικές αντοχές στην παρούσα φάση της παγκόσμια οικονομικής κρίσης, επισημαίνουν οι αναλυτές της Eurobank EFG.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/05/12/1663066.htm

No comments: