25.5.11

Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2012, προβλέπει ο ΟΟΣΑ για Ελλάδα

Επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε διατηρήσιμη ανάπτυξη από το 2012 προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του (economic outlook), καθώς θα ενισχύεται η ζήτηση από το εξωτερικό, θα βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα και θα αρχίσουν να αποδίδουν οι ευρείας κλίμακας μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσθηκαν.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο ΟΟΣΑ αναμένει το ΑΕΠ της Ελλάδας να μειωθεί εφέτος κατά 2,9% και να αυξηθεί το επόμενο έτος κατά 0,6%.
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει, επίσης, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα μειωθεί εφέτος στο 7,5% του ΑΕΠ και το 2012 στο 6,5% του ΑΕΠ από 10,4% του ΑΕΠ το 2010, ενώ για την ανεργία προβλέπει ότι θα φθάσει εφέτος το 16% και το 2012 το 16,4%. Για τον πληθωρισμό (αποπληθωριστή ιδιωτικής κατανάλωσης) προβλέπει ότι εφέτος θα είναι 2,6% και το 2012 θα υποχωρήσει στο 0,7%. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί στο 8,6% του ΑΕΠ εφέτος από 10,4% που ήταν πέρυσι και να μειωθεί περαιτέρω στο 7,2% του ΑΕΠ το 2012.
Η έκθεση σημειώνει ότι «υπάρχουν κίνδυνοι στην πορεία της Ελλάδας προς τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της και την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη». «Πολλά πράγματα μπορούν να κινηθούν σε αρνητική κατεύθυνση στο διεθνές περιβάλλον, περιλαμβανομένης μίας περαιτέρω απώλειας εμπιστοσύνης ή μίας σημαντικής εξασθένησης στις εξαγωγικές αγορές. Η κυβέρνηση μπορεί να κάνει λίγα για να επηρεάσει τους παράγοντες αυτούς. Μπορεί, ωστόσο, να συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Μία καθυστέρηση στους τομείς αυτούς θα ζημίωνε την αξιοπιστία, επιδεινώνοντας έτσι την ήδη δύσκολη κατάσταση».
Η επιτυχία του προγράμματος δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής, που συμφώνησε η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ, αναφέρει ο ΟΟΣΑ «εξαρτάται κυρίως από τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών και την περαιτέρω πρόοδο στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, σε συνδυασμό με συνολικές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπισθούν χρόνιες ακαμψίες στη δημοσιονομική διαχείριση και στις αγορές εργασίας και προϊόντων».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_25/05/2011_392135

No comments: