Οι αποκρατικοποιήσεις ανέκαθεν αποτελούσαν τον καταλύτη της αγοράς και ειδικά σε μια ελεύθερη αγορά επιβάλλεται το κράτος να αποδεσμεύεται από κρατικές δραστηριότητες και να τις παραχωρεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Η ελεύθερη αγορά μέσα σε πλαίσια κανόνων είναι η βάση της σωστής οικονομίας που όλοι θα ήθελαν να λειτουργούν.
Οι παρατηρήσεις αυτές πραγματοποιούνται με προφανή στόχο να καταδείξουν ότι είμαστε υπέρμαχοι της ελεύθερης αγοράς και των ιδιωτικοποιήσεων.
Όμως στην περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που αποτελεί μια σταθερή και υγιή τράπεζα το ελληνικό δημόσιο αποφάσισε ή καλύτερα η Τρόικα αποφάσισε ότι πρέπει να πωληθεί.Η ελεύθερη αγορά μέσα σε πλαίσια κανόνων είναι η βάση της σωστής οικονομίας που όλοι θα ήθελαν να λειτουργούν.
Οι παρατηρήσεις αυτές πραγματοποιούνται με προφανή στόχο να καταδείξουν ότι είμαστε υπέρμαχοι της ελεύθερης αγοράς και των ιδιωτικοποιήσεων.
Ιδιωτικοποίηση λοιπόν, κανόνες ελεύθερης αγοράς, ένα βήμα προς την ανάπτυξη.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Υπάρχουν 10 λόγοι για τους οποίους είναι λάθος η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
1)Το ΤΤ είναι μια μεσαία σχετικά τράπεζα με ενεργητικό 16,5 δις ευρώ κεφάλαια 912 εκατ δάνεια 8,2 δις και καταθέσεις 12,12 δις ευρώ.
Οι καταθέσεις και η σταθερότητα τους είναι το πλεονέκτημα του ΤΤ.
Ξεκινώντας από αυτό διερωτάται κανείς γιατί το ΤΤ είχε την μικρότερη εκροή καταθέσεων στο σύστημα σε σχέση με την Εθνική ή την ΑΤΕ που επίσης ανήκουν στο κράτος γιατί το ΤΤ είναι συνυφασμένο με το ταμιευτήριο.
Η πώληση του ακόμη και στην μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας την Εθνική ίσως να επιδράσει αρνητικά και να χαθεί αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα.
2)Το ΤΤ διαθέτει 5,37 δις ευρώ ομόλογα.
Μια τράπεζα ελληνική ή ξένη που θα είναι δυνητικός ενδιαφερόμενος ξεκάθαρα θα προσμετρήσει αυτή την παράμετρο.
Οι ξένοι μιλούν για χρεοκοπία της χώρας λόγω ομολόγων και θα έρθουν στην Ελλάδα να αγοράσουν μια τράπεζα που διαθέτει το 32,5% του ενεργητικού της σε ομόλογα;
3)Οι ελληνικές τράπεζες τι όφελος θα έχουν ώστε να αγοράσουν το ΤΤ που χωρίς αμφιβολία είναι μια υγιής και σταθερή τράπεζα;
Τα 16,5 δις ευρώ ενεργητικό τι θα προσφέρουν στην Εθνική τράπεζα; Γιατί να ενδιαφερθεί η Eurobank η οποία πούλησε την Polbank στην Πολωνία που εμφανίζει πολύ μεγαλύτερες προοπτικές;
4)Εν μέσω έντονα καθοδικού κύκλου η πώληση περιουσιακών στοιχείων δεν θα βοηθήσουν την χώρα. Η Ελλάδα θα απολέσει τα περιουσιακά της στοιχεία χωρίς να επιτύχει τους στόχους της.
Μόνο αν στόχος είναι να φανεί στην ΕΕ ότι η Ελλάδα προσπαθεί ώστε εν συνεχεία να συναινέσει στην αναδιάρθρωση χρέους.
5)Η αποτίμηση του ΤΤ βρίσκεται στα 800 εκατ ευρώ. Το 34% κοστολογείται 270 εκατ και το 44% στα 350.
Το ερώτημα είναι απλό.
Η Eurobank και η Εθνική αγόρασαν το 6% που ελέγχουν η κάθε μία σε τιμές στα 9 με 9,5 ευρώ. Το ερώτημα απλό το κράτος θα πωλήσει στα 2,8 ή 3 ευρώ;
6)Αν το ΤΤ αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να προσφέρει κέρδη περίπου 80 εκατ ευρώ ετησίως σε μέτριες οικονομικές περιόδους που σημαίνει ότι σε 4 χρόνια το ΤΤ θα έχει επιτύχει να καλύψει το τίμημα πώλησης του.
7)Η πώληση του ΤΤ σε μια ελληνική τράπεζα θα δημιουργήσει νέο παραγόμενο πλούτο; Θα συμβάλλει στην ανάπτυξη; Θα οδηγήσει το νέο σχήμα να χρηματοδοτήσουν την οικονομία; Προφανώς και όχι.
8)Αν πωληθεί το ΤΤ θα αλλάξει τις ισορροπίες ή τους συσχετισμούς δυνάμεων στον τραπεζικό κλάδο; Μπορούν 16,5 δις ευρώ να αλλάξουν τις ισορροπίες στον κλάδο;
9)Στην Ευρώπη μόνο στις περιπτώσεις της Deutsche Post bank και στο Caisse D’ Epargne έχει υπάρξει εμπλοκή κράτους και ιδιωτών στα ταχυδρομικά ταμιευτήρια. Σε άλλες χώρες συνεχίζουν να λειτουργούν αυτόνομα.
10)Το πλέον σημαντικότερο από όλα πως θα αξιολογήσει η αγορά την πώληση του ΤΤ αν τελικώς επιτευχθεί για τον αγοραστή; Θα αξιολογήσει ότι παίρνει καταθέσεις 12 δις ή ότι παίρνει ομόλογα 5,37 δις ευρώ;
Το συμπέρασμα
Ο χρόνος επιλογής του ΤΤ είναι άκρως λανθασμένος. Θα αποδειχθεί ιστορικά αν προχωρήσει η διαδικασία μέγα στρατηγικό λάθος και το κυριότερο από όλα δεν θα συμβάλλει στην βελτίωση της εικόνας της οικονομίας.
Αν πωληθεί τώρα το ΤΤ θα είναι ξεπούλημα όχι γιατί εισήλθε στο ΧΑ και στα 18 ευρώ πραγματοποιήθηκε το placement σε επενδυτές αλλά γιατί η πώληση του ΤΤ σε εύθετο χρόνο θα επιτρέψει στην δημιουργία μεγαλύτερων οικονομιών κλίμακας.
http://www.bankingnews.gr/bank-insider/item/16582-%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%AD%CE%BA%CE%B1-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BB%CE%AC%CE%B8%CE%BF%CF%82-%CE%B7-%CF%80%CF%8E%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B1%CF%87%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%B9%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%B5-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1
No comments:
Post a Comment