23.5.11

Φοροεπιδρομή με νέο συντελεστή ΦΠΑ

Τα ακίνητα, ο ΦΠΑ, τα αφορολόγητα όρια, το σύστημα των αποδείξεων αλλά και έκτακτες εισφορές θα επιστρατευθούν για να κλείσει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2011-2015. Το πακέτο είναι ύψους 26 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 δισ. ευρώ θα αφορούν στο τρέχον έτος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε σημαντικές επιβαρύνσεις στα ακίνητα. Αφορούν στη μείωση των αφορολογήτων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) αλλά και στην αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται στα μισθώματα από ακίνητα.

Τα αφορολόγητα όρια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, τα οποία ανέρχονται σήμερα στις 200.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 250.000 για τον έγγαμο, θα υποχωρήσουν κάτω από τις 150.000 ευρώ, ενώ θα μειωθεί και το αφορολόγητο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ). Σήμερα είναι 400.000 ευρώ για όλους τους ιδιοκτήτες και εξετάζεται να μειωθεί στις 300.000 ευρώ.

Στους φορολογουμένους που κατέχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ αναμένεται να επιβληθεί έκτακτη εισφορά ανάλογη αυτής που επιβλήθηκε το 2009 (ο συντελεστής 0,1% για φορολογητέα αξία ακινήτων που υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ κλιμακώνεται μέχρι 0,9% για αξία ακινήτων άνω των 3.000.000 ευρώ).

Τα μέτρα για τα ακίνητα θα συμπληρωθούν με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η οποία έχει ως στόχο να προσεγγίσουν τις πραγματικές (αγοραίες τιμές) στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Ο ΦΠΑ
Οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ θεωρούνται δεδομένες. Αν δεν προχωρήσει το σενάριο της μετάταξης προϊόντων και υπηρεσιών από το 13% στον υψηλό συντελεστή 23%, τότε θα εφαρμοστεί ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 18% - 20% για όλα σχεδόν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Σε περίπτωση υιοθέτησης του μέτρου αυτού, ο ΦΠΑ θα αυξηθεί από το 13% στο 18% - 20% για όλα τα είδη διατροφής, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, για τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα εισιτήρια των θεαμάτων και τα κόμιστρα των ταξί.

Παράλληλα, όμως, θα μειωθεί από το 23% στο 18% - 20% ο συντελεστής ΦΠΑ που επιβαρύνει τις πωλήσεις ακινήτων, Ι.Χ. αυτοκινήτων, τις πωλήσεις ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων, ειδών οικιακού εξοπλισμού, ειδών ένδυσης και υπόδησης καθώς και πλήθος άλλα προϊόντα. Σύμφωνα με την πρόταση, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6,5% θα διατηρηθεί, αλλά για περιορισμένο αριθμό αγαθών και υπηρεσιών, όπως τα φάρμακα, οι υπηρεσίες ξενοδοχείων κ.λπ.

Αφορολόγητα και αποδείξεις
Με νομοθετική ρύθμιση που προτείνεται να προωθηθεί για ψήφιση από τη Βουλή τον Ιούνιο προβλέπονται η μείωση του αφορολόγητου ορίου από τις 12.000 ευρώ στις 6.000 ή στις 8.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2011 και η εφαρμογή του μειωμένου αφορολογήτου στον υπολογισμό του μηνιαίου φόρου μισθωτών υπηρεσιών από την 1η Ιουλίου του 2011. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα δουν τον μισθό τους να μειώνεται από τον συγκεκριμένο μήνα και έπειτα.

Ταυτόχρονα με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, η κυβέρνηση σχεδιάζει να τροποποιήσει το μέτρο το οποίο προβλέπει τη σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με την αξία των αποδείξεων που μαζεύει κάθε φορολογούμενος, ώστε τα κίνητρα για τη συλλογή τους να γίνουν πιο ισχυρά και οι φορολογούμενοι να μάθουν να ζητούν αποδείξεις σε όλες τους τις συναλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται οι εξής παρεμβάσεις:

- Φορολογούμενοι με εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) άνω των 6.000 ευρώ για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματος. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 9.000 ευρώ. Σήμερα απαιτούνται 6.600 ευρώ καθώς ο υπολογισμός των απαιτούμενων αποδείξεων γίνεται κλιμακωτά (για εισόδημα από 6.001 έως 12.000 ευρώ απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων ίσων με το 10% του εισοδήματος, ενώ για εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ πρέπει να μαζευτεί ποσό αποδείξεων 1.200 ευρώ για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι 12.000 ευρώ και 30% για το πέραν των 12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα).

- Αποδείξεις από επαγγελματικές ομάδες με ροπή στη φοροδιαφυγή (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, συνεργεία αυτοκινήτων κ.λπ.) θα μετράνε διπλά για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. Για παράδειγμα, μια απόδειξη 100 ευρώ θα μετράει για 200 ευρώ.
Ακόμη, στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:

- Η επιβολή έκτακτης εισφοράς σε έχοντες και κατέχοντες υψηλά εισοδήματα (πιθανότατα άνω των 80.000 ευρώ) ή, όπως προαναφέρθηκε, μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία (πιθανότατα πάνω από 400.000 ευρώ) ή και τα δύο μαζί.

- Η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τον Οκτώβριο. Για να περιοριστεί κάπως η επιβάρυνση των νοικοκυριών εξετάζεται η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης, ώστε οι δύο φόροι να εξισωθούν σε επίπεδο χαμηλότερο του 0,41 ευρώ το λίτρο όπου ανέρχεται σήμερα ο ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 30%.

- Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εκπτώσεων των δαπανών για ιατρικές επισκέψεις ή εξετάσεις και τόκους στεγαστικών δανείων α΄ κατοικίας συναφθέντων μέχρι τις 31/12/2002 . Οι δαπάνες αυτές προτείνεται να μην εκπίπτουν από το εισόδημα αλλά από τον φόρο κατά ποσοστό της τάξεως του 10% - 20%.

- Η αύξηση των τελών κυκλοφορίας του 2012, των φορολογικών τελών που επιβαρύνουν τα συμβόλαια κινητών τηλεφώνων και τα καρτοκινητά, των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης για τα οινοπνευματώδη ποτά, την μπίρα και τα προϊόντα καπνού.

- Η επιβολή φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά, τους χυμούς, τα εμφιαλωμένα νερά και το φυσικό αέριο.

- Περικοπές των απαλλαγών από τα τέλη ταξινόμησης για πολύτεκνους, τρίτεκνους, ανάπηρους και μετοικούντες.

- Περικοπές στις εκπτώσεις δαπανών
για ενοίκια, δίδακτρα, νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις, ασφάλιστρα ζωής, δικηγορικές αμοιβές και δωρεές χρηματικών ποσών, για όσους έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 - 35.000 ευρώ.

- Αυξήσεις στους συντελεστές προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις.  

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/640577/Article.aspx

No comments: