H παλιά και γνωστή ρήση ότι «τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία» έχει άλλο βάρος όταν διατυπώνεται από τον γόνο ενός ζάπλουτου γονέα. Ο μουσικός και συγγραφέας Πίτερ Μπάφετ, γιος του αειθαλούς επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, έχει την εξής συμβουλή για τους εύπορους γονείς: «Διδάξτε τα παιδιά σας ηθικές αξίες και μην τους προσφέρετε όλα όσα ζητούν». Τα σχετικά αναλύει ο Μπάφετ ο νεώτερος στο βιβλίο του «Η ζωή έχει τη μορφή που της δίνεις: Αναζητώντας το δικό σου μονοπάτι προς την ολοκλήρωση».
Παράλληλα με την προβολή του βιβλίου του, έχει οργανώσει περιοδεία με τον τίτλο «Κονσέρτο και Συζήτηση», στο πλαίσιο της οποίας δίνει συναυλίες ως πιανίστας. Πέραν του μουσικού μέρους, ο Πίτερ Μπάφετ συζητεί με το κοινό για τη ζωή του και προειδοποιεί για τους κινδύνους από την κουλτούρα της κατανάλωσης και την καταστροφή του περιβάλλοντος.
Η δική του οικογένεια τού προσέφερε μετοχές 90.000 δολαρίων στα 19 του χρόνια, ποσό πολύ μικρό συγκριτικά με τον διαθέσιμο πλούτο της. Μετά τον θάνατο της μητέρας του το 2004 κληρονόμησε πολύ περισσότερα χρήματα. Ο ίδιος, πάντως, έχει χαράξει τον δρόμο του και ασχολείται με το να επιστρέψει τον πλούτο του στον κόσμο. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, να ασχολείται με το φιλανθρωπικό ίδρυμα του πατέρα του ΝοVo. «Η οικονομική ευημερία έρχεται και παρέρχεται» υπογραμμίζει ο 52χρονος μουσικός στο βιβλίο του. «Οι αξίες, όμως, αποτελούν το σταθερό μας νόμισμα, το οποίο μας εξασφαλίζει σημαντικές ανταμοιβές».
Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν με το ασημένιο κουτάλι στο στόμα μπορούν να πέσουν θύματα αυτού που ο Γουόρεν Μπάφετ αποκαλεί «ένα ασημένιο μαχαίρι στην πλάτη». Αυτές οι συνθήκες, επισημαίνει ο Μπάφετ ο νεώτερος, δημιουργούν την εντύπωση του προνομίου και εξαλείφουν την έννοια της προσωπικής προσπάθειας και επίτευξης. «Οποιοσδήποτε ενεργεί σαν να δικαιούται κάποια πράγματα, απλά και μόνο γιατί προέρχεται από πλούσια οικογένεια, είναι σκέτη καταστροφή», αποφαίνεται ο Πίτερ Μπάφετ.
Βέβαια, ο ίδιος δεν ήταν πάντα τόσο κατασταλαγμένος. Μετά τις σπουδές του στο Στάνφορντ, μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο και έμεινε σε ένα στούντιο, που χωρούσε απλώς τα μουσικά του όργανα και τον ίδιο. «Βρισκόμουν σε περίοδο αναζήτησης και αισθανόμουν χαμένος. Την καριέρα μου στη μουσική την ξεκίνησα γράφοντας μουσική δωρεάν για τοπικό τηλεοπτικό σταθμό», εξομολογείται ο Πίτερ Μπάφετ. «Σήμερα γνωρίζω ποιος είμαι και πόσα πράγματα κατάφερα ο ίδιος στη ζωή μου. Δεν είναι τα χρήματα ή η φήμη (που έχουν νόημα), είναι οι αξίες και το να βρεις αυτό που σε ευχαριστεί να κάνεις».
_____________________________________
Καλά τα λέει όμως το πρότυπο που καλλιεργείται ιδιαίτερα εγχωρίως αλλά νομίζω παγκοσμίως είναι δανεικό από τη γειτονική Ιταλία:
1. ο πρωθυπουργός χαρίζει ..δακτυλίδι αρραβώνων(?) σε 18χρονη, γηραιότερη από το πιο μικρό τέκνο του
2. το όνειρο όλων των κοριτσιών για τη πρώτη δουλειά τους είναι να χορέψουν στα Τσάο Αντέννα
3. οι "αυτόχθονες" οικοδόμοι του βορρά δίνουν €500/μήνα σε κόκα για να μην τους φάνε τη δουλειά (€3500/μήνα) αλβανοί
No comments:
Post a Comment