21.5.10

«Εκτός ελέγχου οι αγορές», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε

«Πεπεισμένος ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές βρίσκονται πραγματικά εκτός ελέγχου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στους Financial Times, τονίζοντας ότι απαιτείται μια αποτελεσματική ρύθμιση στο πλαίσιο «της ικανοποιητικής λειτουργίας του μηχανισμού της αγοράς».

Οι εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές μεταξύ χειριστών (OTC) χρειάζεται να ρυθμιστούν, ενώ επίσης κρίνεται απαραίτητη μεγαλύτερη διαφάνεια μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά, καθώς και η τυποποίηση των προϊόντων, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τους FT.

Οπως εκτίμησε, αν και είναι «αρκετά πιθανό» να μην επέλθει συμφωνία στη σύνοδο του Ιουνίου του G20 όσον αφορά τον παγκόσμιο φόρο για τις τράπεζες, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να εξακριβωθεί εάν ο συγκεκριμένος φόρος μπορεί να λειτουργήσει τουλάχιστον σε «ευρωπαϊκό επίπεδο».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_100002_21/05/2010_401706

Διαφωνίες στο G20 για τους περιορισμούς στις αγορές

Πληθαίνουν οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών–μελών του G20, μόλις έναν μήνα και κάτι μέρες πριν από τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής στον Καναδά. Τελευταία παραδείγματα ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ για την απαγόρευση των ακάλυπτων ανοιχτών πωλήσεων από τη Γερμανία, καθώς και η αμφισβήτηση του Καναδά στην εισήγηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ για έναν παγκόσμιο φόρο των τραπεζών.

Ο κ. Γκάιτνερ, απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης σε τηλεοπτικό κανάλι αναφορικά με την απόφαση της Γερμανίας, τόνισε ότι «η ιστορία των περιορισμών στις χρηματοοικονομικές αγορές δεν είναι καλή». Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε, παράλληλα, ότι δεν γνώριζε τίποτα σχετικά με την απαγόρευση της Γερμανίας των ακάλυπτων ανοιχτών πωλήσεων προτού ανακοινωθεί την Τετάρτη. Ο κ. Γκάιτνερ κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να κινηθούν προς την κατεύθυνση ενός πακέτου στήριξης και φορολογικών μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται να θέσει σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις αν θέλει να εξασφαλίσει την οικονομική της ανάπτυξη.

Εντύπωση προκάλεσε και η αντίδραση του Καναδά όσον αφορά το ενδεχόμενο υιοθέτησης ενός παγκόσμιου φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Η καναδική πλευρά αμφισβήτησε, από τη διάσκεψη του Βερολίνου, τη χρησιμότητα της συγκεκριμένης πρότασης στην προσπάθεια σταθεροποίησης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού τομέα. «Αμφιβάλλουμε ότι η φορολόγηση των τραπεζών θα οδηγήσει στη σταθεροποίηση του κλάδου», τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομικών του Καναδά, Τιφ Μάκλεμ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η στάση της Νοτίου Κορέας, με τον υφυπουργό Στρατηγικής και Οικονομικών της χώρας, Γι-Ουν Σιν, να δηλώνει από το συνέδριο για τη ρύθμιση του χρηματοοικονομικού κλάδου ότι τα συγκεκριμένα μέτρα δεν ήταν τόσο απαραίτητα για ορισμένα μέλη του G20.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_100003_21/05/2010_401705

No comments: