20.5.10

Τον έλεγχο των προϋπολογισμών από την ΕΚΤ προτείνει η Γερμανία

Σε κείμενο των 9 σημείων θέτει όρους για τη μεταρρύθμιση
του Συμφώνου Σταθερότητας

Mε ένα πρόγραμμα 9 σημείων φιλοδοξεί η γερμανική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την υπαρξιακή κρίση του ευρώ και να ενισχύσει την Ευρωζώνη. Mιλώντας χθες στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της χώρας η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ζήτησε σαφείς διαδικασίες για μια ελεγχόμενη κρατική χρεοκοπία, μια έκκληση, που ερμηνεύθηκε από πολλούς ως το πρώτο βήμα για την έξοδο μιας χώρας–μέλους από την Ευρωζώνη. Παραδέχθηκε πως ήταν λανθασμένη η απόφαση για ανεκτικότητα απέναντι σε παραβιάσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και δεσμεύθηκε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε όσες χώρες αποτυγχάνουν να ελέγξουν το μέγεθος των δημοσίων δαπανών τους.

Το κείμενο των 9 σημείων συντάχθηκε από τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Ράινερ Μπρούντερλε, αρμόδιο για την Οικονομία και την Τεχνολογία και αναμένεται να κατατεθεί αύριο στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι. Θέτει όρους για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και προβλέπει ποινές για τους συστηματικούς παραβάτες των προϋποθέσεων αυτών: μεταξύ άλλων την προσωρινή ή και μόνιμη διακοπή πρόσβασης μιας χώρας–μέλους σε κοινοτικά κονδύλια και τη στέρηση του δικαιώματος ψήφου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το λιγότερο για ένα χρόνο. Παράλληλα, προτείνει να ελέγχονται τα προγράμματα σταθερότητας των κρατών–μελών της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ή έναν κύκλο ανεξάρτητων ερευνητικών ινστιτούτων.

Στην εισαγωγή του κειμένου, ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει ότι η κρίση στην Ελλάδα αποκάλυψε τις αδυναμίες της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης. Απέδειξε: Πρώτον, ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν επαρκεί ως εργαλείο για την αποτροπή σοβαρών κρίσεων. Δεύτερον, ότι η υφιστάμενη εποπτεία δεν είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπιση ανισορροπιών στον τομέα της ανταγωνιστικότητας μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης. Τρίτον, ότι η νομισματική ένωση δεν είναι θωρακισμένη για την ακραία περίπτωση διάσωσης ενός κράτους από τη χρεοκοπία. «Μια κρίση σαν την ελληνική δεν πρέπει να επαναληφθεί στην Ε.Ε.», υπογραμμίζει ο κ. Σόιμπλε. «Χρειαζόμαστε ένα σταθερό νομικό πλαίσιο για να εφαρμόσουμε τα συγκεκριμένα μέτρα και αν είναι αυτός ο στόχος μας θα πρέπει να συμπεριλάβουμε στις διαβουλεύσεις μας και το ενδεχόμενο αλλαγών στις ευρωπαϊκές συνθήκες», συμπληρώνει.

Σε μία προσπάθεια να μην υποβαθμιστεί η σημασία των εθνικών κοινοβουλίων στον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής, ο κ. Σόιμπλε προτείνει την ενεργότερη εμπλοκή τους: «Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. να αναθέτουν στα εθνικά κοινοβούλια τον έλεγχο των προγραμμάτων στήριξης των ετέρων τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Σε χώρες, των οποίων το χρέος υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ, θα μπορούσαν να επιβληθούν μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι. Στη συνέχεια, θα μπορούσαν να θεσπιστoύν ποινές για ένα κράτος–μέλος που παρουσιάζει επανειλημμένα διογκωμένο έλλειμμα στη διάρκεια ενός καθορισμένου χρονικού διαστήματος π.χ. πέντε ετών. Για αυτά τα κράτη–μέλη θα έπρεπε να αφαιρεθεί το δικαίωμα ψήφου για ένα τουλάχιστον χρόνο. Στους παραβάτες συμπεριλαμβάνονται όσοι δεν τηρούν τις συστάσεις για μείωση των ελλειμμάτων, καθώς και όσοι χειραγωγούν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία», υπογραμμίζεται στο κείμενο.

«Είναι μια υπαρξιακή δοκιμασία την οποία πρέπει να ξεπεράσουμε. Αν αποτύχει το Ευρώ, θα αποτύχει σύσσωμη η Ευρώπη», είπε χθες η κ. Μέρκελ στο Μπούντεσταγκ καταχειροκροτούμενη από την κυβερνητική παράταξη. Ηχηρές, ωστόσο, ήταν οι αποδοκιμασίες των κομμάτων της Αριστεράς. Η σοσιαλδημοκράτης βουλευτίνα Αγκέλα Σβαλ Ντίρεν, αποκάλεσε την κ. Μέρκελ «δασκάλα της Ευρώπης», που υπαγορεύει στις άλλες κυβερνήσεις τι να κάνουν.

Αντιδράσεις

Παράλληλα, η αντιπολίτευση στη Γερμανία επέκρινε οξύτατα το κείμενο των 9 σημείων και κάλεσε την κυβέρνηση να επεξεργαστεί νέες προτάσεις. «Ειδικά η διάταξη που αφαιρεί προσωρινά το δικαίωμα ψήφου ενός κράτους–μέλους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν βοηθάει σε τίποτα και τελικά διχάζει την Ε.Ε.», κατήγγειλε η αξιωματική αντιπολίτευση των σοσιαλδημοκρατών. «Σε μια δημοκρατία είναι απαράδεκτο μέσο η αναστολή του δικαιώματος ψήφου», σχολίασε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Πρασίνων σε θέματα οικονομικής πολιτικής, Γκέρχαρντ Σικ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_20/05/2010_401574

No comments: