17.4.10

Σε αναχρηματοδότηση δανείων 20 δισ. προχώρησαν οι τράπεζες το 2009

Οι επισφάλειες εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το 10% των χορηγήσεων το 2010

Δάνεια ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ έτυχαν ειδικής μεταχείρισης από τις τράπεζες το 2009: αναχρηματοδοτήσεις, επιμήκυνση διάρκειας δανείων, αλλαγή βασικών όρων, περίοδοι χάριτος (όπου πληρώνονται μόνο οι τόκοι) αποτέλεσαν ορισμένα μόνο από τα έκτακτα μέτρα που έλαβαν οι τράπεζες για την ανακούφιση της πελατείας τους από τις επιπτώσεις της κρίσης.

Η εκτεταμένη χρήση του εργαλείου των αναχρηματοδοτήσεων, βέβαια, δεν αποτέλεσε επιλογή αλλά μονόδρομο, καθώς η ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών έφερε πολλές επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά ένα βήμα πριν από τη δήλωση αδυναμίας πληρωμών. Οι αναχρηματοδοτήσεις πέραν της ανακούφισης της πελατείας... ανακούφισαν και τους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς ελάφρυναν σημαντικά τους δείκτες των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), στο τέλος του 2009 ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στο 7,7% που αντιστοιχεί σε προβληματικά δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ. Η αύξηση των καθυστερήσεων είναι σημαντική, υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2008 είχαν διαμορφωθεί στο 5%, ωστόσο διαμορφώθηκαν σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Στελέχη τραπεζών προέβλεπαν ότι οι επισφάλειες στο τέλος του 2009 θα έφταναν το 9%. Οι εκτεταμένες αναχρηματοδοτήσεις δανείων τόσο επιχειρήσεων όσο και νοικοκυριών, στις οποίες κατέφυγαν οι τράπεζες, ήταν αυτές που έσωσαν την παρτίδα.

Κινήσεις αναδιάρθρωσης

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), στο 9μηνο ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε στο 7,2% έναντι 6,8% που ήταν στο εξάμηνο, 6% στο α΄ τρίμηνο του 2009, και 5% που ήταν στο τέλος του 2008. Oι καθυστερήσεις ανήλθαν στο 6,9% στα στεγαστικά δάνεια (έναντι 5,3% τον Δεκέμβριο ’08), στο 11,7% στα καταναλωτικά δάνεια (από 8,2% τον Δεκέμβριο ’08), ενώ οι καθυστερήσεις στα επιχειρηματικά δάνεια ανήλθαν στο 6,4% (από 4,3% τον Δεκέμβριο ’08).

Ωστόσο, οι αναχρηματοδοτήσεις δεν αποτελούν πανάκεια. Το μέγα ζητούμενο για τις τράπεζες είναι οι κινήσεις αναδιάρθρωσης να αφορούν επιχειρήσεις οι οποίες είναι βιώσιμες και οι ιδιοκτήτες τους να είναι αποφασισμένοι να συμβάλλουν ενεργητικά στη διάσωση της επιχείρησης. Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, θα πρέπει να έχουν συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και να ακολουθήσουν με συνέπεια την εναλλακτική λύση που θα επιλέξουν. Διαφορετικά, μια ρύθμιση δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά χρονική μετάθεση του προβλήματος.

Εξαιρετικά απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τα επόμενα χρόνια. Στελέχη τραπεζών προβλέπουν μια δύσκολη διετία 2010-2011, με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης και αύξηση ανεργίας, συνδυασμός που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εξέλιξη των καθυστερήσεων. Προειδοποιούν ότι αν δεν προχωρήσουμε άμεσα και με αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και των μεγάλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ορατός είναι ο κίνδυνος καθήλωσης της χώρας σε μια μακρά περίοδο ύφεσης με απρόβλεπτες συνέπειες.

«Κακή τράπεζα»

Για το 2010 προβλέπεται ότι οι επισφάλειες θα ξεπεράσουν αισθητά το 10% των συνολικών χορηγήσεων. Το καθοριστικό για το 2010 θα είναι η διάρκεια και η ένταση της ύφεσης. Η εφετινή χρονιά πάντως θα είναι χρονιά βαθιάς ύφεσης με τους αισιόδοξους να προβλέπουν μείωση του ΑΕΠ κατά 2% και τους απαισιόδοξους να την τοποθετούν άνω του 4%. Η προοπτική μιας μακροχρόνιας ύφεσης σε συνδυασμό με τη μείωση των τραπεζικών εργασιών αλλά και την περιορισμένη πρόσβαση σε ρευστότητα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν πολλά πιστωτικά ιδρύματα αντιμέτωπα με το φάσμα της επιβίωσης. Στο πλαίσιο αυτό στελέχη τραπεζών αλλά και αναλυτές σημειώνουν ότι η δημιουργία ενός σχήματος όπου θα μπορούσαν να μεταβιβαστούν προβληματικά στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών θα ανακούφιζε το τραπεζικό σύστημα. Η δημιουργία της «κακής» τράπεζας θα μπορούσε να έχει τον χαρακτήρα ενός αναπτυξιακού ταμείου ειδικού χαρακτήρα που θα αναλάμβανε τη χρηματοδότηση και εξυγίανση προβληματικών επιχειρήσεων.

Μεγάλες αντοχές

Τις ισχυρές αντοχές και τις υγιείς βάσεις του εγχώριου τραπεζικού συστήματος υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απόστολος Ταμβακάκης, στο περιθώριο εκδήλωσης της τράπεζας που πραγματοποιήθηκε για τη συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας υπενθύμισε την υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, με τον σχετικό δείκτη να ανέρχεται στο 9%, και την ισχυρή ρευστότητα. Ο κ. Ταμβακάκης χαρακτήρισε ως υπερβολικές τις αναφορές για τη φυγή τραπεζικών καταθέσεων, προσθέτοντας ότι παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία το τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να χρηματοδοτεί την οικονομία. Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για τις εγχώριες τράπεζες ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να επανενεργοποιήσει το πρόγραμμα στήριξης των τραπεζών, προσφέροντας ανάσα ρευστότητας ύψους 17 δισ. ευρώ στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_17/04/2010_397854

_________________________

Εντάξει, δεν πίστευα ότι θα διάβαζα για "κακή τράπεζα" στην Ελλάδα. Βέβαια ο τίτλος είναι μόνο που με προβληματίζει, τα νούμερα τα ήξερα...

No comments: