18.5.11

Οικονομολόγος της Deutsche Bank: «Δεν αρκεί η ήπια αναδιάρθρωση»

Για την εκτός ελέγχου κρίση χρέους της Ελλάδας οι οικονομολόγοι ζητούν ριζικές λύσεις. Η διαφαινόμενη «ήπια» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, κατά την οποία θα παρατεινόταν ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων, δεν επαρκεί, πιστεύει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Thomas Mayer.
«Η παράταση των προθεσμιών αποπληρωμής είναι μόνο η αρχή, αλλά έτσι δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα», δήλωσε σήμερα ο Μάγιερ στην οικονομική ημερίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής „Brussels Economic Forum“. «Χρειαζόμαστε ένα ‘κούρεμα’ χρέους».
 Ωστόσο, στην ίδια την ΕΕ, ακόμα και η εκδοχή μιας «ήπιας» αναδιάρθρωσης – όπως είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων – είναι διαφιλονικούμενη. Προηγουμένως, στη συνάντηση των ευρωπαίων Υπ. Οικονομικών είχε συμφωνηθεί ότι η Αθήνα πρέπει να κάνει μεγαλύτερες οικονομίες και να πουλήσει δημόσια περιουσία.
Ο Μάγιερ θεωρεί ότι πρέπει να διαγραφεί τουλάχιστον το ήμισυ του συνόλου του ελληνικού χρέους, προκειμένου να ορθοποδήσει η Αθήνα. Ετσι θα μπορούσε η χώρα να μειώσει διαμιάς το βάρος του χρέους των 330 δις. «Ο χρόνος πιέζει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάγιερ. «Η αναδιάρθρωση πιθανόν να συμβεί νωρίτερα από το 2013. Υποθέτω ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει με τα μαγικά του Χουντίνι να ελευθερωθεί από τις αλυσίδες της κάτω από το νερό. Μετά δεν θα φτάνουν τα δάνεια».
Σύμφωνα με τον Μάγιερ, οι συνέπειες μιας τέτοιας αναδιάρθρωσης θα είναι ανεκτές. Ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια, ώστε να μην ξεσπάσει μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση. Γιατί σε περίπτωση ´haircut´ θα χάσουν δισεκατομμύρια οι τράπεζες, οι ασφάλειες, αλλά και η ΕΚΤ. «Σε περίπτωση ‘κουρέματος’ θα πρέπει να εκπονηθεί ταυτόχρονα ένα σχέδιο ασφαλείας για τις τράπεζες των πληττομένων χωρών».
Και οι γερμανικές τράπεζες διαθέτουν ελληνικά ομόλογα. Μόνον η Deutsche Bank έχει στο χαρτοφυλάκιό της ομόλογα αξίας 1,6 δις. ευρώ. «Το γερμανικό τραπεζικό σύστημα συνολικά θα άντεχε μια αναδιάρθρωση χρέους. Αλλά για τις επιμέρους τράπεζες μπορεί να αποβεί προβληματική, επειδή οι κίνδυνοι δεν είναι ισομερώς κατανεμημένοι», δήλωσε ο Μάγιερ. Για παράδειγμα, η Hypo Real Estate μπορεί να ξαναχρειαστεί κρατική στήριξη.
 Λίγα πράγματα περιμένει ο Μάγιερ από την ιδιωτικοποίηση ελληνικής δημόσιας περιουσίας, που ζητούν οι χώρες της ΕΕ. «Η πίεση για ιδιωτικοποιήσεις δεν έχει και πολύ νόημα, θα κολλήσει». Δεν μπορεί π.χ. να αποκτήσει κανείς ακίνητα στην Ελλάδα, επειδή δεν υπάρχουν καν κτηματολόγιο. Επιπλέον, το κράτος έχει ήδη πωλήσει σε ιδιώτες πολλά μερίδια από επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών και ηλεκτροδότησης.
 Ο Μάγιερ δεν βλέπει ζωτική κρίση για το ευρώ λόγω των νέων αναταράξεων στις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία. «Καμία από αυτές τις χώρες δεν είναι τόσο μεγάλη, ώστε να οδηγήσει το ευρώ σε κατάρρευση» λέει. Ωστόσο προειδοποιεί για τις πολιτικές συνέπειες. «Η συμμετοχή της Κοινότητας στο κόστος των πακέτων για το ευρώ απομακρύνει την Ευρώπη ακόμη περισσότερο από τον πολίτη. Έτσι πλήττεται η καρδιά της Ευρώπης» και ενισχύονται τα ακραία κόμματα, κατέληξε ο Μάγιερ.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=401422

_________________________________________

Πολύ καλός. Ολοκληρωμένη άποψη. Η Ισπανία είναι το κλειδί. Και ο εθνικισμός.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα λέει, εδώ η προηγούμενη, που όμως έκανε λόγο κυρίως για reprofiling. Tώρα το πάει πιο πέρα.

No comments: