Του Γιάννη Αγγέλη
Με δηλώσεις τους οι αξιωματούχοι τόσο της ΕΚΤ όσο και της Κομισιόν υποστηρίζουν ότι δεν έχει μπει στην ατζέντα των μέχρι σήμερα συζητήσεων το ενδεχόμενο οιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέσα από τον μηχανισμό στήριξης.
Η χθεσινή «στροφή» στη στάση της κας Μέρκελ μετά την έκτακτη συνάντησή τους με τους κ.κ. Στρος Καν και Τρισέ έλυσε τους κόμπους της συμφωνίας και την Δευτέρα θα κατατεθεί στη γερμανική Βουλή η νομοθετική ρύθμιση που θα δρομολογήσει την έγκριση του διμερούς δανείου.
Το συμβόλαιο για το διμερές δάνειο της Γερμανίας προς την Ελλάδα όπως και τα αντίστοιχα των άλλων χωρών της ευρωζώνης έχει σταλεί από την Κομισιόν και είναι ήδη στα χέρια των υπουργών οικονομικών.
Τα δάνεια αυτά δεν θα συνοδεύονται από εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου με την μορφή ομολογιακών δανείων, όπως διευκρίνισε στο Capital.gr αρμόδιο στέλεχος της Επιτροπής, διαψεύδοντας σχετικές πληροφορίες τραπεζικών αναλυτών.
Τα διμερή δάνεια θα είναι στηριγμένα στη νομοθεσία της χώρας που θα δώσει το δάνειο και στην βάση αυτής της νομοθεσίας θα λειτουργήσουν και οι εγγυήσεις της αποπληρωμής τους. Αυτό σημαίνει όπως εξήγησε στο Capital.gr αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος ότι η χώρα που δέχεται το δάνειο το εγγυάται με τις κινητές και ακίνητες αξίες που διαθέτει εντός και εκτός της επικράτειάς της…
Σύμφωνα με τις δηλώσεις των Γερμανών αξιωματούχων η έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο θα είναι έτοιμη μέχρι τις 7/5 και την ίδια περίπου ημέρα αναμένεται ότι θα είναι έτοιμος και ο μηχανισμός εκταμίευσης από το ΔΝΤ.
Θα προηγηθούν στα μέσα της εβδομάδας συναντήσεις του Εurogroup που θα εγκρίνουν την τελική φάση της διαδικασίας εκταμίευσης.
Αξιοπρόσεκτο πάντως είναι ότι τα τελευταία 24ωρα πληθαίνουν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τόσο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και από πλευράς ΕΚΤ ετοιμάζονται κάποιες «κινήσεις» οι οποίες θα είναι περιοριστικές για τον ρόλο που παίζουν οι οίκοι αξιολόγησης. Οι κινήσεις αυτές συνδέονται με το γεγονός ότι η επιδείνωση της κρίσης στην Ελλάδα αλλά και η διαφαινόμενη διασπορά της σε άλλες χώρες της ευρωζώνης συνδέονται με υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης οι οποίες σύμφωνα με αξιωματούχους της κομισιόν «δεν στηρίζονται σε σημαντικές στα δημοσιονομικά στοιχεία των αναφερόμενων χωρών…».
http://www.capital.gr/News.asp?id=957100
via ankostis.blogspot.comδιεθνή ορολογία: http://en.wikipedia.org/wiki/Senior_debt#Super-senior_status
thanx ankostis
No comments:
Post a Comment