4.5.10

Υπό αξιολόγηση οι οίκοι αξιολόγησης

Έρευνα για τον τρόπο λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης θα ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύστερα από την «αιφνιδιαστικά» γρήγορη υποβάθμιση της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Επίτροπο Εσωτερικών Αγορών της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ.

«Νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε παραπέρα για να δούμε τον αντίκτυπο των αξιολογήσεων στο χρηματοοικονομικό σύστημα ή το οικονομικό σύστημα συνολικά», δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ, σύμφωνα με το Reuters. «Γι΄ αυτό το λόγο ζήτησα να αναληφθεί η ευθύνη της δουλειάς που κάνουν», σημείωσε.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος επισήμανε ακόμη πως του έκανε εντύπωση η «αρκετά γρήγορη υποβάθμιση της αξιολόγησης» της Ελλάδας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύστασης ενός ευρωπαϊκού οίκου για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών.

Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, που ασκούν δραστηριότητα στην Ε.Ε., απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γ. Παπαστάμκου.

Σημειώνεται ότι ο κ. Παπαστάμκος έχει ασκήσει επανειλημμένα, ήδη από τον Ιανουάριο του 2006, κοινοβουλευτικό έλεγχο έναντι της Κομισιόν ζητώντας τη θέσπιση αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου ως προς τους Οίκους Πιστοληπτικής Αξιολόγησης.

Σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα που διεξήγαγε πρόσφατα η ευρωπαϊκή επιτροπή ρυθμιστικών αρχών των αγορών κινητών αξιών (ΕΡΑΑΚΑ), οι ακόλουθοι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας έχουν την έδρα τους σε τρίτη χώρα και ασκούν δραστηριότητα στην Ε.Ε. μέσω μίας ή περισσότερων θυγατρικών:

- Standard and Poor's: έδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και θυγατρικές στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

- Moody's: έδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και θυγατρικές στην Κύπρο, την Τσεχία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

- Fitch: διπλή έδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο και θυγατρικές στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ισπανία.

Η Επιτροπή απαντά στη σχετική ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή, ότι δεν διαθέτει επικαιροποιημένη εμπεριστατωμένη ανάλυση των αντίστοιχων μεριδίων αγοράς των υφιστάμενων οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το νέο Κανονισμό σχετικά με τους οίκους αξιολόγησης, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 7η Δεκεμβρίου 2009, οι αιτήσεις από νέους και υφιστάμενους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, προκειμένου να αναγνωρισθούν ως Εξωτερικοί Οργανισμοί Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας, μπορούν να υποβάλλονται στην ΕΡΑΑΚΑ από τις 7 Ιουνίου 2010.

Η Επιτροπή θα δημοσιεύσει κατάλογο των εγγραμμένων οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας στην Επίσημη Εφημερίδα και στον ιστοχώρο της.

Απαντώντας στην ερώτηση του κ. Παπαστάμκου ως προς μία πρώτη αξιολόγηση της θέσης σε ισχύ του νέου ρυθμιστικού πλαισίου, ο κ. Μπαρνιέ σημειώνει ότι οι υφιστάμενοι οργανισμοί αξιολόγησης, στην παρούσα φάση, επαναξιολογούν την εσωτερική οργάνωσή τους και τις εσωτερικές διαδικασίες και πολιτικές τους και εισάγουν τις απαραίτητες αλλαγές, προκειμένου να είναι σε θέση να καλύψουν τις απαιτήσεις του Κανονισμού, τη στιγμή της κατάθεσης των αιτήσεών τους για εγγραφή.

Τα κράτη - μέλη είναι στο στάδιο της θέσπισης των εθνικών κανόνων που θα επιτρέπουν την άσκηση της εποπτείας από τις αρμόδιες αρχές.

Τέλος, οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, στο πλαίσιο της ΕΡΑΑΚΑ, προωθούν τις εργασίες τους όσον αφορά τα εξής: (1) καθοδήγηση σχετικά με την εφαρμογή των διάφορων διατάξεων του νέου Κανονισμού, (2) τεχνικές συμβουλές προς την Επιτροπή σχετικά με την ισοδυναμία των καθεστώτων των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τον Καναδά, και (3) δημιουργία ενός κεντρικού αρχείου για τις στατιστικές πληροφορίες σχετικά με τις επιδόσεις των αξιολογήσεων.

Μέρκελ: Χρήσιμος ένας ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης

Την ιδέα σύστασης ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης βλέπει θετικά και η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, η οποία επανέλαβε χθες την πρόθεσή της να δεσμευτεί για την τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, προκειμένου να προωθούν μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρωζώνη.

«Υποστηρίζοντας την Ελλάδα συμβάλλουμε στη σταθερότητα του ευρώ και βοηθάμε τους ανθρώπους στη Γερμανία, καθώς η σταθερότητα του νομίσματος είναι μία εξαιρετικά σημαντική αξία», σημείωσε η Μέρκελ σε σύντομη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Αυτό δεν μπορεί να σταματήσει εκεί», προσέθεσε, αναφερόμενη στα διδάγματα που πρέπει να αντλήσουν οι Ευρωπαίοι από την ελληνική κρίση και σημείωσε ότι θέλει να δεσμευτεί για έναν πιο αυστηρό έλεγχο της κερδοσκοπίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές και για τη «μετατροπή του Συμφώνου Σταθερότητας κατά τρόπο που δεν θα μπορεί να παρακαμφθεί», τόνισε.

Στο ζήτημα των οίκων αξιολόγησης αναφέρθηκε και η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, δηλώνοντας ότι χρειάζεται μεγαλύτερος έλεγχος των οίκων αξιολόγησης, ο ρόλος των οποίων ετέθη σε αμφισβήτηση στην ελληνική οικονομική κρίση, και ότι «πρέπει να διασφαλισθεί ότι τηρούν τους κανόνες».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1811512

No comments: