10.5.10

Ευρωζώνη: Υφεση λόγω εξυγίανσης

Η αναταραχή στις αγορές αλλάζει δραματικά τα δεδομένα της πραγματικής οικονομίας στην Ευρωζώνη, η οποία μπορεί να εισέλθει σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης.

To μήνυμα που εξέπεμψαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης, την Παρασκευή το βράδυ, στις Βρυξέλλες, είναι ότι η δημοσιονομική εξυγίανση καθίσταται πλέον η πρώτη προτεραιότητα. Αυτό σημαίνει ότι εγκαταλείπονται τα εθνικά προγράμματα στήριξης της οικονομίας και επισπεύδεται κατά περίπου δύο χρόνια η διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Προτεραιότητα

Σύμφωνα με τη δήλωση που εξέδωσαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης, «η δημοσιονομική εξυγίανση συνιστά προτεραιότητα όλων μας και θα λάβουμε κάθε αναγκαίο μέτρο για να επιτύχουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους για το τρέχον έτος και τα επόμενα έτη, σύμφωνα με τις διαδικασίες περί υπερβολικού ελλείμματος».

Τονίζουν ακόμη ότι «έκαστος εξ ημών είναι έτοιμος, ανάλογα με την κατάσταση της χώρας του, να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την επιτάχυνση της εξυγίανσης και για τη διασφάλιση της διατηρησιμότητας των δημόσιων οικονομικών».

Μάλιστα, θέτουν ως χρονικό ορίζοντα το τέλος Ιουνίου, όπου θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης, ενώ κάλεσαν την Κομισιόν να εφαρμόσει αυστηρά τις συστάσεις που απευθύνονται στα κράτη - μέλη, στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Εκτός από την άμεση λήψη μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, οι «16» αποφάσισαν να ενισχύσουν την οικονομική διακυβέρνηση προς τις εξής κατευθύνσεις:

- Τη διεύρυνση και ενίσχυση της οικονομικής εποπτείας και το συντονισμό της πολιτικής στη Ζώνη του Ευρώ. Μεταξύ άλλων, εξετάζονται προσεκτικά τα επίπεδα χρέους και οι εξελίξεις στον τομέα της ανταγωνιστικότητας.

- Την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, μέσω της εισαγωγής αποτελεσματικότερων κυρώσεων.

- Τη δημιουργία ενός ισχυρού πλαισίου για τη διαχείριση κρίσεων, σεβόμενοι την αρχή της ιδίας δημοσιονομικής ευθύνης των κρατών - μελών.

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει ένα πλαίσιο δημοσιονομικής εποπτείας, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τα παραπάνω σημεία. Το πλαίσιο αυτό θα τεθεί στη διάθεση της ειδικής ομάδας, υπό τον πρόεδρο της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, η οποία θα αναλάβει να εκπονήσει το σχέδιο της οικονομικής διακυβέρνησης. Οι γερμανικές πιέσεις για εισαγωγή αυστηρότατων κυρώσεων στους παραβάτες φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος, άλλωστε το Βερολίνο θέτει τις κυρώσεις ως προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα. Μεταξύ των κυρώσεων που αναμένεται να προωθηθούν, θα είναι η αναστολή της χορήγησης κοινοτικών κονδυλίων ή ακόμη και η προσωρινή αναστολή του δικαιώματος ψήφου. Η ακραία γερμανική θέση για αποπομπή των υπότροπων χωρών από την Ευρωζώνη δεν γίνεται αποδεκτή από τα περισσότερα κράτη - μέλη, ενώ προϋποθέτει και τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Για τις χρηματαγορές

Παράλληλα με τα παραπάνω μέτρα, οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν στην προώθηση μέτρων, με στόχο τη ρύθμιση και την εποπτεία των χρηματαγορών. Η αύξηση της διαφάνειας και της εποπτείας στις αγορές παραγώγων και η εξέταση του ρόλου των οίκων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, συγκαταλέγονται μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της Ε.Ε., αναφέρει η δήλωση. Δεσμεύθηκαν επίσης να προχωρήσουν σε αξιολόγηση του κατά πόσον απαιτούνται περισσότερα μέτρα σε ό,τι αφορά την πρόσφατη κερδοσκοπία εναντίον κρατικών ομολόγων και έδωσαν εντολή να ολοκληρωθεί ταχύτατα (η αξιολόγηση).

Οπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, η αλλαγή προτεραιότητας στην οικονομική πολιτική από τη σημερινή κατεύθυνση της στήριξης και κατά συνέπεια αύξησης των ελλειμμάτων και του χρέους, προς τη δημοσιονομική εξυγίανση αποτελεί μονόδρομο. Θα πρέπει, όπως τονίζουν, να σταλεί σαφέστατο μήνυμα προς τις αγορές, ότι η εξυγίανση δεν θα ξεκινήσει το 2011, όπως είχε συμφωνηθεί, αλλά άμεσα. Ηδη οι πρώτες χώρες που ανακοίνωσαν αυτήν τη στροφή, ήταν η Πορτογαλία, όπου, την Παρασκευή το βράδυ, στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός, Ζοζέ Σόκρατες, ανακοίνωσε τη λήψη πρόσθετων μέτρων σε συνεργασία με την αξιωματική αντιπολίτευση για την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα το 2010.

Η Γαλλία

Θεαματική στροφή από φέτος προανήγγειλε και ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, δίνοντας εντολή στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σημαντική περικοπή των δημόσιων δαπανών. Η υποχρεωτική αλλαγή ρότας, που επιβάλλεται από την κρίση, αναμένεται να πλήξει σε μεγάλο βαθμό την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία ήταν ήδη χαμηλή τους πρώτους μήνες του 2010.

Αλλωστε, στις προβλέψεις που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν, εκτιμούσε την αύξηση του ΑΕΠ για φέτος χαμηλότερη της μιας ποσοστιαίας μονάδας, που σημαίνει ότι, με τη λήψη μέτρων για τη μείωση των ελλειμμάτων, η ανάκαμψη θα μετατραπεί σε ύφεση αγνώστου διάρκειας.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1813690

No comments: