Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τα έβαλε με τους κυριότερους πολιτικούς αξιωματούχους της Γερμανίας, κατηγορώντας τους ότι έκαναν πολύ λίγα για να προασπίσουν το ευρώ [EUR=X] , το οποίο ταλανίζεται αφότου ξέσπασε η ελληνική κρίση, σε μία συνέντευξη που θα δημοσιευθεί την Τρίτη.
"Τα τελευταία χρόνο δεν βρέθηκαν πολλές σημαντικές φωνές στη γερμανική πολιτική για να εξηγήσουν στην κοινή γνώμη σε ποιο βαθμό ήταν σημαντικό για τη Γερμανία να έχει το ευρώ", δήλωσε ο Μπαρόζο στη μεγάλη καθημερινή εφημερίδα "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ".
"Οι πολιτικοί θα πρέπει επίσης να πουν πως η γερμανική οικονομία θα πήγαινε πολύ χειρότερα χωρίς το ευρώ", προσέθεσε, υπενθυμίζοντας πως το μερίδιο της ευρωζώνης στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η πλειοψηφία των Γερμανών απέρριπτε την ιδέα ενός σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα, μερικές φορές με όρους πολύ δηλητηριώδεις, και η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ φιανόταν να διστάζει προτού υποχωρήσει.
"Η διαδικασία απόφασής μας απλώς κράτησε υπερβολικά πολύ. Οι αγορές είδαν πολλά αντιφατικά σημάδια", είπε ο Μπαρόζο.
Απαντώντας εξάλλου στις επικρίσεις για το κοινό νόμισμα, κυρίως στη Γερμανία, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπενθύμισε πως "το ευρώ δεν ήταν μια επινόηση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας ή της Ισπανίας. Ήταν ένα γαλλο-γερμανικό σχέδιο".
"Η Ελλάδα αλλοίωσε και παραποίησε (τα στοιχεία της). Αυτό είναι απαράδεκτο. Αλλά και η Γερμανία δεν συμπεριφέρθηκε πάντοτε σύμφωνα με το πνεύμα του Συμφώνου Σταθερότητας", προσέθεσε.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε και πάλι την πεποίθηση ότι "το ευρώ δεν θα αποτύχει". "Είναι ένα πολύ ισχυρό νομισμα", διαβεβαίωσε, προσθέτοντας πως στην παρούσα κρίση "το ευρώ δεν είναι το πρόβλημα", αλλά τα ελλείμματα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πρόσφατα μεγαλύτερο έλεγχο των προϋπολογισμών των κρατών μελών. Μία πρώτη σύνοδος υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να ενισχύσει το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Μπαρόζο εξέφρασε επιφυλάξεις σε ορισμένες προτάσεις που προώθησε η κυβέρνηση της Μέρκελ, εκτιμώντας κυρίως πως είναι "σχεδόν αδύνατο" να πάει κανείς πιο πέρα από τις υπάρχουσες συνθήκες στον περιορισμό του δικαιώματος ψήφου των χωρών με μεγάλο έλλειμμα.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1820325
No comments:
Post a Comment