Στην υπογραφή πλήθους συμφωνιών και μνημονίων προχωρoύν Ελλάδα και Τουρκία, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Τ. Ερντογάν στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, στο πλαίσιο σύγκλησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, υπέγραψε με τον Τούρκο υπουργό Επικρατείας Ζαφέρ Τσαγλαϊάν κοινή διακήρυξη για την προώθηση της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας. Με την Κοινή Διακήρυξη για την οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων σε τομείς αμοιβαίου επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, ειδικότερα για την προώθηση του εμπορίου, των επενδύσεων και της συνεργασίας σε υποθέσεις που αφορούν τη ναυτιλία.
Επίσης γίνεται ιδιαίτερη μνεία σε τομείς όπως οι κατασκευές, οι επικοινωνίες, η ενέργεια, οι ιχθυοκαλλιέργειες, ο τραπεζικός τομέας και ο τουρισμός, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για κοινά έργα και προγράμματα σε τρίτες χώρες.
«Πρόκειται για ένα ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης, διεύρυνσης και εξειδίκευσης της συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας στους τομείς του Εμπορίου και των Επενδύσεων. Επίσης, αυτή η Κοινή Διακήρυξη σηματοδοτεί την επιδίωξη συνεργασίας και σε τρίτες χώρες όπου υπάρχει κοινό επιχειρηματικό συμφέρον», δήλωσε η Λούκα Κατσέλη.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των επενδύσεων, η υπουργός συνυπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν για συνεργασία μεταξύ του Invest in Greece και του αντίστοιχου Investment Support and Promotion Agency of Turkey.
Το Μνημόνιο προωθεί, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία των δύο φορέων στον εντοπισμό επιχειρηματικών ευκαιριών και στις δύο χώρες, στους τομείς των κατασκευών, της τεχνολογίας και σε άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
«Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται από την ελληνική κυβέρνηση για την αναθέρμανση της οικονομίας και την προώθηση των επενδύσεων, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό αυτό το μνημόνιο», είπε η κ. Κατσέλη.
Επίσης, υπεγράφησαν Μνημόνια συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης ΕΛΟΤ και του αντίστοιχου Τουρκικού, Turkish Standards Institution, για την εμβάθυνση της συνεργασίας σε νέα πεδία, όπως την ανταλλαγή πληροφοριών πιστοποιημένων εταιρειών και προϊόντων, με στόχο την προστασία του καταναλωτή και του εμπορίου εν γένει.
Σε ό,τι αφορά τη λαθρομετανάστευση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης με τον Τούρκο ομόλογό του Μπεσίρ Αταλάι υπέγραψαν διμερή συμφωνία για την επαναπροώθηση προς την Τουρκία μη νομίμως εισερχομένων μεταναστών.
Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας σε θέματα αντιμετώπισης μη νόμιμης μετανάστευσης, οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών και πολιτικής προστασίας, ενώ σε κοινή απόφαση υπεγράφη, η Τουρκία συμφώνησε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης.
Σύμφωνα με το άρθρο 12 του Πρωτοκόλλου, η Τουρκία θα ορίσει ένα λιμάνι στη Σμύρνη ή κοντά σε αυτή, με στόχο να λειτουργήσει σε χρονικό διάστημα τριών μηνών, ως συνοριακός σταθμός, ο οποίος θα χρησιμοποιείται για την επαναπροώθηση μη νομίμως εισερχομένων μεταναστών. Όπως συμφωνήθηκε, το συγκεκριμένο λιμάνι θα διατηρήσει τη χρήση αυτή υπό οποιαδήποτε νέα συμφωνία ή πρωτόκολλο υπογραφεί μελλοντικά.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του διμερούς πρωτοκόλλου, η τουρκική πλευρά συμφώνησε να δέχεται ετησίως τουλάχιστον 1.000 αιτήματα επανεισδοχής, ενώ πλέον θα ενισχυθεί η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του ασύλου και της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, με την ανταλλαγή πρακτικών και εμπειριών.
Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανέναρξη της τετραμερούς συνεργασίας που ξεκίνησε το 2005 στον τομέα της αντιμετώπισης της μη νόμιμης μετανάστευσης με την πιθανή συμμετοχή και άλλων χωρών της περιοχής.
Υπεγράφη επίσης κοινή διακήρυξη για την κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης για τους κατόχους τουρκικών ειδικών διαβατηρίων.
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος και ο Τούρκος ομόλογός του Ερτουργρούλ Γκιουνάι υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό. Μεταξύ άλλων προβλέπει:
• Την προώθηση κοινών (ελληνοτουρκικών) ταξιδιωτικών πακέτων προς τρίτες χώρες, κυρίως προς την Κίνα. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου κοινό ταξίδι Κινέζων αξιωματούχων από τον χώρο του τουρισμού προς Ελλάδα και Τουρκία.
• Τη διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού κυρίως μέσω των πολιτιστικών διαδρομών (π.χ. Δρόμου του Κρασιού, Δρόμοι της Ελιάς κ.α..)
• Τη διεξαγωγή του 8ου Ελληνοτουρκικού Φόρουμ για τον Τουρισμό στην Αθήνα, στο τέταρτο τρίμηνο του 2010.
• Ενδυνάμωση της ήδη καλής συνεργασίας του Ελληνικού Οργανισμού Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτορείων (HATTA), με τον Οργανισμό Τουρκικών Ταξιδιωτικών Πρακτορείων (TURSAB).
Στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς τα δυο υπουργεία:
• Θα ανταλλάξουν τεχνογνωσία και εμπειρίες σε θέματα προστασίας, συντήρησης και αναστήλωσης μνημείων, κυρίως δε για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που επηρεάζεται από μεγάλα δημόσια έργα.
• Θα συνεργαστούν για την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας και την αποτροπή παράνομων ανασκαφών και διακίνησης αρχαιοτήτων.
• Θα ενθαρρύνουν τη συνεργασία στον τομέα των ανασκαφών και θα γίνει ανταλλαγή επισκέψεων αρχαιολόγων από τις δυο χώρες.
• Θα οργανώσουν κοινές διασκέψεις για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη συμμετοχή αντιπροσώπων της παγκόσμιας κοινότητας.
Στον τομέα του Σύγχρονου Πολιτισμού τα δυο υπουργεία:
• Θα ενθαρρύνουν την αμοιβαία διοργάνωση κινηματογραφικών εβδομάδων αφιερωμένων στην Ελλάδα και στην Τουρκία.
• Θα ενθαρρύνουν την ήδη καλή συνεργασία μεταξύ θεατρικών οργανισμών και την συμμετοχή τους σε φεστιβάλ των δυο χωρών. Θα προωθηθεί η ανταλλαγή μιας θεατρικής παράστασης κάθε δυο χρόνια. Αντίστοιχη πρωτοβουλία θα ληφθεί για τον χορό.
• Θα προωθηθεί η συνεργασία διευθυντών ορχήστρας κάθε χώρας, με μεγάλες Συμφωνικές Ορχήστρες της άλλης χώρας.
• Θα προωθηθεί η περαιτέρω συνεργασία των κρατικών οργανισμών βιβλίου, συγγραφέων, μεταφραστών και εκδοτών και θα γίνουν κοινές συσκέψεις και συνεδρίες για την προσέγγιση των μεταφράσεων.
• Θα προωθηθεί η ανταλλαγή εκθέσεων φωτογραφίας και εικαστικών τεχνών.
H υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης (MoU) στον τομέα της ενέργειας.
Με το μνημόνιο αυτό σφραγίζεται η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας για την επίτευξη της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, μέσω της διαφοροποίησης διαδρομών και πηγών.
Πιο συγκεκριμένα, οι δύο χώρες συμφώνησαν στην προώθηση του διασυνδετικού αγωγού Τουρκίας- Ελλάδας- Ιταλίας (ITGI), αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί μία εκ των προωθημένων επιλογών, με στρατηγικό στόχο να καταστήσει εφικτή τη μεταφορά των ποσοτήτων φυσικού αερίου της Μέσης Ανατολής και της Κασπίας στην Ευρώπη.
Επιπλέον οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συσφίξουν τους ενεργειακούς τους δεσμούς στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας, όπως ηλιακή, αιολική ενέργεια, ηλιακή θέρμανση και ψύξη, κ.ά. Σε αυτούς τους τομείς συμφωνήθηκε η συνεργασία μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων, προκειμένου να δημιουργηθούν επιχειρηματικές ευκαιρίες για αμοιβαίες επενδύσεις.
Επίσης, προβλέπεται η σύσταση μίας Υψηλού Επιπέδου Κοινής Ομάδας Ενέργειας (High Level Joint Energy Group) στην οποία θα συμπροεδρεύουν οι Γενικοί Γραμματείς των δύο υπουργείων που θα συνεδριάζει κάθε έξι μήνες με σκοπό την εφαρμογή των διατάξεων του εν λόγω μνημονίου και την επίτευξη των κοινών στόχων των δύο χωρών.
Η κ. Μπιρμπίλη υπέγραψε και σειρά συμφωνιών που αφορούν θέματα περιβαλλοντικής προστασίας, δασοπροστασίας, αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων και διαχείρισης υδατικών πόρων με τον Τούρκο υπουργό Περιβάλλοντος και Δασών Βεϊσέλ Έρογλου.
Σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι τα δύο μέρη:
- αποφάσισαν να θεσπίσουν και να θέσουν σε λειτουργία σύστημα μόνιμης συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της λεκάνης του Έβρου με στόχο τη βελτίωση του επίπεδου διαβίωσης των κατοίκων των παρόχθιων περιοχών, τη σώφρονα χρήση των περιβαλλοντικών πόρων, τη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενίσχυση των φιλικών δεσμών μεταξύ του ελληνικού και τουρκικού λαού
- θα εξετάσουν την εκπόνηση και υλοποίηση μέτρων διαχείρισης των υδατικών πόρων, από τα οποία θα επωφελούνται και οι δύο χώρες κατά τρόπο ώστε η κάθε χώρα να περιορίζει τη ρύπανση και να εξασφαλίζει τις αναγκαίες ποσότητες ποιοτικού ύδατος για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των κατοίκων των παρόχθιων περιοχών και τις οικολογικές ανάγκες του ποταμού Έβρου
- θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα για τη διαχείριση του προβλήματος των πλημμυρών στη λεκάνη του Έβρου, καλώντας όλες τις χώρες της εν λόγω λεκάνης να συμμετέχουν και να εφαρμόσουν τις βέλτιστες πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης
- θα εργαστούν στην κατεύθυνση κοινά συμφωνημένων τεχνικών διαχείρισης για τη διατήρηση του οικοσυστήματος της ευρύτερης περιοχής του Έβρου
- αποφάσισαν τη δημιουργία, εντός δύο μηνών από την υπογραφή της Κοινής Ανακοίνωσης, μιας Κοινής Επιτροπής για ανταλλαγή σχετικών πληροφοριών με στόχο την εκπόνηση - αν αυτό καταστεί δυνατό - ενός ενιαίου διαχειριστικού σχεδίου για τον Έβρο, εξασφαλίζοντας τον συντονισμό των διαφορετικών σχεδίων και μέτρων
- θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα εφαρμόσουν τις βέλτιστες πρακτικές για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της βιοποικιλότητας και θα εργαστούν από κοινού για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τη μείωση των επιπτώσεών της.
Ειδικότερα, στον τομέα της δασοπροστασίας, τα δύο μέρη θα συνεργαστούν, μεταξύ άλλων, σε διαδικτυακό σύστημα πληροφόρησης για δασικές πυρκαγιές, στην αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων και των υποβαθμισμένων δασικών περιοχών, στην προστασία της βιοποικιλότητας, στην αντιμετώπιση της ερημοποίησης, κλπ. Κοινή Επιτροπή για την υλοποίηση της συνεργασίας θα δημιουργηθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.
Σε ό,τι αφορά τις Εξωτερικές Σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου υπέγραψε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα: την Κοινή Πολιτική Διακήρυξη για την σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, το Πρωτόκολλο για τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χώρων, τη συμφωνία σχετικά με την επικερδή απασχόληση των εξαρτώμενων μελών των διπλωματικών αποστολών και την κοινή δήλωση για την άρση των περιορισμών που ισχύουν στους μεθοριακούς σταθμούς Καστανέων-Παζαρκουλέ.
Στον τομέα της Εκπαίδευσης, της Ερευνας και της Τεχνολογίας η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου υπέγραψε με τον Υπουργό Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς: Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των δύο υπουργείων, καθώς και μεταξύ των αρμόδιων για τη συνεργασία σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας του ελληνικού υπουργείου Παιδείας και του Συμβουλίου Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας-ΤUBITAK.
Επίσης η κ. Διαμαντοπούλου υπέγραψε με την ομόλογό της κυρία Νιμέτ Τσουμπουκτσού: Κοινή Διακήρυξη για τη συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας στον τομέα της εκπαίδευσης.
Στον τομέα των Μεταφορών υπεγράφησαν απο τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα και τον ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ: μνημόνιο προθέσεων για την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών και συνδυασμένων μεταφορών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, κοινή διακήρυξη στους τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής, Επικοινωνιών και των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, καθώς και κοινή διακήρυξη για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα των οδικών μεταφορών.
Επίσης, ο Διευθυντής Συντάξεως του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Νικόλας Βουλέλης υπέγραψε με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Πρακτορείου Anadolu Δρ. Χιλμί Μπενγκί πρωτόκολλο συνεργασίας των δύο κρατικών ειδησεογραφικών πρακτορείων.
Επίσης, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών εκπροσωπούμενη απο τον Γ.Γ. κ. Γκόρτσο και η Τουρκική πλευρά από τον Εκρεμ Κεσκίν υπέγραψε
Τέλος, υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και την Ενωσης Τουρκικών Τραπεζών (Banks Association of Turkey).
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1816336
____________________________
ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΛΙΝΚ ΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ - ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΑ
No comments:
Post a Comment