Οι νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και τα απάνθρωπα μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αγγίζουν τα όρια μεταξύ πραγματισμού και καιροσκοπισμού. Αλλά δεν είναι ακόμη σαφές αν έχει απολύτως κατασταλαγμένη ιδέα το πώς η κυβέρνηση θα τα εφαρμόσει... Ολοι, σχεδόν, οι έγκυροι αναλυτές κάνουν λόγο για «βαθιές ρωγμές», που μπορεί να οδηγήσουν σε κατάρρευση ολόκληρο το ανάχωμα που έχει στηθεί με το πακέτο οικονομικής βοήθειας των 110 δισ. ευρώ και μιλούν για την επόμενη πράξη του ελληνικού δράματος: φτώχεια...
Η Ελλάδα παρουσίασε την Κυριακή ένα σχέδιο θυσιών άνευ προηγουμένου για να πείσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη Μέρκελ, επισημαίνει η γαλλική Le Figaro.
Η Wall Street Journal επισημαίνει ότι η βοήθεια στην Ελλάδα δόθηκε με αντάλλαγμα «δρακόντειες περικοπές», θέτοντας το ερώτημα «αν η χώρα μπορεί να αντέξει τα σκληρά μέτρα». Ενώ ο διάσημος αρθρογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μινχάου επισημαίνει σε ανάλυσή του ότι «το πείραμα της νομισματικής ένωσης χωρίς πολιτική ένωση έχει αποτύχει», με την Ε. Ε. «να βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική επιλογή». Ο κ. Μινχάου υποστηρίζει, εξάλλου, ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει τελικώς να αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους, όπως διακριτικά αποκαλείται η χρεοκοπία της χώρας μας.
Ο πραγματικός πρωθυπουργός μας Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε στη γαλλική Le Monde ότι «έπεισα τους Ευρωπαίους πως αυτή η τεράστια προσπάθεια ήταν απαραίτητη ώστε η Ελλάδα να μη χρειαστεί να προσφύγει στις αγορές τους επόμενους 18 μήνες». Το πακέτο βοήθειας έχει στόχο να αποτρέψει το ενδεχόμενο η Ελλάδα «να μην μπορεί να πληρώσει τον επόμενο μήνα τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους της», σύμφωνα με τον Στρος-Καν. «Το ΔΝΤ θα δανείσει στην Ελλάδα 32 φορές το ποσό με το οποίο η χώρα συμμετέχει στο ΔΝΤ, ένα πρωτοφανές μέχρι στιγμής ποσοστό». «Η κατάσταση ξεκαθάρισε όταν, στις 28 Απριλίου, έπεισα τις διάφορες κοινοβουλευτικές ομάδες της Γερμανίας ότι δεν απειλείται μόνο η σταθερότητα της Ζώνης του Ευρώ, αλλά και η ίδια η ύπαρξή του καθώς και η οικονομία της Γερμανίας», διαβεβαίωσε. Μεγάλε...
«Το ελληνικό πακέτο στήριξης δεν καταφέρνει να σηκώσει τις παγκόσμιες αγορές», είναι ο τίτλος του πρακτορείου Associated Press, το οποίο αναφέρεται και αυτό στη χθεσινή πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το πρακτορείο Bloomberg, ενώ και το BBC, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Σιωπηλή αντίδραση στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας», υποστηρίζει ότι «οι επενδυτές αμφισβητούν κατά πόσο το πακέτο διάσωσης είναι αρκετό για να επιλύσει τα κρίσιμα μακροχρόνια προβλήματα της Ελλάδας».
Πάντως, η κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ ενέκρινε χθες το μερίδιο της Γερμανίας, ύψους 22,4 δισ. ευρώ, στις πιστώσεις προς την Ελλάδα, με προοπτική να περάσει τον νόμο από το Κοινοβούλιο πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης, που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας.
Ολα αυτά για τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ που αποφάσισε προχθές το Εurogroup να πάρουμε ως δάνειο με το αζημίωτο βεβαίως, δηλαδή 5% επιτόκιο. «Το δίλημμα πτώχευση ή αποφυγή της, με ανταλλάγματα, οδήγησε αναπόφευκτα την κοινωνία σε τεράστιες θυσίες», αναφέρει σε δραματική ανακοίνωση το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, επισημαίνοντας ότι η τραγική θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα με ευθύνες όλων των κυβερνήσεών της, ήταν αναμενόμενο να οδηγήσει σε επαχθή μέτρα. Σύμφωνα με το ΒΕΑ, η επιχειρούμενη δημοσιονομική προσαρμογή κινείται σε όρους αφαίμαξης της αγοραστικής δύναμης και συρρίκνωσης της αγοράς ενώ η αύξηση του ΦΠΑ οδηγεί σε ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων και περαιτέρω αφαίρεση αγοραστικής δύναμης. Το Επιμελητήριο ζητάει ένα μέρος των κεφαλαίων που θα προέλθουν από τον μηχανισμό στήριξης, να κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία (π. χ. μέσα από το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών) και παράλληλα να ενταθούν οι προσπάθειες διασφάλισης της είσπραξης του ΦΠΑ μέσα από τους μηχανισμούς του κράτους καθώς και ενίσχυση των μέτρων καταπολέμησης του παρεμπορίου.
No comments:
Post a Comment