17.5.11

Αναβάλλεται το Μεσοπρόθεσμο, έντονες διεργασίες

Αναβάλλεται για μία εβδομάδα η προγραμματισθείσα για αύριο παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ενώ η Τρόϊκα παραμένει το ίδιο διάστημα στην Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διεργασίες και οι προετοιμασίες για ένα επιθετικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς και οι διαθρωτικές αλλαγές που έμειναν μετέωρες υπό την πίεση των όσων ειπώθηκαν χθες το βράδι στο Eurogroup.
O κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επέστρεψε ήδη στην Αθήνα μαζί με τους εκπροσώπους της Τρόϊκας και αυτή την ώρα πραγματοποιείται σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή του ειδικού γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται στο επίκεντρο η πλήρης εξειδίκευση των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015 (το οποίο περιλαμβάνει παρεμβάσεις ύψους 26 δισ. ευρώ), το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ, και τα πρόσθετα μέτρα που απαιτούνται για το τρέχον έτος.

Σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση ή το re-profiling,  στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην Αθήνα ήδη διάφορα κυβερνητικά στελέχη με δηλώσεις τους άρχισαν να αναφέρονται σε αυτή την εκδοχή. Οπως ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης, που δήλωσε από το Πεκίνοότι «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μία ήπια αναδιάρθωση», ενώ στο ίδιο κλίμα και η υπουργός Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη είπε ότι μία πιθανή λύση θα μπορούσε να είναι η επιμήκυνση σε εθελοντική βάση, στην οποία θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι παίκτες.

Εν τω μεταξύ στο ζήτημα της συναίνεσης το οποίο ζητεί ως προαπαιτούμενο για την όποια νέα βοήθεια, το Eurogroup, στην Αθήνα οι εξελίξεις φαίνεται πως θα είναι ραγδαίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόϊκα πρόκειται να συναντηθεί εκ νέου με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Α. Σαμαρά, ενώ πυκνώνουν οι δηλώσεις και οι αναφορές διαφόρων στελεχών.

Σε σχετική με τη στάση του κ. Σαμαρά ερώτηση, ο κ. Γ. Πεταλωτής σχολίασε νωρίτερα ότι «ο  κ. Α. Σαμαράς έχει τρόπο να συμβάλει και να ανατάξει τις αρνητικές συνέπειες της πολιτικής της ΝΔ». Ο κ. Πεταλωτής πρόσθεσε ότι «οι προβλέψεις που έκανε ο κ. Σαμαράς για το έλλειμμα, δεν είναι πάντα βάσιμες και έπεσε έξω όταν τον Μάιο του 2009 είχε προβλέψει πιο χαμηλό έλλειμμα, απ' αυτό που τελικά διαπιστώθηκε».  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε σοβαρότητα και υπευθυνότητα απ' όλους, τονίζοντας ότι υπάρχει χώρος και πεδίο γι αυτό.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απ. Ταμβακάκης, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Κάρολο Παπούλια, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα θα τα καταφέρει, «αρκεί πολίτες, επιχειρήσεις, πολιτικοί, όλοι να κάνουμε αυτό που πρέπει σε κλίμα συνεννόησης, αλληλεγγύης, και σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους».

«Συμφωνία στην Ευρώπη για τους στόχους περιορισμού του ελλείμματος και του χρέους υπάρχει και λέμε ναι, όμως στήριξη σε αποδεδειγμένα λάθος συνταγή, όπως είναι η σημερινή εφαρμοζόμενη πολιτική, δεν είναι δυνατή», διεμήνυσε σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο αρχηγός της ΝΔ. Μέτρα που ωφελούν τη χώρα, έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε, αλλά ένα μέτρο που βλάπτει τη χώρα δεν έχουμε δικαίωμα να το στηρίξουμε, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

«Οι καιροί ου μενετοί», ανέφερε νωρίτερα κατά τη συνομιλία του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Παπούλιας. Το θέμα είναι να βρούμε τη σωστή λύση στο πρόβλημα χρεών της οικονομίας, τα ζητήματα της ασφάλειας, τη λαθρομετανάστευση και την εγκληματικότητα, τα οποία όλα μαζί δημιουργούν ένα ζοφερό τοπίο, απάντησε ο κ. Σαμαράς και αναφέρθηκε στην πρόταση του κόμματός του για την οικονομία.

Συνολική αποδοχή της οικονομικής πρότασης της ΝΔ από την κυβέρνηση ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, ξεκαθαρίζοντας σε δηλώσεις του στον Real FM ότι η ΝΔ δεν θα μπει στη διαδικασία της ενισχυμένης πλειοψηφίας των 180 βουλευτών, εάν η κυβέρνηση φέρει, υπό αυτό τον όρο, ένα νέο μνημόνιο προς έγκριση στη Βουλή.

Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε το ενδεχόμενο αυξημένης πλειοψηφίας ως «εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας», στην οποία όπως είπε, η ΝΔ δεν συμπράττει. «Επιμέρους πολιτικές, ενδεχομένως να τις στηρίξουμε», διευκρίνισε, υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ έχει ψηφίσει μέτρα με τα οποία συμφωνεί.

Καταλήγοντας, ο γραμματέας προγράμματος της ΝΔ επεσήμανε ότι η συναίνεση έχει αξία όταν έχει περιεχόμενο, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι συνεχίζει τους λανθασμένους χειρισμούς και άρα δεν τίθεται αυτή τη στιγμή ζήτημα συναίνεσης.

«Η ώρα της αλήθειας έφτασε», υπογράμμισε από την πλευρά της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. «Οι κομματικές μάσκες πρέπει επιτέλους να πέσουν. Φτάσαμε στο έσχατο σημείο του εξευτελισμού, να μας θυμίζουν οι ξένοι ότι τα προβλήματά μας είναι εθνικά και όχι κομματικά», παρατήρησε και πλέον, τόνισε, «είναι ώρα να πούμε ένα "ναι", ένα μεγάλο "ναι" στην εθνική συνεννόηση, χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς αστερίσκους και να σταθούμε επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων».

Τη θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς στο ζήτημα της συναίνεσης ξεκαθάρισε τέλος, ο πρόεδρος του κόμματος κ, Φώτης Κουβέλης. «Η Δημοκρατική Αριστερά από υπεύθυνη θέση αντιμετωπίζει τη δύσκολη κατάσταση της χώρας. Οι πολίτες αντιμετωπίζουν το παρόν και το μέλλον με φόβο. Περιμένουν από τους πολιτικούς και τα κόμματα στάση ευθύνης για τον τόπο. Δεν μιλάμε για συναίνεση στις ασκούμενες πολιτικές, ούτε για εκχώρηση της πολιτικής σε μια αόριστη και απολίτικη συναίνεση», σημείωσε ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε: «Υποστηρίζουμε την ανάγκη για ένα μήνυμα όλων των πολιτικών δυνάμεων που αξιώνουν αλλαγή πορείας. Ένα κοινό μήνυμα προς τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια στάση ευθύνης προς τους πολίτες».


http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1493520&nt=103

No comments: