Bloomberg, Reuters, Associated Press
Την ολοκληρωτική και απόλυτη απαγόρευση της αγοράς των credit default swaps (CDS) στις αγορές των G20 πρότειναν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γ. Παπανδρέου, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, o Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, στον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο κοινής επιστολής που έστειλαν στον Λευκό Οίκο. Η πληροφορία αποκαλύφθηκε διά στόματος του κ. Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Την ίδια ώρα, διεξάγεται έρευνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διευκρινιστεί εάν, πράγματι, ελήφθησαν θέσεις στη συγκεκριμένη αγορά των εξω-χρηματιστηριακών πιστωτικών παραγώγων που να «στοιχηματίζουν» στο σενάριο επιδείνωσης της δημοσιονομικής κρίσης και εν τέλει χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ, επίτροπος χρηματο-οικονομικών υπηρεσιών, δήλωσε ότι το ζήτημα των συμβολαίων CDS στην αγορά κρατικών ομολόγων θα αντιμετωπιστεί με «μεγάλη σοβαρότητα», ενώ μίλησε και για την ανάγκη επιβολής μεγαλύτερης διαφάνειας και στη λειτουργία των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης. Οι προτάσεις του κ. Μπαρνιέ για τη ρύθμιση των πιστωτικών παραγώγων, ένας κλάδος που αποτιμάται στα 600 τρισ. δολάρια όπου περιλαμβάνονται και τα CDS, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο και για τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης τον Ιούνιο.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ
Σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο κ. Μπαρνιέ, αναφερόμενος στα CDS δήλωσε τα εξής: «Αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν να βγαίνουν στο φως της ημέρας. Εμείς θα τους πλημμυρίσουμε με φως». Ο Εουαλντ Νόουορντι, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, μίλησε για την ανάγκη ρύθμισης της αγοράς των CDS αλλά απέρριψε την ιδέα της εξ ολοκλήρου κατάργησής της. Τα συμβόλαια CDS καλύπτουν, τυπικά, τους επενδυτές από τον κίνδυνο χρεοκοπίας μιας επιχείρησης ή ενός κράτους, αλλά παίκτες της αγοράς λαμβάνουν συστηματικά εκτεταμένες θέσεις δίχως να κατέχουν ομόλογα του εκάστοτε εκδότη, μια πρακτική που αποκαλείται στον διεθνή Τύπο «naked shorting». Μέχρι σήμερα, τα CDS αλλά και η ευρύτερη αγορά εξω-χρηματιστηριακών πιστωτικών παραγώγων δεν υπάγονται σε κανένα ρυθμιστικό πλαίσιο. Βασικοί διαπραγματευτές των CDS είναι τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds). Οικονομικοί παρατηρητές επισημαίνουν, ωστόσο, ότι η αγορά των CDS τροδοφοτείται από σενάρια για κλιμάκωση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη, εντείνοντας το κλίμα πανικού σε μια κρίσιμη συγκυρία για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Πέρυσι, η Ε.Ε. διοχέτευσε σε τράπεζες 614 δισ. ευρώ μέσω προγραμμάτων στήριξης της ρευστότητας τους.
Επίμαχο ζήτημα
Σήμερα αναμένεται να ψηφιστούν από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη ρύθμιση των εταιρειών διαχείρισης hedge funds και των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity funds), οι οποίες περιλαμβάνονται στην οδηγία για τους διαχειριστές εναλλακτικών επενδύσεων. Το ζήτημα αυτό είναι επίμαχο για τις κυβερνήσεις των δύο πλευρών του Ατλαντικού, με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να τάσσονται υπέρ ενός πιο χαλαρού πλαισίου εποπτείας έναντι της Γαλλίας και της Γερμανίας που επιθυμούν την επιβολή αυστηρών κανόνων. Η Ισπανία, η οποία έχει αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε., ξεκαθάρισε ότι είναι έτοιμη να προωθήσει μεταρρυθμίσεις ακόμη και χωρίς τη θετική ψήφο της Βρετανίας.
___________________________
Πρακτικά νομίζω ότι δεν γίνεται.
1 comment:
Όλα γίνονται, αρκεί να βάλουν ανθρώπους της αγοράς για να τα εφαρμόσουν και όχι άχρηστους γραφειοκράτες που δεν μπορούν να σταθούν σε συνθήκες πολέμους στα πόδια τους.
Post a Comment