31.5.11

ΦΠΑ: Στη μείωση του συμφώνησε η τρόϊκα

Στη μείωση του ΦΠΑ συμφώνησαν οι τροϊκανοί με την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές από τον γερμανικό κυβερνητικό σχηματισμό. Προϋπόθεση, όμως, λέει το ελληνικό οικονομικό επιτελείο, είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.
«Συμφώνησαν σε αυτό», είπε η πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Τα σχόλια επιβεβαιώνουν δημοσιεύματα ελληνικών εφημερίδων την Τρίτη, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε μια προσπάθεια να διευκολυνθεί η επίτευξη διακομματικής συναίνεσης για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, καθώς ήταν ο βασικός όρος που έθετε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Σχολιάζοντας την είδηση πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν, ωστόσο, ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα γίνει άμεσα παρά αφού επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα στον δημοσιονομικό τομέα.
Οπως τόνιζαν χαρακτηριστικά «εφέτος χρειαζόμαστε έσοδα».

Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις έχουν εισέλθει, όπως εκτιμάται από όλους, στην «τελική ευθεία» και  απομένουν πλέον οι λεπτομέρειες για την οριστικοποίηση των κειμένων για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, τις πρόσθετες παρεμβάσεις για το 2011, καθώς και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. 


http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1503834&nt=103

Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: Αύξηση 7,9% κατέγραψαν τα κέρδη 248 εισηγμένων εταιρειών στο α' τρίμηνο

Αύξηση7,9% κατέγραψαν τα κέρδη 248 εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στο α΄τρίμηνο του 2011 και ανήλθαν στα 444,45 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Αν και απέφυγαν τις ζημιές στο σύνολο τους, οι εισηγμένες εταιρίες δεν κατάφεραν να αναστρέψουν το αρνητικό ισοζύγιο κερδοφόρων και ζημιογόνων εταιριών, καθώς οι κερδοφόρες εταιρείες ανήλθαν σε 111 και οι ζημιογόνες σε 137.

Από τις 111 κερδοφόρες εταιρίες, οι 41 πέτυχαν διεύρυνση κερδών, οι 54 είδαν τα κέρδη τους να μειώνονται και οι 16 επέστρεψαν στην κερδοφορία, μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα στο προηγούμενο τρίμηνο.

Στον αντίποδα, από τις 137 ζημιογόνες εταιρίες, στις 60 παρουσιάστηκε διεύρυνση ζημιών και στις 38 περιορίστηκαν. Οι υπόλοιπες 39 επέστρεψαν σε αρνητικό τρίμηνο, μετά από ένα θετικό. Η εικόνα του κύκλου εργασιών, αν και θετική στο σύνολο (+1,6%) έχει επηρεαστεί από τις συνεχείς αυξήσεις των φόρων που έχουν μεσολαβήσει από πέρυσι και της μεγάλης συνεισφοράς του κλάδου καυσίμων όπου χωρίς αυτόν θα εμφανίζονταν μειωμένος κατά 4,7%. Οι μειώσεις στην δραστηριότητα είναι έντονες και σε διψήφια ποσοστά στις κατασκευές (-15,6%), στις εκδόσεις (-31%) στην ένδυση (-15%), στα είδη ηλεκτρικών (-18,4%) και στα έπιπλα (-43,5%).

Οι πρωταγωνιστές του πρώτου τριμήνου ήταν εταιρείες με κύριο γνώρισμα την εξωστρέφεια και την διατήρηση των περιθωρίων κέρδους σε ικανοποιητικά επίπεδα. Για τις Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, Frigoglass, S&B, ΟΛΘ, ΕΛΒΑΛ, ΕΥΔΑΠ, Μotor oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo και Καρέλιας το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς αποτελεί συνέχεια της καλής περυσινής χρήσης. Σε αυτές τις εταιρίες σε επίπεδο μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχουν προστεθεί το Ταχ. Ταμιευτήριο, ο όμιλος Βιοχάλκο η Χαλκόρ η Autohellas και ο Νηρέας.

Σε μικρότερου μεγέθους εταιρίες σε συνέχεια της περυσινής χρονιάς καλά μεγέθη εμφάνισαν το Πλαίσιο, Mermeren, Elton, Καραμολέγκος, Eurodrip, Ικτίνος, Κυριακίδης, Λούλης ΜLS Πληροφορική και Revoil.

Για ένα ακόμα τρίμηνο με ζημιές έκλεισαν Εμπορική Τράπεζα, Γενική Τράπεζα, Αγροτική Τράπεζα, MIG, Nutriart, Intracom, Αττικάτ, Forthnet, ο κλάδος μεταφορών -αν και οι συνολικές ζημιές μειώθηκαν, καθώς και όλος ο κλάδος των εκδόσεων και των ΜΜΕ και της Κλωστουφαντουργίας.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=6&artid=96813

Ρώσος μεγιστάνας εξαγόρασε το 5% στην Τράπεζα Πειραιώς

Ποσοστό άνω του 5% στην Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg ο Ρώσος μεγιστάνας Alexander Nesis (φωτ.), μέσω του fund ICT Group.

To ICT δραστηριοποιείται κυρίως στους κλάδους της ενέργειας και των ορυχείων, ενώ ο κ. Nesis είναι από τους βασικούς μετόχους στη δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα στη Ρωσία, τη Nomos Bank, με ποσοστό 19%.

Ο νέος μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς αποτελεί το νούμερο 459 της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη (Forbes - 2011) με προσωπική περιουσία 2,4 δισ δολ.

Ο Nesis έγινε γνωστός στην παγκόσμια επιχειρηματική σκηνή το 1990, όταν και επανεπένδυσε τα κέρδη από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων ουρανίου στην Κεντρική Ασία, σε εταιρείες ναυπηγείων και μεταλλευμάτων. Μάλιστα, δημιούργησε την Polymetal, με τον δισεκατομμυριούχο Suleiman Kerimov, την οποία και πώλησε το 2005. Ωστόσο την επαναγόρασε τρία χρόνια αργότερα σε πολύ χαμηλότερη τιμή, εν μέσω χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Πρόκειται για τη δεύτερη είσοδο ξένου επενδύτη στην Τράπεζα Πειραιώς το τελευταίο διάστημα καθώς πρόσφατα το τσεχικο επενδυτικό κεφαλαίο PPF του Tσέχου δισεκατομμυριούχου Petr Kellner απέκτησε το 5,7% της τράπεζας.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=96806

«Οι κερδοσκόποι παίζουν σε διπλό ταμπλό

«Οι κερδοσκόποι παίζουν σε διπλό ταμπλό», είναι ο τίτλος ανάλυσης στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt (του Στέφαν Σουλμάιστερ) για τα κέρδη που αποκομίζουν οι οίκοι αξιολόγησης και οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες (=Derivatives Dealers’ Club / π.χ. Goldman Sachs, Deutsche Bank, JP Morgan BNB Paribas ) από την εκτίναξη των επιτοκίων προς τα πάνω. 
Αυτοί ακριβώς είναι οι πιο σημαντικοί πρωταγωνιστές στο εμπόριο του δημοσίου χρέους στις χρηματαγορές: «Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, τότε όλοι αυτοί θα εισπράξουν τα υψηλά ασφάλιστρα πιστωτικών κινδύνων (=CDS)….Επειδή υποβαθμίστηκε όμως η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας αυξήθηκαν τα εν λόγω ασφάλιστρα και για τις άλλες χρεωμένες χώρες της ευρωζώνης. Έτσι οι κερδοσκόποι κερδίζουν από δυο μεριές.»
 
Το άρθρο αναφέρει ως συγκεκριμένη και αποτελεσματική λύση «τη διεύρυνση του Ταμείου Σταθερότητας σε Ταμείο Ευρωπαϊκής Νομισματικής Σταθερότητας (=ΤΕΝΣ), το οποίο θα προσφέρει στις χρεωμένες χώρες ευρωομόλογα για τη χρηματοδότηση (του χρέους τους).
Παράλληλα η ΕΚΤ μαζί με το ΤΕΝΣ θα εγγυώνται για τις χώρες της ευρωζώνης και θα καθορίζουν από κοινού το επίπεδο των επιτοκίων του ευρωομολόγου….Έτσι θα αχρηστευόταν πλήρως ο φαύλος κύκλος των τοκογλυφικών επιτοκίων, των δραστικότερων περικοπών, της συρρίκνωσης της οικονομίας και της συνεχούς διόγκωσης του χρέους.»
dw-world.de
http://xrimanews.gr/oikonomia/8431-oi-kerdoskopoi-paizoyn-se-diplo-tamplo

Αποκλειστικό: Επιτρόπους στο υπουργείο Οικονομικών και στα 'παραγωγικά υπουργεία' αποδέχτηκε η κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να αποδέχτηκε την πρόταση της Τρόικας για την τοποθέτηση επιτρόπων τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και 'σε παραγωγικά υπουργεία', σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του XrimaNews.gr, οι οποίες επιβεβαιώνουν εν μέρη σχετικό δημοσίευμα των Financial Times. Ο ρόλος των επιτρόπων θα είναι διπλός: από τη μία εποπτικός και από την άλλη βοηθητικός.
Η τοποθέτηση επιτρόπων αποτέλεσε αίτημα της Τρόικας, που με αυτόν τον τρόπο θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την αποπληρωμή των δανείων που καταβάλλει στην Ελλάδα, μειώνοντας, έτσι, το ρίσκο μη αποπληρωμής και διασκεδάζοντας τις ανησυχίες των φορολογούμενων πολιτών των κρατών της ευρωζώνης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα στήριξης.

http://xrimanews.gr/oikonomia/8439-apokleistiko-epitropoys-sto-ypoyrgeio-oikonomikwn-kai-sta-paragwgika-ypoyrgeia-apodexthke-h-kybernhsh

Fitch: Δάνειο ύψους 100 δις ευρώ γλιτώνει την Ελλάδα και σώζει τις τράπεζες

«Μια ενίσχυση κατά 90 - 100 δις ευρώ θα κάλυπτε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι το τέλος του 2014 και δυνητικά θα της έδινε επαρκή χρόνο για να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσει την βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους», υποστηρίζει η Fitch σε έκθεση της σύμφωνα με ρεπορτάζ του reuters, σημειώνοντας ότι έτσι με αυτόν τον τρόπο η πιθανότητα  χρεοκοπίας θα υποχωρούσε μέχρι το 2015.

«Μια επιπλέον χρηματοοικονομική στήριξη προς την Ελλάδα θα αποτελούσε αξιόπιστη οδό προς τη φερεγγυότητα μόνο εάν είναι πλήρως χρηματοδοτούμενη και μετά την εκπνοή του τρέχοντος προγράμματος τον Μάιο του 2013... Μια ενίσχυση κατά 90 - 100 δισ. ευρώ θα κάλυπτε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι το τέλος του 2014 και δυνητικά θα της έδινε επαρκή χρόνο για να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσει την βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους», προσθέτει η Fitch.

Ένα δεύτερο πακέτο αυτού του μεγέθους θα μετέφερε ομόλογα ύψους 200 δις ευρώ στην ΕΕ και το ΔΝΤ, ενώ με την ΕΚΤ να έχει αγοράσει ήδη ελληνικά ομόλογα ύψους 45 δις ευρώ και με το πακέτο 'αποκρατικοποιήσεων' να είναι ύψους 50 δις ευρώ, μέχρι το 2015 θα μπορούσαν οι ιδιώτες δανειστές να έχουν απαλλαγεί από ομόλογα συνολικού ύψους 295 δις ευρώ, ποσοτό που θα αντιστοιχεί, περίπου, στο 80% του ελληνικού χρέους.
Με αυτόν τον τρόπο η διάσωση των τραπεζών θα έχει, μέχρι τότε, σχεδόν ολοκληρωθεί.

http://xrimanews.gr/oikonomia/8440-fitch-daneio-ypsoys-100-dis-eyrw-glitwnei-thn-ellada-kai-swzei-tis-trapezes

Μοοdy's: Εάν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, θα χρεοκοπήσουν και οι ελληνικές τράπεζες

Την πεποίθηση μεγάλης μερίδας αναλυτών και αξιωματούχων που εκτιμούν ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας θα σημάνει αυτόματα και τη χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών, συμμερίζεται και ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Μοοdy's.
Σε έκθεσή του με ημερομηνία 31/5 ο οίκος επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι εάν η χώρα μας οδηγηθεί στη χρεοκοπία, τότε και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα οδηγηθεί στην κατάρρευση, ενώ θα έρθουν στην επιφάνεια νέες ανάγκες για αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής δομής των ελληνικών τραπεζών.
Στην εκτίμηση αυτή προχωρά ο οίκος λαμβάνοντας υπόψη τη σύνδεση που καταγράφεται μεταξύ της πορείας των 5ετών CDS της Ελλάδας και των CDS των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών. "Από τον Ιανουάριο του 2010, ο συσχετισμός μεταξύ των CDS των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της Ελλάδας και των CDS του ελληνικού χρέους έχει ανέλθει στο υψηλό του 92,7%", επισημαίνει η Moody's.
Σύμφωνα με τον οίκο, ακόμη και μετά τις επισημάνσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για πιθανότητα παροχής νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, τα CDS συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά. "Οι αγορές μεταφράζουν το πρόβλημα της Ελλάδας περισσότερο ως πρόβλημα αφερεγγυότητας, παρά ως πρόβλημα καθαρής έλλειψης ρευστότητας", προσθέτει ο οίκος.
Ωστόσο, ο κίνδυνος μετάδοσης των ελληνικών προβλημάτων στις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας συνεχίζει να είναι περιορισμένος, συνεχίζει ο οίκος, επικαλούμενος την πορεία των CDS των χωρών αυτών.

http://www.bankingnews.gr/bank-insider/item/17101-%CE%BC%CE%BF%CE%BFdys-%CE%B5%CE%AC%CE%BD-%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%B8%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AE%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B5%CF%82

Ξέφρενο τραπεζικό ράλι έως 10% στο ΧΑ λόγω νέου δανείου και προσδοκιών για στήριξη της Ελλάδος - Αγοράζουν Deutsche, Citigroup, HSBC , Goldman Sachs – Κάτω τα spreads 1310 μ.β. πάνω τα CDS 1470 μ.β.

Ξέφρενο ράλι  εκτυλίχθηκε  στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο  κέρδισε 5,58% στις 1309 μονάδες με τζίρο 161 εκατ και όγκο 48,4 εκατ μετοχές. Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο επίκεντρο  λόγω των πληροφοριών ότι η Γερμανία μπορεί να συναινέσει στην χορήγηση νέου δανείου στην Ελλάδα ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία αλλά και του γεγονότος ότι θα χορηγηθεί η 5η δόση του δανείου των 110 δις ευρώ.

Οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν  εντυπωσιακά κέρδη με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Εθνική στο +10,6%
Στο πλαίσιο αυτό καθοριστικής σημασίας μπορεί να αποδειχθεί η αλλαγή στάσης της Γερμανίας όσον αφορά την Ελλάδα καθώς όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου η  τάσσεται ευνοικότερα  προς μια νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.
Είναι προφανές ότι η ελληνική αγορά βρίσκεται σε ιδιότυπη ομηρία και μόνο πολιτική απόφαση μπορεί να υπάρξει από την Ευρώπη ώστε να στηριχθεί η χώρα και να αποφευχθεί η χρεοκοπία και η κατάρρευση.
Αν η Ευρώπη στηρίξει την Ελλάδα τότε ίσως υπάρξει εκτόνωση στην αγορά.
Αν η Γερμανία όντως αποδεχθεί ένα σχέδιο νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα πρωτίστως θα εκτονωθούν οι βραχυχρόνιες πιέσεις ωστόσο θα είναι ζητούμενο αν και η νέα βοήθεια θα φθάσει για την διάσωση της Ελλάδος.
Η Ελλάδα βρέθηκε σε αδιέξοδο γιατί δανειζόταν περισσότερα από αυτά που παράγει και τα νέα δάνεια δίνουν παράταση του χρόνου ζωής δεν λύνουν το πρόβλημα.
Τουλάχιστον και η παράταση του χρόνου ζωής της οικονομίας θα είναι μια θετική εξέλιξη και το ζητούμενο είναι πως η χώρα θα αξιοποιήσει αυτή την νέα ευκαιρία αν τελικά δοθεί.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον που γεννώνται προσδοκίες αλλά και διαψεύδονται όπως απέδειξε η πρόσφατη εμπειρία το ΧΑ επιχειρεί να αντιδράσει μετά το χθεσινό σφυροκόπημα και η αντίδραση μπορεί να χαρακτηριστεί εντυπωσιακή.
Το ΧΑ στις 1309 μονάδες με άνοδο 5,58% πολύ υψηλότερα από το ψυχολογικό σημείο των 1250 και πάνω από τις 1300 μονάδες. Πλέον ο επόμενος στόχος είναι οι 1350 μονάδες για το ΧΑ.
Η Εθνική με κέρδη 10,61% στα 4,90 ευρώ και την κεφαλαιοποίηση στα 4,68 δις ευρώ.
Η Alpha bank αντέδρασε  με κέρδη 8,59% στα 3,16 ευρώ και την κεφαλαιοποίηση στα 1,688 δις ευρώ.
Ήδη από χθες όταν η μετοχή βρισκόταν στο -9% υποστηρίζαμε ότι σύντομα θα καμφθούν οι πωλητές καθώς ο σχεδιασμός για αμκ δεν είναι της παρούσης αλλά από Φθινόπωρο.
Με κέρδη 10,8% η Eurobank στα 3,18 ευρώ και κεφαλαιοποίηση στα 1,75 δις ευρώ.
Το ΤΤ με κέρδη 8%  στα 2,97 ευρώ λόγω της καλής κερδοφορίας που ανακοίνωσε στο α΄ τρίμηνο του 2011.
Η μετοχή της Proton bank στα 0,55 ευρώ ή άνοδος 12,2% και η κεφαλαιοποίηση στα 34 εκατ ευρώ.
Άλμα 17,35% στα 2,30 ευρώ για την Κύπρου με την κεφαλαιοποίηση στα 2 δις ευρώ λόγω και της στήριξης ρωσικών κεφαλαίων.
Από τον εικοσάρη στο +14,29% η MIG στα 0,56 ευρώ και η Ελλάκτωρ στο +4%, ο Μυτιληναίος στο +9% , ο ΟΠΑΠ στο +4%, ο ΟΤΕ στο +5,8% και ο Τιτάνας στο +2,72%.
Από τους ξένους σήμερα εκδηλώθηκαν αγορές.
Στην Εθνική 450 χιλ από την Citigroup και 360 χιλ από την Deutsche bank
Στην Alpha 240 χιλ από την HSBC και 350 χιλ από την Citigroup.
Στην Eurobank αγορές από την Goldman Sachs 470 χιλ μετοχές
Στην Πειραιώς 320 χιλ από την Credit Suisse και 200 χιλ από την Citigroup.

Κλείνουν τα spreads

Σημαντικό κλείσιμο των spreads σημειώνεται στα ελληνικά ομόλογα στις 1310 μονάδες βάσης από 1337 μονάδες βάσης που ήταν το χθεσινό κλείσιμο. Μέσα στην ημέρα είχαν υποχωρήσει ως τις 1290 μονάδες βάσης για να ανοίξουν εκ νέου στο κλείσιμο στις 1310 μονάδες βάσης.
Οι όγκοι μπορεί να είναι περιορισμένοι αλλά υπάρχει διάθεση να ανέβουν οι τιμές.
Η πτώση των spreads αποδίδεται στο ενδεχόμενο η Γερμανία να στηρίξει τελικά νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.
Στα CDS επίσης παρατηρήθηκε άνοιγμα στην  Ελλάδα 1470 μονάδες βάσης, Πορτογαλία 695 μ.β, και Ιρλανδία 680 μονάδες βάσης.
Το ευρώ λόγω της ανόδου των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και στον απόηχο ότι η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα ανακάμπτει στα 1,4415 δολ.


http://www.bankingnews.gr/bank-insider/item/17043-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BE%CE%B7-%CF%89%CE%B8%CE%B5%CE%AF-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC-%E2%80%93-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%87%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CE%AD%CF%81%CE%B4%CE%B7-25-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%BA%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B5%CF%82-%E2%80%93-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CE%BC%CF%80%CF%84%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-alpha-bank-%E2%80%93-%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B1-spreads-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-1292-%CE%BC%CE%B2

_____________________________________________

προσοχή στα cds

Χ.Α.: Απώλειες 8,73% για τον Γ.Δ. το Μάιο

Απώλειες της τάξης του 8,73% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών το Μάιο, κλείνοντας στις 1.309,46 μονάδες έναντι 1.434,65 μονάδων που είχε κλείσει στο τέλος Απριλίου.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 20 κατέγραψε πτώση 9,5%, ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε με απώλειες 10,4%, ενώ ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,30%.
Τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο σημείωσαν οι εξής μετοχές: Βωβός +110,7%, Αθηνά +90,5%, ΝΕΛ +66,7%, Εμπορική +38,2%, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες +33,3%, τεχνικές Εκδόσεις +32,3%, Δούρος [DURr.AT] Σχετικά άρθρα +31,4%, Marfin Popular Bank +31,3%, Κυριακίδης +25,0% και Μπήτρος [BITr.AT] Σχετικά άρθρα +23,1%.
Στον αντίποδα τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση παρουσίασαν οι ακόλουθες μετοχές: Euromedica -56,3%, AXON [AXOr.AT] Σχετικά άρθρα -44,0%, Fieratex -38,9%, Ιλυδα [ILYr.AT] Σχετικά άρθρα -37,1%, Alapis -36,9%, Entersoft [ENTr.AT] Σχετικά άρθρα -35,7%, Foodlink -34,7%, Intralot [INLr.AT] Σχετικά άρθρα -32,0%, Πήγασος -31,7% και Ridenco [RIDEr.AT] Σχετικά άρθρα -28,6%.
Παράλληλα, όλοι οι επιμέρους δείκτες κινήθηκαν πτωτικά: Ασφάλειες: πτώση 3,4%, Βιομηχανικά Προϊόντα και Υπηρεσίες: πτώση 5,4%, Εμπόριο: πτώση 9,5%, Κατασκευές και Υλικά: πτώση 9,7%, Μέσα Ενημέρωσης: πτώση 1,2%, Πετρέλαιο και Αέριο: πτώση 4,6%, Προσωπικά και Οικιακά Προϊόντα: πτώση 4,7%, Πρώτες ύλες: πτώση 3,3%, Ταξίδια και Αναψυχή: πτώση 12,3%,Τεχνολογία: πτώση 12,0%, Τηλεπικοινωνίες: πτώση 11,4%, Τράπεζες: πτώση 10,2%, Τρόφιμα και Ποτά: πτώση 2,8%, Υγεία: πτώση 19,1%, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας: πτώση 15,10%, Χημικά: πτώση 3,7%, και Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες: πτώση 12,1%.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1984291

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Προσωρινός ανάδοχος για την κατασκευή σχολικών μονάδων

Ολοκληρώθηκε ο τρίτος διαγωνισμός ΣΔΙΤ στον τομέα της σχολικής στέγης με την ανακήρυξη Προσωρινού Αναδόχου για το έργο «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση και Τεχνική Διαχείριση 16 Σχολικών Μονάδων στη Θεσσαλονίκη με ΣΔΙΤ».
Προσωρινός Ανάδοχος ανακηρύχθηκε η εταιρεία «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ», η οικονομική προσφορά της οποίας ανέρχεται σε 85,5 εκ. Ευρώ (καθαρή παρούσα αξία των ετήσιων πληρωμών διαθεσιμότητας).
Ο ανάδοχος θα αναλάβει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και την παροχή υπηρεσιών τεχνικής διαχείρισης (καθαριότητα, φύλαξη, ενεργειακή διαχείριση κ.α.) για περίοδο 27 ετών.
Πρόκειται για τον τρίτο διαγωνισμό για την υλοποίηση σχολικών κτιρίων μέσω ΣΔΙΤ που ολοκληρώνεται φέτος, καθώς έχει προηγηθεί η επιλογή αναδόχου σε δύο ακόμα έργα για την υλοποίηση συνολικά 24 νέων σχολικών μονάδων στην Αττική.
Σημειώνεται ότι στη χρηματοδότηση του έργου, η οποία θα γίνει αποκλειστικά μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων, συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ΕΤΕπ .

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1984084

Νέα επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης

Οι τράπεζες περιορίζουν ολοένα και περισσότερο τις χορηγήσεις τους, τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα νοικοκυριά, όπως δείχνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, με αποτέλεσμα το συνολικό τους χρέος να περιοριστεί στο τέλος Απριλίου στα 253,7 δισ. ευρώ από 257,8 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του έτους.
Από την αρχή του έτους η πιστωτική επέκταση εμφανίζει μείωση κατά περίπου 1%, ενώ τον Απρίλιο σε ετήσια βάση (δηλαδή σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010) καταγράφει πτώση κατά 0,5%. Σημειώνεται, ότι το Μάρτιο η πιστωτική επέκταση εμφάνισε μείωση της τάξεως του 0,4%.
Στις επιχειρήσεις η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη καθώς τον Απρίλιο καταγράφηκε μία καθαρή ροή χρηματοδότησης της τάξεως των 212 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός αύξησης να παρουσιάσει ελαφρά επιτάχυνση στο 1,2% από 1,1% που ήταν τον Μάρτιο. Από τους επιμέρους κλάδους σημαντική αύξηση κατά 6,7% σε ετήσια βάση παρατηρήθηκε στη ναυτιλία καθώς και στον ηλεκτρισμό - φωταέριο κατά 21%. Αντιθέτως, σημαντική μείωση κατά 11,4% εμφάνισε η χρηματοδότηση του κλάδου των μεταφορών.
Στα νοικοκυριά ο ρυθμός χρηματοδότησης σε ετήσια βάση μειώθηκε τον Απρίλιο στο 2,2% από μείωση 2% που εμφάνιζε τον Μάρτιο. Η συνεχής μείωση των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων είχε ως αποτέλεσμα το συνολικό χρέος των νοικοκυριών στο τέλος Απριλίου να υποχωρήσει στα 116,3 δισ. ευρώ από 118,1 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2010. Από αυτά τα 79,7 δισ. ευρώ αφορούσε σε στεγαστικά δάνεια τα οποία σε ετήσια βάση τον Απρίλιο κατέγραψαν μείωση κατά 1,6% (από μείωση 1,4% τον Μάρτιο) και τα υπόλοιπα 34 δισ. ευρώ σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Στην καταναλωτική πίστη η χρηματοδότηση των νοικοκυριών καταγράφει μείωση κατά 4,9% σε σύγκριση με πέρυσι, έναντι μείωσης 4,6% το Μάρτιο.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_31/05/2011_393002

Αλμα 5,58% στο Χ.Α

Αλμα 5,58% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω πληροφοριών για το ενδεχόμενο χορήγησης νέου δανείου στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, o γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.309,46 μονάδες, ενώ η συνολική αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 160,73 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης είχε άνοδο 6,83%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 3,70% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε κέρδη 3,92%.
Ανοδικά κινήθηκε η πλειονότητα των επιμέρους κλαδικών δεικτών, με εξαίρεση τους κλάδους Υγείας (-2,65%), Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-0,73%) και Χημικών (-0,26%).
Μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων ήταν ο τραπεζικός κλάδος, με το σχετικό δείκτη να ενισχύεται κατά 10,06%.
Από το σύνολο των μετοχών που διακινήθηκαν, 130 κατέγραψαν κέρδη, 37 υποχώρησαν και 35 παρέμειναν αμετάβλητες.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1984026

Ενδιαφέρον από εννέα κοινοπραξίες για το σύστημα τηλεματικής σε ΕΘΕΛ-ΗΛΠΑΠ

Εννέα κοινοπραξίες εταιριών υπέβαλλαν φάκελο ενδιαφέροντος στο Δημόσιο Διεθνή Διαγωνισμό για την επιλογή Φορέα Σύμπραξης για το «έργο Μελέτη, Χρηματοδότηση, Εγκατάσταση, Υποστήριξη Λειτουργίας, Συντήρηση και Τεχνική Διαχείριση ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Πληροφόρησης Επιβατών και Διαχείρισης Στόλου για την ΕΘΕΛ και τον ΗΛΠΑΠ με ΣΔΙΤ».

Με την εφαρμογή του συστήματος οι επιβάτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τον ακριβή χρόνο διέλευσης των μέσων μεταφοράς (λεωφορείων και τρόλεϊ σε φωτεινό πίνακα στη στάση, στο κινητό τους τηλέφωνο ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1983870

________________________________

Mια χαρά!!!

Γερμανία: Στο 6% η ανεργία τον Απρίλιο

Στο 6% υποχώρησε το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία τον Απρίλιο από 6,5% που ήταν το Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής αρχής. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 521.000 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Εν τω μεταξύ, οι λιανικές πωλήσεις στη χώρας αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο κατά 0,6%, ενώ σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα σημείωσαν άνοδο 3,6%.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1983720

Γ. Καρατζαφέρης: «Όχι» στην παραχώρηση εθνικών πόρων

Ο Ιούνιος του 2011 θα είναι ο χειρότερος μήνας των τελευταίων δεκαετιών προέβλεψε κατά την ομιλία του σε συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, τονίζοντας παράλληλα ότι η ασυνεννοησία κάνει όλο και πιο επαχθείς τους όρους που μας βάζει η τρόικα.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.
«Το νέο σκληρό πρόγραμμα που μας επιβάλλεται είναι γιατί δε συνεννοηθήκαμε εκ των προτέρων, να πάμε να ψαλιδίσουμε κάποια από αυτά που μας επιβάλλονται ή να βρούμε κάποιες ατραπούς προς διέξοδο», επισήμανε , εκφράζοντας την εκτίμηση ότι όσο οι πολιτικές δυνάμεις δεν συνεννοούνται «τόσο αυτοί θα βρίσκουν φεγγίτες ανοιχτούς από τους οποίους θα εισβάλλουν στη χώρα και θα αφαιρούν εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία».
Εξέφρασε επίσης τις επιφυλάξεις του όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να δώσουμε τους εθνικούς πόρους, όπως το νικέλιο, το λιγνίτη και το νερό. «Τα άλλα, ναι, δεν μπορούμε να κάνουμε και διαφορετικά εδώ που έφτασαν τα πράγματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ», συμπλήρωσε.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1983696

Fitch: Καθοριστική για την Ελλάδα η εξασφάλιση χρηματοδότησης

Τους λόγους της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στο «B+» από «BB+» και της προειδοποίησης για πιθανή νέα υποβάθμιση στο άμεσο μέλλον εξηγεί στην έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
Η περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους χρηματοδοτικούς πόρους που θα εξασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση για το διάστημα μετά το 2012, καθώς και η δυνατότητα αποτροπής μιας πιθανής χρεοκοπίας, υπογραμμίζει στην έκθεσή της η Fitch.
Μεταξύ των παραγόντων που εμπνέουν ανησυχία είναι η τεράστια πρόκληση της ιδιωτικοποίησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015, καθώς ο οίκος αξιολόγησης εκφράζει αμφιβολίες σχετικά την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ανταπεξέλθει στους στόχους της λόγω του τεράστιου πολιτικού κόστους.
Κατά τη γνώμη της Fitch, η έκβαση της συνόδου της ΕΕ στις 24-25 Μαρτίου έχει ενισχύσει τις προσδοκίες στην αγορά για την αναγκαιότητα κάποιου είδους αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Το κλίμα στην αγορά σχετικά με τον κίνδυνο πτώχευσης της Ελλάδας έχει επιδεινωθεί σε βαθμό που η Fitch θεωρεί πλέον απίθανο να καταφέρει η χώρα να βγει στις αγορές έως τον Μάιο του 2013.
Μόνο με τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση σε συνδυασμό με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα κατορθώσει η Ελλάδα να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της στις διεθνείς αγορές, υποστηρίζει η Fitch στην έκθεσή της.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1983687

Ευρωπαϊκές διεργασίες για νέο δάνειο

Τρία σενάρια για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους διακρίνει σε εκτενές άρθρο της η βελγική εφημερίδα De Standaard υπό τον τίτλο «Η τελική πράξη του ελληνικού δράματος». Επικρατέστερο από τα τρία θεωρείται αυτό της χορήγησης ενός νέου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα.
Ο αρθρογράφος της εφημερίδας θεωρεί «ελάχιστα πιθανό» το σενάριο αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας θα σηματοδοτούσε «το τέλος της ευρωζώνης».
Όπως σημειώνεται, αποτελεί πλέον κοινό τόπο ότι η Ελλάδα βρίσκεται «ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία». Ως εκ τούτου, προσθέτει ο αρθρογράφος, καθίσταται αναγκαία η άμεση ανάληψη δράσης από την πλευρά της ΕΕ προκειμένου να αποφευχθεί ένα ντόμινο εξελίξεων που θα παρέσυρε και άλλες χώρες της ευρωζώνης.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1983685

Ευρωζώνη: Στο 2,7% ο πληθωρισμός Μαΐου

Στο 2,7% υποχώρησε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού στην ευρωζώνη το Μάιο από 2,8% που ήταν τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat
Εν τω μεταξύ, το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στο 9,9%, όσο ήταν και το Μάρτιο. Τον Απρίλιο του 2010 βρισκόταν στο 10,2%.
Στην ΕΕ-27, η ανεργία υποχώρησε στο 9,4% τον Απρίλιο από 9,5% το Μάρτιο και 9,7% τον Απρίλιο του 2010.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1983665

Στο διαδίκτυο στοιχεία απόδοσης των ΔΟΥ

Στο διαδίκτυο αναρτήθηκαν από το ΥΠΟΙΚ ιστοσελίδες με αναλυτικά στοιχεία της απόδοσης των ΔΟΥ στο χειρισμό υποθέσεων που τους έχουν ανατεθεί από τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου.
Τα στοιχεία είναι διαθέσιμα συγκεκριμένα μέσω του δεσμού http://www.gsis.gr/doyaudit/ και σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών θα ενημερώνονται τακτικά. Οι υποθέσεις που αναφέρονται αφορούν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν εντοπιστεί μέσω διασταυρώσεων παραβατικής φορολογικής συμπεριφοράς και άλλων στοχευμένων δράσεων.
Οι πίνακες που έχουν αναρτηθεί περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων για κάθε ΔΟΥ τα στοιχεία της τελευταίας εργάσιμης ημέρας, του τελευταίου δεκαημέρου, και το σύνολο από την 1-1-2011.
Όπως επισημαίνει στη σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο, η δημοσίευση των παραπάνω στοιχείων προάγει τη διαφάνεια στη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, καθώς επιτρέπει στους φορολογούμενους πολίτες να ενημερώνονται άμεσα για τον αριθμό των διασταυρώσεων και άλλων ενεργειών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, καθώς και την πορεία των εσόδων ανά ημέρα.

 http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1983656

Μνημόσυνο ΙΙ

Σήμερα η αγορά δείχνει να επιβεβαιώνει το κλείσιμο της συμφωνίας.
"Στο τέλος, το Ταμείο θα δανείσει τα χρήματα. Η Ελλάδα, η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα συμφωνήσουν σε ένα καινούριο πρόγραμμα. Οι Έλληνες θα δώσουν νέες υποσχέσεις και οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα δεχτούν πιο ευέλικτους όρους" υποστήριξε ο οικονομολόγος Ανταμ Λέρικ του ανεξάρτητου ινστιτούτου μελετών American Enterprise Institute, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο το Σάββατο.
Εχθές οι Γερμανοί είχαν σε πρωτοσέλιδο τη κατάσταση: Πολιτικοί και ΕΚΤ πιέζουν για συναίνεση στο νέο πρόγραμμα λιτότητας – Η αναδιάταξη δεν είναι πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων – Αποκλείεται η χρεοκοπία
Η DB το είχε γράψει: «Σίγουρη» η εκταμίευση της 5ης δόσης από ΔΝΤ - όχι όμως νωρίτερα από τον geokalp 

Νέο Δάνειο
Από τη μία έχουμε τη πλήρη επαλήθευση ότι το ΔΝΤ μπορεί να γέρασε αλλά μυαλό δεν έβαλε καθώς το Μνημόσυνονιο απέτυχε και όχι η Ελλάς τους στόχους της - από την Ιρλανδία το μαθαίνουμε αυτό, εκτός των προφανών λόγων (υφεσιακό σπιράλ κλπ), διότι δεν υπήρχε εγγυημένη χρηματόδοτηση για το (τριετές) πρόγραμμα.
Η χρηματοδότηση δείχνει ότι θα καλύπτει 2011-2012-2013, με κάτι σε (νέο) δάνειο, είτε περί τα €65δισ. είτε ένα μικρότερο δάνειο με κάποια συμφωνία διακράτησης ομολόγων - ενδέχεται να αφορά ΜΟΝΟ τις ελληνικές τράπεζες με τη δημιουργία μιας bad bank.
Πλέον, η προσοχή θα εστιαστεί στο τι ακριβώς θα γίνει ώστε να λυθεί οριστικά το θέμα αυτό, ενδεχόμενα μετά το 2013.Θα τα καταφέρουν τον Ιούνιο; Δύσκολα... Ας περιμένουμε πρώτα την 6η Ιουνίου - έκτακτο eurogroup.
Βέβαια, οι Αμερικάνοι έχουν εμπιστοσύνη(!) στην Ευρώπη για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος.

Μνημόσυνονιο ΙΙ
ΤΟ ΕΘΝΟΣ  βγήκε με πρωτοσέλιδο στις 24/5: Σοκ & δέος για τη ζωή όλων των Ελλήνων: τίποτα πια δεν είναι ίδιο στην Ελλάδα. Και το αύριο δεν θα θυμίζει σε τίποτα το χθες, είτε η κυβέρνηση πετύχει είτε αποτύχει. Μεγάλες αλλαγές - σοκ αλλάζουν το κοινωνικό ανάγλυφο της χώρας, όπως τουλάχιστον αυτό διαμορφώθηκε από το 1974 και μετά
Η συναίνεση φαίνεται ότι πέρασε, από τη μία για τον ανεξάρτητο οργανισμό αποκρατικοποιήσεων ΔΕΚΟ (ΑΣΕΠ απολύσεων) και από την άλλη, μέσω μειωμένων ΦΠΑ σε 20%-10%. Δυστυχώς, συναίνεση υπάρχει και για τα αυθαίρετα και τις πισίνες... Δεν μάθαμε - ακόμα τίποτα - για την είσπραξη των φόρων διαμέσου επιτροπείας της ΕΕ...
Aπό τους Αυστριακούς μαθαίνουμε (sic) ότι η Ελλάς θα είναι υπό εποπτεία κατά τη διάρκεια μιας μακροχρονης δημοσιονομικής εξυγίανσης [=2011 + Μεσοπρόθεσμο = 2015 Επιτροπεία ή ΔΟΕ / 2011 + δυνατότητα επιμήκυνσης ΔΝΤ 12 = 2023 Εποπτεία ή Λογιστικός Έλεγχος / 15ετές Σχέδιο Μάρσαλ = 2026 ή ελληνική προσαρμογή ως μια 10ετή διαδικασία].
Θα μάθουμε τις επόμενες μέρες το σύνολο του λογαριασμού - μια γεύση από Τα Νεα ή Το Βημα, ΜΜΕ, τα οποία κατέχουν τις εκθέσεις και διαρρέουν μόνο όσα γουστάρουν..
Οι χθεσινές δηλώσεις Δρούτσα (περί βο(υ)λευτών και των προνομίων τους) ενδέχεται να μας διαφωτίσει σε σχέση με το τι θα πρέπει να περιμένουμε... ενώ οι χθεσινές εκλογές στην Ιταλία μας δείχνουν τι παθαίνουν όσοι κυβερνούν σ'αυτή τη συγκυρία.

Τελικά πως έκλεισε η συμφωνία;
Οι Ευρωπαίοι, η ΕΚΤ ή το ΔΝΤ-χωρίς-DSK είχαν την ιδέα;
Τα δημοσιεύματα από τη Γερμανία λένε ότι το ΔΝΤ ξεκίνησε το γαϊτανάκι των ευθυνώνΤο ΔΝΤ επαναλαμβάνει πως για να συνεχίσει να συγχρηματοδοτεί την Ελλάδα απαιτούνται διαβεβαιώσεις από την ΕΕ ότι δεν θα προκύψει κενό χρηματοδότησης τους επόμενους δώδεκα μήνες.
Θα μου έκανε εντύπωση εάν το ΔΝΤ άλλαζε στάση "κατά μας", θα κατέρριπτε τη θεωρία της συννενόησης ΔΝΤ/DSK-ΓΑΠ τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2009.

Σημαντική πτώση του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο

Σημαντική πτώση σημείωσε το Μάρτιο ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών, χωρίς τα καύσιμα κατά το μήνα Μάρτιο 2011, σε σύγκριση με το δείκτη του Μαρτίου 2010, σημείωσε μείωση 15,5%, έναντι αύξησης 11,0%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.
Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών, με τα καύσιμα, κατά το μήνα Μάρτιο 2011, σε σύγκριση με το δείκτη του Μαρτίου 2010, σημείωσε μείωση 13,2%, έναντι αύξησης 14,5%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009. Ο Δείκτης Όγκου, χωρίς τα καύσιμα, κατά το μήνα Μάρτιο 2011, σε σύγκριση με το δείκτη του Μαρτίου 2010, σημείωσε μείωση 17,7%, έναντι αύξησης 10,6%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.
Ο Δείκτης Όγκου, με τα καύσιμα, κατά το μήνα Μάρτιο 2011, σε σύγκριση με το δείκτη του Μαρτίου 2010, σημείωσε μείωση 17,5%, έναντι αύξησης 9,7%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.

http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1503677&nt=103

ΆΝΟΔΟΣ (ποιοι πέφτουν είπαμε;)

ΕΥΡΩ
Μεγάλη άνοδο καταγράφει το ευρωπαϊκό νόμισμα την Τρίτη καθώς οι διεθνείς επενδυτές γίνονται ολοένα και πιο αισιόδοξοι σχετικά με την εύρεση λύσης στο πρόβλημα χρηματοδότησης της Ελλάδας, κάτι το οποίο αποτυπώνεται τόσο στην αγορά νομισμάτων όσο και σε αυτήν των ομολόγων. Το ευρωπαϊκό νόμισμα κινείται στο 1,44 έναντι του δολαρίου καταγράφοντας ισχυρή ημερήσια ανοδική τάση.
http://www.xrimanews.gr/agores/8411-anodos-toy-eyrw-sthn-aisiodoksia-gia-lysh-sto-ellhniko-problhma

ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Ανοδικά κινούνται τα ελληνικά ομόλογα την Τρίτη
τόσο τα βραχυπρόθεσμα όσο και τα μακροπρόθεσμα ομόλογα 
http://www.xrimanews.gr/agores/8413-anodos-twn-ellhnikwn-omologwn-kai-twn-eyrwpakwn-trapezwn-sthrizei-to-xa

ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Σημαντική άνοδο κατέγραψαν τα χρηματιστήρια της Ασίας την Τρίτη με την επενδυτική αισιοδοξία να μεταφέρεται και στην Ευρώπη όπου όλοι οι βασικοί δείκτες ενισχύονται καθώς η βεβαιότητα για λύση στο ελληνικό πρόβλημα χρηματοδότησης αυξάνεται με τους επενδυτές να θεωρούν πως οι χώρες της ΕΕ θα συμφωνήσουν μέσα στον Ιούνιο σε νέα βοήθεια για την Ελλάδα.
Ο Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,99% ενώ οι DAΧ, CAC και FTSE ενισχύονται περισσότερο από 1,00% με το δείκτη Stoxx 600 να κερδίζει 0,70%.
http://www.xrimanews.gr/agores/8412-shmantikh-anodos-sth-diethnh-xrhmatisthriakh-agora

ΧΑ
Την δική του αγανάκτηση δείχνει το ΧΑ την Τρίτη, με το ΓΔ να καταγράφει εντυπωσιακά κέρδη που ξεπερνούν το 3,50% στις 12:00 Ελλάδας, καθώς οι επενδυτές φαίνεται αν συνειδητοποιούν πως οι πωλήσεις πανικού στις οποίες προέβησαν τις τελευταίες ημέρες δεν είχαν ουσιαστικό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό έδαφος. Το XrimaNews.gr παρουσίασε σε αποκλειστικότητα στοιχεία που δείχνουν πως το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η 5η δόση (ή η 1η ενός νέου μνημονίου) θα δοθεί κανονικά, αφού η ελληνική πλευρά έχει συμφωνήσει σε οτιδήποτε έχει ζητηθεί από την Τρόικα, ενώ η ευρωπαϊκή πλευρά εξυπηρετείται περισσότερο με τη συνέχιση του προγράμματος στήριξης παρά με τη διακοπή της.
http://www.xrimanews.gr/agores/8425-xaganakteiste

Xαλαρώνει η Γερμανία

Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να μαλακώσει την αντίδρασή της, αναφορικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε να διευκολύνει την έγκριση του νέου πακέτου στήριξης , σύμφωνα με την WSJ.

Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει την αντίστασή της, αναφορικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε να διευκολύνει την έγκριση του νέου πακέτου στήριξης για την χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ.
H εφημερίδα, που επικαλείται αξιόπιστες πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις, αναφέρει ότι το Βερολίνο σκέφτεται να δανείσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, ακόμα και χωρίς βραχυπρόθεσμη συμμετοχή ομολογιούχων, ώστε να βοηθήσει τη χώρα να μην ξεμείνει από ρευστότητα στα μέσα Ιουλίου.
Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι γνώριζαν ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει έλλειψη ρευστότητας και θα χρειαζόταν περίπου 30 δισ. ευρώ, ακόμα και μετά το πακέτο των 110 δισ. που έλαβε ως βοήθεια πέρσι. Ωστόσο είναι δύσκολο να επιτευχθεί η συμφωνία για το πώς θα καλυφθεί αυτό το κεντό, μιας και οι πολιτικές αντιρρήσεις στη Β. Ευρωπη για τα πακέτα στήριξης σε αδύναμες χώρες όπως η Ελλάδα αυξάνονται.
Η Γερμανία έχει εδώ και εβδομάδες αντιληφθεί ότι οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων πρέπει να εμπλακούν σε όποια λύση αναφορικά με την ελληνική κρίση χρέους. Ωστόσο η ΕΚΤ αντιτίθεται σθεναρά στην όποιας μορφής αναδιάρθρωση.
Εν τω μεταξύ το ΔΝΤ ζητά σαφήνεια αναφορικά στην χρηματοδότηση της Ελλάδας το 2012, πριν παράσχει χρήματα για να "βγάλει" η χώρα το καλοκαίρι.

Η απόφαση για το πώς θα λάβει η χώρα χρήματα από το νέο πακέτο, θα ληφθεί, σύμφωνα με την WSJ, ως το τέλος Ιουνίου.
http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=298661&nt=108&lang=1

___________________________________________

Η Γερμανία;
Πήρε σχεδόν ότι ήθελε...

Ισχυρή άνοδος στο Χ.Α.

Έντονα ανοδικά κινείται σήμερα ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης, εν μέσω αισιοδοξίας για χορήγηση νέου δανείου από την ΕΕ στην Ελλάδα για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών το 2012.
Ο Γ.Δ. [.ATG] Σχετικά άρθρα ενισχύεται αυτή την ώρα (11:03) κατά 2,71% στις 1.273,84 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 14,84 εκατομμύρια ευρώ.
Σε θετικό έδαφος βρίσκονται όλοι οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες, με επικεφαλής τις τράπεζες οι οποίες κερδίζουν 3%. Σημαντική άνοδος 4,5% για Eurobank [EFGr.AT] Σχετικά άρθρα , 8,2% για Proton Bank [PRBr.AT] Σχετικά άρθρα , 3,8% για ΕΤΕ και 3,3% για Τ.Τ.
Από τις μετοχές που διακινούνται, οι 55 ενισχύονται, οι 13 υποχωρούν και οι 9 παραμένουν αμετάβλητες.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1983606

_____________________________________________

Για να δούμε τη συναίνεση!

Οι Financial Times χλευάζουν την ελληνική κυβέρνηση

ZZ
Η ηλεκτρονική σελίδα των Financial Τimes αναστάτωσε χθες το πρωί την Αθήνα, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή ξένη παρέμβαση στην ελληνική οικονομία», ως αντάλλαγμα για τη χορήγηση νέου δανείου διάσωσης από τους εταίρους μας. Συμφωνία, η οποία θα οδηγήσει σε πρωτοφανή ξένη παρέμβαση στην ελληνική οικονομία, συμπεριλαμβανομένης διεθνούς εμπλοκής στη διαδικασία είσπραξης φόρων και ιδιωτικοποίησης περιουσιακών στοιχείων, διαπραγματεύονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες με την κυβέρνηση Παπανδρέου, επισημαίνεται στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Financial Τimes.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, άνθρωποι πέριξ των διαπραγματεύσεων δήλωσαν ότι το πακέτο θα περιλαμβάνει έναν ακόμα γύρο μέτρων λιτότητας, καθώς και κίνητρα, ώστε οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων να μην τα πουλήσουν στη λήξη τους και να αποδεχθούν την αποπληρωμή τους αργότερα. Εντάξει... Αυτά είναι γνωστά. Ωστόσο, η ερμηνεία όλων αυτών από τους Financial Times είναι εξαιρετικά ουσιαστική.
Επιπροσθέτως, σημειώνουν οι Financial Τimes, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να είναι αντίθετη στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που θα μπορούσε να θεωρηθεί credit event - δηλαδή να χαρακτηριστεί χρεοκοπία. Ομως, ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος, που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε πως οι αντιρρήσεις της ΕΚΤ μπορούν να καμφθούν εάν ο «ανασχεδιασμός» (reprofiling) του χρέους του ελληνικού χρέους δομηθεί σωστά!
Mια ριζική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα απέβαινε τόσο δαπανηρή για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ώστε θα κατέβαλλε κάθε τίμημα για να την αποφύγει, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διατηρήσει την Ελλάδα με μηχανική υποστήριξη στη ζωή για πολλά χρόνια. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί εξαιτίας της φημολογίας ότι η Αθήνα ενδεχομένως να αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το δημόσιο χρέος των 327 δισ. ευρώ, επιλέγοντας μία ή περισσότερες εναλλακτικές, όπως το να παρατείνει τη λήξη των ομολόγων, να μειώσει το επιτόκιο ή το κεφάλαιο. Στον στρατό των οικονομολόγων, συμβούλων, εμπειρογνωμόνων και ειδικών που μιλούν σχεδόν από την αρχήγια αναπόφευκτη αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους με νέο δάνειο, το βαρύ πυροβολικό του διεθνούς Τύπου έχει ξεσπαθώσει με επικεφαλής τον Economist, τους Financial Times και το Der Spiegel. Η λογική τους είναι κοινή και απλή – στην ουσία λένε όσα κατά καιρούς έχουν γραφεί και σε αυτήν τη στήλη.
Ευτυχώς, ξανά ένα ακόμη δημοσίευμα μας άνοιξε τα μάτια για την εφιαλτική μυστική οικονομική διπλωματία των Γιώργου Παπανδρέου και Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Πάντως, από τον ορυμαγδό των πληροφοριών έμαθαν όλοι ότι η Αθήνα χρειάζεται επειγόντως επιπρόσθετη βοήθεια προκειμένου να μπορέσει να αναπνεύσει. Ομως, πώς θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι προς το παρόν άγνωστο, προσθέτει.
Καθώς το Μνημόνιο πάει να γίνει η ταφόπλακα της οικονομίας, το ζητούμενο είναι τα πολιτικά ανακλαστικά της κοινωνίας. Η κυβερνητική πολιτική των τελευταίων δώδεκα μηνών τα θυσίασε όλα προκειμένου να πιάσουμε τους δήθεν στόχους του Μνημονίου. Τους μισθωτούς του δημόσιου τομέα και τους συνταξιούχους, που έφαγαν στο κεφάλι τις περικοπές. Την πραγματική οικονομία, που έκανε βουτιά στο κενό. Τον ιδιωτικό τομέα, όπου έχουμε λουκέτα και απολύσεις. Αυτό ήταν το τίμημα. Ομως, αυτό που ενδιαφέρει την ελληνική κοινή γνώμη είναι μια πολιτική που εδώ και πολύ καιρό έχει ταυτότητα: Μεταρρύθμιση παντού. Και αυτό αδυνατεί να το υλοποιήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου. Οι Γερμανοί το έχουν συνειδητοποιήσει και επιδιώκουν τώρα την παραίτηση αυτή της κυβέρνησης. Το έλλειμμα της κυβερνήσεως είναι απλούστατα βαθιά πολιτικό. Ανίκανη η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της οικονομικής συγκυρίας με όρους πολιτικούς, καταφεύγει σε αρχέτυπες μορφές σύγκρουσης, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία ψευδώς για κακοδιαχείριση εξωπραγματικών διαστάσεων. Και ο Αντώνης Σαμαράς επικρίνεται κακώς διότι δεν στηρίζει τις κυβερνητικές πολιτικές.
Η συνταγή που επιβλήθηκε βυθίζει τη χώρα σε ύφεση και μάλιστα σε μεγαλύτερη ύφεση από αυτήν που προβλεπόταν. Η ύφεση αυξάνει το βάρος του χρέους. Ως εκ τούτου, η χώρα δεν μπορεί να επιστρέψει στις αγορές για δανεισμό, κάτι που ήταν εξ αρχής ο βασικός στόχος της προσπάθειας. Ετσι, προκύπτει ένα «καθοδικό σπιράλ», το οποίο επιδεινώνεται και από την περιορισμένη απόδοση της δημοσιονομικής προσαρμογής (το έλλειμμα του 2010 αποδεικνύεται αρκετά υψηλότερο από το αναμενόμενο), αλλά και από την ουσιαστική ανακοπή των μεταρρυθμίσεων.

_________________________________________

Ζέζα σύμφωνώ και μαζί σου και με τον Σαμαρά. Όμως, δεν ακούω ούτε διαβάζω λύσεις. Και ο λόγος είναι πολύ απλός, τον γράφει σε μια στήλη σήμερα κάπου κοντά σου ο Κρούγκμαν: ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ!
Έχει χαθεί κάθε επαφή με την πραγματική πραγματικότητα (sic) και η μόνη ασχολία είναι να βουλώνονται τρύπες, οι οποίες δεν σταματούν να δημιουργούνται καθώς έτσι ..παίζεται το παιχνίδι!
Στη τελική, όπως συνέβαινε πάντοτε, ο καθείς είναι μόνος του, είτε κράτος είτε κυβέρνηση είτε αντιπολίτευση είτε πολίτης σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε την λύση από τους εξωγήινους, εντός πλανήτη δε φαίνεται κάτι...

New Deal για τη μείωση της ανεργίας

Tου Paul Krugman / The New York Times

Η ανεργία είναι τρομερή μάστιγα για μεγάλο μέρος του δυτικού κόσμου. Σχεδόν 14 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι άνεργοι και εκατομμύρια ακόμα σε καθεστώς ημιαπασχόλησης ή σε θέσεις όπου δεν αξιοποιούν τα προσόντα τους. Σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα: το 21% των Ισπανών είναι άνεργο. Και η κατάσταση δεν δείχνει να βελτιώνεται γρήγορα. Η τραγωδία συνεχίζεται και σε έναν ορθολογικό κόσμο το τέλος της θα ήταν η υπ’ αριθμόν 1 οικονομική προτεραιότητά μας. Και όμως, σε αμφότερες τις όχθες του Ατλαντικού, άπαντες συμφωνούν ότι τίποτα δεν μπορεί ή δεν πρέπει να γίνει για τις θέσεις εργασίας. Πληθώρα οι δικαιολογίες για την αδράνεια, μασκαρεμένες με τη γλώσσα της σοφίας και της ευθύνης.
Πρέπει, λοιπόν, κάποιος να πει το προφανές: η επινόηση τρόπων να μην επανέλθουν οι άνεργοι στην αγορά εργασίας δεν είναι ούτε σοφή ούτε υπεύθυνη. Για ποιες δικαιολογίες μιλώ; Παράδειγμα, η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για τις προοπτικές της οικονομίας. Ο ΟΟΣΑ μπορεί να μην έχει άμεση αρμοδιότητα χάραξης πολιτικής, όμως αυτά που λέει αντικατοπτρίζουν τη γνώμη της ευρωπαϊκής ελίτ. Και τι λέει για την υψηλή ανεργία των μελών του; «Το περιθώριο αντιμετώπισης αυτών των περίπλοκων προκλήσεων με μακροοικονομικές πολιτικές έχει σε μεγάλο βαθμό εξαντληθεί». Ο γενικός γραμματέας του καλεί, αντιθέτως, τις χώρες να εστιάσουν σε μακροχρόνιες μεταρρυθμίσεις, που ελάχιστα θα επιδράσουν στη σημερινή κατάσταση στην απασχόληση.
Πώς, άραγε, γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για πολιτικές που θα επαναφέρουν τους άνεργους στην αγορά εργασίας; Ο γενικός γραμματέας δεν αποκαλύπτει – και η ίδια η έκθεση ούτε καν προτείνει πιθανές λύσεις. Απλώς υπογραμμίζει τους κινδύνους, όπως τους βλέπει, της όποιας απόκλισης από την ορθόδοξη πολιτική.
Τότε, όμως, ποιος ομιλεί σοβαρά σήμερα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας; Στις ΗΠΑ, ούτε οι Ρεπουμπλικανοί ούτε η κυβέρνηση Ομπάμα. Ωστόσο, το γεγονός ότι κανείς σε θέση εξουσίας δεν το κάνει δεν σημαίνει και ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Θυμηθείτε, οι άνεργοι δεν είναι άνεργοι γιατί δεν θέλουν να δουλέψουν ούτε γιατί δεν έχουν προσόντα. Θυμηθείτε, μόλις πριν από τέσσερα χρόνια ο δείκτης ανεργίας ήταν κάτω από 5%.
Πυρήνας του οικονομικού προβλήματός μας είναι, αντιθέτως, το χρέος –κυρίως τα στεγαστικά δάνεια– που συγκέντρωσαν τα νοικοκυριά κατά τη φούσκα της περασμένης δεκαετίας. Τώρα που έσκασε η φούσκα, το χρέος δρα ως τροχοπέδη για την οικονομία, αποτρέποντας την πραγματική ανάκαμψη της απασχόλησης. Για το θέμα αυτό, πολλά θα μπορούσαν να γίνουν. Ας πούμε, θα μπορούσαμε να έχουμε προγράμματα τύπου WPA (σ.σ. της Υπηρεσίας Δημοσίων Εργων υπό το Νιου Ντιλ στις ΗΠΑ) που θα προωθούσαν την απασχόληση ανέργων σε χρήσιμα έργα όπως η οδοποιία – και θα βοηθούσαν, με την αύξηση των εισοδημάτων, τα νοικοκυριά στην εξόφληση των χρεών τους. Ή ένα σοβαρό πρόγραμμα τροποποίησης δανείων, που θα μείωνε τα χρέη των ιδιοκτητών κατοικιών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να ανεβάσουμε τον πληθωρισμό στο 4% που κυριαρχούσε στη δεύτερη θητεία του Ρόναλντ Ρέιγκαν, περιορίζοντας το πραγματικό χρέος.
Υπάρχουν λοιπόν πολιτικές που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε για να μειώσουμε την ανεργία. Θα ήταν ανορθόδοξες – το ίδιο όμως είναι και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Και όσοι προειδοποιούν για τους κινδύνους της δράσης, ας εξηγήσουν γιατί θα πρέπει να μας ανησυχούν αυτοί οι κίνδυνοι περισσότερο από τη βεβαιότητα του μαζικού μαρτυρίου, που θα συνεχιστεί αν δεν κάνουμε τίποτα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_31/05/2011_443999

_______________________________________________

O Κρούγκμαν τα περίμενε όλα αυτά και τα λέει αρκετά χρόνια τώρα, τουλάχιστον από το 2007-8...
Το θέμα όμως είναι αυτό που λέει ο ίδιος: κανείς δεν ασχολείται!

Δημόσιο χρέος: Θα φτάσει στο 157% του ΑΕΠ το 2012

Στο 157% του ΑΕΠ θα φτάσει το δημόσιο χρέος το 2012 και θα παραμείνει μέχρι το 130% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνονται στο Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από λίγες ημέρες, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Ναυτεμπορική.
Οι δυσμενείς προοπτικές του χρέους αποτελούν και το βασικό σημείο στο οποίο επικεντρώνεται ο έλεγχος της τρόικας, ώστε να συνταχθεί ειδική έκθεση βιωσιμότητας, η οποία και θα προσδιορίσει τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης του χρέους στην Ευρωζώνη.
www.kathimerini.gr
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_31/05/2011_392881

Ερωτήματα γεννούν τα επιθετικότατα δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ

Μια σειρά πρόσφατων επιθετικών δημοσιευμάτων στον ευρωπαϊκό Τύπο δημιουργεί ερωτήματα για τη σκοπιμότητά τους, καθώς αφ’ ενός διαρρηγνύουν κάθε έννοια ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και αφ’ ετέρου συσπειρώνουν τους ήδη... Aγανακτισμένους Ελληνες κατά των εταίρων στην Ε. Ε., ενισχύοντας τις παγιωμένες πλέον θεωρίες συνωμοσίας στη χώρα μας. Η πιο κραυγαλέα περίπτωση είναι το χθεσινό άρθρο των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». «Η Ελλάδα ετοιμάζεται για επαχθείς όρους προκειμένου να λάβει νέο πακέτο στήριξης», αποκαλύπτει το σχετικό ρεπορτάζ. Με μία πρωτόγνωρη υπερευαισθησία για την ακεραιότητα της χώρας μας, η εφημερίδα κάνει λόγο για «πρωτοφανή παρέμβαση στην ελληνική οικονομία», μεταξύ άλλων μέσα από τη συμμετοχή ξένων παραγόντων στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και στις ιδιωτικοποιήσεις.
Προς επίρρωσιν των αυθαίρετων αυτών συμπερασμάτων, ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου προβλέπει στην ίδια βρετανική εφημερίδα ότι μελλοντικά «θα είναι πολιτικά απαράδεκτη μία Eυρωπαϊκή Eνωση στην οποία εθνικές κυβερνήσεις και κοινοβούλια θα ασκούν πλήρη εθνική κυριαρχία». Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 27 Μαΐου, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ είχε εξοργίσει σύσσωμο το ελληνικό κομματικό σύστημα, δηλώνοντας ότι αν δεν υπάρξει συναίνεση της αντιπολίτευσης, δεν θα δοθούν χρήματα από την Ολλανδία στην Ελλάδα. Το εκβιαστικό δίλημμα μπορεί να διατυπώθηκε εξίσου πιεστικά και από άλλες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, κατ’ ιδίαν, όμως, σε τηλεφωνικές συνομιλίες και επαφές του ηγέτη της Ν. Δ. Αντώνη Σαμαρά κυρίως με στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Τα προσχήματα τηρήθηκαν στις περισσότερες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα μόνο το ολλανδικό τελεσίγραφο να ηχεί σαν ωμή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.
Στο μεταξύ, μόλις χθες ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε «σπέκουλα» με συνεχή ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά την έκθεση της τρόικας. «Θα πρέπει να περιμένουμε την ανάλυση της επιτροπής ελέγχου και «μέχρι τότε, θα κάνει καλό σε όλους τους εμπλεκομένους να μη διατυπώνουν εικασίες», πρόσθεσε. Η σεναριολογία, όμως, έχει γίνει εσχάτως το αγαπημένο άθλημα των γερμανικών εφημερίδων με εύκολο θύμα την Ελλάδα.
«Θα καταρρεύσει η Ελλάδα από την οικονομική κρίση;», αναρωτιόταν στις 27 Μαΐου η γερμανική ταμπλόιντ εφημερίδα «Μπιλντ», επικαλούμενη την καθιερωμένη έκθεση της CIA «The world factbook». Αν ανατρέξει κανείς στην έκθεση, θα διαπιστώσει πως η αμερικανική υπηρεσία προβλέπει ότι «η επέκταση της κοινωνικής αναταραχής θα μπορούσε να υπονομεύσει την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, οδηγώντας σε ενδεχόμενες λεηλασίες και πράξεις βίας». Η διατύπωση, φαίνεται, κρίθηκε κάπως υποτονική από την «Μπιλντ», που φρόντισε να την διανθίσει με δραματικότερους τόνους και τα απαραίτητα σημεία στίξης. «Η αμερικανική CIA προειδοποιεί πως η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη στο χρεοκοπημένο κράτος! Στην έκθεση εκτιμάται ότι θα κλιμακωθούν οι σοβαρές αναταραχές και γίνεται λόγος για πιθανή εκτροπή», έγραψε.
Περί πραξικοπήματοςΑκολούθησε το γνωστό «χαλασμένο τηλέφωνο», καθώς η τουρκική «Χουριέτ» έσπευσε την επομένη να αναδημοσιεύσει την εκδοχή της «Μπιλντ» για την έκθεση της CIA, δηλαδή ότι η αμερικανική υπηρεσία ανησυχεί για τον κίνδυνο στρατιωτικού πραξικοπήματος. Η διαστρέβλωση, μάλιστα, έγινε τίτλος: «Εκθεση: στρατιωτικό πραξικόπημα πιθανό στην Ελλάδα» τιτλοφορείται το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας. «Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η έκθεση της CIA μιλάει για την πιθανότητα στρατιωτικού πραξικοπήματος, αν η κατάσταση γίνει πιο σοβαρή και ανεξέλεγκτη», έγραψε η «Χουριέτ».
Τη στιγμή που ένα κομμάτι των «Αγανακτισμένων» προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση τραγουδώντας τον Eθνικό Yμνο, κυματίζοντας την ελληνική σημαία και φωνάζοντας συνθήματα κατά των πολιτικών για εσχάτη προδοσία, το Newsweek παρατηρεί στο τελευταίο του τεύχος: «Eλληνική εφημερίδα έγραψε πως η Γερμανία έχει μετατρέψει τις χρεωμένες χώρες σε αποικίες του Τέταρτου Ράιχ και την Ευρώπη σε ένα οικονομικό Νταχάου».
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_31/05/2011_444044

Εθελούσια διακράτηση ομολόγων 14,5 δισ. από τις τράπεζες

Με ευνοϊκούς όρους για το ελληνικό δημόσιο προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιμήκυνση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου ύψους 14,5 δισ. ευρώ, τα οποία κατέχουν οι τράπεζες, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα χρειαστεί η αποπληρωμή των 45,5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 60 δισ. ευρώ εγχώριων ομολόγων που λήγουν φέτος και το 2012.

Ο προνομιούχος μέτοχος των ελληνικών τραπεζών, το ελληνικό δημόσιο, για κάθε ομόλογο που θα λήγει για τα έτη 2011 και 2012 στα χαρτοφυλάκια των πιστωτικών ιδρυμάτων, θα προχωρά στην έκδοση νέων ομολόγων ισόποσης ονομαστικής αξίας, τα οποία θα έχουν συγκεκριμένους αποδέκτες. Αγνωστη παραμένει προς το παρόν η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί. Δηλαδή, εάν η τιμολόγησή του θα είναι σύμφωνη με εκείνη που λήγει, ή με τα σημερινά δεδομένα.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν πριμοδοτηθεί αρκετά από το ξεκίνημα της κρίσης, στο τέλος του 2008, τόσο μέσω της ενίσχυσης κεφαλαίων, όσο και μέσω κρατικών εγγυήσεων, αλλά και με την άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Κούρεμα»
Από την άλλη πλευρά, με την επιμήκυνση αυτή, οι ελληνικές τράπεζες... επιμηκύνουν και τους κινδύνους που προκύπτουν από ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος μέχρι τη λήξη των νέων ομολόγων. Παράλληλα, στερούνται ισόποσης ρευστότητας, με την οποία θα μπορούσαν να «ξεχρεώσουν» μέρος από τα περίπου 87 δισ. ευρώ που αντλούν από την ΕΚΤ για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους.
Ετσι, θα συνεχίζουν να κατευθύνουν τα νέα ομόλογα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (όπως τα προηγούμενα), πληρώνοντας επιτόκιο 1,25% και αντλώντας μειωμένο κεφάλαιο κατά 10%-15% (ανάλογα με το χρόνο λήξης), από την τιμή της δευτερογενούς αγοράς.
Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να έχουν μειώσει μέσα σε αυτήν τη διετία την έκθεσή τους σε ομόλογα στα περίπου 38,5 δισ. ευρώ από τα περίπου 53 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο σύνολο των ομολόγων των ελληνικών τραπεζών.
Η σημαντική υποχώρηση των μετοχών των τραπεζών χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σχετίζεται σύμφωνα με αναλυτές και με την πεποίθηση των επενδυτών πως οι παραπάνω εξελίξεις θα οδηγήσουν και σε νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στον κλάδο.
Αγροτική-Αlpha
Ηδη τρέχει η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ παράλληλα στις 21 Ιουνίου, η Alpha Bank πρόκειται να ζητήσει εξουσιοδότηση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως 3,45 δισ. ευρώ και Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου, ύψους 345 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο, προετοιμάζεται για την περίοδο που θα επιτευχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας. Η κυβέρνηση τείνει στην απόφαση δημιουργίας μίας «bad bank», η οποία θα συγκεντρώνει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που επιβαρύνουν τα ενεργητικά των τραπεζών.
Εξυγίανση
Ετσι, τα «κακά» δάνεια θα απομακρύνονται και ο ισολογισμός των τραπεζών θα εξυγιαίνεται. Με αυτόν τον τρόπο, θα απελευθερωθούν κεφάλαια προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία (υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν να αντλούν κεφάλαια ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).
Και τούτο, είναι αναγκαίο λένε τραπεζικά στελέχη, αφού η χώρα δε θα έχει μπορέσει να «βγει» στις αγορές για δανεισμό και επομένως ούτε και οι τράπεζες.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=111319167

Μειώνεται ο ΦΠΑ. «Κλείδωσε» το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

«Ωρα μηδέν» για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα βρίσκονται στην τελική ευθεία και ίσως σήμερα να έχουμε οριστική κατάληξη και ανακοινώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», η κυβέρνηση πήρε το «πράσινο φως» για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 23% σε 20% και από 13% σε 10% με στόχο να επιτευχθεί διακομματική συναίνεση, τουλάχιστον με τη ΝΔ, που θέτει ως προαπαιτούμενο τη μείωση της φορολογίας για να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων. Την ίδια, όμως, ώρα με πολύ σκληρούς όρους «κλείδωσε» το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έως το 2015, με τη σύσταση ανεξάρτητου φορέα και την επίσπευση των κινήσεων σε μεγάλες εισηγμένες ώστε να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα την κρίσιμη διετία 2012-2013.
Προς πώληση οδεύουν λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, ενώ εντός του Ιουνίου πωλείται πάση θυσία το 10% ίσως και το 16% του ΟΤΕ και ανοίγει ο δρόμος για μαζικές πωλήσεις κρατικών ακινήτων, καθώς έως το τέλος του έτους υπάρχει δέσμευση να έχουν οριστεί επακριβώς χρήσεις γης. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ανέφερε ότι το αργότερο μέχρι την Τετάρτη θα έχει κλείσει η διαπραγμάτευση ευνοϊκά, ώστε να εκταμιευτεί κανονικά η πέμπτη δόση στα τέλη Ιουνίου.
Εκπληξη από ΦΠΑ
Σενάρια για τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 23% στο 20% και από 13% στο 10% εξετάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα δεν φαίνεται να έχει αντιρρήσεις στο να «χαμηλώσει» ο ΦΠΑ, μέτρο που εκτιμάται ότι θα δώσει μία «ανάσα» στην αγορά που πλήττεται από την ύφεση και τη μείωση της κατανάλωσης. Η απώλεια εσόδων που θα προκύψει στην περίπτωση μείωσης των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες προτείνεται να αντισταθμιστεί από τη μετάταξη των υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον υψηλό. Tο σχέδιο για τη μείωση του ΦΠA
Στο 20% από 23%
Mείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠA από 23% σε 20% που επιβάλλεται σε: ενδυση - υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, έπιπλα - είδη οικιακής χρήσης.
Στο 10% από 13%
Mείωση του χαμηλού συντελεστή ΦΠA από 13% σε 10% που επιβάλλεται σε: τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, εισιτήρια.
Υπηρεσίες εστίασης
Mετάταξη των υπηρεσιών εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κ.α.) στον υψηλό συντελεστή ΦΠA. Eξετάζεται η μετάταξη στον υψηλό ΦΠA και άλλων προϊόντων και υπηρεσιών, όπως των υπηρεσιών ανακαίνισης παλαιών κατοικιών κ.ά.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=111317249

Παράλληλα εξετάζεται αύξηση του ΦΠΑ για τις υπηρεσίες υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, ελαιοχρωματιστών κ.λπ. που αφορούν συντήρηση παλαιών κατοικιών, τις υπηρεσίες που παρέχουν οι κλινικές και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αλλά και τα εισιτήρια των κινηματογράφων, συναυλιών. Σε περίπτωση μείωσης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 10% ο πολύ χαμηλός συντελεστής 6,5% θα μειωθεί στο 5%.
Ο πολύ χαμηλός ΦΠΑ εφαρμόζεται σήμερα στα φάρμακα, τη διαμονή σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα, δωμάτια, τα βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και εισιτήρια θεάτρου. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται, αλλά χωρίς να έχει ληφθεί απόφαση, η κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Το υπόλοιπο φορολογικό πακέτο που συζητάει το οικονομικό επιτελείο με την τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει :
Μείωση του αφορολογήτου ορίου από τις 12.000 ευρώ στις 6.000 ή 8.000 ευρώ. Από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι για τους οποίους θα εξακολουθήσει να ισχύει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ ενώ υπάρχουν σκέψεις η μείωση του αφορολογήτου να εφαρμοστεί μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η μείωση του αφορολογήτου θα ισχύσει για τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν στην Εφορία το 2012.
Εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο του 2011 και θα συνοδευτεί με τη χορήγηση επιδόματος στις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις, αλλά και τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης ώστε να μετριαστεί η μεγάλη επιβάρυνση που θα υποστούν τα νοικοκυριά από το ακριβότερο πετρέλαιο θέρμανσης. Ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο κίνησης εξετάζεται να μειωθεί από τα 412 ευρώ/χιλιόλιτρο στα 340 ευρώ/χιλιόλιτρο. Σε μία τέτοια περίπτωση η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί στο 1,30 ευρώ/λίτρο.
Αύξηση κατά 10% των τελών κυκλοφορίας του 2012.
Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.
Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, χυμούς και εμφιαλωμένο νερό).
Επιβολή ετήσιας εισφοράς στα σκάφη αναψυχής, έκτακτη εισφορά στα ακίνητα, τα πολυτελή αυτοκίνητα και ρύθμιση «τακτοποίησης» για τις αδήλωτες πισίνες.
Κατάργηση φοροαπαλλαγών με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Οι δαπάνες για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, οι τόκοι στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας που έχουν συναφθεί μέχρι 31/12/2002, καθώς και τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων δεν θα μειώνουν το εισόδημα, αλλά θα εκπίπτουν ως ένα ποσοστό από το φόρο.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=111317250

Κίνδυνος απολύσεων στις συγκοινωνίες

Την άμεση συγχώνευση των συγκοινωνιακών εταιρειών από πέντε που είναι σήμερα σε δύο και την σύνταξη νέου οργανογράμματος για κάθε μία εταιρεία μέσα στις επόμενες 15 ημέρες προωθεί το υπουργείο Υποδομών προκειμένου να αποφύγει την απειλή των απολύσεων στις ΔΕΚΟ αυτές. Μάλιστα, το υπουργείο εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέο πρόγραμμα μετατάξεων εκτός των 1.440 που προέβλεπε το νομοσχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΑΣΑ αν προκύψει υπεράριθμο προσωπικό από τα οργανογράμματα που θα συνταχθούν.

Η διοίκηση του υπουργείου Υποδομών έδωσε άμεση εντολή να προχωρήσει στην ταχύτατη συγχώνευση των συγκοινωνιακών εταιρειών σε δύο (την ΣΤΑΣΥ και την ΟΣΥ) θέλοντας να «προλάβει» οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=111319179

Τρόικα: Σπάστε στα δύο το υπουργείο Οικονομικών

      Το εξώφυλλο της έκθεσης.jpg         
      το οργανόγραμμα που προτείνει η Τρόικα .jpg

Το «σπάσιμο» του Υπουργείου Οικονομικών σε δύο με διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων του προυπολογισμού, των δαπανών και του δημοσίου χρέους από τον εισπρακτικό μηχανισμό του κράτους δηλαδή τις εφορίες και τα τελωνεία, εισηγείται η τρόικα στην κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τα μέτρα οικονομικής πολιτικής που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα μέχρι το 2015 προκειμένου να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά, δηλαδή να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα και να επιστρέψει στις αγορές, η τρόικα σε ειδική μελέτη που έκανε τονίζει τη σημασία αναδιοργάνωσης του Υπουργείου Οικονομικών.

Στη μελέτη υπό τον τίτλο «Υψηλής προτεραιότητας μεταρρυθμίσεις των δημοσίων οικονομικών» την οποία υπογράφουν πέντε μέλη της αποστολής, οι κ.κ. Richard Hugdes, Pokar Khemani, Clare Lombardelli, Crista Bock και Mick Danaher, επισημαίνεται ότι τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι, η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών ώστε να υπάρχει κεντρικός έλεγχος και η λογοδοσία στη Βουλή για τα δημόσια οικονομικά.

Μάλιστα οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ προτείνουν την οργάνωση του Υπουργείου Οικονομικών σε νέα βάση και υποδεικνύουν μάλιστα και το οργανόγραμμα που πρέπει να θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση.

Το Οργανόγραμμα
- Στο πυραμιδικό οργανόγραμμα του Υπουργείου προτείνεται κάτω από τον γενικό γραμματέα η δημιουργία τεσσάρων γενικών διευθύνσεων εκ των οποίων η μία θα έχει αρμοδιότητα τις Οικονομικές Υπηρεσίες (Financial Services).

Κάτω από αυτή θα υπάρχουν τρεις διευθύνσεις:
1. Για τον Προϋπολογισμό (σχεδιασμός και έλεγχος),
2. Για τα Λογιστικά και
3. Για το Συντονισμό των άλλων υφισταμένων υπηρεσιών. Η πρωτοτυπία έγκειται στη δημιουργία μιας Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών.

Ο Αρχιλογιστής 
Στην ίδια μελέτη προτείνεται και μια διοικητική δομή που θα ενισχύει το ρόλο και τις αρμοδιότητες του αρχιλογιστή. Πουθενά δεν υπάρχει υφυπουργός ή άλλο πολιτικό πρόσωπο πλήν του υπουργού και του γενικού γραμματέα.
Ο αρχιλογιστής θα λαμβάνει οδηγίες απευθείας από τον υπουργό Οικονομικών και κάθε μήνα θα τον ενημερώνει γραπτώς για την υλοποίησή τους. Στον αρχιλογιστή θα αναφέρονται τρεις υπηρεσίες για τις δαπάνες και τρεις υπηρεσίες με αρμοδιότητα τα λογιστικά της Κεντρικής Κυβέρνησης. Ο αρχιλογιστής θα μεταφέρει στις υπηρεσίες για τις δαπάνες τις οδηγίες που θα λαμβάνει από το υπουργείο Οικονομικών για τις δαπάνες του ετήσιου προϋπολογισμού, για τις μηνιαίες δαπάνες, για την τήρηση των πλαφόν και για τη λήψη διορθρωτικών μέτρων.
Ο αρχιλογιστής θα έχει την υποχρέωση να ενημερώνει κάθε μήνα τον υπουργό κι ο υπουργός μαζί με τον αρχιλογιστή κάθε τρίμηνο τη Βουλή.

Οι Εφορίες 
Οπως έχει γράψει «ΤΟ ΒΗΜΑ» το δεύτερο κομμάτι θα είναι το «Υπουργείο εσόδων» στο οποίο θα υπαχθούν οι ΔΟΥ, τα τελωνεία, το ΣΔΟΕ και το Γενικό Χημείο του Κράτους που θα έχει την ευθύνηση των ελέγχων (καύσιμα. ποτά, τρόφιμα κλπ).

Από τις 228 εφορίες που λειτουργούν σήμερα θα κλείσουν οι 213. Σε όλη την Ελλάδα θα λειτουργούν μόνο 75 εφορίες από τις οποίες οι 20 στο νομό Αττικής. Σύμφωνα με το σχέδιο 2000, υπάλληλοι των εφοριών θα πάψουν να ασχολούνται με γραφειοκρατικά θέματα και θα βγούν στον δρόμο (αγορά, καταστήματα και επιχειρήσεις) για έλεγχο.
Σ΄αυτό το υπουργείο το οργανόγραμμα προβλέπει τη θέση του υπουργού, ενός γενικού γραμματέα και γενικούς διευθυντές.

Οι Αβεβαιότητες 
Στη μελέτη για τα δημόσια οικονομικά καταγράφονται οι μεγάλοι κίνδυνοι «εκτροχιασμού» του προγράμματος που εκτός από την ύφεση την οποία επικαλείται η κυβέρνηση είναι σύμφωνα με τους αναλυτές οι εξής:
1. Η κατάπτωση των εγγυήσεων του δημοσίου για δάνεια που έχουν πάρει οι ΔΕΚΟ,
2. Δαπάνες της γενικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα οργανισμών του δημοσίου όπως ο ΟΕΚ.
3. Δικαστικές αποφάσεις για εκκρεμείς αγωγές σε βάρος του δημοσίου (όπως οι πληρωμές για τα αντιγριππικά εμβόλια)
4. Δαπάνες για απρόβλεπτες καταστάσεις.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=403674&h1=true

________________________________________________

Βλέποντας ότι Το Βημα κατέχει μέρος της έκθεσης - η οποία και καλά γράφεται ..ακόμα - καταλαβαίνουμε τη ξεφτύλα του να βγάζεις ότι γουστάρεις όποτε γουστάρεις σε όλο της το μεγαλείο...
Και αν είσαι κυβέρνηση, κάτι πάει κι έρχεται, εάν είσαι η 4η εξουσία;

Οµοβροντία βουλευτών κατά Δρούτσα και «κηπουρών»

Οι επιθέσεις στράφηκαν χθες (Δευτέρα 30/5) κατά του υπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα, ο οποίος με συνέντευξή του στη ΝΕΤ την Κυριακή (29/5) είπε ότι «ένα από τα πιο σημαντικά είναι να αλλάξει και αυτή η εικόνα του πολιτικού, του βουλευτή αν θέλετε, ως καθεστώτος» και πρότεινε μεταξύ των άλλων: έπειτα από δύο βουλευτικές θητείες να υπάρχει ένα διάλειμμα και να είναι δυνατή η επανεκλογή βουλευτών στη συνέχεια. Να αποποιούνται οι υπουργοί του βουλευτικού αξιώματος και αν τεθούν εκτός κυβέρνησης να το επανακτούν. Να μη διακόπτεται η κυκλοφορία κατά την είσοδο ή έξοδο οχημάτων βουλευτών από τη Βουλή, να μην έχουν οι βουλευτές αυτοκίνητο και να υπαχθούν σε ενιαίο μισθολόγιο.

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=403788




Ο Δηµήτρης Δρούτσας (δεξιά, στη χθεσινή συνάντηση µε τον ουκρανό οµόλογό του Κ. Γκρισένκο, στο Κίεβο) βρέθηκε στο στόχαστρο  βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ύστερα από δηλώσεις του µε τις οποίες τασσόταν κατά της χορήγησης κρατικών αυτοκινήτων στους βουλευτές
Πυρ οµαδόν κατά του υπουργού Εξωτερικών∆ηµήτρη ∆ρούτσα µε αιχµήτις αναφορές του στους βουλευτές – για τη χρήση αυτοκινήτων της Βουλής και τις θητείες τους – εξαπέλυσαν χθες στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Οι δηλώσεις τουκ. ∆ρούτσα στην κρατική τηλεόραση προκάλεσαν την οργή πολλών µελών της Κοινοβουλευτικής Οµάδας,ενώ παράλληλα εκδηλώθηκε και προβληµατισµός αν ο υπουργός Εξωτερικών µε τα σχόλιά του προλείανε το έδαφος για επερχόµενες αλλαγές σε σχέση µε το βουλευτικό αξίωµα. Η ένταση που προκάλεσε η παρέµβαση του κ. ∆ρούτσα δεν είναι, βεβαίως, άσχετη από το γεγονός ότι είναι εξωκοινοβουλευτικός και µάλιστα διορισµένος από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό σε υπουργική θέση.Κάτι που έχει προκαλέσει απαξιωτικές αναφορές σε υπουργούς-κηπουρούς. Πάντως, χθες ο ∆ηµ. ∆ρούτσας σχολίασε: «∆εν έχω καµίασχέση µε την κηπουρική εγώ».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενηµέρωση των δηµοσιογράφων τόνισε πως οι απόψεις που διατύπωσε ο υπουργός είναι προσωπικές, ενώ µιλώντας στον Flash πήρεσαφείς αποστάσεις από τον υπουργό Εξωτερικών λέγοντας ότι «το να είµαστε ισοπεδωτικοί µπορεί πολλές φορές να ακούγεται ευχάριστα, αλλά δεν θα πρέπει να ισοπεδώσουµε τα πάντα». Πρόσθεσε µάλιστα ότι οι βουλευτές «πολλές φορές αφήνουν τη δουλειά τους, έρχονται στο Κοινοβούλιο και ξαναγυρίζουν σεµια δουλειά η οποία δεν υπάρχει πλέον». Ιδιαίτερα αιχµηρός εµφανίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ΧρήστοςΠρωτόπαπας, ο οποίος έγινε αποδέκτης δεκάδων τηλεφωνηµάτων διαµαρτυρίας από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που χαρακτήριζαν απαράδεκτες τις «προτάσεις» τουυπουργού. «Οκ. ∆ρούτσας είναι υπουργόςΕξωτερικών, δεν είναι εκλεγµένος βουλευτής, δεν έχει την επαφή εκείνη µε την κοινωνία για να δει τι γίνεται αυτή τη στιγµή, ιδιαίτερα µέσα στη δύσκολη πολιτική που κάνουµε. Καλά θα έκανε λοιπόνο υπουργός Εξωτερικών να ασχοληθεί µε τα προβλήµατα του υπουργείουκαι να αφήσει τους βουλευτές, που αυτή τη στιγµή τραβάνε τον δικό τους Γολγοθά που πρέπεινα στηρίζουν το Μνηµόνιο, ενώ έχουν και αντιρρήσεις και άλλες οπτικές», δήλωσε ο κ. Πρωτόπαπας.

Επικριτική απέναντι στον υπουρ γό Εξωτερικών ήτανκαι η υπουργός ΠαιδείαςΑννα ∆ιαµαντοπούλου λέγοντας (στον Flash) ότι«το θέµα του πολιτικού συστήµατος, της σύνθεσης τηςΒουλής, του ρόλου του βουλευτή, δεν ανοίγει µε αυτό τον τρόπο ούτε αυτήτη συγκεκριµένη χρονική στιγµή, που ζητούµε από το σύνολοτων βουλευτών σε µια πολύ δύσκοληπερίοδο να σηκώσουν ένα βάρος που πολλές φορές δεν τους αναλογεί».

ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ. Ο κ. ∆ρούτσας µε νεώτερη εµφάνισή του στο Mega ανέφερε ότι «είπα κάποια πράγµατα που είναι πάγιες θέσεις µου» και επανέλαβε πως υπάρχει δυσπιστία απέναντι στο πολιτικό σύστηµα και στον πολιτικό γενικά και στον βουλευτή, εποµένως «πρέπει να σπάσει η εικόνα του βουλευτή, ως καθεστώτος, ως κατεστηµένου».

Παράλληλα όµως προσπάθησε να κατεβάσει τους τόνους λέγοντας ότι «σέβοµαι τον κάθε βουλευτή διότι θέλει θάρρος, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο που καλείται να υπερασπιστεί δύσκολα µέτρα απέναντι και στον δικό του ψηφοφόρο». Ωστόσο, επέµεινε στην άποψη για δύο βουλευτικές θητείες και αναστολή της βουλευτικής ιδιότητας σε περίπτωση υπουργοποίησης

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4633372

Με χρεοστάσιο ισοδυναμεί η εθελοντική παράταση αποπληρωμής ομολόγων υποστηρίζουν οι Financial Times

Στην επισήμανση ότι ενδεχόμενη εθελοντική παράταση του προγράμματος αποπληρωμών των ελληνικών ομολόγων θα θεωρηθεί χρεοστάσιο από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης προχωρούν οι Financial Times σε σημερινό τους άρθρο.
 
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, από την άποψη των επενδυτών η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή παρά να κηρύξει στάση πληρωμών εξαιτίας της επικίνδυνης δημοσιονομικής της κατάστασης, καθώς τα προβλήματα της Αθήνας μοιάζουν ανυπέρβλητα και οι διαφορές μεταξύ των ρυθμιστών για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, δεν βοηθούν.
Ειδικά για τις εξεταζόμενες ευρωπαϊκές παρεμβάσεις οι Financial Times σημειώνουν πως το νέο «επισφαλές» -σύμφωνα με τους αναλυτές- σχέδιο περιλαμβάνει άμεση παρέμβαση στην οικονομία της χώρας, αύξηση των δανείων από την διεθνή κοινότητα και εθελοντική παράταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμών της Ελλάδας από τους ιδιώτες πιστωτές.
Όπως εξηγεί η εφημερίδα, η εθελοντική παράταση του προγράμματος αποπληρωμών θα θεωρηθεί ως στάση πληρωμών  από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, με την Standard & Poor's να έχει προειδοποιήσει ότι θα υποβαθμίσει την ελληνική οικονομία σε D (χρεοστάσιο), καθώς θα υπάρξει πυροδότηση του πιστωτικού γεγονότος (Triggering Event).
«Κάτι τέτοιο θα παγώσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας, καθώς η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει ότι σε τέτοια περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για δάνεια, αποκόβοντάς τις από μια ζωτική πηγή χρηματοδότησης, ενώ θα προκαλέσει και άλλη αύξηση των αποδόσεων, καθώς οι επενδυτές που θα συνεχίζουν να έχουν ομόλογα θα υποχρεωθούν να τα πουλήσουν, αφού οι περισσότεροι είναι υποχρεωμένοι να μην διατηρούν χρεοκοπημένα χρεόγραφα», σημειώνει ο αρθρογράφος της εφημερίδας.
Μάλιστα, αναφερόμενος στην Πρωτοβουλία της Βιέννης -όταν οι αυστριακές τράπεζες συμφώνησαν να μετακυλήσουν χρέη στις κυβερνήσεις της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, που αντιμετώπιζαν μεγάλα προβλήματα- και στα σενάρια για ελληνική εκδοχή της, τονίζει πως ακόμη και μια εθελοντική παράταση του προγράμματος αποπληρωμών μπορεί και πάλι να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός στις αγορές ασφαλίστρων αντιστάθμισης κινδύνου (credit default swaps).
«Αν μια εθελοντική στάση πληρωμών θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός τότε οι ευρωπαϊκές τράπεζες που είχαν πουλήσει credit default swaps σε άλλες τράπεζες θα υποχρεωθούν στην περίπτωση χρεοστασίου να πληρώσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε ασφάλιστρα κάλυψης, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης», υπογραμμίζουν οι Financial Times.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1231111100

Η συμφωνία με την τρόικα

Σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις µέσω ενός πολιτικά ανεξάρτητου οργανισµού, καθώς και περικοπές που αρχίζουν από τα επιδόµατα των δηµοσίων υπαλλήλων και καταλήγουν στο κλείσιµο αµέσως τουλάχιστον µίας ΔΕΚΟ περιλαµβάνει το πακέτο της συµφωνίας µε την τρόικα.

Κυβέρνηση και τρόικα ολοκλήρωσαν σχεδόν τη συµφωνία για τις ιδιωτικοποιήσεις και σήµερα, Τρίτη, αναµενόταν να κλείσει και το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα, αν και αρκετά θέµατα παρέµεναν ανοιχτά.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι η έκθεση της τρόικας αναµένεται στις αρχές της επόµενης εβδοµάδας.

Η τρόικα μετέθεσε την ημερομηνία αναχώρησής της για το Σάββατο, αντί για την Πέμπτη που ήταν προγραμματισμένο. Όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, εκτιμάται ότι θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, ο νέος φορέας που θα τις προωθήσει, το Ταµείο Δηµόσιας Περιουσίας, θα έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά:

Πρώτον, θα είναι ανεξάρτητος µε την έννοια ότι δεν θα υπόκειται σε πολιτικές επιρροές και δεύτερον, τα περιουσιακά στοιχεία που θα εντάσσονται σ’αυτόν δεν θα µπορούν να απενταχθούν στη συνέχεια και τα έσοδα από την αξιοποίηση τους θα προορίζονται γιατ ην εξόφληση του χρέους.

Άλλες πηγές έλεγαν ότι δεν έχουν ακόµη ληφθεί αποφάσεις για το ζήτηµα της χρησιµοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Ταµείου ως εγγυήσεων έναντι των πιστωτών µας.

Ενώ δεν προβλέπεται αµέσως η χρησιµοποίηση περιουσιακών στοιχείων ως εγγυήσεων, το θεσµικό πλαίσιο του νέου Ταµείου πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτο ώστε, αν χρειασθεί, να προβλέπεται η δυνατότητα αυτή για το µέλλον.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, στο Ταμείο που θα συσταθεί μοναδικός μέτοχος θα είναι το Δημόσιο, στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν και ξένοι ως εμπειρογνώμονες, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο συμμετοχής του στο ΔΣ του Ταμείου.

Εντός του Ιουνίου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση του 10% -16% του ΟΤΕ.

Για την ΔΕΗ η κυβέρνηση δείχνει να προτιμά την πώληση λιγνιτικών μονάδων, αντί της πώλησης του 17% της Επιχείρησης, καθώς «σπάει» το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη και απελευθερώνεται η αγορά. Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. απαιτεί, πέραν των όποιων κυβερνητικών κινήσεων, να υπάρξει κατάργηση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στο λιγνίτη.

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των διαδικασιών για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου, δηλαδή θα έχουν καθοριστεί οι χρήσεις γης ώστε να απελευθερωθεί η αξιοποίηση μεγάλων εκτάσεων. Στη συνέχεια θα προχωρήσουν οι διαδικασίες αξιοποίησής τους μέσω πολυετών συμβάσεων παραχώρησης.

Στόχος από το πακέτο ιδιωτικοποιήσεων είναι έσοδα 3,5-5,5 δισ. φέτος, 4-6 δισ. το 2012 και 4,5-5,5 δισ. ευρώ το 2013. Από την αξιοποίηση των ακινήτων αναμένονται έσοδα τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ.

Μαχαίρι στα επιδόματα και λουκέτο σε ΔΕΚΟ

Μεταξύ των µέτρων του Μεσοπρόθεσµου προγράµµατος περιλαµβάνονται τα εξής:

* Η αναλογία για νέες προσλήψεις περιορίζεται σε µία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις.
* Τα κοινωνικά-προνοιακά επιδόµατα θα χορηγούνται µε βάση εισοδηµατικά κριτήρια.
* Η περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο του νέου µισθολογίου σχεδιάζεται:
* Κατάργηση του επιδόµατος γάµου. Θα διατηρηθεί το επίδομα τέκνων.
* Μείωση κατά 5-10% των επιδοµάτων των υψηλόµισθων δηµοσίων υπαλλήλων.
* Η αύξηση της μισθολογικής ωρίμανσης από 2 σε 5 έτη, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και η κατάργηση της αυτόµατης ωρίµανσης.
* Προβλέπεται καθιέρωση ενός βαθµολογίου των δηµοσίων υπαλλήλων, στο πλαίσιο του οποίου η µετάβαση από τον έναν βαθµό στον άλλο δεν θα γίνεται αυτόµατα.

Όλοι οι υπάλληλοι που θα έχουν τον ίδιο βαθµό θα παίρνουν την ίδια αµοιβή και έτσι θα έρθει η ενοποίηση των µισθολογίων. ?στόσο, δεν είναι βέβαιο ότι ο χρόνος επαρκεί για να σχεδιαστεί και να τεθεί αµέσως σε εφαρµογή το νέο βαθµολόγιο, συνεπώς µπορεί να εισαχθεί σε µεταγενέστερο στάδιο.

Σχετικά µε το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα και τα πρόσθετα µέτρα του 2011, οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονοµικών αναφέρουν ότι στο πλαίσιο των διαπραγµατεύσεων µε την τρόικα συµφωνήθηκε να ανακοινωθεί το όνοµα τουλάχιστον µίας τουλάχιστον που θα κλείσει.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1231111102

Υποβάθμιση Κύπρου κατά τρεις βαθμίδες από Fitch

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε κατά τρεις βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου εξαιτίας της κατοχής ελληνικών τίτλων από τις τράπεζες της χώρας, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο και περαιτέρω υποβάθμισης.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η Κύπρος ανήκει στη βαθμίδα A- , γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα συνεχίζει να ανήκει σε αξιόχρεη επενδυτική κατηγορία. Αλλά η αξιολόγηση αυτή συνοδεύεται από αρνητική προοπτική, πράγμα που αφήνει περιθώριο για την περαιτέρω υποβάθμισή της μεσοπρόθεσμα.
«Η υποβάθμιση αυτή αντανακλά τη σοβαρότητα της κρίσης στη γειτονική Ελλάδα και τον κίνδυνο που αυτή η κατάσταση αντιπροσωπεύει για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και, κατά συνέπεια, για τη δημοσιονομική κατάσταση» της χώρας, εξηγεί σε ανακοίνωσή του ο Κρις Πράις, υπεύθυνος αξιολόγησης του Fitch.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, το εν τρίτον περίπου των κυπριακών τραπεζών κινδυνεύουν να επηρεασθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από την ελληνική κρίση. Οι κυπριακές τράπεζες κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ και τραπεζικά ομόλογα ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με τον Fitch, τρεις κυπριακές τράπεζες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στην ελληνική οικονομική κρίση: η Τράπεζα της Κύπρου, η Marfin Popular Bank και η Hellenic Bank.
Όμως, για τον οίκο αξιολόγησης, ένα σενάριο όπου το κόστος διάσωσης του τραπεζικού συστήματος φθάνει το 25% του ΑΕΠ είναι πιθανό. Ωστόσο, το κυπριακό κράτος θα μπορούσε να επωμισθεί το κόστος της διάσωσης του τραπεζικού τομέα, καθώς το δημόσιο χρέος του δεν αντιπροσωπεύει παρά το 61% του ΑΕΠ, και κατά συνέπεια ανήκει στις λιγότερο χρεωμένες χώρες της ζώνης του ευρώ.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1983516

Πρεμιέρα για το ενοποιημένο χρηματιστήριο Κολομβίας, Χιλής και Περού

Τα χρηματιστήρια της Κολομβίας, της Χιλής και του Περού ξεκίνησαν σήμερα την κοινή λειτουργία τους με το όνομα "Ενοποιημένο Χρηματιστήριο Λατινικής Αμερικής" (MILA), με όγκο συναλλαγών 350 εκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματιστήριο στην περιοχή, μετά από του Σάο Πάολο.
Το MILA ενώνει εταιρείες με χρηματιστηριακή αξία περίπου 650 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Χουάν Πάβλο Κόρδοβα, πρόεδρο του χρηματιστηρίου της Κολομβίας. Ο κ. Κόρδοβα σημείωσε ότι το κοινό χρηματιστήριο διευρύνει τις επενδυτικές επιλογές για τις χώρες που συμμετέχουν, καθώς οι επενδυτές μπορούν να επιλέγουν εταιρείες και στα τρία κράτη.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1983353

Ευρωπαϊκό ταμείο για την απορρόφηση μέρους του ελληνικού χρέους προτείνει ο Γιόσκα Φίσερ

Την ίδρυση ευρωπαϊκού Ταμείου, το οποίο θα μπορούσε να εξαγοράσει μέρος του ελληνικού χρέους, καθώς και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, πρότεινε ο Γιόσκα Φίσερ, σημαίνον στέλεχος των Γερμανών οικολόγων και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, σε αποψινή ομιλία του στη Μόσχα.
Σε διάλεξή του για τις ρωσο-γερμανικές σχέσεις στο Γερμανικό Ιστορικό Ινστιτούτο της Μόσχας, είπε ότι «οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν πλεονάσματα στον προϋπολογισμό τους και ειδικότερα η Γερμανία, που έχει και σημαντικά κέρδη, η Γαλλία και η Ολλανδία» θα πρέπει να δημιουργήσουν με δικά τους μέσα ευρωπαϊκό Ταμείο για την απορρόφηση «σημαντικού μέρους του χρέους της Ελλάδας ».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1983358

Χ. Παμπούκης: Προοπτικές για θετική εμπλοκή της Ελλάδας στη μεταφορά φ. αερίου από Ισραήλ - Κύπρο

Ευνοϊκές προοπτικές για θετική εμπλοκή της χώρας μας στο ζήτημα της μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου βλέπει ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης.
Μιλώντας απόψε στο δείπνο που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου "2011 Mediterranean Oil & Gas Conference", εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιβεβαιωθούν, «αν όχι στο ακέραιο τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό» τα ευρήματα στις δύο χώρες και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι έχουμε την απαιτούμενη βαρύτητα προκειμένου να ανοίξουμε την πόρτα της Ευρώπης και να διευκολύνουμε ευρύτερες συνεννοήσεις. Είμαστε, επίσης, διατεθειμένοι να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο θωράκισης στο ενδεχόμενο μεταφοράς ποσοτήτων από την ΝΑ Μεσόγειο στην Ευρώπη».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1983322

____________________________________________

Αυτό έλειπε, να μην βοηθήσουν οι ..σύμμαχοι...

Z.K.Γιούνκερ: Η πλήρης αναδιάρθρωση δεν αποτελεί επιλογή

Η πλήρης αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί επιλογή, δήλωσε ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Δήλωσε επίσης αισιόδοξος για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. «Θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε το ελληνικό πρόβλημα έως το τέλος του Ιουνίου», ανέφερε ο κ. Γούνκερ.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γιούνκερ τάσσεται υπέρ μιας ήπιας αναδιάρθρωσης μέσω συνεννόησης με τους ιδιώτες πιστωτές για διακράτηση των ελληνικών ομολόγων.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1983221





Υποπτα αγγουράκια και σε άλλες χώρες της ΕΕ

Σε Αυστρία, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο έχουν εντοπιστεί αγγουράκια που ενδέχεται να έχουν μολυνθεί με το εντεροαιμορραγικό βακτήριο E.coli, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1983159

Κακουργηματική δίωξη σε βάρος στελεχών ΟΠΑΠ-Ιντραλότ

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος πέντε προσώπων -στελεχών του ΟΠΑΠ και της Ιντραλότ [INLr.AT] Σχετικά άρθρα την περίοδο 2005-2007- ασκήθηκε από τους εισαγγελείς του Οικονομικού Τμήματος της εισαγγελίας Πρωτοδικών, για υπόθεση σύμβασης για την προμήθεια πληροφοριακών συστημάτων στον ΟΠΑΠ.
Η δίωξη αφορά στα αδικήματα της απιστίας από κοινού και κατ�εξακολούθηση, που στρέφεται κατά των εμπλεκομένων από τον ΟΠΑΠ και της ηθικής αυτουργίας στην απιστία που βαρύνει τους υπεύθυνους της Ιντραλότ.
Αντικείμενο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί στην εισαγγελία, είναι διεθνής διαγωνισμός 18μηνης διάρκειας που είχε προκηρύξει την επίμαχη περίοδο ο ΟΠΑΠ, ο οποίος τελικά κατέστη άγονος μετά από παραιτήσεις μελών επιτροπών αξιολόγησης με αποτέλεσμα το έργο, ως κατεπείγον, να δοθεί με απευθείας ανάθεση στην ΙΝΤΡΑΛΟΤ.
Πριν λίγες ημέρες, το Οικονομικό Τμήμα της Εισαγγελίας είχε καλέσει σε ανωμοτί καταθέσεις συνολικά οκτώ άτομα που εμπλέκονται στη σύμβαση του ΟΠΑΠ, οι οποίοι παρέδωσαν γραπτές εξηγήσεις. Από τα πρόσωπα αυτά -πλην των πέντε που πλέον έχουν καταστεί κατηγορούμενοι- για δύο, δικογραφία αποστέλλεται στην Εισαγγελία Εφετών, προκειμένου να τεθεί στο αρχείο, ενώ για έναν η δικογραφία διαχωρίζεται και η έρευνα συνεχίζεται.
Για την υπόθεση είχε υποβάλει μηνυτήρια αναφορά το 2010, θυγατρική εταιρεία του ΟΠΑΠ, που υποστηρίζει ότι έπρεπε να προτιμηθεί και να ερωτηθεί πρώτη, στο πλαίσιο του σχεδιαζόμενου διαγωνισμού, καθώς το αντικείμενό της κάλυπτε το ζητούμενο έργο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, στο διεθνή διαγωνισμό έλαβαν μέρος τρεις εταιρείες, των οποίων οι προσφορές κρίθηκαν τεχνικά αξιόλογες. Ωστόσο, δέκα ημέρες πριν τη λήξη της ισχύος των προσφορών, παραιτήθηκαν δύο μέλη της επιτροπής, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρός της, με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος. Το προϋπολογισθέν τίμημα για το επίμαχο έργο ήταν 96 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το πραγματικό κόστος, όπως εκτιμάται, τελικά έφτασε τα 280 εκατομμύρια ευρώ.
Σε ανακοίνωσή της η Ιντραλότ, μεταξύ άλλων, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «μέσα από την διαδικασία της ποινικής έρευνας θα αποδειχτεί για άλλη μια φορά ότι το αποτέλεσμα της σύμβασης ήταν επωφελές και δεν υφίσταται ζημία της ΟΠΑΠ Α.Ε.»
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιντραλότ:
Η άσκηση της ποινικής δίωξης είναι αποτέλεσμα μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε το Σεπτέμβριο του 2010 η εταιρεία GLORY TECHNOLOGY LIMITED, με έδρα την Κύπρο, στο πλαίσιο αντιδικίας με την ΟΠΑΠ Α.Ε. επιδιώκοντας να της αναγνωριστεί από την ΟΠΑΠ Α.Ε. δικαίωμα προτίμησής της για την προμήθεια τεχνολογικών λύσεων προς την ΟΠΑΠ Α.Ε., έναντι όλων των εταιρειών τεχνολογίας του κλάδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η GLORY TECHNOLOGY LIMITED, η οποία διαθέτει προσωπικό 10 ατόμων, δεν έχει συμμετάσχει έως τώρα σε οποιοδήποτε τεχνολογικό διαγωνισμό που έχει προκηρύξει η ΟΠΑΠ Α.Ε. ή οποιαδήποτε άλλη λοταρία διεθνώς.
Όπως είναι γνωστό, στην Ελλάδα η άσκηση ποινικής δίωξης δεν συνιστά απόδειξη ύπαρξης ενοχής για τα πρόσωπα στα οποία αφορά, αντίθετα δε, αποτελεί την έναρξη της διαδικασίας διερεύνησης του κατά πόσο υπάρχουν αποδείξεις ενοχής σχετικά με τις καταγγελίες. Στην προκείμενη περίπτωση, θα πρέπει να τονιστεί ότι η συμβατική σχέση μεταξύ INTRALOT και ΟΠΑΠ Α.Ε., η οποία δεν αμφισβητείται, έχει ήδη διερευνηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά κι από τα Ελληνικά Δικαστήρια και έχει διαπιστωθεί η πλήρης νομιμότητα σύναψης των συμβάσεων αυτών. Η Εταιρεία πιστεύει ακράδαντα ότι μέσα από την διαδικασία της ποινικής έρευνας θα αποδειχτεί για άλλη μια φορά ότι το αποτέλεσμα της σύμβασης ήταν επωφελές και δεν υφίσταται ζημία της ΟΠΑΠ Α.Ε.
Μολονότι στην παρούσα οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα είναι προφανές ότι το χρηματιστηριακό περιβάλλον είναι ευμετάβλητο, πιστεύουμε ότι η τιμή κλεισίματος της μετοχής σήμερα δεν απεικονίζει τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της Εταιρείας, η οποία άλλωστε άντλησε το οικονομικό έτος του 2010 το 93% των εσόδων της από τις διεθνείς της δραστηριότητες. Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της Εταιρίας έχει αναθέσει στους νομικούς συμβούλους της να εξετάσουν την άσκηση ενδίκων μέσων για την προάσπιση των συμφερόντων της Εταιρείας και των μετόχων της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1982817

________________________________________

Όπως λένε και οι γνωρίζοντες, μπορεί το 7% των εσόδων να είναι από Ελλάδα, πόσο όμως είναι το αντίστοιχο μερίδιο στην κερδοφορία;