Σε μια προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών, ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει την εποπτεία των μεγάλων επενδύσεων στη χώρα, όπως προέκυψε από το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί την αγωνία της κυβέρνησης να παρακάμψει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που πολλές φορές αποτελούν εμπόδιο για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.
«Χρειάζεται να κάνουμε μπαϊπάς στη Δημόσια Διοίκηση», είπε ο κ. Παπανδρέου και λίγο αργότερα ανέθεσε στον Ευάγγ. Βενιζέλο να επεξεργαστεί νομοσχέδιο, το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα να εγκρίνονται με διαδικασίες εξπρές οι μεγάλες επενδύσεις που έρχονται στη χώρα, παρακάμπτοντας τα εμπόδια που προκαλεί σε αυτές τις περιπτώσεις η γραφειοκρατία.
Η πρόταση που διατυπώθηκε από τον υπουργό Εργασίας Ανρέα Λοβέρδο έγινε αμέσως αποδεκτή από τον πρωθυπουργό, που βασίζεται στη λογική ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ευελιξία στην έγκριση επενδυτικών σχεδίων αυτού του επιπέδου αν θέλει να γίνει χώρα υποδοχής επενδύσεων.
Το μοντέλο που εισηγήθηκε ο κ. Λοβέρδος να ακολουθηθεί, είναι αυτό που είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση Σημίτη προκειμένου να επιταχυνθούν τα ολυμπιακά έργα μετά το 2002, ήτοι ένα συμβούλιο συναρμόδιων υπουργών, στο οποίο ενδεχομένως να προΐσταται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλος, με τη συμμετοχή κάθε φορά υπουργού ή υπουργών που εμπλέκονται σε μια συγκεκριμένη φάση της υλοποίησης της επένδυσης, και όλο αυτό να τελεί υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού.
Η απόφαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, που δηλώνει την αγωνία της κυβέρνησης να προσελκυσθούν ξένες επενδύσεις που τώρα δεν υφίστανται, ουσιαστικά αποτελεί ακόμα μία αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το υπουργείο Οικονομίας, όπως σημειώνει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με Τα Νέα, δε, ο αναπτυξιακός νόμος που παρουσίασε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, δέχθηκε τα πυρά των συναδέλφων της, που σημείωσαν ότι «δεν λύνει κανένα από τα προβλήματα για την προσέλκυση των επενδύσεων στην Ελλάδα».
_________________________Xωρίς να είναι ντε και καλά υποτιμητικό, τέτοιες διαδικασίες ακολουθεί εδώ και χρόνια η Τουρκία.
Το ζήτημα όμως είναι να μην καταπατηθεί όποιος εγχώριος παράδεισος έχει μείνει ανέγγιχτος από τη λαίλαπα της εγχώριας τουριστικής "ανάπτυξης".
No comments:
Post a Comment